Dobrý den, měl bych dotaz ohledně blbnutí ručičky teploty chladící kapaliny. Včera se mi poprvé stalo, že jsem měl teplotu asi 110°C, jinak nikdy nešla nad 90°C. Když jsem přijel domů, tak jsem auto napojil na VAG, jel se projet a sledoval teplotu. VAG ukazoval nejvíce 92°C při zátěži a ručička okolo 90°C. Najednou z ničeho nic ručička vyletěla na 120°C a auto začlo pípat a ukazovat kontrolku vody. VAG psal stále 92°C. Asi po 3 sekundách spadla ručička ze 120°C zase na 90°C. Čím to může být? Jaký snímač tedy dává info řídící jednotce a jaký palubní desce, když VAG ukazuje správnou teplotu a budík si dělá co chce? Dělá to pouze budík vody a to od včera. Jedná se o Audi A3, 2001, TDi, 74 kW PD. Děkuji moc za radu.
U některých vozidel, zejména koncernových je čtyřpinový teplotní snímač a jsou v něm dva snímače teploty, jeden pro motor a druhý pro palubní přístroj... Tak to omrkni... Já osobně to vidím na vadný snímač teploty. Není to neobvyklá závada...
2 snimace, proc to? Jakože když jeden odejde tak druhý bude fungovat? Ale prý neoriginální snímače jsou problémové.
Já bych zkontroloval, jestli není zkrat v konektoru? odpojení konektoru by mělo detekovat bod mrazu auto pak jede lépe, prý to dostává bohatší směs (ale větší spotřeba
Dva snímače v jednom se používají celkem často. V některých verzích vozidel byl jeden snímač chladící kapaliny třeba zavedený i do jednotky klimatizace. Ze zkušenosti je lepší koupit originál, či nějakou osvědčeno značku...
Teplota motoru je zásadní údaj a nelze se spoléhat na CAN linku, že by čidlo bylo s jedním NTC termistorem a to by vedlo do budíků a z budíků po CAN lince do jednotky motoru.
Při poruše CAN by třeba v zimě nešlo k vůli absenci hodnoty teploty nastartovat.
Pokud by zase šlo čidlo jen do jednotky motoru a po CAN na budíky pro řidiče, tak by při poruše mohlo dojít k přehřátí aniž by to řidič včas registroval.
Proto se dle mě používají dvě NTC v jednom těle čidla.
Dobrý den, včera jsem vyměnil snímač teploty a problém nepřestal. Ručička teploty si litá jak chce, zatím teda nešla přes 90 °C, ale pořád se hýbe. Ručička paliva a ostatní ručičky jsou v pořádku. Měnil jsem přesně ten 4-pinový snímač, který byl popisován v odpovědích výše. Nevíte čím dalším by to mohlo být? Ve VAGU v oblasti motor je teplota správně. Ale v oblasti palubní deska - kanál 17 - teplota kolísá přesně jako na budíku.
Takhle to vypadá. Auto ještě ani nebylo nastartováno. Teplota vody 17,1 °C v kanálu motor. Teplota vody přes 60 °C v kanálu palubní desky. Snímač vyměněn
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.