Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
dokázal byste někdo poradit jak zjistit, proč mi samovolně za jízdy vystřelil airbag u řidiče? Resp. jestli to vůbec nějak zpětně zjistit lze? Jedná se o Mercedes V-class (W447), r.v. 2014.
K souvislostem - autorizák mi měnil v rámci svolávačky posilovač řízení, ale u toho poškodili podvolantový kroužek (ve volantu lupalo při jeho točení do krajních pozic). To jsem zjistil až při používání a než se stihla vyměnit celá ta sestava s podvolantovým kroužkem, tak se po pár dnech rozsvítila kontrolka airbagu (dle servisu to znamenalo, že řídící jednotka ho kompletně odpojila a neměl tak vystřelit ani při nehodě) a pár dní nato airbag samostatně za jízdy vystřelil. Nikdo nechápe proč, když to nemělo kvůli jeho odpojení vůbec nastat a v ŘJ se prý nikde nezapisuje důvod vystřelení airbagu.
Podle autorizáku se nedá prokázat, že poškozený podvolantový kroužek má souvislost s vystřelením airbagu a proto za to tedy nemohou být odpovědní. Pro Mercedes je to staré auto, tzn. bez záruky a na své náklady to nevymění. Tím pádem za výměnu za nový si nakonec musím zaplatit já..
Podvolantový kroužek jsou dráty na folii ve spirále. Aby se dráty nelámaly přetáčení volantu. Dráty vede klakson, tlačítka infotaimentu, airbag. Mohlo dojít k poškození kroužku a dráty se navzájem prohodily a proud z klaksonu do tlačítka přišel vadným kroužkem do patrony airbagu a zašlehnul ji.
Bez proudu airbag nezapálí a nevyletí.
Jistota je pouze odpojený konektor airbagu, kdy odpojením je v konektoru mechanismus, který i piny pro odpálení prozkratuje, aby ani statická elektřina nešla na zápalnou patronu a nevyrobila chemickou reakci a plyn na nafouknutí pytle.
Stářím spíš nemusí k chemické reakci dojít nebo dojít včas při zápalu.
Zápal bez proudu do konektoru se nekoná, takže určitě je to kroužek.
Podle mě za to může ve zlomené kontaktní folii právě klakson. Proud jde do klaksonu přes pojsitku, projde klaksonem a vrací se kroužkem na tlačítko volantu, kde se o volantovou tyč ukostří a troubí.
Ve spoustě aut je tedy jeden vodivý pásek kontaktů v kroužku pořád pod proudem.
Nevím jak mercedes.
007cz... Ano, mínusem, ale jak píšu.
Proud plusu jde na cívku klaksonu. Je to elektromagnet. Ta cívka má odpor cca 30 ohmů. Klakson se tedy chová jako malý odpor. Plus od něj vede k ukostření a pokud se neukostří, tak na volném konci najdeš dostatečný proud na odpálení patrony, která je taky cívka (drátek tavný cca 3,5 ohm a na odpálení to plně dostačuje.
ŘJ nemusí mít záznam o odpálení, když airbag neodpálila sama. Jen bude hlásit chybu, pokud nebude připojen airbag (vadný kroužek) nebo bude připojen vystřelený airbag - pokud už není druhej dobrej nevystřelenej (vypálená patrona přeruší obvod taky).
Tak třeba v Citroen Xsara Piccasso 2008 1,6Hdi se používá elektronický přenos a klakson je ovládaný nesilově... Pod volantem je vyhodnocovací jednotka. Nechce se mi zdát, že by Mercedes 2014 , který je leadrem v inovacích používal metody uzemňovacího drátu jako v nějakém konstrukčně starém vozidle... (i když je to třeba možné?)
Systémy koncernu a vůbec většiny automobilek má ŘJ airbagů.
Ta se montuje na prostřední tunel co vede podél auta (před řadící páku nejčastěji). V samotné řídící jednotce je čidlo nárazu na podélné přetížení. Je to jen magnet s jemnou pružinkou a přetížení na magnet přetlačí pružinku, magnet posune do cívky a podle toho jednotka odpálí přední pytle a navijáky pásů taky.
Na odpal bočních pytlů sedaček jsou externí čidla přetížení pod sedadli na příčném nosníku či poblíž dveří.
ŘJ airbagů nemá jištění pojistkou a je v elektroinstalaci vždy napřímo, aby nemohla být deaktivována nebo nemohla jen tak selhat.
Zápalná patrona je jen odporový drát v nějakém hořlavém prášku, který vyvíjí chemickou reakcí plyn. protože je horký, tak jde přes kovovou pučošku a nafoukne pytel. Kouř při výbuchu a nafukování není nic jiného nežli horký plyn. Látka pytlů není ničím ošetřená proti slepení. Není to třeba.
Bez zapálení el. proudem na patronu bag nevyletí. Leda při vysoké teplotě. Třeba při požáru.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.