Nejste přihlášen/a.
Zdravím, mám dilema, jak na svém autě řešit nepatrný únik vzduchu z pneumatiky.
Mám ještě relativně nové Barum pneu R14 (z r.2021) na Fábii.
Nafoukám na 220kPa (přední pneu) a za noc to klesne cca o 20kPa na 200kPa, takže asi 2-3x týdně musím dofukovat..
Do pneuservisu se mi to dávat nechce, tak mě napadlo tam dát sprej, ale hledal jsem variantu, aby to nebyla vyloženě ta prasárna, co tam pak vulkanizuje a budou z toho vibrace nebo jiný problém s vyvážením kol atp. Z hlediska čehokoli jiného je mi to jedno, jsou to celoročky a plechy taky neřeším, je to staré auto na ježdění kolem kostela.
Rozhoduji se mezi těmito 2 produkty:
a
Mannol (podle popisu mi sedí víc než ten Slime)
Nechci to na nouzové dojetí, ale na dlouhodobé použití..
Jinak ještě k tomu úniku - není to ventilek, ani kolem ráfku, slyšel jsem syčení, ale zatraceně nepatrné a teď ho ani neslyším, jen když byla pneu úplně mokrá po jízdě v rozbředlém sněhu.
Díky za pomoc
No, já rozhodně nejsem příznivcem těchto sajrajtu aplikovaných do pneumatiky. Pokud je únik, je nejlepší navštívit pneuservis a vyřešit to pořádně.
Ano, je to na nouzový dojetí. A ano, je to dnes celkem obvyklé řešení nahrazující rezervní kolo. Taky z toho v pneuservisech mají příslušnou radost a nechávají si to matlání patřičně zaplatit.
Takže z tohoto úhlu pohledu mi přijde nejlepší řešení zajet do pneuservisu, kde to hodí do vody a únik najdou a opraví.
@promon Souhlasím, ale takovou prkotinu se mi nechce tahat do pneuservisu a napadlo mě to řešit samo domo
@doutnak Tak super, pokud máte zkušenost, že to nedělá problémy, tak tam asi naliju ten Slime.
Předchozí únik u starých pneu jsem to řešil tím nejlevnějším sprejem na pneu zn. Compass a taky to pomohlo.
Ale chtěl jsem něco šetrnějšího, než ten sprej, hlavně když se tam píše, že je to jen na nouzové dojetí, ale to se píše u všech a beztak z bezpečnostních důvodů, aby se tím výrobce chránil před případnými problémy.
Ok, to bych mohl ještě zkusit. Aplikace toho knotu asi nebude úplně nejlehčí, ale podle návodu jistě zvládnu.. Jen mě děsí představa, že z mini dírky udělám knotem díru obrovskou Ale chápu..
Ventilek máš kovový nebo gumokovový? I okolo toho ventilku v díře na disku(ráfku) mi utíkal vzduch, vyřešeno novým celým "ventilkem"+vyčištění místa. Pokud položíš disk s pneu na vodorovný povrch a naleješ do ďolíku mezi diskem(ráfkem) a pneumatikou jarovou vodu, tak se v případě úniku vzduchu ukážou bublinky. Taktéž lze tu jarovou vodu stříkat na celý plášť pneu(viz rádce přede mnou).
Snad najdu místo, kde to utíka a podle toho pak jdu dál. Když mám hluboko do kapsy, tak sám opravím. Když to není ventilek, tak nakonec stejně odtačím patku a defekt zevnitř utěsním "hříbkem" jako v pneuservisu a na očištěný a mázlý ráfek pneu vrátím.
Napínavější než pařit CSko a víc se zahřeju.
Nepadlo tu další místo úniku a to je samotný rantl boku ráfku, kde je pneu nazuta. Tam se sajrajty ventilkem do pneu určitě nedostanou, protože odstředivou silou budou tlačeny na běhoun a né na bočnice a hlavně na netěsnící patky ráfku.
Takže zvažte smysl takového počínání.
Děkuji Vám všem za odpovědi! Minulý víkend jsem tedy sundal pneu, položil ji do vany a zjistil jsem únik až na 5 místech ! Malinkaté bublinky vycházely z místa, kde zmiňoval @gumidek - rantl boku ráfku..
Ke všemu zrada, že to bylo z druhé strany, takže bez sundání kola z auta bych to nezjistil, ani kdybych pneu pořádně poléval vodou.
Nyní už týden tam je ten Slime a jsme bez úniku! Pneu si krásně drží stále 220 kPa
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.