Nejste přihlášen/a.
Ahoj, momentálně mám v autě baterii (Varta Silver Dynamic 12V 85Ah) starou 9 let. Za měsíc se chystám na dovolenou do Rakouska a občas jezdím i do Vídně a nerad bych, abych najednou nenastartoval... Začal jsem o výměně přemýšlet, protože v únoru a březnu se mi stalo, že jsem ráno nemohl nastartovat. Baterii jsem vždy dobil a bylo to ok. Od té doby zase krásně startuje. Tak nevím, jestli jí raději preventivně vyměnit nebo je to ještě zbytečné a mohla by sloužit klidně rok, dva. Díky za názory.
Podmínky pro baterku jsou horší v létě (sulfatace za vyšší teploty probíhá rychleji), ale až v zimě se to projeví (v mrazu nedá potřebný proud)
Kare doplnění - však jo, projeví se to v zimě kdy nedá proud. Ovšem zdegenerovala víc v letním horku.
Důležité je aby nikdy nebyla vybitá pod 50% kapacity, tj. pod 12V (napětí naprázdno tj. odpojená nebo aspoň "uspaný" auto)
A úplně vybitá - u kalciovek stačí jeden den a je nevratně poškozená.
@Jann45 Pořič si měřá k napětí do autozapalovače, Například s dobíjecími USB porty stojí asi tak 40 Kč , nemá smysl dobíjet, pokud je klidové napětí 12,7V a vyšší a naopak.
pokud si ohlídáš, abys nečerpal proud z baterie při nenastartovaném motoru, Freddie aby ti neběžely světla, chladnička, autorádio, větráky, když nebudeš mít nastartováno, A současně nebudeš jezdit krátké trasy dva kilometry, no tak se domnívám, že tu baterii si pořídit tak někdy v listopadu Letos anebo příští rok
Spíš si proměř dobíjení, klidový odběr auta, pokles napětí při startu a rychlost samovybíjení (baterku odpojovat nemusíš), pokud je OK tak klidně nechat, novou koupíš u každý pumpy, pojištění odtahu "kousek" při poruše bývá součást ručení. chcípnout může i funglovka.
Ale pokud auto je zatim OK, pár let ho chceš mít a z baterky seš nervózní, tak nová nejsou vyhozený prachy (pokud to nenastartování nebylo vybitím tak bys beztak n a99% novou kupoval začátkem zimy). Varta z druhovýroby se mi neosvědčila, předražený standard (hned dvě mi chcíply po dvou letech, dobíjení OK)... S Exide spokojenost, přímo u mne tři kousky a drží už pár let v pohodě, dobrý ceny i recenze...
Souhlasím, mam Octavia 1, kupováno 2 x Varta ( už bych nekoupil, nevydrží - navoněná bída) Ted posledně manželce do O 3 - Exide a zatím spokojenost, stejně tak i kamarad co jí má.
Vyměni/nevyměnit - otazka. Ja to měnil, jelikož manželka mela baterii z prvovýroby a hlavne s dieslem jezdí kolem komína - bohužel jsme jí to nevysvětlil. Takze před dovolenou vyměněno za Exide.
pokud to není vtip ...tak jak se říká-každý strůjcem svého štěstí...-nikdo Vám neřekne jak na tom ta Vaše baterie je...klidně může vydržet ale taky může během chvilky kleknout...samozřejmě může kleknout i nová ale u té Vaší bateriové babičky je pravděpodobnost hodně velká...a jak to vyřešíte to už je na Vás...já bych ji raději vyměnil za novou koupenou tady za koruny a se zárukou u nás...nebo u mne by ještě byla možnost -nevím jak u Vás-půjčit si baterii od bratra který ji má teď nedávno novou...ale zase nejsem na tom tak finančně zle že bych ho tím obtěžoval...pěkný den
Tak já jsem třeba spokojený s baterkama Starline. U jiných výrobků se této Autokelly "značce" vyhýbám , ale u autobaterií bych dal za ní klidně ruku do ohně. Mám v autech dvě, ve Favoritu 45Ah už 10. rok a v SEATu Alhambra 1,9 TDI 95Ah už 12. rok.
S Exide souhlasím, jsou také velice spolehlivé.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.