Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tří vs. Čtyřválec

Od: eli odpovědí: 23 změna:
Dobrý den, jak rozeznat třívalec 8d čtyřválce? Děkuji

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x

Zvednout kapotu a spočítat válce.

hodnocení

2x

Tříhrnek v otáčkách hrká. Dost hnusně. Čtyřválec hučí jak vysavač plynule.

makk
hodnocení

1x

Nebo po zvuku, tříválce mají zvuk jako Wartburg (on byl taky tříválec), zvlášť ve vyšších otáčkách.

kmet

To, co slyšíš, je dvoutakt a tříválec neznamená dvoutakt...

makk

Nene, to jsou tři válce. Trabant byl taky dvoutakt a měl jiný zvuk.

14.06.23 13:30

@kmet: *palec2*

@makk: Plácáš nesmysly. Trabanty i Wartburgy znám, mají skoro stejný zvuk, úplně jiný než čtyřtakty. A rozlišit čtyřtakt tříválec od čtyřválce sluchem stejně laik nedokáže, to dokáže jen trénované ucho!

makk - ovšem trabant byl sice taky dvoutakt, ale dvouválec ;)

Slyšel jsem fabii 1.2 HTP což je tříválec a 1.4 MPI což je čtyřválec - a rozdíl jsem nepoznal.

Akorát na stejnou rychlost ta 1.2 musela točit více otáček.

makk

magdon: Taky jsem psal, že měl jiný zvuk než Wartburg. Jo dvoutakty "prskaj", to u 4T chybí, ale ten základní zvuk je dán počtem válců. Jestli se na jednu otočku otočí 4 písty nebo 3 je rozdíl.

Kdo nevěří, čtete např. idnes.cz/...

makk

idnes.cz/...

mám hledat dál?

@makk: Tak mám dojem, že ti pisálci v životě zvuk Wartburgu neslyšeli. Jinak by takovou blbost nemohli napsat.

Na volnoběh čtyřhrnek spolehlivě poznáte. Každý válec má trošičku jiný zvuk. Stačí si uchem vybrat ten nejodlišější, na ten se chytnout jak na muziku a pak ty zbylé třikrát klepnou. Takže BUM bum bum bum BUM bum bum bum, prostě normální 4/4 takt rozpozná i netrénované ucho.
U tříhrnku to je to z principu větší chaos, protože nejdou 2 a 2 spolu, jako u 4hrnku, takže těch rázů na cyklus je šest. Proto tříválec zn> jako divný šestiválec.

Dva a dva spolu válce u čtyřválce nepálí. Pálí jednotlivě.

Jen u starších MPi dva a dva spolu jdou jiskry a vstřiky.

makk

satam: Nevím no, asi věc názoru, hudebního sluchu a pod, ale v práci máme tříválcovou Dacii a zvlášť ve vyšších otáčkách v tom přesně slyším Wartburga.

Jak bylo řečeno, každý válec má jiný zvuk, takže je poznat, jestli tam lítají 4 písty na jednu otočku nebo 3. Na tom principu fungují i některé otáčkoměry. např. při měření emisí měří otáčky pomocí snímání vibrací motoru. Ty vibrace rozvlní vzduch a to pak vnímáme jako hluk.

@makk: A tohle povídej ženským, hlavně blondýnám! Ty akorát slyší, že to vrčí, ale jak to vrčí, to už nerozliší *smich**smich**smich*

Wartburgama jsem se vozil od dětství a pak jsem jich několik měl..Není to blbost..Ten zvuk tříhrnku jsem měl zarytej do hlavy..Samozřejmě při vytáčení do určitých otáček..Když si pak soused koupil první Daewoo Matiz 3hrnek,tak nás slavnostně svezl A opravdu při určitých točkách tam je ten Wartburg "slyšet"! To samé, když jsem potom jezdil v jakémkoli 4takt 3válci,tak při vytáčení se mi vždy vybavil Wartburg*smich* I spousta boxer motorů má specifický zvuk..chroptí a duní jak s děravým výfukem..nebo jako kdyby se to "uchlastávalo"..taky mi ten boxer připomíná zvukem 4válec jedoucí na 3válce *smich*
Dokonce v odborné knížce od V.Dršaty k Wartburgu byly rady jak řadit..Respektive v jakých točkách..Otáčkoměr to nemělo..V knize radili, že si motor "řekne" o přeřazení "mňouknutím"..Když se člověk soustředil, tak to opravdu slyšel;)

Nejlíp "mňoukaly" starý karosy s Liazem *smich*

Tak Lízu ani Karosu jsem bohužel neřídil:( Max.Avii..ale tam jsem se musel soustředit na vyskakující kvality a dávat je pořád zpět..poslouchat motor jsem nestíhal při neustálým řazení a vychytávání vůle řízení *smich*

Já taky neřídil. Ale jako cestující do školy jsem si to moc užíval.

hodnocení

1x
Čtyřhrnek vrčí, tříhrnek hrčí.

hodnocení

0x
Trivalec ma takovy klepavy zvuk. Proste jak kdyz rozjedete naplno sici stroj :-D. Ctyrvalec ho ma hladky, pokud zrovna neodpojuje valce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]