Dobrý den. Potřebuji radu. Dnes jsem od PČR dostal pokutu za to, že mi nesvítí levá a práva brzdová světla. Ta horní lišta brzdového světla normálně sviti...nevím kde je problém ale žárovkami to dle mého nebude, že by ve stejný čas odešla levá a práva...máte někdo s tím zkušenosti jak to opravit? Děkuji moc. Na foto vidíte v kroužku kde je problém.
Mně se ještě nikdy nestalo, že by práva přestala svítit. A když nesvíti je to dle mého 1)žárovkami ; 2) pojistkami; 3) někde přerušenými kablíky a pokud je navíc světlo ve dveřích /kufrových/ tak s největší prvděpodobností jsou zlomené kablíky v průchdce mezi kastlí a dveřmi!
Stát se to může, když se to nějakou dobu nekontroluje... Také mne nedávnou při návštěvě servisáka napadlo že zkontrolujeme zda vše svítí - a tři žárovky v háji.
Tak predevsim, pokuta za nesvitici cokoliv venku na aute je jen a pouze vase blbost. Priste nesouhlasit a NIC nerikat. Pak penize muzete pouzit na opravu, misto na krmeni darmozroutu. Zacal bych kontrolou tech zarovek a pojistek. Pokud tam chyba nebude, tak servis, montovat se v elektroinstalaci je pro neznaleho neefektivni cinnost.
Hezké...jako že mám sám si před jízdou zmáčknout brzdu a rychle běžet dozadu zda sviti?Toto se kontroluje asi blbě, ze? Vy to děláte před každou jízdou pokud nemáte v okolí zrcadlo či sklo na odraz vašeho zadku auta. Ale za ten konec rád děkuji. Mam v planu vyzkoušet pojistky žárovky..
re4zon
Mne pred jizdou sviti vsechna svetla, vzdy. Pokud nesouhlasite, muzete mi zkusit dokazat opak.
kmet
Docela bych prechytrávačení na policisty nezkoušel, jednak je to pod úroveň a za druhé policista má vždycky pravdu. Nesouhlasení nemá zpravidla na pokutu vliv. Mlčení mívá většinou pozitivní vliv.
Takhle arogantně se chová každej druhej a v kombinaci s popelnicí, kdy něco řeší, až upadne kolo je nebezpečnej pro sebe což je mi jedno, ale hlavně pro ostatní.
Každej by si měl občas auto zkontrolovat, zda vše svítí.
Pokuta je naprosto správná. Pro ty, kterým nesvítí auto a ještě mají arogantní debatu s cajti by měl jít ke zdi na odprásknutí. Bylo by všem líp.
Upozornění od sys milancukrar 02. 05. 2023 19:55:29
zdi na odprásknutí prosím, mírněte se. Děkuji
re4zon
Az se naucis cesky, ty upadle kolo, muzes se zacit civilizovane bavit s dospelymi. Zatim jsi predvedl jen svou aroganci.
OK. Ať každej jezdí bez světel. Vždyť je to fuk. S naším vozovým parkem to nebude dobudoucna lepší v ČR. Nabourat do takového hňupa bez světel je pokutován řidič, který nedodržel bezpečnou vzdálenost a trestaný bude on a v případě PČR kontroly si stačí s poldou vytřít zadek, že jsem si před jízdou vše skontroloval a světla svítila i když to nebyla pravda, tak ať mi to dokáže.
Na takové švejky buďme hrdí... a ani špetku negativní myšlenky.
re4zon
Tak si to shrneme. Policista se domniva, ze doslo k jednani vykazujicimu znaky prestupku. Domnely prestupce s tim dle zakona muze souhlasit a prijmout sankci, nebo nesouhlasit a trvat na prokazani a projednani v prislusnem rizeni. Druha moznost je podle tebe "arogantni dohadovani" a dotycny by mel byt postaven ke zdi a odprasknut. Obcansky ksindl v civilu ma totiz pravo pouze drzet hubu a platit. Obhajoba je soucasti obzaloby a vubec. Nebyl pan otec kdysi prokurator? Leccos by to vysvetlovalo.
Nebyl jsi náhodou velký fanda Mikeše a Kocoura na youtube?
asd1
Normální slušnej policajt upozorní že to nesvítí a případně i poradí jak to na místě opravit nebo jak zavolat asistenci. Pokud teda českej pepík nezačne držkovat, tam pak je pokuta na místě. Nebo když se na to vykašle počká až odjedou a jede dál, pak ho stopnou podruhý - tam taky zkasírovat nekompromisně.
PSVB který potřebujou čárku a pohonit ego je třeba slušně oznámit že před jízdou kontroloval a svítilo to, a dál se s nim nebavit, jak radí re4zone. Dost policajtů se snaží řidiče nachytat tak je třeba jasně jim vymezit co můžou a co ne.
Mmch. brzdovky jsou vidět v zrcátkách - draz na něčem za autem = není problém je při vyjetí zkontrolovat, pomocník nebo klacek na pedál + obíhat auto se kvůli tomu nemusí.
Pokud to neni žárovka ani pojistka tak je třeba měřit kam jde šťáva apod. Spínač, uhnilá kostra atd atd.
Tak jsem byl kouknout levá a práva žárovka nová a nefunguje..Tedy pojistky prohlížím ale kde hledat.. vůbec nemůžu najít místo, kde to může být...nejspíš je to modrá 15tka ale u motoru jsou nějaké mini pojistky ...ma někdo s tik zkušenosti?
Pokud to třetí brzdový de tak nak pochybuju že by to bylo pojistkama ale prověřit je všechny nemúže bejt na škodu Ty nový žárovky sou tam jednovlákna nebo dvouvlakna? Je ověřeno že sou žárovky funkční? - měření zkouška na baterii či jiné pozici ve světle Prověřit konektory k jednotlivým světlúm jestli nejsou zoxidovaný vyhnilí Prověřit patice žárovek
To že sou nový neznamena že svíti ja to delam tak že šoupnu na pozici např blinkrú a ověřim zda svíti pak mam jistotu Ty vlakna no buď ma žarovka jedno nebo dvě Nebo se to pozná podle patice kde je bud jeden nebo dva kontakty
Děkuji za rady...teď jsme koukal zda mám náhradní pojistky a našel jsem tyto ..ale jak koukám, tak v aute viz foto z motoru jsou jen malinké mini pojistky. .ty co tady mám náhradní jsou velké...tak že koupit nové a říct, že potřebuji jaký druh?
Nevím jak tady, ale řada aut má pod brzdovým pedálem snímač, který jsem například u Forda před půlrokem měnil. Sice se mi i ten nefunkční na stole podařilo prostříkáním a rozhýbáním zase zprovoznit, ale nový už byl objednán, tak tam šel on. Přes snímač jdou proudy do žárovek i LED a při vyšším přechodovém odporu žárovky nesvítily vůbec, ale LED ve tmě mírně ano.
Tak něco takového je asi nahoře pod brzdovým pedálem tvého auta. Vede od toho kabel a vyndává se to pootočením. Je to celkem kosmická technologie a jakmile to pochopíš, budeš z toho paf. Vezmi si to na stůl a multimetrem proměř, jestli se odpor při zamáčknutí změni z nekonečna na hodnotu cca 0-2 Ohm. To je normální hodnota.
Kdyby nešel brzdový spínač, tak mu určitě nebude svítit i třetí brzdové (lišta) a ta mu svítí...
riva
Mně to třetí brzdové taky svítilo. Samozřejmě málo. Ale tak to dopadá, když šlapu na pedál a ptám se ženské, co svítí. U žárovek řekne že nesvítí, ale u LED že prý ano. To, že to svítí mizerně, už neřekne. Tady to může být podobné.
Takhle to bylo večer při veškeré vyzkoušení...už fakt nevím...jediné servis..snad to.nebude drahé v dnešní době.
riva
Třetí světlo svítí normálně. Dej vědět co servis.
Já bych teda ale stejně alespoň rozpojil ten konektor brzdového spínače, zkratoval ho kancelářskou sponkou a obešel auto jak to svítí. U tebe jsou snad 4 kontaktní spínače (někde ale uvádějí dvou kontaktní), tak jestli nejsou dva kontakty na žárovku a dva na LED (aby alespoň něco svítilo).
Dám vědět.. snad by diagnostika jim měla říct více nebo ta to moc neukáže?
007cz
Měla by tam být dvouvláknová žárovka. Obrysovky svítí?
riva
Obávám se, že diagnostika neřekne nic. Ještě bych vyndal žárovky a změřil napětí v patici bez žárovek. Jestli je někde vysoký přechodový odpor (u mě byl právě v brzdovém spínači), tak bez žárovek naměříš 12V a se žárovkou to klesne třeba na 6V.
A pravdu má re4zon, na pokutu musí být dva, jeden, který ji dává, a druhý, který ji platí. Já bych ji rozhodně neplatil. Když jsem vyjížděl, všechno svítilo. Vzhledem ke svítícímu třetímu světlu bych se zvýšenou opatrností dojel do místa, kde lze závadu odstranit.
doplněno 03.05.23 09:54:
Jakých náhradních žárovek?
paveldvorak
pak není problém závadu okamžitě odstranit s použitím náhradních žárovek
v pátých dveřích je lišta s kabely které časem oxidují, problémy se žárovkami a s pojistkami lze zjistit s použitím diagnostiky jinak podle manuálu se má před výmenoui žárovek také odpojit baterka
Pokud nemám kontrolku spálených vláken žárovek, tak bych nic neplatil a řekl bych, že když jsem odjížděl, tak světla svítila a opravil bych to na místě pokud by to šlo.
Tak přátelé. Předem všem děkuji za rady, názory. Vážím si toho. I když jsem většinu dělal podle Vás, tak věc se má následovně. Z nějakého důvodu praskla levá a pravá strana brzdových žárovek. Tedy info od mechanika. Vzal jsem je do ruky včera a na světle se podíval. Nebyl náznak poškození vnitřku žárovky. Každopádně dal nové a za pár korun vše vyřešené. Snad to bylo tedy opravdu tím ale stejně mi nejde do hlavy, že šlo o levou a pravou stranu zároveň? Je to cca 10 dní co jsem se ve výloze obchodáku viděl, že mi svití brzdy Snad to bude jen toto a nebude se to v brzké době opakovat.
a neradil Vám někdo, abyste žárovku zkonroloval tak, abyste viděl, že opravdu svítí? Ale to nevadí, příšte budete vědět, že místní odborníci radí dobře.
Tak jsem byl kouknout levá a práva žárovka nová a nefunguje***kam jste koukal?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.