Nejste přihlášen/a.
Měl bych otázečku. Mám starší autobaterii Bosch no zjistil jsem, že když jsem v autě někam jedu a pak čekám v autě a mám puštěné autorádio a po hodině problém a nenastartuju. Vzal jsem ji domů dal na nabíječku a po nabití a odpojení spadne napětí po týdnu doma na nějakých 12,3V takže tipuju, že umírá-umřela je to tak?
Otázka je jakou vybrat? V kapacitě a rozměrech vím, ale má význam platit za značku třeba Exide? Auto je staroušek žádný moderní vůz dalo by se přirovnat k Felicii. Co jsem se díval a snažil vybrat tak vybírám mezi Exide Excell, pak je v nabídce nějaká Goowei Energy případně Atlant. Váhu obchody uvádí i Goowei a Exide podobnou 13,8 a 14kg. Atlant prý váží 15kg.První dvě jsou od většího prodejce, kterého znám a tu Goowei si prý nechávají vyrábět.
Prodejce píše: Baterie GOOWEI ENERGY jsou privátní značkou naší společnosti. Na základě dlouholetých zkušeností v oblasti akumulátorů jsme ve spolupráci s výrobcem kladli důraz na vysokou jakostní kvalitu použitých materiálů (čistost olova), dlouhou cyklickou životnost (extra silné mřížky článků) a maximální spolehlivost a bezpečnost akumulátorů v provozu. Jedná se o uzavřené olověné akumulátory v provedení VRLA. Technologie hybridní GEL = elektrolyt je ztužen v hybridním gelu (kombinace s AGM), a tím je pevně vázán v útrobách článků, čímž je vyloučen jeho únik. Extra silná mřížka článků zajišťuje vysokou cyklickou odolnost, což tyto akumulátory předurčuje pro aplikace, kde dochází k častému a hlubokému vybíjení - cyklování. Díky dlouhodobému kontraktu a přímému dovozu ze zakázkové výroby jsou tyto kvalitní akumulátory dostupné za velmi příznivé ceny!
To musíš vědět sám, zda se ti vyplatí mít strach, že se baterka vybije a pak někde v mrazu nenastartuješ a budeš shánět odtah či někoho na nastartování kabelama. To musí být zábava zvláště, když spěcháš
Rozhodně se vyplatí EXIDE
Určitě radši Exide než Vartu, navíc jsou i levnější. Ale přijde mi zbytečné tolik bazírovat na výběru baterky. Je to spotřebák a jestli dám 2k znova za 4 nebo 6 let je už jedno. Mně teď třeba klekla Varta po 7 letech. Zrovna jsem si říkal, že bych ji měl vyměnit preventivně.
Doba, kdy baterky vydržely 10-15 let (můj rekord byl 14), je už nenávratně pryč.
Ja som dal na radu Gumítka a kúpil som teraz Exide premium, Predchádzájúca mi už nevydržala v mrazoch,no za tepla je ešte dobrá a nabitá ešte aj drží napätie. Bola to Varta Silver a má 10 a pol roka.
10ti letá byla ještě Johnsons Control a teď jsou varty pod společností Clarios.
Pořád mění majitele a firemní strategie. Dnešní Varty jsou na úrovni nejlacinějších baterek s mizernou kvalitou, ale stále se dobře prodávají k vůli lidem, kteří mají zkušenosti z minula.
Je to chemie a opotřebovává se to jako cokoliv jiného, chemický limit je 12 - 13 let, pak to zdechne na stáří... neboli nemá cenu to udržovat v chodu 10 let a opečovávat, protože stejně po 12 letech to zdechne na degradaci stářím.
Chemickej limit je u laciných baterek 4-6 let. Ukazuje to praxe místo blábolení.
Olovo se recykluje a spousta laciných výrobců ho do desek dává málo a ještě z těch recyklovaných sra*ek.
Oproti tomu Exide přimíchává nové olovo k recyklátu a třeba u EFB technologie používá tlustší desky do článku, takže životnost je vyžší.
EFB je přímo vhodná na potřebu tazatele, kdy jí bude i vybíjet seděním v autě. Je proto přímo konstruovaná do Satrt-Stop systémů a spousta lidí si ji dává do miniobytných dodávek.
blábolení je spíš tvrzení, že laciný = nekvalitní! To může říct někdo, kdo tomu vůbec nerozumí.
profík dobře ví, že i laciná baterka může být velmi kvalitní! Tak se rychle oprav ať se neshodíš tîm, že posuzuješ kvalitu cenou!
Btw po 13 letech mi pochcipaly i UPSkovy (nejlevnejsi) baterky, neslo s tim hnout ani desulfatorem. Přitom po 10 letech jsem dělal testy, a měly ještě minimálně 80% kapacity ... A od té doby byly pouze napište, nějak se nebrousily.
Navic 12-13 let rikaji i nejvetsi experti na baterky (stejne jako prvni vetu^), takze tomu ver
* což jde proti jejich obchodnímu zájmu, když na kameru přiznají, že i levná baterka ze supermarketu může být vysoce kvalitní a ze stejný linky, jako značková s jinou samolepkou!
Recyklovaný olovo se používá na jiný části než desky, třeba na spoje, konektory, Recyklát na deskách nemá co dělat! Pokud tam je, tak se nediv těm 6 letům limitu!
Když dojdou argumenty, tak se chytáš kdečeho Zábavné to pozorovat.
Komec diskuse s tebou Tedy pokud se neprojevíš jak ... co chce mít poslední slovo, i když to není k věci.
Musím souhlasit s panem SPA
Kdysi mi nečekaně klekla baterie, takže jsem navštívil nejbližší obchod, kde měli nějaké akumulátory skladem. Bylo to zrovna Tesco a s mojí požadovanou kapacitou měli jen od jednoho výrobce. Značku teď nevím (musel bych se podívat do auta), ale mám ji 8 rok a šlape stále super. Před zimou ji nenabíjím, ani jinak o ni nepečuji. Zkrátka jsem ji před zmíněnými 8 lety dal do auta a jezdím. Jediné, co z hlavy vím, že se jedná o "CA" akumulátor.
Auto je staroušek žádný moderní vůz dalo by se přirovnat k Felicii.
hlavně abys neprozradil, v jakém ... jezdíš, a jak se používají startovací autobaterie máš v jiném příspěvku a jestli chceš svoji znásobit hodnotu veterána nejen každým natankováním, ale i autobaterií, tak s chutí do toho
Prodloužit životnost autobaterie lze jen dvěma způsoby: udržovat i trvalé nabitou, a nevybíjí bez nastartovaného motoru s funkčním dobíjením. Pak je skoro jedno, jakou značku máš, pokud to není extra ošizené...
Doplním, že jí vadí ještě mráz a vedro od motoru, proto je někdy baterka krtá boxem nebo hadrovou ohrádkou.
když jsem v autě někam jedu a pak čekám v autě a mám puštěné autorádio a po hodině problém a nenastartuju
tohle rozhodně nedělej ani s novou baterkou, některá autorádia, tovární výroby berou myslím okolo 10 A (třeba dvoudinové rádio s navigací Blaupunkt a 8 repro ve standartní výbavě).
Životnost klasické zaplavené autobaterie je dána toliko jejímy cykly, těch cyklů je zhruba 200 a tak si to snadno spočítáš, jak rychle tu svou novou baterku můžeš odkráglovat záleží na délce zapnutí bez motoru a počtu cyklu takového počínání. U startovat Czech se beztak doporučuje cyklovat jen v rozsahu 80 až 100%. Tedy nevybíjet pod 80% i kvůli sulfataci.
Takže úvaha, jakou značku vybrat, je v tomto tématu částečně mimo mísu, protože chybné používání. Na poslouchání rádia si vem nějaký tranzistorák
ps: mřížky nesmí být z recyklovaného olova a pokud by baterie bez náplně vážila o kilo víc, tak bych si ji asi koupil, protože silnější mřížky = větší životnost, ale čínský podvodníci dávali do baterek i beton
Žádné autorádio nebere 10A!
To, že je na něm 10A pojistka neznamená, že vezme 10A. To by musela být hlasitost na maximální, až by to řvalo až za město a musel by být připojen třeba cd-changer, který si z rádia bere napětí a není samostaně napájen.
Pokud sedí v autě a hraje si rádiem na normální hlasitosti, tak rádio žere kolem 100-200mA! Z barevným LCD a androidem možná tk 1,2A což je prdlačku.
@gumidek Tak si to změř sám klešťákem ty chytráku CD changer tam nebyl (cd na navi má v sobě). Ale to auto rádio má aktivní chlazení, to bys měl vědět, co je to za krám
)
No taky jsem měřil za jak dlouho se ta baterka zdechne. Ale standardně 8 reproduktorů od výrobce.
jasné, že mladší AR než mnou zmiňované a s méně repro budou brát výrazně méně.
* další důležitý poznatek: 1,9 TDI PD (tedy na starty náročný) s už polo-zničenou baterkou bez kapacity - starty i v mírné zimě okolo nuly relativně v pohodě.
Ale když jsem nechal i jen obrysovky a / nebo autorádio hrát třeba jen 10 minut bez altíku, tak už nenastartovalo!
Tedy na polo-zdechlé baterce NEnechávat zapnuté spotřebiče ani minutu bez nastartovaného motoru.
Které rádio má možnost připojit 8 reproduktorů bez nějaké pomoci dalšího článku (Bose,..)?
Tovární OEM rádia neberou 10A. A na změření nepotřebuji ani kleš´ták, kterej má při malých proudech docela nepřesnost. Možná to bude ten problém, že neumíš měřit.
Si vytáhni tu pojistku a dej tam multimetr do serie a uvidíš sám, jak hrajou 4 repráky na normální hlasitost.
Sám mám rádio v garáží VW Gamma V se 4 repráky a napájím to spínaným 200mA zdrojem v zásuvce.
Kazda lepsi 20 leta VW AG vc skody ma prece 8 repro, v kazdych ze 4 dverich jsou prece 2 repro ;-D Skoncils u Favorita nebo co?
Proste to 2DIN topi jako kra... a huci vetracek a klestak ukazal hodne amper...
auto ani s novou plne nabitou cca 80 Ah nedokazalo hrat 8 hodin, nez zdechlo...
kdyby bralo vyrazne mene jak 10A tak by hralo vyrazne dele ...
A tech 200 cyklu na startovacce uvadi i exide, to je oc tu bezi... spolu s urovni vybijeni. Pokud bude az na 50% tak ji znici driv jak za 5 let
Paralelně výškovej minirepráček u kliky se nedá plnohodnotně srovnávat se středobasem dole ve dveřích :D.
Ten žere prd a téměř nijak neovlivné jeho připojení ani odběr rádia. Vždy´t to jsou mnohdy spíše pieza!
Čím dál lepší kecy
Ano nic nebere, živí se vzduchem, pránou
Když dojdou argumenty, tak se chytáš kdečeho Zábavné to pozorovat.
Jasně, berou 3A a rádio pak bere 10A
Se tu smějeme s kámošem taky autoelektrikářem, že nám skákají tabulky v oknech
Díky moc za veselou náladu! Potěšilo
Někomu stačí málo, a čím jednodušší člověk, tím více je přesvědčen o své neomylnosti lOl
jestli tě to zajímá, tak se podívej na YouTube kanál portál řidiče, tam se problematika autobaterií řešila taky, myslím že tam zrovna o tom jeden profík mluvil v několika dílech...
bohužel, málokdo udělá rozborku baterií, on tam měl i řezy, takže bylo dobře vidět, co v tom je.
Nevím, kolik berou tovární rádia, ale vím, že mít ho pouštěné několik hodin na slušnou hlasitost v autě stojícím na zahradě není pro baterku žádný problém
Jiste, delej to casto a v zime nenastartujes ...
Jo a 120 Watt = 10 Amp - takze o jakym prikonu se vlastne bavime !? Pokud mas felicii s 44 Ah tak za 4 hodiny by byla KO, jasne, ze tam nema audio s prikonem 120W natoz vykonem...
Já s tím pracuju. Já nečumím na videa .
@stepm... jasně, že to není problém. spa je jen teoretik a nerozumí tomu
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.