Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zablokování jediné příjezdové cesty do vesnice

Od: pavelzvesnice odpovědí: 47 změna:

Dobrý den,

chci se zeptat, zdá má firma provádějící vyvážení septiku na zahradě občana právo zablokovat s cisternou jedinou příjezdovou cestu do vesnice. Neměl by si majitel septiku zajistit takový způsob vyvezení septiku, že nebude omezen vjezd do vesnice? Konkrétně zde by to vyřešily delší hadice, které jsou za příplatek.

Děkuji,

Pavel

47 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Obecně k podobnému jednání firma "právo" nemá.

Asi by to chtělo vložit letecký snímek s vyznačením místa o které se jedná. Nevím jakou máte do vsi komunikaci, když ji zablokuje je jediná cisterna (a to ještě malá).

Většinu věcí lze řešit několika způsoby.

Mimochodem, asi to není na půl dne...a stejně tak to není denně, že?

pavelzvesnice
hodnocení

Bohužel cisterna stála v místě, kde se prostě nedala objet, ani terénní vůz by neprojel. Letecké snímky nejsou potřeba, je to tak. Do naší vesnice vede tato jediná cesta, kde se vzájemně míjející auta musí vyhýbat. Samozřejmě, že to není denně, ale když se jedná o ranní logistiku rozvozu dětí do školky, školy a mne do práce, i 10 minut je sakra znát.

Pokud si dobře pamatuju, tak zablokovat veřejnou komunikaci můžete, ale jen v nezbytném případě a na krátkou dobu, například naložení rozměrné věci, pokud je to na delší dobu, potřebujete povolení a musíte udělat opatření. Tohle se mi zdá jako neoprávněné počínání. V případě opakování to natočte na telefon a ptejte se na OÚ, co s tím.

hodnocení

6x

Cisterna urcite neodsava zumpu z jedneho domu 5 hodin. Nejakych 10 - 15 minut je v pohode a ked slusne poziadate, urcite by s cerpanim prestal, cestu uvolnil a potom pokracoval.

Zbytocne riesite nezmysel. Cestu vam rovnako moze bloknut V3S, ktorej rupne koleso / prevodovka / motor a ostane tam stat, nez sa vybavi odtah, bude to par hodin. Trosku tolerancie by nezaskodilo, nechodte proste rano do prace a s detmi do skoly na poslednu minutu.

pavelzvesnice
hodnocení

Slušně jsem požádal a řekl jsem mu, že mám v autě 2 děti a jestli by nepopojel. On mi slušně řekl, že nepopojede a že musím počkat. Bohužel jsem k cisterně dojel v době, kdy terpve začal odčerpávat. Takže jsme to všichni stihli (protože nejezdím na poslední minutu), ale chci se informovat, jestli na to vůbec má právo. Trošku méně vytváření domněnek o mém životě by neuškodilo :)

hhh

Jestliže zrovna začali čerpat, no tak to měli za 10 min. vyčerpaný, ne?

Anebo jak dlouho to trvalo?

Co to mate za vesnici, ze je tam jen jednoprouda silnice? To snad ani neni pozemni komunikace ne?

hodnocení

5x

Právo na to nemá, dá se na to pohlížet jako na dopravní přestupek, případně jako neoprávněný zábor veřejného prostranství. Občas řešíváme podobné problémy, když skládáme stroje z kamionu a jeřáb se musí často zapackovat i částečně na silnici. Ale jednak se to napřed domlouvá na obci, jednak si nedovolíme nikdy zneprůjezdnit celou silnici, minimálně jeden pruh musí zůstat volný a v něm pak řídíme provoz.

pavelzvesnice
hodnocení

Moc děkuji za relevantní odpověď ... v terminologii z této oblasti se nevyznám a díky Vám mám větší přehled na co upozornit.

relevantní odpověď si zasloží bod?

paveldvorak
hodnocení

5x

lidem chybí tolerance a vzájemný respekt každý myslí jen na svá práva...samozřejmě že i majitel septiku má právo na jeho odčerpání a odvoz do čističky, k tomu si musí zaplatit firmu která to odveze...když si na chatu objednám tatru-cisternu od čevak, trvá to 15 minut a stojí to kolem 2 litrů..kdyby to firma čerpala 5 hodin tak se nedoplatím...Vhodným řešením je upozornit ostatní obyvatele nějakou tabulí cedulí...Tazateli doporočuji psychické otužování za volantem ideálně na D1 před Brnem v pátek odpoledne...iníke

hodnocení

5x
Bydlím ve slepé, jednoproudé ulici jako poslední dům, nedávno se nám stala podobná situace, řidič fekálu nabídl že vycouvá, se sousedem jsme se domluvili aby to priště předem nahlásil nebo to nebylo do 7:30 kdy odjíždíme do práce. Všechno je jenom o lidech a domluvě.

tj
hodnocení

3x
Já nechápu, co tady rádci řeší? Já bych se propadl hanbou 10 pater pod zem, kdybych blokoval souseda, aby mohl odjet kamkoliv a nebylo to předem domluvené... Slovo ohleduplnost asi dnes nikomu nic neříká. A hlavně v tomto případě, kdy se nedá nijak objet, byť třeba delší cestou, to je vrchol neslušnosti. A je jedno, jak dlouho tam stojí. Slušně, bez emocí bych zašel tohle probrat za sousedem a situaci mu vysvětlil. Nemůže blokovat jedinou cestu do vesnice. Ať si objedná příště auto s delší hadicí, aby neblokoval provoz. Mě by třeba tohle napadlo úplně automaticky.

tj,

Já nechápu, co tady rádci řeší?

Já Vám to rád vysvětlím, tazatel položil otázku, požádal o radu. jelikož jsme na poradně, tak mu mnozí odpověděli.

Již to chápete?

re4zon
Krome vzdy neutralniho milana asi jedina normalni odpoved. Nechapu, jak muze nekdo placat o toleranci pri tak bezohlednem a sobeckem chovani. Je to uplne stejne, jako nechat auto na kolejich a jit si nakoupit, prece nebudu hledat misto na zaparkovani. Tim taky usetrim a tolerantni tramvaj snad 10 minut pocka..

Probrat se sousedem
To není asi úplně dobrý nápad, přece nebude vychovávat sousedy, zvláště takto oprásklé, akorát si udělá zle. Ten řidič hovnocucu by měl dostat tučnou pokutu a bylo by po problému, víckrát by tam nestál. Jenže to by museli policajti přijet rychle. Já bych zkusil zajít na OÚ a navrhnul jim, ať tam nechají dát značku zákaz zastavení. Pokud je to takto exponované místo, tak tam nemá co kdo stát, soused si to musí ošéfovat lépe.

asd1

Takový sousedy jako ty, to fakt chceš na vesnici mít *ua* Příměr s přistěhovalcem kterej si stěžuje že kohout kokrhá sedí jak prdel na hrnec...

orion: Pokud tam nechá dát někdo značku zákaz zastavení a PČR to bude opravdu tvrdě vyžadovat a pokutovat její porušení, pak do týdne bude celá ulice iniciovat odstranění té značky.

martincakl:
Platnost značky lze omezit jen na exponovaný úsek, případně místo zákazu zastavení dát zákaz stání.

Ale do takového místa, jak tazatel popsal, není třeba značka, páč zákaz tam je ze zákona.

hodnocení

2x

To je celý divný. Celý dotaz mi přijde jako sbírání argumentů proti majiteli septiku a kecy o tom, co má zaplatit. Jako majitel septiku bych poptal firmu, za kolik mi to vyveze a tlačil na ně cenovku dolů. Zbytek je na nich, ať to udělají, jak chtějí, třeba vrtulníkem, pokud se vejdou do ceny. Stížnost směřujte na firmu, oni znají svůj revír a vědí, co mohou a co ne... Pokud tedy majitel hovnocucu nemá dvametrydvacet a stočtyřicet kilo váhy a majitel septiku šedesát kilo i s postelí...*smich*. Ono to tak nějak bude, že?

hodnocení

2x
Majiteli septiku to může být vcelku šumák. To by si měla ošéfovat firma.

zaseja
hodnocení

1x

Nějak se mi ten dotaz nelíbí, nechce se mi věřit, že je ta silnice tak úzká, jak to řeší popeláři? Když budou vyvážet, tak se za nima potáhne kolona po celý vesnici? Na ty si bude tazatel taky stěžovat?

A že by to byla slepá cesta a nešlo projet vesnicí na druhou stranu?

Jak si tazatel vyváží svojí žumpu, tomu hovnocuc zajíždí na pozemek? Pokud tam nemá pořádnou betonovou cestu, tak by řidiče nedonutil zajíždět na trávník, mohl by po něm chtít zaplatit upravení těch vyjetých kolejí.

kimbert*

Já tazateli i věřím,např loni jsme měli o dovolené pronajatou chalupu ve Stoječíně -jediná cesta,v celé vesnici není pitná voda ,všichni chodí pro ni do studánky v lese asi 1,5 km... mapy.cz/...

Ve Stoječíně se ale dvě auta rozhodně vyhnou...při tom provozu který tam je (a velká část obce se dá objet druhou stranou).

Proto jsem chtěl po tazateli fotografii daného místa, nebo panorama z map.

Nechci mít jen zkreslené informace od jedné strany.

paveldvorak
hodnocení

1x

řěšíte tady následky a něčí chybná rozhodnutí...sorry jako, kdyby tam někdo zkolaboval a bude hodinu oživovánm, budete také žádat hasiče a záchranku o okamžitý odjzed, bo nemáte čas?

S tím se musí počítat při rozhodování o jediných příjezdových cestách do vesnic...

Neumím si představit několikadenní případné opravy asfaltu nebo kanalizace ( s uzávěrkou) na "jediné příjezdové cestě" do vesnice...to by byla celá vesnice v pr**li...

Hasiči nebo záchranka je nesmyslný argument, to je prostě vis maior, podobně jako třeba nehoda na silnici. Zde se jedná o soustavné omezování práv druhých. Pokud by se dělala rekonstrukce, tak se pochopitelně udělá náhradní komunikace, třeba se vysype štěrková cesta přes pole.

tm
hodnocení

1x
Jednou mi přivezli 3 palety materiálu. Toptrans. Zastavil na ulici asi na 7 min a soused se mohl po..., ze musi zrovna jet. Přitom to mohl objet druhou stranou po sterkove cestě. Tyto fanatiky, co 20x denně někam jedou nechápu. Řekl jsem mu, ať si jde na autobus, když se mu nelíbí pár minut čekat... další měsíc si nechal přivézt náklaďák s kladama do ulice, kam je zákaz nakladakum kvůli mostu a skládali mu to a blokovali ulici skoro 30 min...

tm,

sousede, prosím, pojďte mi pomoci, bude to dřív hotové...:)

tm
26.04.23 18:47
Asi tak..

hodnocení

0x

právo zablokovat s cisternou***nemá právo.

Neměl by si majitel septiku zajistit takový způsob vyvezení septiku, že nebude omezen vjezd do vesnice?***To je na firmě, jak to provede.

Jak to vyřešíte Vy, když to hadicí nejde? Jak dlouho to trvalo?

pavelzvesnice
hodnocení

Hadicí to jde, ale museli by si připlatit za delší, aby cisterna zajela na místo, kde se nebude plést. Děkuji za odpovědi.

hodnocení

0x

Poviem vám takto,podskakujte, nebuďte tolerantný pre pár minúť a nabudúce vám zamáva papierom s povolením na uzavierku cesty a okrem záchranarov alebo hasičov prejazd, nebude musieť uvoľniť cestu.

pavelzvesnice
hodnocení

A nedává se uzavírka cesty vědět předem? Pak bych s tím byl v pohodě.

No, ono je otazné, zda by to povolení dostal. Stát na tomto exponovaném místě, když je jiná možnost? To by asi neklaplo. Soused prostě zkouší trpělivost místních, dokud to jde, dělá to takto, až to nepůjde, tak holt si to vyřeší jinak.

hhh

@orion e co to tu melete, soused si objednal sluzbu a je mu prd do toho, co kona poskytovatel sluzby. Stezovatel necht si na tu firmu zavola PCR :)

Stacilo by vytahnout kameru a zacit prestupitele natacet, pokud se tazatel nudil.

V kazdem pripade, je to mezi tazatelem a provozovatelem hovnocucu. O tom byla otazka a diskuse mezi temitto dvema osobami!

Majitel septiku s tim nema vubec nic spolecneho. Treba ani nema ridical a nezna zakon o provozu na pozemnich komunikacich

Mýlíte se. Celý problém způsobil soused svojí bezohledností. Že na to přistoupil řidič fekálu a riskuje pokutu je další věc, ale kdyby si to soused lépe zařídil, nestál by tam. Co se týče povolení k uzavírce, tak o to by musel žádat soused, proč by to dělala firma s fekálními vozy.

asd1

Co to je za kecy? Soused si objednal vyvezení septiku a to že řidič zastaví na silnici je věc jen a pouze toho řidiče, pokud je někdo bezohledný tak jedině on. Kdyby řidič nechtěl silnici blokovat, tak by řekl že takhle to nejde a musí se cucnout jinak.

Pokud to zablokovanej chce řešit, tak od toho je policie, příp. může vynadat firmě aby příště neblokovali silnici v době kdy se jezdí do školy/ práce, to samé říct i vlastníkovi septiku. Chtít po sousedovi aby cáloval když jde o 10 minut je naprosto zbytečný, už tak je vyvážení drahý jak prase.

V takový vesnici to nemá fungovat jak v anonymním paneláku nebo satelitním městečku, ale má se to domluvit v hospodě aby vesnice věděla že v XY bude na silnici fekál, ne si navzájem cokoliv komplikvat (požadovat aby si připlácel za dlouhou hadic když to jde krátkou ze silnice za 10 minut). A prudič v takový vesnici by měl brzy nehodu fekálu před jeho barákem *smich*

Tady s vámi asd nesouhlasím. Je potřeba zohlednit, že soused bydlí na extrémně exponovaném místě, nelze to porovnávat s dalšími obyvateli oné vesnice. Postavil či koupil si tam dům, věděl do čeho jde, měl udělat opatření, aby nezpůsoboval pravidelnou komplikaci ostatním.

Stěžovatel si stěžuje, ale nikdo nevíme, jak to opravdu bylo, co by nám řekl řidič, nebo soused.

zaseja

Dokonce bych to viděl i na to, že stěžovatel je možná čerstvá naplavenina ve vsi a nehodlá se přizpůsobovat místním poměrům a na souseda je kvůli něčemu (třeba kvůli řvoucímu kohoutovi) nasranej a hledá způsoby, jak se mu mstít.

Ale to by mohl objasnit stěžovatel.

Jestli se HODNĚ pletu, tak se mu omlouvám.

Zrovna tak může být naplavenina pán s žumpou a zavádí do vesnice své bezohledné móresy. Vymyslet můžeš mnoho příběhů. Pokud někdo pochybuje o pravdomluvnosti či charakteru tazatele, měl by se vyvarovat dojmům vycucaným z prstu a vlákno ignorovat, a případně radit někde jinde, kde mu tazatel připadá věrohodnější.

tuje

V každém případě je mimo ten, kdo chce nadávat sousedovi s žumpou, ten není odpovědný za nějaké čerpání FK lu a samozřejmě by mohl z dobré vůle informovat nějakého souseda, ale není to jeho povinnost a je otázka, jestli si to vůbec uvědomil.

Soused žumpou, pokud je o nějaké chatky, tak kvůli vyvážený jednou za 3 roky asi nebude budovat Parkoviště pro cisternu kvůli 10 min. jednou za 3 roky...

Tazateli lze jedině doporučit to, aby si ztěžoval na policii že na obecním úřadě, no ale tam si za klepou na čelo, pokud jde o nějaké zdržení 10 min., stejně pokutu udělit nemohou, pokud ho nenačapaji rovnou na místě...

Stále ale nevíme, co to je za lokalitu, že je tam jedno auto zablokuje oba dva směry? Dva jízdní pruhy?

zaseja

Zdá se, že se to od tazatele asi nedozvíme, třeba by to hodně změnilo

Pane zaseja, to se stává často, že tazatel přijde "poprvé", položí dotaz a pak již nereaguje. Tento tazatel alespoň 5x reagoval.

Asi mu je vše jasné.

tm
hodnocení

0x
Jelikož jste použil pojem vesnice, předpokládám, že se nejedná o osadu s 5 domy na konci údolí... skutečně do té vsi vede jen jedna cesta v šíři jednoho pruhu? Děti nemohou jezdit do školy autobusem nebo vlakem? Do většiny vesnic je veřejná doprava v rámci základní dopravní obslužnosti obyvatelstva. Povolení na uzavirku cesty... jako že by úřad vydal rozhodnutí na 1x7 min za měsíc? Jinak dobrý?

Pokud potřebujete stát na místě, kde se to nesmí, pak potřebujete povolení. Málokdo to dělá, protože spoléhá na to, že to stihne dřív, než to někdo bude řešit.
BTW, vlak nejezdí do spousty vesnic, tipuju tak 2 třetiny, autobus také nejezdí zdaleka všude.

tm, pokud je situace o komunikaci přesně taková, jak jí popisuje tazatel, tak povolení určitě nedostane. Ale my nevíme, jak to tam opravdu vypadá...

Jen si každý představujeme situaci, podle svého názoru.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]