Zdravím, dneska jsem viděl auto, kterému vylétl motor z auta (nehoda). Samotné auto nabourane nebylo, ale pravděpodobně jel normálně s autem a vylétl motor. Vždy jsem si myslel, že motor je pevně ukotven a vylétnout nemůže pouze při nabourání ve větší rychlosti. Je nějaká možnost jak motor může vylétnout? Jednalo se o starší auto
NIKDY motor není pevně přišroubován ke karoserii či rámu osobního automobilu. Možná traktory.
Je pružně! ukotven přes gumové silentbloky. Proto se mimo jiné musí motor s karoserií vodivě propojit mínusovým kabelem, jinak by třeba mimo jiné nefungoval na převodovce startér.
Konzoly motoru jsou většinou ze slitin hliníku. Ten je křehký. Ale má supr vlastnost, že nepřenáší tolik hluk od agregátu do kastle jako třeba konzola ocelová.
Takže hliníkové konzoly a přes gumové silentbloky tlumí vibrace a hluk.
Při nehodě není problém, aby se motor utrhnul. Ale většinou silenbloky pohltí náraz, takže není dostatečná síla, aby praskla i hliníková konzola.
Ale u starého auta je možné, že se motor vytrhne z vyhnilé zkorodované kastle s neporušenými držáky motoru.
Starší auto Peugeot 206, ale spíš jsem to špatně zformuloval. Ten motor vypadal spíš jako kdyby "explodoval" a vlivem exploze i vylétl docela kus od auta. Jedná čas motoru byla na střeše auta druhá část ± 10 metrů od auta. Auto jelo normálně a najednou velká rána. A motor na dvě části.
Já bych si tipl, že se šla ven z bloku podívat ojnice, anebo se kousla ve válci, tím pádem se šprajcla roztočená poměrně těžká klikovka, která měla dostatek energie rozstřelit motor, a bylo to.
Nedokazu si predstavit zadnou situaci, kdy by neco pri "explozi" motoru melo "silu" proletnout zavrenou kapotou nebo "strihnout" srouby, ktere ji drzi. Zaroven si nedokazu predstavit, kudy jinudy by soucastka letela, aby skoncila na strese auta...
Tazatel nepíše,jestli se kapota otevřela anebo roztrhla..Pokud to viděl,tak je to důležité info..Zavřenou kapotou těžko něco vyletí..a už vůbec ne na střechu..Přikláním se k tomu LPG...létaly určitě jen nějaké části..ale celý motor jsem viděl mimo auto i s převodovkou pouze u velkých nehod při vysoké rychlosti. Taky mohl mít někdo shnilé nosníky a styl závodníka..Nakrmil motor a pustil spojku Ale 206ka je pozink..Feldu s motorem pod autem jsem už viděl..
@doutnak: Jake casti? Tedy konkretne jaka soucastka muze dle Vas mit takovou kinetickou energii, ze roztrhne kapotu, (popripade ji otevre) a preskoci az na strechu? Snad si nepredstavujete stejnou ptakovinu jako @ernie ze hlava se utrhne ze vsech sroubu a skoci na strechu, protoze je nejtezsi?
To by mně taky zajímalo, jaké části viděl? Ptal jsem se ho na to samé co vy..Já viděl uletět sání od exploze LPG..Ale neletělo ven..zůstalo rozsekané pod kapotou..Hlava je samozřejmě nesmysl! Písty taky nikam neuletí.Max.ojnice vyletí bokem blokem..
Snad si nepredstavujete stejnou ptakovinu jako @ ernie ze hlava se utrhne ze vsech sroubu a skoci na strechu, protoze je nejtezsi? k2... jo, to pobavilo, ale asi to byl jen vtip.
Kapota byla jaksi utržená na čelním skle. Celý ten motor byl rozdělen na dvě části. Jak by se rozříznul napůl. Ta část od auta ± 10m hořela (palivo s olejem). Druhá část na autě (o dost menší nez první) ta jen lehce plápola, ale rána šla slyšet na kilometry daleko. Byla to rána jako z děla. Chápal bych kdyby do něčeho rychle narazil, a motor prostě vylétl. Ale snad nikdy jsem nezažil to co dnes, že při jízdě (po rovině) s rychlostí větší než 50 motor vyletěl a explodoval.
Teoreticky mohly uletět explozí jen nějaké části..To auto mohlo být na LPG a "něco " mohlo být špatně..Špatný stav komponentů nebo zanedbaná údržba,špatně provedená přestavba, netěsnost atd.Jednou se mi rozletěl filtrbox u Felicie na LPG,normálně explodoval..Příčinu nevím..Plynař říkal, že to není nic neobvyklého.
A co třeba ropák-KO turbo a začalo papat olej z vany-pak nejde normálně chcípnout dokud nespotřebuje všechene oleje ale to již bývá motor tak akorát do šrotu. Jen tak mimo, kolega vyprávěl, že v dobách kdy ještě byli (snad jedny s posledních u armády) tatry 141, tahače, že se jim stalo, že hlava vyletěla kapotou ven, ale tam nebyla hlava vcelku pro všechny válce.
Jinak chtělo by to minimálně lepší popis co vlastně tazatel viděl popřípadě foto nehody!
@doutnak: Ten filtr u Feldy explodoval proto, že do Feldy se dával nasávaný (ne vstřikovaný) plyn. A tyto systémy občas produkovaly zpětné zášlehy, které devastovaly filtrbox.
@gumidek: Asi máš své zkušenosti. V tom případě bych ti přál, abys mohl vidět zástavbu LPG od mého plynaře. S uznáním ji kvitoval i technik autorizovaného servisu Dacia v Mar. Lázních, který zná hlavně tovární zástavby a který prohlásil, že moje zástavba (dodatečná) je velmi profesionální.
Po dnešku se nedivím ničemu. Jdu pěšky ve městě a míjí mě auto, které nějak hodně čoudilo. Zastaví a po 15s, kdy ho předejdu vidím, že z výfuku to není, ale z předku auta se line nějaká pára. Ta vidím jak týpek jen parkuje 5m dozadu do park.pruhu. netvrdím, že to směřovalo k bouchnutí motoru. Ani nevím, jak příběh dopadl. maximálně, až tu za 3 dny pujdu zase kolem, podívám se jestli v okolí není kráter nebo hromadně vysklená okna. :D
Nápodobně to auto bylo celé prožrané korozi. A stav havarijní. Co jsem se tak dozvěděl. Bylo na odpis jenomže nějaká nevědomka jej ukradla. Holt každý svým štěstím strůjcem.
Nevím zdali jste byl někdy u živé nehody. Ale nejsem typ člověka co by nechal jiného zemřít jen kvůli toho abych udělal fotky. Určitě by to bylo dost podstatné k dotazu, ale v ten moment se soustředite na pomoc druhému a na vlastní bezpečí. Jak se to mohlo stát jsem začal uvažovat až v práci. Kdy mi přišlo dost nelogické jak může být motor napůl.
Pevně (rozuměj pružně, ale silou) je uchycen u nového auta, ale nic není věčné. Tu se strhne šroub a kašle se na to (vždyď tam přeci je dalších několik), tu odejde silentblok a vy se vykašlete na výměnu a pak jednoho dne dupnete na brzdu nebo hrubě přeřadíte a motor je venku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.