Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyměnit autobaterii?

Od: jann45 odpovědí: 14 změna:

Ahoj, momentálně mám v autě baterii (Varta Silver Dynamic 12V 85Ah) starou 9 let. Za měsíc se chystám na dovolenou do Rakouska a občas jezdím i do Vídně a nerad bych, abych najednou nenastartoval... Začal jsem o výměně přemýšlet, protože v únoru a březnu se mi stalo, že jsem ráno nemohl nastartovat. Baterii jsem vždy dobil a bylo to ok. Od té doby zase krásně startuje. Tak nevím, jestli jí raději preventivně vyměnit nebo je to ještě zbytečné a mohla by sloužit klidně rok, dva. Díky za názory.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kare
hodnocení

2x
Když pominul, že 9let je na Vartu pěkný výkon. :)
Dám Vám doporučení, které platí pro tuhle i pro novou, sledujte napětí baterie a dobijejte ji dřív než nastane problém se startem. Protože vlivem vybití dochází k sulfataci, která i nevratně snižuje kapacitu baterie.
A výměna? Pravděpodobněji odejde v zimě (řekl bych, že tuhle nebo příští pokud jste již musel dobíjet). V zimě jsou pro baterii horší podmínky.
doplněno 09.06.23 12:45: Ano sulfatace je rychlejší, ale...
Co se děje s elektrolytem v závislosti na teplotě?
Kdy je potřeba větší startovací proud?
Vyměnit autobaterii?
asd1

Podmínky pro baterku jsou horší v létě (sulfatace za vyšší teploty probíhá rychleji), ale až v zimě se to projeví (v mrazu nedá potřebný proud)

jann45
hodnocení

Baterii dobíjím pravidelně několikrát do roka, možná díky tomu vydržela těch 9 let :).

asd1

Kare doplnění - však jo, projeví se to v zimě kdy nedá proud. Ovšem zdegenerovala víc v letním horku.

Důležité je aby nikdy nebyla vybitá pod 50% kapacity, tj. pod 12V (napětí naprázdno tj. odpojená nebo aspoň "uspaný" auto)

A úplně vybitá - u kalciovek stačí jeden den a je nevratně poškozená.

znalec

@Jann45 Pořič si měřá k napětí do autozapalovače, Například s dobíjecími USB porty stojí asi tak 40 Kč , nemá smysl dobíjet, pokud je klidové napětí 12,7V a vyšší a naopak.

pokud si ohlídáš, abys nečerpal proud z baterie při nenastartovaném motoru, Freddie aby ti neběžely světla, chladnička, autorádio, větráky, když nebudeš mít nastartováno, A současně nebudeš jezdit krátké trasy dva kilometry, no tak se domnívám, že tu baterii si pořídit tak někdy v listopadu Letos anebo příští rok

asd1
hodnocení

0x

Spíš si proměř dobíjení, klidový odběr auta, pokles napětí při startu a rychlost samovybíjení (baterku odpojovat nemusíš), pokud je OK tak klidně nechat, novou koupíš u každý pumpy, pojištění odtahu "kousek" při poruše bývá součást ručení. chcípnout může i funglovka.

Ale pokud auto je zatim OK, pár let ho chceš mít a z baterky seš nervózní, tak nová nejsou vyhozený prachy (pokud to nenastartování nebylo vybitím tak bys beztak n a99% novou kupoval začátkem zimy). Varta z druhovýroby se mi neosvědčila, předražený standard (hned dvě mi chcíply po dvou letech, dobíjení OK)... S Exide spokojenost, přímo u mne tři kousky a drží už pár let v pohodě, dobrý ceny i recenze...

Souhlasím, mam Octavia 1, kupováno 2 x Varta ( už bych nekoupil, nevydrží - navoněná bída) Ted posledně manželce do O 3 - Exide a zatím spokojenost, stejně tak i kamarad co jí má.

Vyměni/nevyměnit - otazka. Ja to měnil, jelikož manželka mela baterii z prvovýroby a hlavne s dieslem jezdí kolem komína - bohužel jsme jí to nevysvětlil. Takze před dovolenou vyměněno za Exide.

asd1

Varty z prvovýroby byly kvalitní, měl jsem jednu 9 a druhou 11 let (výroba Španělsko), a obě navíc chcíply na podvybití při delším stání. Varta z krámu naleštěná bída, po dvou letech přes noc pod 12V a při startu pod 9 (klidový odběr OK)

hodnocení

0x

Může sloužit 2 roky nebo 2 dny. Jestli chcete mít klidnou dovolenou, tak bych těch 25 stovek investoval. A vzal bych Exide, ten je ještě levnější a kvalitnější.

hodnocení

0x

pokud to není vtip ...tak jak se říká-každý strůjcem svého štěstí...-nikdo Vám neřekne jak na tom ta Vaše baterie je...klidně může vydržet ale taky může během chvilky kleknout...samozřejmě může kleknout i nová ale u té Vaší bateriové babičky je pravděpodobnost hodně velká...a jak to vyřešíte to už je na Vás...já bych ji raději vyměnil za novou koupenou tady za koruny a se zárukou u nás...nebo u mne by ještě byla možnost -nevím jak u Vás-půjčit si baterii od bratra který ji má teď nedávno novou...ale zase nejsem na tom tak finančně zle že bych ho tím obtěžoval...pěkný den

hodnocení

0x

Aktuálně nejspolehlivější je Exide

lubosnovak

Tak já jsem třeba spokojený s baterkama Starline. U jiných výrobků se této Autokelly "značce" vyhýbám , ale u autobaterií bych dal za ní klidně ruku do ohně. Mám v autech dvě, ve Favoritu 45Ah už 10. rok a v SEATu Alhambra 1,9 TDI 95Ah už 12. rok.

S Exide souhlasím, jsou také velice spolehlivé.

asd1

Starline je jen překupník, obecně nejlevnější čínská sr. ale baterky klidně můžou jet ze stejný linky jako jiný značky včetně Varty, Banneru atakdále jen s jinou nálepkou.

Dost záleží jestli ležela půl roku už zalitá někde v regálu (už je načatá sulfatací) nebo šla do auta týden po výrobě...

hodnocení

0x

Jenom poznámka. Když jsem cca před deseti lety potřeboval nastartovat ve Vídni na letišti auto se špatnou baterkou, tak si servisák za ten několikasekundový výkon vzal 120€ v hotovosti. Kdyby to bylo v jinou dobu, tak by bylo levnější zavolat do Brna a někoho ukecat aby mi ji koupil a dovezl.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]