Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vidim dobře, ale mám v řidičáku uvedeno brýle nutné

Od: marketapotm odpovědí: 20 změna:
Dobry den,
obracim se zde s dotazem, ktery se tyka ridicskeho prukazu. Mam v nem uvedeno “bryle nutne” ale problem je ze ja ty bryle opravdu nepotrebuji mam jen pulky a vidim prakticky normalne. Nechci se stresovat behem kontroly od policie ani riskovat pokutu. Je mozne to nejak vyresit?

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x

Buď si nechat udělat nový lékařský posudek a nechat vystavit nový řidičák,

nebo nosit při řízení brýle.

(Taky je při řízení nosím a taky bych je defakto nepotřeboval, ale já si na ně už zvyknul a je pravda, že s nima vidím o nepodstatný kousek líp.)

hodnocení

5x

Nic takového v řidičáku není jako "brýle nutné"!

Pouze harmonizační kódy:

01.01 Brýle
01.02 Kontaktní čočky
01.05 Oční kryt
01.06 Brýle nebo kontaktní čočky
01.07 Specifické optické pomůcky

Při udělení ŘP Vaše doktork(a) tak rozhodl(a) a na základě toho byl udělen harmonizační kód omezení.

Musíte jednat s ní a znovu absolvovat prohlídku.

doplněno 22.05.23 03:15:

Nech si změnit kód na 01.01 na 01.06

Policajt nebude zkoumat, zda máš v očích čočky.

hodnocení

5x

Jestli máte skutečně v řidičáku poznámku "brýle nutné", měl byste si požádat o nový. Poslední řidičák (růžová skládačka) s tímto textem se vydal v roce 1986 a jeho platnost už končila před mnoha lety.

hodnocení

3x

Obraťte se na svého obvoďáka - přezkouší vám zrak a když uzná, že vidíte i bez brýlí jako ostříž, napíše vám žádost o vydání nového řidičáku.

hodnocení

3x

Půl dioptrie je na brýle. Na značkách v noci pořádně nerozeznáte 60 od 80, soustředíte se na ni, abyste to rozeznal, a přehlédnete chodce.

Noste brýle.

paveldvorak
hodnocení

2x

hezká pohádka...podle vyšetřená polospepý ale přitom vidí jako ostříž

Půl dioptrie je u vás polospepý? Probuďte se člověče!

S jeden a půl dioptrií na blízko vidím bez brýlí na půl kilometru na autobusech detaily srovnatelné s některýma testovacíma otázkama z autoškoly ...

gilhad - 1/2 dioptrie je sice hodnota malá, ale oční vada to je a očař to musí do žádosti o řidičák napsat. Kdyby měl tazatel nehodu protože něco přehlédl a zjistilo by se, že je krátkozraký a doktor mu podepsal dokonalý zrak, měl by z toho doktor problém.

Nehledě na to, že Vy píšete o brýlích na blízko, takže na dálku vidíte dobře (jste dalekozraký). Tazatel to sice neuvedl, ale v jeho případě jde zřejmě o krátkozrakost, což je pro účel řízení mnohem větší problém.

proto 01-06 vlk se nažere a koza zůstane celá.

Doktoři píšou" s brýlemi "a inspektorát napíše automaticky 01-01

Pacient musí trvat na kombinaci čoček brýlí. Doktoři jsou v tomto směru ... a neví všechny možnosti a ani je to nezajímá.

Pacient se musí prokousávat sám tou byrokracií. U všeho!

paveldvorak

půl dioptrie na dálku je dost na to aby člověk nedokázal odhanout vzdálenost a posoudit situaci...vzhledem k tomu že mám 1 dioptrii a postupným zhoršováním jsem si prošel vím o čem píšu...také jsme myslsl že vidím v pořádku ...jezdím také na velkých motorkách a tam při zrycvhlení na 100 za 3.5 sekundy člověk musí skutečně vidět dostatečně ostře dostatečně daleko...přestal jsEM stíhat partě a neustále přibržďoval až jsem zjisit že na dálku dostatečně dobře nevidím...ale subjektivní dojem byl že vidím...v reálu to bylo rozmazané nerozeznával jsme vzdálenjší značky odtrazy v zrcadle atd...

Takže JSEM PROBUZEN A VÍM O ČEM PÍŠU

@magdon ne, já jsem krátkozraký a nosím brýle na dálku - typicky na řízení, střelbu a podobně. Ale nemít naprosto dokonale perfektní zrak a být poloslepý je od sebe nebetyčně daleko. Ostatně ty brýle nosím proto, že je to s nimi pohodlnější, nikoli že by to bez nich nešlo.

A při různých vyšetřeních mi různí lékaři běžně naměří různé hodnoty, od -1.0 až po -1.75 - takže pokud má tazatel -0.5, tak to s jeho viděním nemusí být nijak špatné a dokonce bych nevylučoval, že by mu jiný lékař mohl naměřit i třeba +0.25 (a nebo 0 - dokonalý zrak a nebo taky -1.25 - kdo ví?)

hodnocení

2x

"Nechci se stresovat behem kontroly od policie ani riskovat pokutu. Je mozne to nejak vyresit?"

Ano, je. A celkem jednoduše. Při řízení si vemte brýle.

hodnocení

2x
Nechal som si operovat oci, isty cas po operacii dioptrie kolisali, od polovice do troch stvrtin, soferovat sa s tym dalo, ale precitat navestia na dialnici som dokazal len na poslednu chvilu a celkovo som mal pocit miernej neostrosti. Ak ste profi sofer akebo jazdite rychlo, urcite tie okuliare pouzivajte.

Profesionální šofér asi nebude, to by nejezdil s 35 let starým řidičákem *smich*

hodnocení

1x

Jak píše pan Gumidek, v řidičáku se to značí jinak, mezinárodně, páč v Německu by nic nepřečetli.

Okopírujte řidičák, aby byl vidět jen text: ""bryle nutne".

Děkuji.

doplněno 22.05.23 19:14:

Chlapi, víte že se snažíte zbytečně? Páč tazatel položil dotaz a už nikdy nepřijde.

I tomu se říká troll?

Tomu se říká nevychovanej de*il :)

Pane kolego, ale takový typ člověka se vždy najde. Už od Prvobytně pospolné společnosti.

No ale taky je možný, že díky sqjelýmu zraku někde přehlédl stopku, takže přijít nemůže... *alene*

magdone, moc děkuji, opět jsem se zasmál...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]