Vw golf IV 2003 1.6 77kw AZD Dobrý den, mám takový problém, stalo se mi to podruhé za cca 6 měsíců. Někam jsem s vozem přijel, a po nějaké době jsem chtěl odjet. Po nastartování se rozsvítila kontrolka EPC, a motor vůbec nereagoval na přidání plynu, odpojil jsem baterii a po cca 5 minutách, po připojení baterie bylo vše v pořádku. Po cca 3 dnech jsem vozidlo nechal načíst, ale žádné závady zde nebyly. Demontoval jsem tedy škrtící klapku, vyčistil ji a také nechal udělat základní nastavení. Bohužel se tento problém opakoval minulý týden po cca 6ti měsících. Na diagnostiku jsem se dostal zase za 4 dny a opět nic. Prosím tedy o radu, jak postupovat dále, popřípadě čím by to mohlo být, jestli samotná klapka špatná, elektrický pedál plynu, nebo vadná řídící jednotka. Děkuji za jakoukoliv radu a přeji vám hezký čtvrteční večer.
EPC je systém elektronického plynového pedálu. Klapka se neovládá lankem, ale povelem elektricky od ECU motoru. Ten dostává signál o napětí přes dráty od potenciometrů na plynovém pedálu.
Je to elektronika a kdyby se potenciometry sekly nebo po mechanickém opotřebení by začali blbnout a poslali by signál o plném plynu, tak to auto jen tak nezastavíš a brzdama nějaké TDi neubrzdíš s plným kotlem.
Proto VW koncernová auta včetně Audi a Škody mají bezpečnostní ochranu ve formě dvojitého spínače na brzdovém pedálu. Jeden spínač ovládá brzdová světla a druhej je potřeba na ECU motoru (tempomat a EPC).
Při sešlápnutí brzdy se tedy odpojí regulace klapky a ta se vždy uvede do volnoběhu.
Kolik máš najeto km?
Brzdový spínač lze odzkoušet VAGem v bloku hodnot nebo i multimetrem na pípák.
Vyměnit za originální díl. Neoriginální přesně takto mohou haprovat i nové.
A nebo jde opravdu o poruchu mezi pedálem a klapkou - vybehany odporový dráhy v jednom nebo druhým, uhlíky motorku klapky na posledním milimetru zivotnosti a prach z nich všude v komutatoru, případně ohoblovany zuby plastovyho převodu v klapce, nebo nekde mezi tim strasi v elektrice - možná jsem jenom smolař, ale všechno mě to potkalo (fel. 1,6, fab. 1,4, oct. 1,6) V paměti závad asi není nic k vyčtení po tom odpojení baterky, když nejde o stálou závadu.
U závady vyběhání jsou dva stupně nouzového stavu. Funguje pedál na jeden potenciometr a normálně jde jezdit.
Nefunguje ani jeden potenciometr, potom jednotka nastaví 1500 volnoběhu a jedeš jen na to. Jako by jsi jel u Š120 bez plynového pedálu pouze na zvedlej volnoběh sytiče.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.