Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl bych se Vás tu optat, zda jsem za připoutání spolujezdců zodpovědný já, nebo oni sami.
Do nedávna jsem si myslel že je to moje starost, než mi kdosi řekl, že za připoutání je v autě zodpovědný každý sám za sebe, v případě pokuty.
Myslím ale že to je nesmysl, podle mě je za vše zodpovědný jen a jen řidič
Je to tak?
takže poučit a pak je spolujezdec zodpovědný.
Dobře dobře Teď už je to nad míru jasné...
To je fajn, protože když někdy někdo prostě neposlechne, co si s ním počít
Moc děkuju.
bubusaure, ale to je velice těžká otázka, ale za ty dva body si zasloužíte abych alespoň sdělil, jak to dělám já.
" někdy někdo prostě neposlechne, co si s ním počít"
naučil jsem každého kdo se mnou chce jet, že mě musí poslechnout. nekouřit, neříkat mě vol., a být připoután. Jinak si musí zvolit jiného řidiče. Takže já pásy dávam i na 200 metrů jízdy, dokonce i ze zvyku, vyjedu u pumpy od stojanu dofoukat vzduch a občas se i zapnu.
Takže sám jít příkladem a ostatní donutit, nebo vyhodit...
Ani nemusi byt poucen. Respektive se to nemusis nijak dokazovat, pac podle jiz zmineneho zakona, ovsem tentokrat paragraf 9, odstavec 1 a:
Přepravovaná osoba je povinna připoutat se za jízdy na sedadle bezpečnostním pásem, je-li jím sedadlo vybaveno.
Takze tato cast zakona se to vztahuje primo na prepravovanou osobu, nikoliv na ridice, a pokud pripoutana prepravovana osoba neni, je to jen jeji chyba a ponese nasledky. At uz poucena byla nebo ne, pac neznalost zakonu neomlouva.
No nevím jak je to v zákoně, ale v praxi jsem již dostal pokutu za to, že spolujezdec připoután nebyl. Já jo, ale pokutu jsem dostal stejně já. Pozitivní na tom je, že od té doby se již poutá automaticky
rexxi, to je právě to, že neznáte zákon. Proto jste platil. kdybyste ho znal, tak neplatíte. A co bod, ten Vám taky přidělili na evidenci?
Zase na druhou stranu, pokud to byla dejme tomu manzelka, tak je uplne jedno, kdo tu pokutu zatahne.
Spis nejak nechapu, jak nekoho muzou nachytat bez pasu. Zastavimi policie, prvni co udelam, ze se pripoutam (pokud nejsem). A at se pak hadaji.
Ideální byla stará škodárna, která neměla samonavíjecí pásy, stačilo jen přehodit a nic neškrtilo
funkčnost to samozřejmě moc neplnilo
Taky jsem už slyšel o případě, že maník, který nebyl připoután, se vymouval, že se odpoutal po zastavení, aby mohl lépe lomunikovat (taky možnost, ne?) a ukázalo se, že ho policajdi předjeli a stavěly, protože mu pásy visely přiskřípnuté ze dvěří.
No budeš se divit, ale moderní technologie zasáhly i zde. Kamaráda vyinkasovali za pásy, když se zkoušel hádat, ukázali mu fotku z laserového radaru - jel sice 46 (jsouce varován protijedoucími) ale na fotce evidentně pás neměl.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.