Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Koupě auta od někoho v insolvenci

Od: maggot odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

budeme kupovat starší auto v hodnotě cca 30 000 Kč. Lustrací majitele jsem ale zjistil, že má na své jméno insolvenci z roku 2020, kdy mu byl v roce 2022 vydán splátkový kalendář.

Toto konkrétní auto v soupisu insolvence není, protože jej koupil až letos, ale kvůli problémům v rodině jej prodává dál. Vím podrobnosti a i chápu důvod prodeje. Levárna v tom není, ale asi by nebylo vhodné to dále řešit s cizími lidmi online.

Moc se ale nevyznám v zákonu ohledně insolvence. Našel jsem citaci, že pokud je auto v soupisu majetkové podstaty, tak si s ním dlužník může dělat co chce (tedy jej i prodat). Jenže toto auto v soupisu právě není. Mám tedy strach, aby se někdo za půl roku/rok/pět let neozval, že dlužník přestal platit a auto zabavují nám.

Přepis samozřejmě máme v plánu udělat. I tak jsem ale zaslechl různé příběhy, že auto prostě zabaví. Může to být i náš případ nebo to musí být jiné okolnosti (nepřepsané auto, zástava auta a podobně)?

Děkuji za jakoukoliv radu.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Já bych před koupí určitě konzultovala s insolvenčním správcem.

Našla jsem zde otázku nemamdluhy.cz/...

Dobry den, po schvaleni insolvence jsem od přítele dostala nejaky starši nabytek jako postel, skrin ... muze mi toto insolvencni spravce nechat zabavit?

Dobrý den,

dle ust. § 412 odst. 1 písm. b) insolvenčního zákona platí, že "Po dobu trvání účinků schválení oddlužení plněním splátkového kalendáře se zpeněžením majetkové podstaty je dlužník povinen hodnoty získané darem vydat insolvenčnímu správci ke zpeněžení a výtěžek, stejně jako jiné své mimořádné příjmy a část výtěžku zpeněžení majetku náležejícího do společného jmění manželů, použít k mimořádným splátkám nad rámec splátkového kalendáře."V tomto ohledu by tedy bylo vhodné věc konzultovat s insolvenčním správcem, nicméně pakliže se jedná o obvyklé vybavení domácnosti nepatrné hodnoty, domníváme se, že by k jeho zpeněžování v rámci Vašeho oddlužení dojít nemuselo

.S pozdravemMgr. Tomáš Souček

popper
hodnocení

0x

Na tom autě může být klidně exekuce, A nemusíte to ani zjistit...

maggot
hodnocení

Nemají exekuci, ale insolvenci.

hodnocení

0x

radu...každý je strůjcem svého štěstí...a než pořád myslet na to že o to auto můžu pak kdykoliv přijít nebo běhat po soudech-tak za to by mi to fakt nestálo..*zed*.ale je to Vaše volba a vymlouvat Vám to nebudu...

anoano
hodnocení

0x
… je to běžné. Pokud auto majitel nabyl během insolvence, tak ok. Rizika jsou, zvažte sami s ohledem na cenu. Obecně, viz. výše problém není. Nicméně lepší koupit bez rizik.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]