Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pokuta za stání na invalidech

Od: bohycz* odpovědí: 35 změna:

Dobrý den, prosím o radu. Za oknem jsem našel předvolání kvůli podezření z přestupku " stání na invalidech". Levým kolem jsem přesahoval do místa pro invalidy. Není tam ale žádná čára, místo je ukončeno hranou chodníku ( viz přiložené foto ). Červená čára na fotce je místo kde jsem stál levou stranou vozu. Pro pochopení situace - stál jsem na rozřířeném chodníku ale takto tam běžne parkuje každý. U paneláku je prostě málo míst a tak každý využívá každé volné místo. MP je k tomuto stání běžně shovívavá takže problém není to, že jsem stál na chodníku. Bohužel ten co parkoval vedle to postavil trochu "nešťastně" a já se na to místo nevešel tak abych nepřesahoval na to místo pro invalidy. Na fotce je rovněž vidět i čára ozačující druhý konec parkovacího místa pro invalidy. Dle předpisu by měla být viditelná z 80% ale ta čára je sotva vidět. Má otázka je, jestli by se toto dalo nějak "okecat" na nesprávné označení místa pro invalidy. Buď na tu nedostatečnou viditelnost nebo na to že z té druhé strany není žádná čára - nesprávné označení místa ( tam si ale nejsem jist jestli tam ta čára musí být pokud je tam to místo ukončeno hranou chodníku). Nejsem hulvát a rozhodně bych nikdy neparkoval na místě pro invalidy, proto se mi moc nelíbí ta klasifikace " stání na invalidech", ale s tím asi nic neudělám. Ale je tam větší sazba. Kdyby dali 500 tak to ani neřeším, ale je tam 2000 - 10000 a z toho už tolik nadšený nejsem. Předem děkuji za radu.

Pokuta za stání na invalidech

35 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

9x

Nejsem hulvát a rozhodně bych nikdy neparkoval na místě pro invalidy

Bohužel hulvát jsi a na místě pro invalidy jsi parkoval, čára vidět jde a předpis stanovuje šířku stání (3,5m) - ta je potřebná kvůli nastupování s vozejkem. Nechat užší místo "na auto" je prakticky to samý jako to zabrat celý - nenastoupí musí jet parkovat jinam. Pokud jsi měl kraj auta na červený čáře, tak jsi byl metr uvnitř.

Takže nasypat si popel na hlavu třeba s tim že víš kdo tam obvykle parkuje a že nastupování pro něj bylo ok... Asi by šlo napadnout řádné vyznačení, ale za 2k se to nevyplatí řešit (aspoň mně by to za to nestálo), hjlavně čára vidět jde dobře a šířka je daná předpisem...

bohycz*
hodnocení

Ono jde o to že jsem si prostě nevšiml že přesahuju. Prostě jsem si to nezkontroloval. Úmyslně bych to neudělal. Ale díky za odpověď.

asd1

Stane se, holt nejsi stroj.. Snažit se to ukecat že příště se to nestane, neni tam čára, roh obrubníku určitě neni těch 3,5m od čáry ale blíž, metr jsi neměl myslel jsi že tam je místa dost a jestli by to nešlo napsat na stání na chodníku za pětikilo..

bohycz*
hodnocení

S pokutou jsem smířen, to jo. Jen tak nějak doufám že bude menší. Těch "až 10000" mě trochu děsí, ale doufám že tolik to nebude. Ty 2 litry oželím. Díky za odpověď.

zaseja
hodnocení

7x

Zaplatíš buď za to stání na invalidech, nebo za stání na chodníku a jestli je rozčílíš, tak klidně i za obojí.

Vedle toho invalidního místa přece žádný jiný místo, kam by ses vešel není

bohycz*
hodnocení

No jak jsem psal ... vedle je místo na chodníku kam se vejdou 2 auta. To MP neřeší... parkuje tam tak běžně každý a pokuty za to nejsou. Ale parkoval tam ještě druhý a postavil to holt tak, že já už se tam nevešel tak, abych nezasahoval do místa pro invalidy. Ale je mi jasné že když se budu hádat tak mi nakonec dají sežrat i ten chodník. Holt to zkousnu a zaplatím pokutu. Díky za odpověď

hodnocení

5x

No posledni parkovaci misto v rade se logicky carou neukoncuje. Tam je proste obrubnik.

To ze to neni pravouhle je asi uplne jedno.

Kdyz si stal jak si naznacil, to si stal druhym kolem na chodniku nebo vystrceny vpred?
I kdyz to je asi uplne jedno.
Okecavat se to podle mne bude hodne spatne.

bohycz*
hodnocení

Stál jsem pravou stranou auta na chodníku. Vedle stálo ještě další auto ... běžně se tam 2 vejdou. Ale ten druhý parkoval tak že jsem se už nevešel a levým kolem přesáhl ... levé kolo stálo na té červené čáře co je na fotce. To parkování na chodníku MP neřeší. Tak tam parkuje běžně každý a pokuty za to nejsou.

Jo asi nemá smysl to okecávat. Díky za odpověď.

tm
hodnocení

5x
A to ti jako přijde dobrý stát na chodníku a omlouvat to tím, že tam stojí každý? Co to je za argument, že je nedostatek míst? Stal nad tebou někdo z radnice, ze si musíš koupit auto, když ho nemáš kam dát?
bohycz*
hodnocení

Jak říkám... tohle normálně toleruje i MP. Bohužel jsem přesáhl a to už netolerovali. Jasně že "normální" to není. Ale abych ukojil tvou zvědavost ... auto jsem si koupil už dříve než jsem se tam přestěhoval ;)

hodnocení

4x
Parkování na invalidech 10000 plus 2000 parkování na chodníku plus 1000 poplatek za práci úředníka. Víc to nebude! Anebo dobrovolně odevzdat ŘP.
bohycz*
Parkování na invalidech mimo správní řízení je do 2500 ale chápu... Snažit se někomu zkazit náladu je pro některé blíže nespecifikované lidi prostě radost

bohycz,

dřívě byly sankce až 10tisíc na místě, pak to změnili na 5000Kč. Viz starší články, kde to píšou.

Teď je to 2500 a body.

Bohycz i tak by jste z toho vyšel dobře. Dříve za to bylo 5tis pokuta plus odebrání řidičáku.
bohycz*
hodnocení

Tak nakonec 500kč a bez bodu. Chlápek na úřadě měl pochopení a řekl že to nevypadá jako úmysl, tak mi to dal za to stání na chodníku.

ml
hodnocení

3x

takto tam běžne parkuje každý

Občas prostě padne kosa na kámen. Prostě policajti nemaji co dělat a tak to jednou za rok řeší (asi jako kouření nebo chození přes koleje na nádraží, to je tak 2x - 3x do roka akce na jejímž konci je zpráva v novinách vyjadřující údiv nad tím, kolik pochytali hříšníků). Lidi parkujou různě (blbě), vidím to na našem sídlišti také (nař. asi tři auta se střídají v zatarasování jednoho z chodníků). A nejen tam. Kdysi jsem brigádně jezdil jako závozník u popelářů ("Přepravní manipulant při svozu TKO") a tohle bejval děsný problém. Byla místa, kam se často nedalo přes zaparkovaná auta dostat. Dělali jsme, co jsme mohli (pamatuju si, jak jsme va třech lidech "přeparkovávali" trabanta, překvapilo mě, jak je takové auto lehké, že se dá poponést), ale pokud někdo postaví auto přímo ke vchodu do hnízda, nebo do cesty tak, že by stěží projel osobák, tak s tím nic neuděláme. Na soukromé popelnice jsme lepili sdělení ("vaše odpadová nádoba nebyla vyvezena protože..."), ale na tyhle sídlištní to nemělo smysl, to jsme jen hlásili.

bohycz*
hodnocení

Myslím že to bylo na udání. Ale nejspíš prostě nezbyde nic jiného než pokutu uhradit. Díky za odpověď.

paveldvorak
hodnocení

2x

to je na dvě pokuty, 1x stání na chodníku 1x stání na invalidech

Také je to na podnět silničnímu sprovnnímu úřadu nebo městu obecně k obnovení vodorovného dopr. značení

hodnocení

2x
Nikoho nezajímá, že to většinou toleruje. Ty jsi to bohužel odnesl no a zaplatíš pokutu s nebudeš se přeci dohadovat nebo argumentovat tím, že se to toleruje. MP ti určitě nepřizná, že toleruje porušování předpisů.
Invalida má navíc širší místo aby mohl nastupovat a vystupovat, takže nejenom že stojíš na chodníku, ale ještě omezuješ invalidu. Za 2k cajk, příště už budeš stát jinde. Určitě bych se nesnažil to okecat.

hodnocení

2x
No jestli jsi stál kolem na té červené čáře, tak jsi nenechal defakto místo ani normálnímu jedinci na řádné nastoupení a vystoupení, natož invalidovi…pokuta na místě a to zcela. Snad dostaneš jen 2k

pavelg
hodnocení

1x

A navíc je to bodovaný přestupek... proto pokud Vás nechytli na místě, auto jste neparkoval vy, ale osoba blízká. Mě obec poslala složenku 1000 Kč, tím to skončilo... a bez bodů, jak jsem psal výše.

hodnocení

1x

Když vidím tu fotku, tak mě by tam stát rozhodně nenapadlo.

Viděl jsi někdy, jak vystupuje z auta invalida a vytahuje vozejk?

Proto mají fleky širší stání. Zde se využila šikmina.

I kdyby to tvé parkování bylo legální kolem na chodníku, tak ten invalida nevystoupí.

Třeba to jednou poznáš. Přeju ti to.

Tak tak, není žádná sranda vytahovat invalidu na invalidní vozík pokud to vůbec nezvládne sám. Tam je pak prostoru potřeba víc. Pak se někteří ještě diví, že mají skrable auto.
bohycz*
hodnocení

Koukám že na zpruzelé, nepřející k...y ( doplň si sám ) se dá narazit všude :D Chytrej jak rádio ale víš kulové. Před pár lety tam místo pro invalidy nebylo. A chodník s tím zaoblením tam je desetiletí :D A místo pro invalidy je tam zakončené tím rohem, ne koncem toho zaoblení na levé straně ... takže když nikdo nepřesahuje přes ten roh, tak tam invalida má plné místo podle předpisů ;) a MP tam normálně nechává lidi stát. Já si bohužel nevšiml že jsem přesáhl ten roh. Jinak tam ostatní, i já, parkujeme zcela běžně a nikdy jsme pokutu nedostali. A to tam MP jezdí každý večer. Jinak nakonec 500 a bez bodu ... i ten chlápek na ouřadě měl pochopení a nechoval se jako ty :D

Teď jsi frajer co? Když jsi to dostal jen za 500.
vv

No hlavně s tím přístupem ten úředník ani nezafunguje preventivně a ani si nevydělá na svůj čas, co tam projede na tom úřadě... pochopil bych to snad jen v případě, že označení je tam zjevně nevhodně, špatně, polovičatě, zbytečně. Že možná tento případ.

Že možná tento případ ...*alene*

hodnocení

0x

Jelikož nemám důkazní materiál, kde jste přesně stál, ale jen vidím nějaká vozidla parkovat a nevidím jiné místo, nežli pro ZTP, jsem přesvědčen, že Vám dali lísteček oprávněně a Vám nezbyde nic jiného, nežli pokutu uhradit. Snad jedině, že ukecáte parkování na chodníku.

Viz vaše doznání o spáchání přestupku: "Bohužel jsem přesáhl a to už netolerovali"

bohycz*
hodnocení

Levým kolem jsem stál na té červené čáře co je na fotce. Zbytek auta byl na chodníku. Ten chodník MP neřeší. Tam parkuje každý a pokuty za to nedávají. A podotýkám že tam jezdí prakticky denně. Hlavně v noci. Pokutě se nejspíš nevyhnu , jen mě děsí ta horní sazba. Holt budu doufat že dají tu minimální, pokud si posypu popel na hlavu a nebudu se hádat.

Díky za odpověď.

kkmet

Tak uvidíte, jaký mají důkaz, pokud na fotce nebude policajt s metrem, tak vám nemuže prokazat že jste zabral místo pro invalidu, ale mohou vám prokázat stání na chodníku a to je zábor pveřejného prostranství za ty 2000.

Máte právo si fotografii ze spisu vyfotit, tak nám jí poté pošlete a prozraďte verdikt

bohycz*
hodnocení

Tak nakonec 500kč a bez bodu. Chlápek na úřadě měl pochopení a sám řekl že to nevypadá jako úmysl a hodil to na to parkování na chodníku ... s tím že když už mu to leží na stole tak to musí nějak řešit. Ale upozornil mě že by mi to mohl dát i za ty 2 body. Fotku jsem raději nepořizoval aby si nemyslel že s tím mám nějaké špatné úmysly nebo že do toho chci dál rýpat. Řekl jsem že si na to dám pozor že už se to nestane.

vv

A teď máš 5 let zkušební dobu, kdy ti platí zvýšená sazba za jakýkoliv jiný přestupek, tak bacha ;)

hodnocení

0x

Vezměte si z toho poučení a od invalidů a spolobčanů tmavší pleti se držte co nejdále.*bzum*

bohycz*
hodnocení

Tak všem děkuji za to, že mě odradili od hádání se. Chlápek na úřadě byl v pohodě, řekl že to nevypadá jako úmysl parkovat na místě pro invalidy. O situaci s parkováním v našem městě jsme si i pokecali a sám uznal že tam už kolikrát prostě není kde parkovat. Takže nakonec 500 kč a bez bodů. Díky všem ;)

Díky za zpětnou vazbu. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]