Dobrý den, nevyznám se moc v autě, ani nemám v okolí lidi, kteří by mi poradili. Maximálně někteří kolegové z práce mi doporučili, abych s autem zajel na diagnostiku přes počítač na napojení do auta, někdo mi to ale odrazoval. V serverech mi přijde, že mi auto opravili provizorně a možná vyměnili i něco co nemuseli nebo nebylo důležité, protože po 5 měsících mi to dělá divné zvuky motoru a na to se mi nikdo nepodíval, byť jsem o to žádal, ale těžko říct. Zajímá mě jestli diagnostika určí přesněji závady a můžu tomu věřit. Mám Dacii Sandero 1.4 mpi, r.v. 2009. Nemá to moc najeto a rád bych aby mi auto ještě sloužilo. Předem děkuji za rady.
Diagnostika vám sama neřekne, co je potřeba vyměnit. Diagnostika vám jen zobrazí hodnoty z různých čidel a jako závadu vypíše hodnoty, které jsou mimo toleranci. Je to asi jako byste měl na baráku bezdrátový teploměr a on teď ukazoval 35 stupňů. Může to znamenat spoustu věcí, možná postoupilo globální oteplování, możná je rozbitý teploměr, možná vám začíná hořet barák a možná vám na teploměr někdo dýchá. Tedy interpretace a odhalení závady je na schopnostech technika. Jenže technika se zkušenostmi, který tomu opravdu rozumí, seženete těžko. A ani byste ho nechtěl zaplatit. Takže tam máte kluky, kteří tomu rozumí trochu, nebo vůbec a závadu řeší výměnou dílů metodou pokus omyl. Někdy ze zadaří, někdy ne.
... a možná jsou vadné dráty, které přičetli odpor k čidlu, které normálně funguje a tak není potřeba ho měnit.
Přesně o tom diagnostika je. S nějakým troubou je diagnostika jen vypsaná závada, vyměněný díl, který byl dobrý nebo stále neopravené auto.
Odborníka vede cestou, na co se pak má dále zaměřit a hlavně změřit.
praivo*
A přesně proto nemám rád, když se používá slovo "diagnostika" jako výraz pro zařízení OBDII adaptér/čtečku. Diagnostika je proces, kterým se zjišťuje závada a její příčina, a pokud se provádí správně, tak zahrnuje mnohem víc, než jen načtení chybových kódů.
Diagnostika slúži len kontrolu priebehu a činnosti jednotlivých čidiel a údajov z ních prostredníctvom softweru,neodhaľuje mechanické problémy,ale môže na nich poukazovať.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.