Nejste přihlášen/a.
Píšeš nesmysly.
Pokud na křižovatce ve tvaru kříže hlavní nevede rovně ale uhýbá, přijedou dvě vozidla po hlavní a jedou obě například rovně, jedno tomu druhému dává přednost zprava. Přednost mezi nimi není rozlišena dopravními značkami a tedy přednost zprava normálně platí.
Totéž platí pro dvě vozidla z vedlejší, pokud tam přijedou rovnou všechna čtyři, jedno vozidlo z vedlejší bude dávat přednost dvěma vozidlům na hlavní (kvůli značce) a jednomu zprava (kvůli pravidlu).
gene, myslíte si, že je přesvědčíme?
Zde, po hlavní jede vozidlo z výhledu a jede rovně, vozidlo zprava jede taky po hlavní a jede rovně.
Kdo dá komu přednost? Vozidlo z výhledu dává přednost "pravé ruky"vozidlu, přijíždějícího zprava.
@herd: A jak jinak byste to chtěl nazývat? Oba jedou rovně, oba opouštějí hlavní, ale jen jeden má přednost před druhým. Na základě čeho, podle vás?
Prednost ma ten s vice odrenym autem.
Proc se vubec ptas, kdyz jiste moc dobre vis, ze fronta je fronta a nikdo (krome vozidel s pravem prednostni jizdy) ve fronte na tankovani prednost nema?
Kdo dřív přijede ten dřív tankuje, to ja snad logické? Nebo v krámu na rohllíky si taky poslední vleze před prvního?!
Jinak třeba u ONO tank kde je několik stojanů a stává se, že najíždí k levým stojanům (nádrž vlevo) takže u pravých tankují jen 2 řidiči a u levých jich stojí za tankujícími třeba 5. občas je to také opačně, pravé stpjany jsou plné a u levých volno.Neřeším nádrž a stranu, jedu kde je méně aut-hadice s pistolí dosáhne i na druhou stranu auta. Ale to není předbíhání!
Dám jednu radu třeba zrovna u nás se čeká výhradně jen u ONO -u Benziny nebo na MOL-ce popř u Euroiol je vždy volno! jezděte tedy jinam!
Když nechàváš předsebou díru, nediv se že se ti tam někdo nacpe, protože si myslí, že spíš...
mě zas baví takovíto jak všichni jedou vpravo v hadu kilometr, já jedu zleva a vecpu se do pravého pruhu nebo naopak. Přitom to je normální postup, ale v některých městech jsou řidiči natvrdlí a zpomelení
ČS je místo ležící mimo komunikaci a z. č. 361/2000Sb. - Pravidla provozu na pozemních komunikacích tam neplatí (§14, odst 2, písm. d) z. č. 13/1997Sb.). Takže pokud dojde k takové situaci, je to jen o slušnosti, vstřícnosti, popř. pak o tvrdších loktech a drzosti. Násilí bych do toho netahal, ovšem verbálně bych si asi také ulevil.
Přednost záchraných složek při čerpání (i když ve větších městech možná mají svoje čerpačky), zákonem/vyhláškou ukotven není?
Takže bez majáků a tankují za jízdy cisternou...
...
Nebyla řeč o tankování s pacošem a ani o majácích.
Dokonce je to otázka v autoškole. Koukám, že dost lidí by pohořelo v testech.
Vozidla IZS mají při tankování přednost samozřejmě i bez majáků. Logicky. Možná pojede na majáky za minutu, a logicky potřebuje mít natankováno.
A stejně logicky na čerpačce Zákon o provozu na pozemních komunikacích platí. Jinak by byl § 44 pro smích.
Ale jak tu padlo. Frontu u pumpy jsem dlouho nezažil a ani neviděl. Ale netankuji u supermarketů a na ONO. Možná je to tím...nevím.
Gumidku, pozdě, ale máte pravdu, je to uvedeno v zákoně, ale již spoustu let...
Máte naprostou pravdu...
Jak vidíte mnozí to neznají, ani někteří policisté ne.
zákon 361/2000, §44
(2) Řidiči vozidel s právem přednostní jízdy mají při čerpání pohonných hmot přednost.
Přitom nepoužívají zvláštních výstražných znamení
Pojem "místo ležící mimo pozemní komunikaci" není vymezen žádným právním
předpisem. Lze tedy pouze dovozovat, že tímto místem může být např. pozemek, garáž,
čerpací stanice, tovární, nádražní a letištní prostory, obratiště tramvají apod., jak bylo uváděno
v § 2 bod 11 zrušené vyhlášky č. 99/1989 Sb., o pravidlech provozu na pozemních
komunikacích (pravidla silničního provozu).72
zdroj: LEITNER, M., LUKÁŠEK, V., KOPECKÝ. Z.: Zákon o provozu na pozemních komunikacích a předpisy
prováděcí a souvisící s komentářem. Praha: 2001, s. 88.
Fizly na kafi jsem vídám několikrát do měsíce. Ale nestojí u stojanů.
@milancukrar... měl jsem to i já přímo v testech na Bčko. Tak si to pamatuju.
Přednost zprava je naprosto kruciální pravidlo, které se dle zákona musí dodržovat naprosto všude, kde se vyskytnou nějaká vozidla (pokud tam není přednost změněna dopravním značením či semafory). Čili platí to např. i na pumpách, na lesních cestách, v podzemních garážích, na parkovištích... Samozřejmě toto pravidlo není určeno k tomu, aby se někdo mohl zařadit do fronty. Paní co přijížděla zprava tedy skutečně měla přednost, ale k tomu, aby mohla projet a pokračovat v jízdě, nikoliv k tomu, aby se zařadila do fronty.
Ve své odpovědi vycházím z textu redaktora na odborném webu auto.cz, cituji:
"Přednost zprava platí téměř vždy, ale jsou i výjimky. Pravidlo pravé ruky, resp. přednost zprava platí na všech komunikacích, což znamená, že i na lesních a polních cestách a rovněž i na parkovištích. V případě komunikací na soukromém pozemku platí toto pravidlo rovněž a vztahuje se například i na provoz v podzemních garážích."
Pumpa zde sice zmíněna není, ale z textu lze dovodit, že se vztahuje i na ní. Já dávám přednost zprava vždy a všude, kde není přednost upravena jinak pomocí značení, tazatelce bych doporučil totéž.
které se dle zákona musí dodržovat naprosto všude, kde se vyskytnou nějaká vozidla (pokud tam není přednost změněna dopravním značením či semafory
Který předpis toto upravuje, když to není zákon 361/2000, jak mnozí správně napsali?
viz: herd®dnes 01:02
OK, pro šťouraly opravuji: všude, kde se mohou vyskytnout vozidla a je zřejmé, že se jedná o komunikaci. Nejedná se tedy např. o pole, louky či bažiny, čili potkají-li se například dva traktory na poli, traktor na levé straně nemusí dát přednost traktoru na pravé straně (i když bude rozumné to udělat).
No a protože podzemní garáže taky nemusí být komunikace, taky tam to pravidlo ze zákona nemusí platit...
Ostatně, i to vaše vysvětlení přednosti v jízdě je - mírně řečeno - kuriózní, asi byste si měl přečíst, co to znamená "dát přednost v jízdě".
milancukrar:
Tady to máte srozumitelně popsáno, jak píšete, ne každý zná předpisy, tady je snad znají:
auto.cz/...
genehawkins:
Tím kuriozním máte na mysli co? Zmíněné traktory? Pokud se hypoteticky na poli kříží dva traktory v jednom bodě, jeden musí zastavit, jinak se střetnou. Ale vy možná šlápnete na plyn a spoléháte, že druhý neudělá totéž.
orione, cituji z Vašeho odkazu...
Právě zde je v ustanovení § 22 odst. 2, uvedeno: Nevyplývá–li přednost v jízdě z ustanovení odstavce 1 (křižovatka je označena dopravním značením), musí dát řidič přednost v jízdě vozidlům nebo jezdcům na zvířatech přijíždějícím zprava nebo organizované skupině chodců nebo průvodcům hnaných zvířat se zvířaty přicházejícím zprava.
Už chápete, přednost zprava na křižovatkách, nikoliv u benzinek...
Ještě doplním:
Ustanovení platí zejména tam, kde jde o křižovatky pozemních komunikací nerozlišených
dopravními značkami. Platí však i na křižovatkách pozemních komunikací hlavních
s pozemními komunikacemi vedlejšími, kde hlavní nebo vedlejší pozemní komunikace mění
svůj směr, pro vztah řidičů přijíždějících ke křižovatce po pozemních komunikacích
rovnocenných.69
zdroj: BUŠTA, P., KNĚŽÍNEK, J.: Zákon o silničním provozu s komentářem, Praha 2016, s. 72.
Už jste někdy četl, jak v odborných časopisech se mýlí? Viz (křižovatka je označena dopravním značením)
Tazatel se ptal na benzinky a frontu v koloně u ní...
milancukrar:
No škoda, že jste nějak pozapomněl citovat pokračování textu:
Přednost zprava platí téměř vždy, ale jsou i výjimky
Pravidlo pravé ruky, resp. přednost zprava platí na všech komunikacích, což znamená, že i na lesních a polních cestách a rovněž i na parkovištích. V případě komunikací na soukromém pozemku platí toto pravidlo rovněž a vztahuje se například i na provoz v podzemních garážích.
. . .
Na rozdíl od vás, já ve vámi citovaném textu zákona nikde nevidím, že přednost zprava platí jen pro křižovatky, píše se tam jen kde neplatí, což jsou křižovatky s dopravním značením (tam dáváme přednost podle značení). Naštěstí je většině řidičů jasné, že přednost zprava musí dávat všude kde se potká s jiným autem, tedy i na té pumpě. Vy si vážně myslíte, že přednost zprava dáváte jen na křižovatkách? No nejste sám, při výjezdu z parkoviště se přede mne už párkrát nacpal zleva nějaký trouba, tam zřejmě platí, že přednost má ten, kdo je rychlejší
Bože můj, to jsou cinty... Jak jste přišel na to, že na křižovatkách hlavní a vedlejší silnice neplatí přednost zprava?
A jak přišel Milan na to, že přednost zprava platí jen na křižovatce? Inu tak, že § 22, kde se o přednosti zprava píše, řeší právě jízdu křižovatkou. Je taky tak nadepsán.
Jo, u paragrafu 22 jsem si naběhl, tam se skutečně jedná pouze o jízdu křižovatkou, ale s tím paragrafem přišel první milan, netuším proč. A nechytejte mě za slovo, napsal jsem to zmatečně, přednost zprava platí samozřejmě i na křižovatce, pokud tam není přednost upravena jinak.
genehawkins:
Vypadáte jako mistr přes dopravu, tak to budete určitě vědět. Jak to tedy je, měla dát paní na pumpě přednost vozidlu přijíždějícímu zprava nebo neměla?
Orione, nepřekvapil jste mne.
Přednost zprava platí i v případě, když se vozidla vybourají, koulejí se po silnici a to, co se koulí zprava, má přednost při koulení do příkopu, před vozidlem zleva...
"dle zákona musí dodržovat naprosto všude, kde se vyskytnou nějaká vozidla"
milancukrar:
Vy jste mě naopak překvapil svým hloupým příspěvkem, tohle vás není hodno. Zesměšňovat umíte na jedničku, s radou paní na pumpě už je to horší. Doplnil jsem svůj původní text a víc k tomu nemám co říci.
"Přednost zprava platí samozřejmě i na křižovatce, pokud tam není přednost upravena jinak."
Toto není pravdivé tvrzení. Přednost zprava platí i na křižovatce, kde je přednost upravena jinak. Typicky značkami hlavní/vedlejší.
Proč by ho paní měla pouštět ve frontě před sebe? Paní musí dodržovat zákonná ustanovení, žádné jí neukládá, aby pustila jiného standardního účastníka provozu ve frontě u pumpy před sebe.
Ustanovení o přednosti zprava (ať už kdekoli) je nesmyslné v takovémto případě uplatňovat, protože když si přečtete, co to teda znamená, zjistíte, že si vy (nebo paní) musíte počínat tak, aby vozidlo, které má přednost (tato jeho přednost tak jako tak z ničeho nevyplývá, jak jsme si řekli), nemuselo náhle změnit směr nebo rychlost jízdy. Nic takového tam nastat nemůže, je teda nesmysl (z více důvodů) o takovém ustanovení uvažovat.
Je to stejné, jako když na křižovatce hlavní s vedlejší obě auta z těchto směrů zastaví. Kdo pojede první? No rychlejší! Protože i když se rozjede jako první ten z vedlejší, ten na hlavní nemusí náhle měnit směr ani rychlost, tudíž přednost dostal. Ale jistě i tady nabádám k obezřetnosti, protože pokud se přesto ten na hlavní rozjede a dojde ke karambolu, může být problém s dokazováním...
Orione,
Ve své odpovědi vycházím z textu redaktora
Ale proč nevycházíte ze zákona, který hovoří jasně.
Paní tazatelce jsem odpověděl, daleko lépe, jak Vy. Jako mnozí, kteří znají předpisy.
Zákon hovoří jasně? No ne všichni na to mají stejný názor a já raději věřím odborníkům a nikoliv amatérským vykladačům:
autoweb.cz/...
automotonet.cz/...
automotonet.cz/...
A tyto odkazy jsou ti odborníci nebo amaterští vykladači? Ptám se jen proto, že potvrzují moje a Milanovy příspěvky a jsou v přímém rozporu s tím, co jste tvrdil na začátku a co jsme také rozporovali...
Orione, nebudu opakovat sdlení odborníka na doprvaní právo pana Gena.
Jen sdělím svůj názor. První odkaz z autowebu, je starý článek, používá ještě starou vyhlášku, ale to nic nemění, že to vůbec nesděluje problematiku, o které se bavíme. Křižovatku nikdo nezpochybňuje, jen sděluji, že nepíšete pravdu v první a druhé větě svého příspěvku v 13.05.23 - 17:03.
Druhý odkaz je na text stejného autora, opět neřeší to, co je Vám vytýkáno za nepravdu.
Třetí je rovněž od odborníka pana JUDr. Berana, jedná se opět o definici křižovatky, ale neřeší problém dotazu.
Tak se domnívám, že jsme přešli k debatě o koze, místo o voze.
Vůbec nepochybuji o tom, že máte věřit odborníkům, ale jak je poznáte?
Co Ti odborníci sděluji na dotaz tazatele, o přednosti na benzince? Nebo co sdělí na Vaše dvě věty?
Přeji jen hezké dny.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.