Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Darování a prodej auta

Od: radoss® odpovědí: 11 změna:
Dobrý den, táta mi chce darovat své auto. Je potřeba mít ověřené podpisy na darovací smlouvě? Bude mi dávat k přepisu plnou moc ( ověřenou ), ale všude sem se dočetl že je potřeba buď smlouva darovací, nebo smlouva o prodeji na ten přepis, velký a malý techničák, evidence a zelená karta.. nic o tom, jestli je nebo není třeba na té darovací smlouvě mít razítko..
Dále k zelené kartě..
může se to udělat tak, že by měl povinné ručení na svoje jméno během přepisu a já bych si svoji pojistku vyřídil až po prepisu? Nebo to už před tím prepisem musí být pojistka na mě?..
Staré auto budu prodávat známému, na co je třeba si dát pozor? Budu chtít od něj plnou moc, abych si ho přepsal na něj sám.. ne o dalšího na co dávat pozor?
Snad je otázkám rozumět. Moc děkuji za odpovědi.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Při přepisu z otce na vás není třeba žádná smlouva, stačí, když vám otec dá OVĚŘENOU plnou moc k přepisu. Zelená karta by měla stačit platná na otce. Potřebujete patrně platnou evidenční kontrolu.

Při prodeji vašeho starého auta nebuďte důvěřivý a buď jděte na přepis oba nebo chtějte po známém plnou moc k přepisu na něj, rovněž ověřenou. Sepište smlovu o prodeji, kde budou uvedeny detailní informace o stavu auta, především stav tachometru, všechny vám známé nedostatky, popř. upozornění na nutnost výměny některých dílů, pokud je to potřeba. Smlouva nemusí být ověřená a na Registru vozidel ji obvykle nevyžadují. Je pro vaši ochranu.

Až po přepisu mu dejte auto se všemi doklady. Vyhnete se tak případným velkým nepříjemnostem, pokud by ho známý nepřepsal.

hodnocení

Za týden jde auto otce na technickou kontrolu a emise. Ještě tedy před plánovaným přepisem. To jsem se dočetl že by mělo platit jako evidencka celý rok, takže ta nebude nutná, pokud jsem správně pochopil. Děkuji za odpověď.
hodnocení

Na zrušení povinného ručení otce bude potřebovat co? Tam jsem se zase dočetl právě otom, že chtějí vidět smlouvu o prodeji aby mu v klidu tu pojistku zrušili.. nebo ofocený velký techničák.. takže v tomto případě pak bude stačit vyfotit nového majitele ve velkém technicaku a tuto kopii poslat pojišťovně s výpovědí?

Přesně tak.

Na zrušení PR stačí dle zákona prodejní smlouva. Tu vy však nepotřebujete, takže po prodeji ofoťte velký TP (ORV II) tak, aby byla zřejmá změna majitele, a přiložte k výpovědi pojištění.

hodnocení

Moc děkuji. Sám jsem to dlouho vyhledával, ale na některé otázky člověk prostě odpovědi nenajde, nebo neumí najít. Díky.

hodnocení

3x

Je potřeba mít ověřené podpisy na darovací smlouvě?***Není třeba ani písemné smlouvy.

velký a malý techničák, evidence a zelená kartaje jedno, na koho je napsaná karta, jen musí být platná.-
Staré auto budu prodávat známému, na co je třeba si dát pozor***abyste osobně provedl převod, nespoléhal se na jiné...

hodnocení

Děkuji za odpověď.

hodnocení

Ještě tedy jeden hloupý dotaz.. já jako prodávající svoje staré auto, budu chtít od kupujícího jakou plnou moc? Našel sem formulář, který tedy využiju pro přepis z otce na mě, že on (vlastník )mi to dovoluje udělat.. platí to i v obráceném případě a stačí jen prohodit jména? Že mi vlastně ten kupující dá plnou moc, abych to mohl přepsat na něj? Snad chápete otázku

Stačí úplně volnou formou. Pokud používáte vzor, musí text plné moci dávat smysl, tzn., že většinou nestačí "jen" přehodit jména, protože kupující není vlastník a souhlasí, aby vy jako vlastník vozidla jste je převedlo na něj..

hodnocení

Moc děkuji za pomoc
paveldvorak

plná moc musí obsahovat zásadní OBSAHOVÉ body...

1.) kdo ( jméno + příjmení + datum narození + adresa trvalého pobytu )

2.) koho ( jméno + příjmení + datum narození + adresa trvalého pobytu )

3 ,) k čemu zmocňuje - uvést k čemu - tady to bude zřekmě změna vlastníka a provozovatele...nebo ke všem evidenčním úkonům ve vztahu k vozidlu 1234576789909...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]