Ahoj. Před nedávnem se u mého auta začal objevovat problém s řazením. Při podrazovani mi z neutralu nešel nahodit žádný kvalt, vylozene jsem ho tam musel silou narvat. Po pár dnech ježdění (každý den 200km) se to začalo zhoršovat, ted se to deje u vsech rychlosti nahodne. Většinou to začne dělat až po nějaké době co řídím. Občas cítím jak to jde přes zuby. Také jsem si všiml že spojka začala být mnohem víc "gumova", je mnohem lehčí ji zatlačit než doposud. Mechanik říká že to bude pravděpodobně ve spojce ale není si úplně jistý. Máte nějaké rady, tipy, co by to mohlo být? Ford focus 1.6 mk2 2011.
Zkontroluj na začátek množství oleje v převodovce. Ten samý problém u Feldy s 220 000km, hodně špatně šla zařadit jednička a zpátečka. Na doporučení známého automechanika ať, utáhnu trochu lanko spojky se problém na cca rok a půl vyřešil, po roce a půl s 240 000km se půlil motor, odešel přítlačák i ložisko. Foto s KO spojkou
doplněno 04.06.23 16:05:
..tím neříkám že to je spojkou, může to být i převodovka, nějaký typ Forda na to trpěl, nevzpomenu si už jaký..
bery*
Jo, tohle pamatuju z formanu, ubrouseny konce několika pacek pritlacaku a na místě šlo pro dojetí zařadit jen s vypnutým motorem. Ale u auta s hydraulickým ovládáním to třeba bude jenom zavzdusneny, není málo brzdovky v nádobce?
asd1
Buď ten olamanej pritlacak,nebo u Forda často propouští spojkovy válec,spojka pak nevypne uplne. Někdy z ⁰nej teče na koberečky někdy propouští jen uvnitř. Odvzdusnuje se samo,tj zavzdusneni tezko (pokud je dost brzdovky),ale možné pokud drhne prac válec ve spojce.. možná i drhnouci lozisko,ale to by nejspíš bylo dost slyšet..
Ten mechanik je vůl. Lanko na Favu a Feldě se nešteluje, aby spojka chodila líp. Dotažením jsi zvedl pedál a výrazně prodloužil chod, kdy už se ložiskem vylamovaly zuby. To je blbost na entou.
Podle mě byly vyčvachtaný kříže táhel řadících tyčí, když nejde 1 a R
asd1
1 a R se řadí na místě = rozdíl otáček kol = neúplně vyplá spojka vadí nejvíc. Další kvalty už za jízdy a jde to líp. Podřazování bez "meziplynu" = opět velký rozdíl v otáčkách kol a nevyplá spojka vadí mnohem víc než řazení vyššího kvaltu kdy i bez "meziplynu" otáčky kol nejsou tak rozdílný...
Přitažením lanka tu spojku nevypne! Je zvedá pedál a ten tlačí mini pružinka k vůli vymezení vůle přímo na pedálové konzole a ta sílu nemá téměř žádnou natož na vypnutí spojky.
Možná tím velkým chodem přítlačák vypružil, aby tolik netlačil (ohl jazyky až pak následně po x km praskly s ložiskem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.