Dobrý den, V roce 2018 mi táta dal své staré auto a přepsali jsme ho na mě. Avšak jsme opomněli zrušit tatkovi povinné ručení, ale pořád se ročně platilo. Hrozí mi za to nějaký postih když měla pojišťovna vedení že majitel vozidla je otec ale ve skutečnosti není? A co v případě nehody? Byl by to problém? Pojišťovna by v případě nehody kterou bych zavinila řešila jestli sedí vlastník nebo se jen posuzuje zda li mělo vozidlo platnou pojistku? Samozřejmě otec již smlouvu zrušil a já si zřídila povinné ručení na sebe.
Není to jedno. Je povinnost o změně vlastníka pojišťovnu bez prodlení informovat a tím oznámením POV ze zákona končí. Původní X nové pojištění (i když to pojistí znova stejná osoba) může mít rozdíl v ceně a ten pojišťovna může vymáhat za dobu od ca po týdnu od změny vlastníka po konec té první pojistky.. Rozdíl v pojistném je v sazbě "vlastník shodný s pojistníkem" X "vlastník není shodný s pojistníkem" - to druhý má obvykle vyšší pojistné.
Ala na 99% tohle nikdo řešit nebude, pojišťovně stačí co dostala a protože vozidlo mělo POV celou dobu tak ani ČKP nebude řešit nepojištěné vozidlo..
Hrozí mi za to nějaký postih když měla pojišťovna vědení, že majitel vozidla je otec ale ve skutečnosti není?***Nic Vám nehrozí.
Pojišťovna by v případě nehody kterou bych zavinila řešila jestli sedí vlastník nebo se jen posuzuje zda li mělo vozidlo platnou pojistku****Neřešila by to, uhradila by škodu, přesně dle zákona. Je jedno, kdo pojistí čí vozidlo, důležité je, že je vozidlo pojištěno.
Tak to není tak jistý, některé pojišťovny mají slevu za to, že jezdí pouze jeden - šofér, provozovatel. Kdyby se určitě případě nehody začali zajímat, kde je zapsané v technickém průkazu jako provozovatel!
To se mi nezdá Nedokážu si to u firemní flotily ani náznakem představit. To jako že v rodině bude řídit jen jeden? Blbost. V pojišťovně dokonce sami nabízejí při uzavírání PR napsat ho na někoho jiného kvůli slevě.Ani v obch.podminkach jsem nic takového nenašel ...
Je povinnost o zmene vlastnika neprodleně pojišťovnu informovat,dnem oznámení pov konci a je třeba udělat nové,pojistník může být znova on,ale může být jiné- vyssi pojistné - vlastník a pojistník není stejná osoba. Pojišťovna může vymáhat rozdíl v ceně pojistneho. Na pojištění odpovědnosti to vliv nemá,vozidlo pojištěné je,tedy problémy s ckp/ nepojistenym vozidlem nehrozí.
A mají pojišťovny pravomoc nahlížet do registru vozidel aby mohli porovnávat majitele, provozovatele? Díky za vaše odpovědi, také jsem si myslela že nic nehrozí
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.