Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Předjíždění cyklistů nově

Od: slavo® odpovědí: 18 změna:

Dle

modulservis.cz/...

a dle

roadpro.cz/...

Tam kde bude DZ B21a tak motocyklistu bez postranního vozíku který pojede mimo obec 70km tak předjet můžu a přtom nemusím dodržet odstup 1.5 m a pokud tam pojede cyklista 20km, tak ho předjet nesmím.

rozumím tomu dobře?

A pokud pojede cyklista zde za tou bílou čárou což tam standartně jezdí

google.com/...

tak se jedná o: míjení a nebo předjíždění?

já se domnívám, že o míjení.

A pokud pojedu za cyklistou mimo obec a např. z důvodu protijedoucích vozidel ho nebudu ho moci předjet a až to bude možné tak budu muset v jeho rychlosti "prudce změnit"směr jízdy abych dodržel odstup 1,5m a potom zrychlovat.

A jak si "změřím"ten 1,5m jesti to není např. jen 1,3m *smich*

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Musím říct, že jako řidiče a zároveň "od narození cyklistu" mne abnormálně překvapuje kolik řidičů má problém slušně a bezpečně cylistu přejdet.

A nesvádějme to na zákony (ty často nepíše ani cyklista a ani řidič, občas vlastně nevím kdo je píše).

Tazatel se neptá, co je bezpečné, ptá se. kdy je ze zákona povinen dodržet 150 cm. Těch 150 cm je u osobáku pro bezpečné předjeti v nižších rychlostech a hustějším provozu celkem dost luxus.

Ano vím.

O 150cm se odmítám bavit z mnoha důvodů.

Tím hlavním důvodem ale je to, že 150cm není jednak řádně definováno a jednak je to v praxi a reálném provozu absolutně nezměřitelná záležitost. A co se v praxi nedá změřit, nelze dost dobře ani vymáhat.

Chovejme se všichni slušně a neřešme hovadiny.

Souhlas

Chovejme se všichni slušně a neřešme hovadiny.

Tazatel se pptá na 150 cm a vy se o 150 cm odmítáte bavit. :)

tomkk: Já jsem technik. 150cm je pro mně zcela jasný údaj. Ale jako technik musím přesně vědět, odkud se má začít měřit a kde má měření končit. A krom toho (a v první řadě) pokud vyžaduji nějaké měření, tak to měření musí jít provést. A z toho co popisuji nelze ani jedno, ani druhé.

Se slušným právníkem a slušným technikem se řidič z této "ptákoviny" ve správním řízení musí vysekat zcela vždy.

A opakuji, že toto netvrdím jako řidič auta, ale jako cyklista.

re4zon
Super poradna. Ptal se na predpisy. Dozvedel se, ze nekdo ma problem neco pochopit. A ostatni to hodnoti jako spravnou odpoved.
A od Milana se tazateli dostane odpovědi, ať neřeší hovadiny. Není dneska úplněk? :-D

Dobře chlapci.

Zvu vás oba dva a uděláte mi školení, jak se odstup požadovaný zákonem měří. Kolo mám, auto také. A až to změříte, tak mi samozřejmě dokážete, že to co jste naměřili je přesná hodnota (oba se shodnete při nezávislém měření na stejném čísle doufám). A aby byla větší legrace, tak mi oba přednesete (hoďte to raději na papír) odkud a kam to budete měřit a metodiku měření.

Budeme se u toho natáčet a dáme to pak na jůtúb..to bude velká legrace.

A pokud budete chtít, mohu přizvat i chlapce z PČR, mám tam dost známých.

re4zon
1. Znovu, ptal se na zakonnou upravu. A dozvedel se, ze nejaky Cakl ma problem pochopit, kolik lidi neni schopno bezpecne predjet. Jak to souvisi mi fakt unika.
2. Technik mozna, ale znalosti projednavani prestupku zjevne zadne. Ze absence presneho zmereni bude znamenat "jiste vyseka" je scifi. Spravnimu organu bude bohuzel stacit konstrukt sirka vozovky 4,5m - sirka vozidla 2,3m - sirka kola 80cm = 1,4m = nedodrzel. Jestli to je o 1,1 nebo 1,4m nebude nikoho zajimat. Tak to tady chodi. A policie ma casto problem znat zakon o policii, takze na jejich znalosti bych se moc nespolehal. Nehlede na fakt, ze ta muze tak maximalne na ridice udelat bububu a doufat ze se podela a zaplati. Jestli neco spachal nebo ne je zcela irelevantni. Viz vlastni a okolni zkusenosti s vyhruzkami typu "mame vas zmereneho a bud zaplatte hned, nebo to bude od uradu drazsi", ktere se pak vsechny zahadne ztratily ve vzduchoprazdnu.

Tomkk, četl jste moje odpovědi panu Slavovi? Jemu jsem napsal něco o hovadinách? Proč nenapíšete, že je dneska krásně, proto buďme na sebe slušnějí, jak jsem to napsal panu Caklovi.

hodnocení

0x

tak ho předjet nesmím. rozumím tomu dobře?***ano, rozumíte dobře.

já se domnívám, že o míjení.***mýlíte se, jde o předjíždění, bez ohledu, že jede po krajnici.

jeho rychlosti "prudce změnit"směr jízdy****určitě to zvládnete, jako všichni ostatní řidiči

A jak si "změřím"ten 1,5m jesti to není např. jen 1,3m***to snad taky zvládnete.

máte ještě nějakou nejasnost?

Nově to není, platí to již delší dobu.

hodnocení

Milane

Můj jízdní pruh je "odkuď kam"

vlevo je od středové čáry a vpravo je po bílou čáru a nebo až tam kde končí asfalt?

K čemu je tam vpravo ta bílá čára? - označuje jen krajnici?

Slavo, to se ptáte vážně? Stále mne překvapujete...

t) jízdní pruh je část vozovky dovolující jízdu vozidel jiných než dvoukolových (motocyklů) v jednom jízdním proudu za sebou,

v) krajnice je část povrchu pozemní komunikace ležící mezi okrajem přilehlého jízdního pruhu a hranou koruny pozemní komunikace,1) skládá se zpravidla ze zpevněné a nezpevněné části,

Koukněte na značky V1a+ V4, pak to bude jasné i Vám.

hodnocení

0x

B21a zakazuje předjíždění motorových vozidel (mimo motocyklu bez pp), s cyklistou nemá nic společného. Předjet ho samozřejmě můžete.

doplněno 25.05.23 11:38:

Přes čáru u cyklisty (na rozdíl od motorky) může.

gene, myslím si, že se ptá v tomto úseku na předjetí, když tam nebude 1,5 metru. Páč nesmí přes čáru, ta značka tam je navíc, v tomto případě nic neřeší.

Snad jsem ho pochopil.

Ano, přes plnou může předjet cyklistu.

hodnocení

0x

Skúste si poriadne naštudovať predpisy a význam značiek. Dokonca aj vo vaších odkazoch máte napísané čo tá značka znamená. Pokiaľ to nechápete,tak si dajte otázku,či je cyklista motorové alebo nemotorové vozidlo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]