Dobrý den, jsem budoucí řidič autoškoly a měla bych dotaz. Pro vás to bude jednoduché. Platí, že protijedoucí vozidla odbočující vlevo se vzájemně míjí pravými boky - jako jde vidět u obrázku číslo 1. U obrázku číslo 2 odbočují vlevo vozidla, které stojí na vedlejší, tyto vozidla se však oproti prvnímu příkladu vzájemně objíždí. V tomto případě je to proto, protože kdyby se vozidla měla vyhýbat vlevo a míjet pravými boky,tak by vlastně vjela z vedlejší na hlavní, jela nějakou dobu protisměrem a až poté by se zařadila do svého pruhu? Takhle když se vlastně objedou, tak se zařadí okamžitě do svého pruhu. Je to křižovatka v Kopřivnici u městského úřadu.Ty vedlejší cesty nejsou právě naproti sobě, ale vlastně nějakou vzdálenost od sebe. U této křižovatky se vozidla vždy objíždí, chodím tam denně. U obrázku číslo tři je světelná křižovatka u fakultní nemocnice Ostrava-Poruba. Vozidlo zespod i seshora bude odbočovat vlevo, budou se chtít vyhnout vlevo a míjet pravými boky, jenže tato cesta je třeba širší, je tam nějaký tramvajový pás apd. Čím víc bude širší cesta a auta ne naproti sobě, ale dále od sebe, tím se budou při odbočování více držet na levé straně, tedy v protisměru, než dojde k míjení s protijedoucím vozidlem a zařazením se do svého pruhu. Rozumíte mi? Jedná se mi vlastně o to, že vozidla při odbočení vlevo nebudou stát přímo naproti sobě jako u prvního obrázku, ale více od sebe a cesta bude široká, čím bude ta cesta širší, budou tam například dva tramvajové pásy apd, tím delší dobu pojedu jako kdyby po levé straně (v protisměru) než na sebe narazíme, budeme se míjet pravými boky a zaradime se každý na pravou stranu do svého pruhu. Nebylo by tedy lepší, kdyby se vozidla objela jako u obrázku číslo 2 a vlastně okamžitě se zařadila na pravou stranu? Si představte, že ta cesta bude ještě širší a obě odbočující vozidla vlevo ještě dal od sebe, takže by zkrátka musely jet nějakou dobu vlevo protisměrem než by na sebe narazila , míjely se pravými boky a až pak by se zařadila do svého pruhu. U druhého obrázku to ale vadí práve, kdybych jela nějakou dobu vlevo a pak doprava.
2) Taky se budou míjet vlevo, nemůžou se objíždět. Pokuk se tam nevejdou, určitě se rukou, očima domluví, který pojede první, takových křižovatek je více, pojede ten rychlejší, jako zde.
3) nepochopil jsem to, asi proto, že je večer..
adriana89
Trojku vysvětlím. Žluté i červené vozidlo odbočují na světelné křižovatce u fakultní nemocnice Ostrava-Poruba doleva, vyhýbají se tedy vlevo a míjejí pravými boky vozidel jak je vidět na obrázku u šipek. Vidíte tam jak jsem napsala to 2x? Představte si, že by ta silnice byla ještě širší, třeba o jeden pás tramvajový navíc a ty auta by byla od sebe jako kdyby více vzdálená pro představu jako u odsazené křižovatky. A mě jde o to, že to žluté vozidlo, když bude vjíždět do křižovatky, tak se pořád bude držet vlevo a čím širší křižovatka bude, tím déle zůstane na té levé straně až do té doby, než se bude míjet s červeným. Pak už mírně zahne doprava, aby bylo v pravém pruhu po vyjetí z křižovatky. Zkrátka jestli nevadí, že se třeba žluté vozidlo bude delší dobu držet na levé straně, když bude projíždět křižovatkou a ta cesta bude třeba široká. U toho obrázku číslo 1 jsou ty auta hned naproti sobě a vyhnou se okamžitě a zařadí se doprava, to se shodneme, ale v tomto případě se nevyhnou přece hned, ale pojedou chvíli křižovatkou vlevo, protože je širší.
Ano, není to klasická prusečná křižovatka, vedlejší silnice nejsou protilehlé, takže se nemohou vyhnout takto vlevo jak jsem nakreslila a míjet se pravými boky vozidel. A to z toho důvodu, že by tak, jak jsem nakreslila, jely obě vozidla vlastně po hlavní v protisměru, ano? Je to jediný důvod proč se takto vyhýbat nemohou. Nesrazila by se, ale jely by protisměrem. A kdyby žluté vozidlo odbočovalo doprava a červené by jelo jako předtím vlevo, tak žluté by mělo mít i u tohoto typu křižovatky přednost, ne? Když odbočuje vpravo.
Tak ta přednost podle vaší poslední věty už je diskutabilní. Já sám bych se přikláněl k přednosti červeného, protože už jede po hlavní komunikaci (v kterém okamžiku a poloze dokončí své odbočení vlevo?). Ovšem velkou roli budou hrát časy v řádu vteřin kde se který z řidičů v průběhu svého manévru bude vyskytovat. A rychlosti nebudou nijak závratné, takže při trochu rozumném přístupu obou řidičů nemůže k nehodové situaci dojít.
adriana89
Červené a žluté přijedou současně. Červené chce odbočit vpravo, žluté vlevo. Tím pádem by mělo mít přednost červené, protože odbočuje doprava. Obrázek 2. Takto vlevo se vyhnout a míjet se pravými boky tedy nemohou ano? Jely obě vozidla vlastně po hlavní v protisměru? U takové křižovatky tedy neplatí to, co u klasické protisměrné.
asd1
Záleží jestli to je jedna křižovatka nebo dvě křižovatky. To se pozná podle dodatkový tabulky před křižovatkou jestli tam je "téčko" nebo "kříž"
Pokud jedna tak se míjí vlevo, pokud dvě tak se objíždí. resp. ten co je u druhý dřív má přednost protože přijel po hlavní.
adriana89
Posílám obrázky, u jedné vedlejší cesty pod stopkou ta dodatková tabulka je, u druhé stopky není, takže jak to má ten člověk, když tam má jenom stop vědět? Ok, ten co jede zespodu má dodatkovou tabulku, ten co jede seshora ne.
Teď si namalujte několik křižovatek, první přesně do kříže a tu desátou s cestami ne proti sobě. Vždy cesty méně proti sobě. Oba budou odbočovat vlevo.
Do těch křižovatek si namalujte vozidla. nejdříve malé Fiaty 600, pak autobusy s přívěsem.
Pak si do těch vozidel posaďte řidiče začátečníky a profesionály s milióny kilometrů.
Určitě pravidla budou pro všechny situace stejné, ale ve skutečnosti pojedou vždy jinak. Zkušenosti Vás naučí, jak postupovat.
Pojede ten rychlejší, ten co se bude bát, ten počká.
Jinak ještě píšete - Záleží jestli to je jedna křižovatka nebo dvě křižovatky. To se pozná podle dodatkový tabulky před křižovatkou jestli tam je "téčko" nebo "kříž" Jako křižovatka ve tvaru T nebo krize? To je přece v obou případech jedna Křížovatka, nikoliv dvě. Posílám níže v obrázcích. Dvě křižovatky by byl až ten třetí obrázek ne?
asd1
Na tý stopce proti slunci dodatková tabulka = jsou to dvě křižovatky..
Jsou to dvě křižovatky, viz "hranice křižovatky". Tady se auta nemíjejí jako při odbočení vlevo. Jinak samozřejmě ano, i u té nemocnice - tam do protisměru najet nemůžete, žádný protisměr, natož v křižovatce, v zákoně ani jízda v něm upraven není, takže se nemusíte obávat porušení.
adriana89
Ok, takže na prvním obrázku jsou dvě křižovatky a auta se klasicky nemíjejí jako při odbočení vlevo, ale objíždi jak píšete. Na druhém obrázku je odsazena krizovatka, ta je brána jako jedna Křížovatka, to znamená, že tady už by se ale auta vyhýbaly vlevo a míjely se pravými boky, když to bude jako jedna Křížovatka.
adriana89
I když to je úplná blbost takhle jet. Našla jsem dva obrázky, kde se řešilo úplně něco jiného, takže ty šipky vůbec neřešte, nevšímejte si jich, kdyby obě vozidla z vedlejších odbočovaly vlevo, tak je blbost u takové odsazené křižovatky vyhýbat se vlevo a míjet pravými boky, to je nesmysl. Tady se míjet jako klasicky při odbočení vlevo nebudou. Obě vozidla se po odbočení doleva okamžitě zařadí do svého pravého pruhu.
Prosím vás, přestaňte čmárat těma šipkama nebo z toho zblbnete. Za mě před skoro čtyřiceti lety bylo toto pravidlo stejné a nikdo nad tím takhle nedumal. Prostě sedněte do auta a instruktor, pokud to není nějakej nebinární homo blbec z humanitní multikuli školy, vám to vysvětlí.
Mě fakt tedy nenapadlo nad tím přemýšlet, i když ty baráky tam stály i tehdy... Prostě selský rozum je asi dneska na ústupu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.