Nejste přihlášen/a.
Ahoj, mám Škoda Fabia Hatchback rok výroby 2006 47 Kw, dneska při otáčení se mi rozsvítila oranžová kontrolka volantu s vykřičníkem a značně ztěžklo řízení. Přijde mi, že při parkování je to velmi těžké, při vyšší rychlosti je to těžší ale vpohodě. Mám za to, že se asi rozbil posilovač řízení. A teď mám dvě otázky.
1. Je to ten posilovač?
2. Řízení s tím zvládám, nicméně je nebezpečné s tím jezdit? Do servisu jdu až v úterý a do té doby bych potřeboval něco najezdit, ale nevím jestli nehrozí, že se to neposere nějak uplne a volantem nepujde vubec tocit?
Předem děkuji za odpovedi.
Servo dle fotek KOYO.
Víčko má v sobě měrku a musí být ve studeném stavu, kdy je olej serva studený na cca 20C omočen po zašroubování víčka spodek asi 3mm od servokapaliny.
Kapalina je tato VW od FEBI s červeným víčkem (Febi má ještě jednu s jiným víčkem)
nebo origoš
G00 400 0M2
Kapalina se musí celá měnit. Je doživotní pro servo než umře. Výměnou získáš delšíživotnost serva a hřebenu!
Odsát injekcí z nádobky všechnu kapalinu a nalít po měrku novou. Pojezdit a opět opakovat. Já dělám 2x opakování. Kapalina táhne vlhkost a při přetížení a časté práci serva trochu pění, což je nežádoucí.
Zbytek už byl napsán.
asd1... u životnosti serva rozhodují motohodiny ve vagu, kde se načítají dle práce. Někomu méně a někomu u sídliště s častým točením volantu více. Servo nepracuje stále, ale i nastavá klidový bezodběrový stav, kdy nežere žádný proud. Jen u nouzového režimu jede málo a stále. Bere cca jen 8-16A. Proto nemá takovou sílu pomáhat.
Jestli je ten šestihraný šroub uvnitř nádobky potopen v zelené kapalině, potom nejede nasucho, ale je ho tam málo, pokud je po utřebí měrka suchá a nesmáčí na tom víčku.
Dolej pouze zelenou.
Udělej hlavně tu výměnu s proplachy.
To by to servo nepomáhalo vůbec.
Leda, že je na ní moc velký přechodový odpor.
Ale nápad dobrej. Stačí odklopit nahoře ty tři krytky pojistek, kde jsou po dvou (má faceliftovej poslední batterybox).
zkusím se podívat a vyfotit.
Jen nevím podle čeho usuzuješ, že to servo alespon trochu pomáha? Já mam pocit, že nepomaha vubec. Ale nevím jak to poznat
Vždy půjde točit volantem. Akorát může ztěžknout ještě víc, ale nic hrozného, pokud nejsi dámička 40kg i s postelí.
Nyní nastal nouzový stav a servočerpadlou čerpá hydrokapalinu stále dokola pod malým tlakem jako nouzák. Normálně servočerpadlo i pohon oběhu kapaliny zastavuje a vypíná. To je VW vymoženost úspory paliva proti mechanickému servu, které se honí stále (Octavia1 a Felicie se servem).
Naopak při parkování přidá na sile a na dálnici zase vypíná.
Nemuselo odejít. Bu je málo kapaliny (zelené víčko s měrkou pod baterkou (u některých motorizací s filtrem vzduchu a paliva není místo a tak je nutné oboje demontovat), nebo je vadná komnunikace vysokorychlostní CAN sběrnice, nebo vadné čidlo na hřebenu řízení, nebo výpadky napětí na svorce 30 silové krmení.
Do té doby může takto jet.
Většinou když není zakrytovaná mlhovka v nárazníku nebo chybí dekl pod motorem, tak voda ze silnice servo oplachuje a pokud má někdo šupácky nasazené konektory či posškozené neodbornou demontáží a prasklé vrácené zpt, tak konektory na svazku či na jednotce zaoxidují a rozpadnou se elektrolýzou ve vlhku na prášek.
Proto je nutné i konektory zkontrolovat a vyčistit, případně i vyměnit všechny 3ks.
...
Kolik máš najeto km?
Máš VAG diag?
Serva jsou dvě KOYO a TRW. Jsou nezaměnitelné na systém. Jen kompletní s hřebenem a hadicema se dají zaměňovat. KOYO má víčko nádobky hladké s pár zářezy a TRW má víčko bohatě vroubkované jako PET láhvové víčko.
Kapalina pouze zelená PEntosin nebo FEBI zelená s VW normou!
Nesmí se lít červená nebo jiná hydraulická. Servo se jinak zničí (gufera)!
Díky za vyčerpávající odpověď. Bohužel rozhodně nejsem nějak zdatný, co se tohohle týče, takže to nechám na servis.
Mně spíš jde o to, jestli s tím mohu zejtra najezdit 50km bez strachu, že mě to řízení někde vypne úplně :D
Kolik máš najeto km? 160.000
Máš VAG diag? Ne
Na ty km by to servo ještě nemělo odejít, pokud není auto po nehodě nebo na něj dlouhodobě nestříkala voda.
Pokud máš gola sadu 1/2 a 13 ořech a 10 ořech, tak můžeš demontovat baterku, její box, filtrbox u 1.2HTP a 1.4MPi 8v a pod baterkovým platem je víčko na servo.
A zkontrolovat hladinu.
Jezdit se dá, pokud není servo "na suchu", ale dokud pomáhá, tak asi ne. Ale asi je blbá diagnóza, tak to alespoň vyřeš rychle. Repas čerpadla je cca 4000-5000kč a nové cca 10 000kč.
Sám můžeš i vycvaknout levou krytku mlhovky z nárazníku tahem k sobě. U aut do roku 2004 předfacelift nejprve tu větší část a pak tu menší rohovou nebo místo ní na dvou torxech 20 mlhovku. Pak uvidíš klakson a za ním servojednotku s nádobkou, zda nemá vypadené, zaoxidované či polámané konektory.
Ale nějaký slušný servis to musí zvládnout. Bohužel né vždy jsou zruční. Spíš hledej autoelektrikáře v okolí.
Držím palce.
Video je jen pro ukázku, kde komponenty jsou. Práci nekomentuji.
2006 = 17 let starý - nejen kilometry ale hlodá i čas.. Divim se že zrovna ty se držíš jen kilometrů - ty maj vliv na ložiska atd., ale elchem koroze jede i když auto stojí (a v zimě v teplý garáží rychleji než když to jezdí)
Tak nejprve ji dolijte (tu kapalinu jak psal výše klega Gumidek. a pak pokud to půjde jak má, tak hledat únik.
Pokud je to zastudena, tak je to OK (vyšroubit, otřít a odmastit, zašroubit, vyšroubit a kouknout na stav při 20C)
Kapaliny je dost.
Problém bude v elektrice, jak jsem uvedl další případy.
JJ za studena. Díky. S elektrikou jsou v autě problémy delší dobu( například kufrt mi lze otevřít, jen když mám zaplé světla) Tohle s volantem se stalo opravdu z ničeho nic
Dnes ráno jsem nastartoval a nic neblikalo a točilo to volantem hezky. Nevím co si o tom myslet. Asi čidlo?
To se nezkouší prošlápnutím plynu ale měřením napětí, na volnoběh a hlavně pokles při záběru serva kdy sepne motor čerpadla.
(chcíplá baterka nestíhá vykrýt nárazový odběr, napětí poklesne a servo vypadne resp. jeho elektronika zkolabuje a padne to do nouzáku)
Točit volantem jde vždy, akorát když čerpadlo pojede na sucho tak se po chvíli zadře (tím se oprava prodraží) = nebude to posilovat trochu v nouzáku ale vůbec = volant ztuhne ještě víc
Problém je když to ztuhne nečekaně na začátku zatáčky kdy než ti dojde co se děje tak v panice jedeš rovně do škarpy s pocitem že se to bloklo Nebloklo, jen to jde pomaleji a musí se větší silou - na rozdíl od aut bez posilovače má hřeben strmější převod = míň otáček volantem ale potřeba větší síly..
Pokud chybí kapalina tak tam bude únik nejspíš těsnění kolem tyče nebo prorezlá trubka.. Ale tip spíš na snímač nebo kabeláž a netěsnost jako bonus
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.