Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jízda po hlavní silnici, platí ještě přednost v jízdě?

Od: kalosdos odpovědí: 25 změna:

Zdravím ,

je mi 70 let a jezdím ve městě a už se mi několikrát stalo , že na křižovatce světelné i bez semaforu mi vjíždí z vedlejší silnice a nedají mi přednost? Dělám něco špatně? Oni na mě koukají jak na hloupého , proč na ně troubím,?

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Nemusí to být o tom, že něco děláte špatně. Dneska spousta lidí jezdí stylem ,, však on mě pustí, aby si to neodřel´´ - jak říkají italští kolegové styl ,,vezmi si přednost´´ *smich*

Taky takové potkávám na silnicích denně, zejména teď, co se pohybuji v ,,kraji razovytem´´, ale nějak to neřeším, celý život jezdím defenzivně, nějaký blb za volantem mě nemůže rozhodit, . Ale máme ve firmě kolegu, tomu jsme někdy loni z hecu kupovali malý dort k oslavě 50. nehody u firmy. To je přesně typ řidiče, který s gustem takové nedání přednosti řeší blatníkem, zejména přednost zprava u nákupních středisek . Předloni měl takhle po nehodě auto v servisu, půjčili mu náhradní a to jim do týdně nabořil taky.

Takže si můžete vybrat - já bych doporučil defenzivní jízdu, troubit na arogantu co nedá přednost nemá smysl. To jsou většinou lidi s jakousi poruchou té šedé hmoty mezi ušima a ve finále jsou schopni i fyzického napadení, pokud jim dehonestujete jejich ego vytroubením. Ovšem ta kamera, to není špatný nápad, sám ji mám, už párkrát mi pomohla

kalosdos
hodnocení

Děkuji za odpověď a podporu. Já to nechápu co se to děje? Vyhláška přece platí pro všechny? Ano , porušuje se ale tohle je dost zásadní . Když jsem na hlavní silnici ve městě a dávat pozor a být ohleduplný na toho kdo chvátá ,nebo se chová jen agresivně? Ale já si rozbiju auto a i když jsem to nezavinil ,mám spoluúčast a bude mě to stát peníze.Ano , může být také rada , tak nejezdi a máš klid. jenže auto potřebujeme , všude nám také nejezdí doprava.

kalosdos
hodnocení

Asi je to ve velkých městech normální , že se chvátá , je hustota provozu a někdo by se nikam nedostal ,kdyby dodržoval striktně předpisy. No a přenáší se nám to i do malých měst. Musím se s tím smířit , nebo nejezdit.

hodnocení

5x

1) troubit máte, abyste zabránil střetu - nehodě - jinak je to přestupek

2) bez přesné specifikace konkrétní křižovatky nelze potvrdit, že máte pravdu vy. Ona větší silnice nebo novější silnice nemusí být vždy ta hlavní

3) s ohledem na plynulost provozu není možné bez kamerového záznamu potvrdit vaši domněnku - že vám nedali přednost. To by bylo v případě nehody nebo ohrožení/omezení...

hodnocení

4x
Definice přednosti v jízdě:
přednost v jízdě znamená povinnost řidiče nezahájit jízdu nebo jízdní úkon nebo v nich nepokračovat, jestliže by řidič, který má přednost v jízdě, musel náhle změnit směr nebo rychlost jízdy.
Důležité je slovo "náhle" proto je ta hranice dání přesnosti tak tenká.
Někdo jezdí každý den a dá jen včas nohu z plynu protože tuší, že to auto z vedlejší chce také být někde včas.
Ono je to hodně o předvídání, často se mi stalo, že jsem měl přednost a nedostal ji. Tak nějak to už člověk čeká.

jirib
hodnocení

3x
Přesné místo GPS nebo foto z google...
Jsi snad milancukrar™?

hodnocení

3x
Jo vy jste z Jihlavy.. To jste měl napsat rovnou. Já jak potkám motající se auto s jihlavskou RZ, zvolàm "Jíhlava!" a mizím. Nedělám si legraci, vždy se u toho s manżelkou smějeme. :-D
kalosdos
hodnocení

tak to nebyl moc vhodný komentář .

jaj*
hodnocení

3x
Když vypne semafor tak je konec světa, dost lidí neví jak projet křižovatku s vypnutým semaforem.

hodnocení

2x

Asi takhle jezdíte jeko dědek jímž se i cítíte , tak se nedivte!

Jinak Jihlavu i když mám docela zmáknutou a nikdy jsem tam problémy Vašeho rázu nezažil vždy v normě jako kdekoliv jinde-tedy mimo dvě asi nejhorší místa na dopravu : Prahu a české Budějovice. (myšleno ne arogance ale hustotou provozu!)

Jinak takových občas potkám dost. Tuhle na úseku mezi dobočkou na Řípec a Doňovem jsem dojel důchodce v "Hjondé" Atos , který tam jel 30. po středový čáře a když jsem jej v asi 80 předejel tak se hrozně rozčiloval-troubil a hrozil pěstí co že jsem si to dovolil!

To není o důchodci, to je o blbci.

a ještě horší -spojení blbce a důchodce v jedné osobě!

Jen doufám až budu ve věku 70+ že nebudu jako je psáno výše a že budu schopen se udržet v provozu a nebýt brzdou!

kalosdos
hodnocení

Necítím se jako blbec , přiznal jsem že mi je 70 , ale IQ mám 120 a cítím se být zdravý. 4ekal jsem takové odpovědi, hned jsem starej blbec a ať nikam nejezdím. to je taková doba morálka se přenáší za volant.

Ono se pane Karlosi říká, že "trefená husa vždy zakejhá!" Zamyslete se trochu!

Jinak já jsem Vás jako blbce netituloval to se jím asi cítíte asi díky tom jen průměrnému IQ. Jiank na tom jste došel jak pořádným vyšetřením odborníky nebo nějakým testem v časácích či na netu?!

hodnocení

2x

Dělám něco špatně?

to se musí vidět, znám spoustu řidičů, kteří ani nevědí, že dělají něco špatně.

id
hodnocení

1x
@kalosdos, téměř každý váš dotaz začíná " je mi 70 let " i když se nejedná o zdraví. To jako proč? Je to vaše výmluva nebo to značí - bacha na mě, berte na mě ohled, dejte mi přednost, moc nezvládám, ničemu nerozumím atd. 70 je jen číslo, pokud se i cítíte starý, neschopný se přizpůsobit dnešní době, vraťte pro vaši bezpečnost řidičák. Jsem starší a takové problémy vašeho druhu nenám.
Neberte to ve zlém, chce to jen přepnout v hlavě, nelitovat se a žít, ne přežívat.
kalosdos
hodnocení

Né, vůbec, ale asi se na ten silníční provoz dívá jinak 40letý a 70letý , i když to není také tak jisté pravidlo . Jde mi jenom o to , poukázat , že se nedodržují ty základní věci na silnici . Jsem na hlavní a musím pouštět z vedlejší , at se mi to líbí nebo ne. Na silnici je divočina , žádné předpisy už asi neplatí? a bud se s tím musím smířit a nebo nemám na silnici vůbec vyjíždět!? Nebo jsem blbec , který se zabývá nepodstatnýmy věcmi.A proč to tady vůbec píše?

Už budu poradnu používat jen na věci technického charakteru

Karle, znám mnoho řidičů, kteří dávají přednost vozidlům, které ještě jsou daleko.

Výklad soudu:

Jak vyplývá z logického výkladu pravidel silničního provozu, řidič, který dává
při jízdě křižovatkou přednost v jízdě vozidlům přijíždějícím po hlavní komunikaci, nemá
povinnost dát přednost absolutně všem vozidlům, která v libovolné vzdálenosti od křižovatky
vidí, ale pouze těm, která jsou již natolik blízko, že vjetí jím řízeného vozidla do křižovatky by
u řidičů jedoucích po hlavní komunikaci vyvolalo nebezpečí nutnosti náhlé změny směru nebo
rychlosti jízdy.

Proto se Vám může zdát, že Vám někdo nedal přednost, ale on naplnil znění soudu..

kalosdos:
Máte bohužel pravdu. Vlákno se zde často zvrhne v zesměšňování či dokonce urážky tazatele či jiných rádců a člověk pak ztrací chuť sem cokoli psát. Je jasné, že se najdou jedinci, kterým dělá dobře na duši vozit se po jiných, ovšem tato poradna je moderována a je smutné, že moderátoři, místo aby tento neblahý trend potlačovali, tak někteří si ještě přisadí.

kalosdos
hodnocení

konkrétní situace- jedu v Jihlavě po ulici ŽIŽKOVA , Z LEVÉ STRANY SE MI NACPE PŘEDE MĚ MIKROBUS A TVÁŘÍ SE JAKO , ŽE SE NIC NEDĚJE ,JEŠTĚ SI VYKUŘUJE Z OKÉNKA . JEN JSEM GESTIGULOVAL A NADÁVAL , NETROUBIL . CESTOU ZPÁTKY KŘIŽOVATKA ŘÍZENÁ SEMAFORY, JEDU NA ZELENOU Z PRAVÉ STRANY MI TAM VJEDE ŽENSKÁ A MUSÍM PŘIBRZDIT NA TU JSEM TROBIL - ODVRÁCENÍ SRÁŽKY.musím začít používat kameru, jestli mi to bude něco platné , manželka , říká nech to být , nebo ti dá ještě někdo starýmu dědkovi na hubu.

Vaše vyšetření řidiče vzhledem k věku zejména v psychologické oblasti jsou cajk?

Popište situaci konkrétně, ne jako toto, a capslock používat nemusíte. V Jihlavě po ulici Žižkova není konkrétní místo.

Ono se toho totiž dost změnilo od doby, kdy jste dostal oprávnění na vůdčí list a povozy ještě neměly takovou akceleraci, jako auta dnes. Tím to nemyslím nijak pejorativně.

google.cz/...

Žižkova je sice dlouhá ulice, ale podle popisu "z levé strany mikrobus"- ano, byl jste na hlavní, ale v tom provozu prostě lidi z vedlejší musí nějakým způsobem fungovat. Musí vjet tak, aby vás neohrozil. To jistě neudělal, protože jste měl čas pozorovat jeho kouření, gestikulovat i nadávat. V případě ohrožení člověk dupne na brzdu!

Ve druhém případě si dokážu představit situaci, kdy žena čeká na zelené, vjede do křižovatky a dává přednost ostatním podle pravidel. Až může pokračovat v jízdě, jede - ale to už máte zelenou vy. Tady bych předpokládal přestupek vjetí do křižovatky i když nemůže pokračovat v jízdě. Pokud by toto nedělalo 100tisíc řidičů denně ve velkých městech, nedostali by se nikam - prostě je to s ohledem na provoz jediné možné řešení.

Teď k vám:

Pokud vám jejich chování dělá potíže takové, že se rozčilujete, může vás to ohrozit na životě. Laicky řečeno - prdne cévka. Jako řidič musíte mimo dodržování předpisů i předvídat! A pokud toto nezvládáte, opravdu si ušetříte zdraví jízdou MHD.

Já například velmi často stojím zde - google.com/...

A to i v případě, že protijedoucí auto nebliká - tj. mělo by jet rovně. Oni si někteří řidiči totiž myslí, že na hlavní silnici se blikat nemusí a bliká se jen když odbočuje. Není den, kdy by na této křižovatce někdo nejel po hlavní silnici bez blinkru.

12.05.23 16:08

hodnocení

0x
Ono taky hodně záleží na tom, jaké máte auto a jakým stylem jezdíte. Pokud máte něco na úrovni fábie bez motoru, jedete 40 s kloboukem na hlavě a před sebou si držíte 2x větší mezeru, než ostatní, tak to prostě budete vy, komu tam čekající na vedlejší nastřelí. Provoz je stále hustší a hustší a tomu se přizpůsobuje i chápání pojmů, jako bezpečná vzdálenost, neomezit a neohrozit. Dnes se povażuje za normální ve městě se z vedlejśí nasoukat jen do pár metrů široké mezery, většina je na to zvyklá. Ale chápu, že v 70 už člověk takové reflexy nemá a stresuje ho, pokud nemá všude kolem dost volnèho prostoru.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]