Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lékařské prohlídky řidičů seniorů

Od: redles® odpovědí: 9 změna:

Platí, že na první povinnou lékařskou prohlídku musí řidič senior v 65 letech! Následující bude v 68 letech a dále pak už každé dva roky (tedy v 70 letech, 72 letech, 74 letech věku atd.). Mám pltnou prohlídku do roku 2024 kdy mi bude 79let. Mám jít dle zákona na prohlídku jiý letes kdy mi bude 78 let?

Díky za právní poradnu.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

id
hodnocení

5x
Za covidu se prohlídky nekonaly a já to měla podobné. V zákoně je 65 let, 68 let a dále každé 2 roky. Není tak v 70, 72 74 atd. Takže ať máte papír na co chcete musíte dodržet zákon, musíte jít letos v 78 letech.

glyx
hodnocení

4x

Prohlídka vám platí dva roky. Teď už v tom aktuální věk nehraje roli. Pokud byste třeba 3 roky neřídil, tak žádnou prohlídku nepotřebujete, teprve před usednutím za volant navštívite lékaře a dostanete potvrzení s platností na nejvýše dva roky.

Ergo, řiďte se datumem v posudku o zdravotní způsobilosti.

id
Vaše rada je na flastr, ověřeno. Já i když jsem měla platnost ještě 1 rok jsem na popud policajta musela jít vyřídit nové potvrzení. Obvodní jen napsala nové potvrzení s čerstvým datem, nic jsem neplatila.

glyx, prosím, který předpis určuje platnost prohlídky 2 roky. Páč já znám

VYHLÁŠKA 277 ze dne 26. dubna 2004 o stanovení zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel

(2) V posudku se uvede doba jeho platnosti, jestliže posuzující lékař na základě zjištěného zdravotního stavu posuzované osoby určí lékařskou prohlídku dříve, než je termín pravidelné lékařské prohlídky podle zákona, a to.....

tam se ale o tom nepíše. Již několikkrát se to zde probíralo, tak se nechám od Vás poučit.

Moc děkuji.

Jak píše kolegyně id, nemáte pravdu.

hodnocení

2x

(3) Držitel řidičského oprávnění, který není osobou uvedenou v odstavci 1, je povinen se
podrobit pravidelné lékařské prohlídce nejdříve šest měsíců před dovršením 65 a 68 let věku
a nejpozději v den dovršení stanoveného věku, po dovršení 68 let věku pak každé dva roky...70,72,74,76,78,80,82,84,86,atd

Tak zní zákon. Takže, nežli Vám bude 78 let, musíte na prohlídku.

hodnocení

Napsal jsem dotaz na ministerstvo dopravy ČR a odpověd´ je v příloze. Zvítězil zdravý rozum. Moje otázka zda bude mít stejný výklad policie a taky pojištovna při nehodě nebyla však zodpovězena.

lékařská prohlídka řidičů.pdf 429.89 kB

Zajímavé.

Ta lhůta 2 roky platí až od 68, takže i když jde člověk (dle zákona) na prohlídku v 67 a 3/4, platí mu do 70, respektive až v 70 letech vzniká povinnost mít další prohlídku, chce li jet.

Nechce li jet a jde na ni např. až v 70 a 1/2, platí mu dva roky do 72 a 1/2 atd...

gene, je to zajímavé, ale domnívám se, že asi zvítězí zdravý rozum a bude se brát (bez ohledu na několik dní) zdali má pravidelné kontroly, nebo před jízdou měl kontrolu v některým uvedeným roce.

Páč policista na místě sice může nesouhlasit, ale pak jde do správního řízení a tam by měl být ten rozum a třeba i odkaz na uvedené informace.

přeji krásný víkend

Ono to není tak jednoduché, zatímco při tom prvním výkladu si stačí hlídat narozeniny a v půlroce předtím vyřešit, teď je třeba hlídat dvouletá lhůta. Ptorože když si tam člověk dojde standardně čtvrt roku před 72. narozeninami, tak mu prohlídka skončí opět čtvrt roku před 74., tedy nestačí mu jít na prohlídku "v tom půlroce před narozeninami", jako při 65, 68 a 70.

A nepochybuju o tom, že den po dvouleté lhůtě je bez prohlídky a papíry do čistírny.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]