Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Náboj kola VC2003

Od: dano1987 odpovědí: 6 změna:
Zdravim
Mám otázku ohľadom ložiská na Vectra c z18xe. Odišlo mi ložisko predné ľavé. Kúpil som nové skf.
Včera som ho menil poloos zo starého čo už raz bolo menené išla von dosť lahko.
Keď som nasadil nové ložisko poloos nechcela vojsť do nového ložiská úplne dnu tak jak do starého. Očistil som tisíchrany a namazal a skúsil znova a stále ma to nechcelo pustiť úplne dnu. Asi 1cm chýbal. Tak som dal pomocou dvihaku rameno s tehlicou do roviny, nasunul poloos do náboja koľko len išla. Nasadil som maticu a s razovym utahovakom doťahoval maticu a potom ju zasa povolil. Poloos keď som skúsil dostať von zasa z ložiska, ci to bude vôbec možné, tak už jedine kladivom.
Tak som dal poloos späť do náboja nasadil maticu a dotiahol razovym utahovakom ale nie úplne. Nahodil som koleso a s racnou s momentom som ešte pekných pár otáčok spravil aby sa matica dotiahla. Na koniec som ju utiahol na 150Nm o 45° povolil a znova dotiahol na 210Nm.
Moja otázka znie, či je normálne, že tá poloos išla do náboja tak z tuha. Ten náboj čo tam bol meneny predtým bol od febi a ten tam zapadol jak nič.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Normalni to neni poloosa by měla jit nasunout do naboje z lehka a bez nasilí
Asi se soudruhúm z skf ten dil moc nepoved a nebo je tu možnost fake dílú to jeden nemá šanci poznat

safra
hodnocení

0x

Já jsem před pár měsíci měnil ložiska na kolech i náboje. Řešil jsem to i zde. Není to Vectra, ale i tak homokinetický kloub do nového náboje šel lehce a sám bez násilí. Po smontování, nahození kola a postavení na zem jsem to už jen definitivně táhnul

dano1987
hodnocení

Aby som sa správne vyjadril, dnu vošla ľahko, ale asi 1cm bola stále viac dnu. Musel som ju cez maticu dotiahnut aby sa lepšie vsunula dnu. Potom som ju už definitívne dotiahol na moment. Čo v takom prípade robiť keď sa niečo také stane?
doplněno 11.06.23 15:23: Prikladám aj foto tých nábojov. Osobne som si nevšimol nejaký rozdiel v nich, že čo by zavadzalo v tom naboji tomu aby tam poloos vliezla bez problému uplne
Náboj kola VC2003

majcoo
hodnocení

Osobne predpokladám, že ak si poloos dostal do drazok bez problému a bolo možné natočiť maticu na závit, tak by malo byť všetko ok bez ohľadu nato, že ten 1cm si musel dotiahnuť matkou. Keď pozerám na to skf, vyzerá že vnútorné puzdro má mosadzné čo môže mať za následok, že vnútorný priemer môže byť o 1mm menší a zrejme doňho zapadá časť konusu na poloosi, aby to bolo v ložisku spevnené a je v podstate voľne vložené len na tých tisichranach. Na tom starom ložisku je to vreteno trochu inak. Myslím, že len závisí na aký výrobok človek natrafí. Pokiaľ si vsunul kĺb do náboja bez problému, malo by to byť ok. Niekedy vidavam, že sa poloos z náboja do slova vyklepáva a niekde ju len prstom zatlačia a vysunú. A pochybujem, že by poloos v naboji tak zaoxidovala, že by ju človek musel doslova vysekat. Skôr si myslím, že niektoré tie náboje sú práve tým stiahnutím matice viac natlačené dnu do tej mosazde. Nemyslím, že by poloos mala držať len v tých drázkach. To je môj názor.
A je rozdiel meniť lozisko, kde je samostatný náboj a je rozdiel meniť komplet náboj s loziskom ako príklad u vectri.

Ložisko s nábojem na přírubu, co se jen k těhlici přišroubuje je pohoda bez speciálního nářadí.

Horší je třeba Fabia 1, kdy nesmíš lisovat ložisko za vnitřní kroužek, který je vpodstatě s nábojem dohromady. Náboj zavazí a tak se mezi náboj a ložisko dává objímka, aby ta tlačila ložisko do těhlice.

Ale tohle není tvůj případ. Tady se jen šroubuje.

Rozdíly viz videa zde

jde to i bez lisu dlouhým šroubem M18

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]