Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ukončení povinného ručení

Od: hanasvobodova odpovědí: 16 změna:
končí mi splátka auta a chtěla jsem ukončit pov ručení z důvodu změny vlastníka v e velkém technickém průkazu je zapsán vlastník Moneta já jsem provozovatel je to možné 0

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

paveldvorak
hodnocení

4x

udělal bych to až po 1.3., pak na ukončení leasingu nebude nutné evidenčka a místo 800,- Kč to bude stát jen 50,- Kč

Je vidět, odborník na slovo vzatý...

hulmiho

Co se stane prvního března? Nabíhá nějaký nový zákon? Já myslel až od příštího roku

paveldvorak

nabíhá nový zákon , první novela účinná od 1.3. do 31.8, další od 1.9.2023

navíc od 1.3. se platnost evidenčky počítá v podstatě zpětně, stačí si přečíst přechodná ustanovení...v den podání ýžádosti o přepis nesmí bát evidenčka starší ne 12 měsíců takže pokud byla provedena před 360 dny ještě v době staré právní úpravy je pořád platná rozhodující je datum vystavení

hodnocení

1x

Pokud doložíte změnu, pojištění bude ukončeno, pokud nepíšete něco nepřesně.

doplněno 21.02.23 08:20:

Paní Svobodová, kdybyste tušila, jak špatně dáváte informace.

Rozumím Vám dobře, že 13.3.2023 máte poslední splátku bance, pak přejde vlastnictví vozidla na Vás. Je to tak?

Pak je to jednoduché, dojde ke změně vlastníka a ukončíte smlouvu s pojišťovnou. Poté uzavřete novou.

Tedy, pokud jsem Vás pochopil správně.

hanasvobodova
hodnocení

Poslední splátka je 13
.3 vlastník je Moneta já jsem provozovatel ale ta pojistka je na mě chci ale pojišťovnu jinou napsali mi ale že můžu pojistku zrušit až k dalšímu výročí to by znamenalo platit další rok 23000 a to fakt nechci

Asi se špatně vyjadřujete. Provozovatel není moc důležitý, podstatný je vlastník. A jestli se vlastník změní (tj bude to vaše auto ne Monety) tak se pojistka dá zrušit. Na to na koho je pojistka (tedy kdo je pojistník) přitom vůbec nezáleží.

Pokud máte v těch pojmech guláš, tak se raději obraťte na nějakého pojišťováka, určitě ve svém okolí někoho máte.

hulmiho

Pokud se nepletu, tak většina pojišťoven vám ukonči pojištění ke konci měsíce, ve kterém jim oznámíte změnu zápisu vlastníka v technickém průkazu. Možná některé pojišťovny to umí ukončit rovnou ke dni, ve kterém jste jim změnu vlastníka vozidla oznámila?

Dále můžete pojištění ukončit kdykoliv tak, že značky umístíte do depozita, a pojišťovně to sdělíte, pojištění končí dnem umístění do depozita, doporučuji si od následujícího dne (počítám že jsi značky z depozitu a ještě ten den odnesete ) sjednat jiné pojištění, Aby nebyly nepojištěné dny

Nevím jestlivětšina ale co mám zkušenosti , tak dnem změny v ORV pokud je identický se dnem nahlášení dané pojišťovně.

asd1
hodnocení

0x
Takže změna vlastníka není.
Tak depozit,nevím jestli musí vlastník nebo může i provozovatel. Dnem oznámení pojišťovně pojištění konci že zákona (stejne jako oznameni zmeny vlastnika),maj nárok na pojistný do konce měsíce v kterým oznámeno.
Pozor u HAV pojištění konci dnem změny vlastníka.

hodnocení

0x
Při změně majitele lze pojistku zrušit. Stávající částka pojistného se dá jednoduše snížit i bez změny vlastníka. Stačí 60 dnů před vypršením smlouvy nechat přepočítat cenu vozidla a podle toho upravit její výši. Já jsem si to nechal vždy přepočítat jednou ročně. Mnoho lidí na to se.e a pak raději hledají jinou pojišťovnu, která jim to udělá levněji. Pochopitelně, když je auto starší. Stávající pojišťovny to automaticky nedělají.

stir, správně.

Každý rok si předělávám pojištění, abych měl nejlevnější cenu. Právě jsem se vrátil z Alianz, kde jsem měnil vlastníka vozidla, zárověň mi slíbil, že předělá i druhou pojistku na levnější.

Nezvládl to...divil se, že mám tak malou částku, kam se on nedostane...

No já jsem loni zkoušel rixo a taky se na to paní (známá) z pojišťovny už nedostala. Je ale fakt, že jsem havarijní po tornádu zrušil, škoda byla vyplacena a nechal už jen povinné a vyšlo to o cca pětistovka míň. Cca 1600, jinak 2100.

Jo, jo, je třeba si hlídat svoje prachy...

(abychom je utratili za jiné. pro někoho nesmyslné věci.)

paveldvorak
hodnocení

0x

Zánik pojištění odpovědnosti

Zákon 168/1999 Sb., § 12

(1) Pojištění odpovědnosti podle tohoto zákona zaniká

a) dnem, kdy pojistník, jeho dědic, právní nástupce nebo vlastník vozidla, je-li osobou odlišnou od pojistníka, oznámil pojistiteli změnu vlastníka tuzemského vozidla,

b) dnem, kdy vozidlo, které nepodléhá registraci vozidel podle zákona upravujícího podmínky provozu vozidel na pozemních komunikacích, zaniklo,

c) dnem vyřazení tuzemského vozidla z provozu podle zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, pokud se pojistitel a pojistník nedohodli na jeho přerušení,

d) odcizením vozidla; nelze-li dobu odcizení vozidla přesně určit, považuje se vozidlo za odcizené, jakmile Policie České republiky přijala oznámení o odcizení vozidla,

e) dnem následujícím po marném uplynutí lhůty stanovené pojistitelem v upomínce k zaplacení pojistného nebo jeho části, doručené pojistníkovi; tato lhůta nesmí být kratší než 1 měsíc a upomínka pojistitele musí obsahovat upozornění na zánik pojištění odpovědnosti v případě nezaplacení dlužného pojistného a o této upomínce pojistitel současně informuje osobu uvedenou v pojistné smlouvě jako vlastník tuzemského vozidla, jde-li o osobu odlišnou od pojistníka; lhůtu stanovenou pojistitelem v upomínce k zaplacení pojistného nebo jeho části lze před jejím uplynutím dohodou prodloužit,

f) výpovědí podle zvláštního právního předpisu, 19)

g) dohodou,

h) uplynutím doby, na kterou bylo pojištění odpovědnosti sjednáno

hodnocení

0x

Zánik pojištění odpovědnosti

§ 12

(1) Pojištění odpovědnosti podle tohoto zákona zaniká

a) dnem, kdy pojistník, jeho dědic, právní nástupce nebo vlastník vozidla, je-li osobou odlišnou od pojistníka, oznámil pojistiteli změnu vlastníka tuzemského vozidla,

b) dnem, kdy vozidlo, které nepodléhá registraci vozidel podle zákona upravujícího podmínky provozu vozidel na pozemních komunikacích, zaniklo,

c) dnem vyřazení tuzemského vozidla z provozu podle zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, pokud se pojistitel a pojistník nedohodli na jeho přerušení,

d) odcizením vozidla; nelze-li dobu odcizení vozidla přesně určit, považuje se vozidlo za odcizené, jakmile Policie České republiky přijala oznámení o odcizení vozidla,

e) dnem následujícím po marném uplynutí lhůty stanovené pojistitelem v upomínce k zaplacení pojistného nebo jeho části, doručené pojistníkovi; tato lhůta nesmí být kratší než 1 měsíc a upomínka pojistitele musí obsahovat upozornění na zánik pojištění odpovědnosti v případě nezaplacení dlužného pojistného a o této upomínce pojistitel současně informuje osobu uvedenou v pojistné smlouvě jako vlastník tuzemského vozidla, jde-li o osobu odlišnou od pojistníka; lhůtu stanovenou pojistitelem v upomínce k zaplacení pojistného nebo jeho části lze před jejím uplynutím dohodou prodloužit,

f) výpovědí podle zvláštního právního předpisu, 19)

g) dohodou,

h) uplynutím doby, na kterou bylo pojištění odpovědnosti sjednáno.

K tomu bych dodal dvě maličkosti: 1) pojišťovna ve svých podmínkách uvádí či upřesňuje možnosti a podmínky - např. při převodu na nového majitele požaduje kopii TP s přepisem na nového majitele (logicky tím předchází nepojištění vozu- nevidím to jako buzeraci)

2) Kdykoliv je třeba zrušit, lze tak udělat přepojištěním s novými podmínkami - např. navýšení limitů, připojištění skla, ... a toto nové můžete ukončit odstoupením ve dvouměsíční lhůtě od sjednání - pojišťovna si tak vezme nějaké peníze za danou dobu (tuším + 8 dnů navíc) - ale zruší se tak nové a původní se již neobnoví.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]