Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Měl bych takovou zapeklitou otázku a nevím, jaké pneu objednat.
Aktuálně mám na autě(Mondeo kombi 2008, 1,8 TDCi) 16 disky 6,5JX16H2 ET50, pneu 215/55 R16 v souladu s TP. Ve sklepě mám pak alu disky s označením E7.0JX17H2, v techničáku mám však jako alternativní disky 7,5Jx17 H2 ET55 a pneu 235/45 R17.
Moje otázka pak zní, jestli se pneu, které mám uvedené v TP (235/45 R17) dají dát na disky, které mám k dispozici (E7.0JX17H2). Podle nějakých zdrojů a korespondenční tabulky zde ( pneuleader.cz/... to nejde. Podle jiných zdrojů by to mělo být v pořádku.
Chci to mít maximálně v souladu s TP a samozřejmě nechci ohrozit jízdní vlastnosti auta. Zároveň však nechci mít nevyužité pěkné alu diusky ve sklepě. No a se zápisem těchto disků do TP semi taky moc nechce trávit čas (shánění typového listu a kupa administrace)
Doporučujete mi spíše objednat menší pneu v souladu s (původní) doporučenou hodnotou v TP nebo by ty větší měly být na alu disky v pohodě?
Omlouvám se za vyčerpávající otázku, budu však rád za jakékoliv doporučení.
Děkuji,
Hezký den,
T.L.
Pokud je na disku jiné "Jéčko" nebo "ET", než máte konkrétně uvedeno v TP, bez ohledu na fakt, že to tam "vleze" to tam mít nesmíte.
Jediný problém pak může nastat v tom, že neprojdete TK.
U toho viníka a pojišťovny bych se nebál - pojišťovna by asi chtěla zkoušet cokoliv, ale prokázat, že "příčinná souvislost s nehodou" byla v jiném disku se jim asi nepodaří. To by muselo být jooo rozdíl.
S plněním u havarijního pojištění už bych to viděl reálněji. Pokud přes STK neprojde daný rozměr, nemá to auto na silnici co dělat - tj. případná škoda na vozidle by mohla být mimo podmínky pojištění - nelikvidní, tj. zamítnuta.
Přes všechny ty kdyby... - proč by si měl člověk dělat potíže, když vůbec nemusí?
Pokud by byl jidiný problém TP, tak je to to nejmenší. TP mě čeká příští týden, ale ještě tam mám zimáky, které rozměrově odpovídají tomu, co je uvedeno v TP.
Spíše nechci v budoucnu řešit třeba problém s pojišťovnou, případně se chci vyhnout zhoršení jízdních vlastností. Ale je mi zároveň líto nevyužitých pěkných alu kol.
Každopádně díky za odpověď.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.