Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám čerstvě řidičák a auto Mazda 6 rok výroby 2002, benzín.
Učím se hlavně správně rozjezdy. Takže rozjezdu se, zastavím a dokola. Snažím se učit rozjezdy rychlejší, takže dnes mi to už 10x chcíplo. Ničím tímhle auto? Jako ideální to asi není, ale jak vážné to je a co se může stát, když tohle budu dělat například týden než si na něj nezvyknu? Tohle bude asi paranoa, ale před zkoušením se mi motor na volnoběh zdál tišší než po zkoušení rozjezdů. Děkuji moc
Dobře, takže raději toho nechám. Nadělal jsem za 2 dny (přibližně celkově hodinka zkoušení, 10-20 chcíplo) nějakou razantní škodu? Díky moc
Sice jsme to občas asi dělali skoro všichni, ale rizika tam jsou.
Ničí se spojka, homo klouby, můžeš si zničit převodovku, urvat poloosy, i když ty snesou dost, může ti prasknout nebo přeskočit rozvodový řemen, silenbloky na nápravě, kolem motoru, u převodovky, asi to ještě nebude všechno, ale na finance by to mohlo stačit a nic z toho se ve finále stát nemusí, ale to riziko tam je.
Nezničíte. Nejlepší je najít si klidnou slepou uličku a zkusit si tam pár dní po sobě:
1. zařadit 1 a rozjet se
2. zařadit 2 a zrychlit
3. zařadit 3, zrychlit a zastavit.
Předchozí body opakovat 20x. Když to takhle uděláte každý den od pondělí do pátku, nevěřím že byste to v sobotu neuměl napořád a stejně tak nevěřím, že byste měl ještě druhý, max. třetí den problém.
Rozjezdy podobným způsobem budete mj. ve voze praktikovat denně. Není třeba se bát opotřebování auta víc než je nutné.
Auto se opotřebovává i běžnou normální jízdou, hlavně klouby a čepy. Pokud tomu bude takto pravidelně nakládat, tak na nejbližší technické ho vyhodí, to jsem si jistý.
Není normální, aby se za týden někdo neuměl rozjet, natož po autoškole. Jak udělal zkoušky? To se dávají dnes lejstra každýmu?
Asi bude něco s autem, nemá zataženou ručku?
Když jsem před dávnými roky dělal autoškolu, učil mě instruktor rozjíždění do 6% stoupání. Pokud bych se nedokázal plynule rozjet, nepustil by mě ke zkoušce.
My jsme ve Svazarmu dostávali i pohlavky. Řvaní byla lichotka A to nebyly posilovače jak řízení, tak brzd. No, stodvacítka možná posilovač brzd měla. Jak která...
@ernie - také pamatuji toho "lepáka". U mne to bylo málo plynu při podřazování před kolejema s P S5T. Učitel 2 metry, 140 kg a ruce jak lopaty. ještě dnes po 47 letech si ho pamatuju.
IFA byla dobrá, tam byl učitel kvůli motorovému deklu a sedačkám od sebe dost daleko U vejtřasky už to bylo blíž, ale zas tam nebylo slyšet jeho řvaní
Si nepamatuju, jestli měla IFA posilovač řízení. Véeska ne, tam se líp točilo podhmatem s pákou předloktí.
V autoškole se z nikoho zkušený řidič samozřejmě nestane. Ale tu nejzákladnější věc, celou podstatu autoškoly a automobilismu vůbec, a sice rozjet se, by žáka měli na kurzu naučit dokonale. A i když je samozřejmě každý vůz jiný, i ten stejné značky a typu, tak žák by se na tento úkon měl umět přizpůsobit po pár rozjezdech.
Takže problém s rozjetím může mít tři důvody, žádný jiný.
Špatná autoškola,
porouchané auto,
nemehlo řidič.
Nechat auto chcípnout si může s pardonem dovolit dlouholetý zkušený rutinér (jako pověstný tesař, který pod prsty nekouká), ne čerstvý absolvent autoškoly.
Abych ještě odpověděl na otázku. Pokud auto není pokažené, že ti to chcípe, tak to týrání moc dobré není.
JJ. Jako začátečníka mě s sebou na výjezdy v práci brával obchodní ředitel, bývalý automobilový závodník. Jednou mu to při rozjezdu chcíplo. Jak rána do zdi. Šéfe: A co jste teď udělal za chybu? Já nevím, já o řízení vůbec nepřemejšlím, všechno dělám podvědomě... Tehdy jsem na něj koukal hodně nedůvěřivě, dneska samozřejmě vím, že nekecal.
Hlasitost motoru spíš paranoia - zaměřil ses na to tak ti přijde hlasitější. Pokud teda nemáš nově děravej vejfuk , to je zvuk typicky "prdění" nebo smrad spalin do kabiny.
Chcípnutí - když neskočily rozvody tak se nic nestalo (u některých motorů s mizerně navrženýma rozvodama se to občas přihodí)..
Cvičení rozjezdů - 100x se rozjet sníží životnost spojky asi tak že místo 200000 km vydrží jen 199900.
Horší by bylo motor v točkách a spojku držet dlouho v prokluzu tak že se z ní začne čoudit a smrdět spáleným obložením, takhle jde spojka úplně zničit klidně za minutu
Na učení je ideální slabý bnzínový motor který chcípne snadno - nežehlí chyby = když to neuděláš správně tak se nerozjedeš. Oproti tomu např. velkoobjemovej atmosférickej nafťák, tam stačí jen pustit spojku a jede to = nepoznáš že něco děláš blbě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.