Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Startovat se spojkou nebo bez u Mercedes A150?

Od: onnndraaa® odpovědí: 6 změna:
Zdravim, mel bych dotaz jestli na voze Mercedes A150 r.v.2007, seslapovat spojku pri startovani motoru nebo ne? V manualu se o tom nic nepise.
Muze byt vic zatezovany rozvodovy retez a zezacatku hur mazan po delsim stani pokud tu spojku neseslapnu? A nebo kdyz spojku naopak seslapnu, tak muze se nadmerne opotrebovavat napr. axialni lozisko?
Jak vy startujete, se spojkou nebo bez? Dekuji.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Každý auto, který jsem kdy řídil jsem vždy startoval s vyšlápnutou spojkou - samozřejmě pokud to nebyl automat. Co se táče opotřebení ax. ložiska - to je naprosot irelevantní, to byste se musel bát i přeřadit, protože v tom okamžiku je to ložisko na podstatně vyšších otáčkách, než když s motorem točí startter.

hodnocení

0x
Je to úplně jedno..Ale znalejší vám napíšou, že sešlapovat..Pokud to není auto, které má spínač u pedálu spojky,bez kterého to prostě startovat nebude, tak já můžu říct, že je to úplně jedno...Vystřídal jsem spousty aut v různém stavu napříč značkami a pokud to spínač nevyžaduje, tak startuji 25let bez spojky..samozřejmě s neutrálem ;) Dříve všechny návody k starým autům radily v zimě startovat se spojkou,kvůli ztuhlemu oleji..Až loni po koupi staré dodávky jsem pocítil, že se spojkou to točí líp..a volnoběh to taky drželo líp se spojkou..Lublin bez elektroniky v -10 Celsia
doplněno 06.06.23 14:39: Převodovka se točí i na neutrál..předlohová hřídel..takže za mrazu to má odpor při startování..Jinak jsem opravdu všechny auta startoval na 99% bez spojky..

zaseja
hodnocení

0x

V létě je to jedno, v zimě kvůli hustějšímu oleji a tím zatuhlejší převodovce je lepší vyšlápnout, startér s tím nemá tolik práce a tím se i míň vybíjí baterka, ale proč si pamatovat zimu, když je jednodušší jí vyšlápnout vždycky a i si pak nemusíš hlídat, jestli tam máš neutrál.

hodnocení

0x

Za svůj život jsem řídil přes 25 různých aut s různými motory a vždycky jsem startoval s vyšlápnutou spojkou. Žádný motor si neztěžoval. Naopak, takovou "Aero 30" se 6 V elektrikou a olejem "PP44" v převodovce (taková řidší vazelína *ee*) byste v zimě bez vyšlápnuté spojky vůbec nenastartoval. Ovšem je jiná doba a hodně řidičů to nedoporučuje.

V sočasném autě spojku nemám, takže není co řešit ;).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]