Nejste přihlášen/a.
Zdravím Vás pánové,
psal jsem zde dotaz jak vyřešit díru v prahu na mé Alfě, za měsíc mě čeká technická, takže drezura spěje do finále. Potřebuji radu buď a nebo. Pořád jsem si pohrával s myšlenkou, že bych tu díru v prahu nechal vyvařit..i když je to auto, které má hodnotu 20k a až tam odejde setrvák, asi už to nebudu rešit (nebo dám možná jetej).
Problém je v tom, že běžně si lidi řeknou za vyvaření prahu 8k..což je ekonomický nesmysl. Jeden známej to dělal otci na jeho Alfě za 1000Kč - s tím, že mu to vyřízl, vystříkal dutiny, nabodoval plech a zakytoval. Musím říct, že to byla pecka, plech vytvarovaný, nepoznali byste rozdíl od originálu, blbý je, že to dělal v září a už od ledna tam pomalu a jistě prokvétá liška a minimálně se to bude muset nějak přebrousit, takže to je oprava tak pro technika na technické.
Můj plán je to vystříkat brunoxem abych korozi zastavil ale čím vyplnit tu díru? Mám strach cokoliv přebrušovat něbo nějak do toho hrabat, aby se tam ta díra neudělala větší, takže se modlím, že se brunox do té rzi vpije a aspon ji nějak zastaví.
Díru jsem původně chtěl vyplnit montážní pěnou na studně, ale i ta údajně na sebe váže vodu a koroze by tak postupovala mnohem rychleji. Pak u mě tedy napadl jen laminát..laminovací sadu mám, nacpal bych to tam nějak zevnitř i zvenku a po vytvrdnutí bych to zatmelil (pochopitelně bych to zatmelil i v případě použití pěny).
Co je tedy podle vás lepší? Laminát nebo pěna na studně? Já mám totiž takový osobní pocit, že ta pěna by byla robustnější a vydržela by víc jak ten laminát.
Díky za rady!
Já bych to udělal rád, ale byla zima :D Zítra třeba né, to má být kolem 10 stupnu ale ty minulé týdny jak bylo pod nulou, tak by se mi ani nechtělo.
A je nějaká šance to nějak ošetřit líp, abych předešel tomu, že mi to za půl roku taky začne kvést? Třeba ten brunox?
Ty woe, tak dlouho toto řešit tak ještě dnes nemám ani jedno auto dříve než bych vyřešil údržbu a opravu tak by šlo na vrakáč.. Pokud to je na dojetí a neprvokování PČR s dírou v prahu , tak je to úplně jedno čím se to udělá-- pěna a přetmelit a stříknout barvou,zalaminovat, přelepit lepenkou a zamaskovat opět barvou, přelepit kouskem z IPy, narvat do díry hadry a přetmelit...Josu různé prasárny-nejmenší z nich je přelepení IPou, nebo přenýtování kusem plechu když se nechce vyvařit...
Tak to asi musím být úplný magor Já jsem si totiž na mém prvním autě prahy ošetřil zastavovačem koroze na bázi polyuretanu, vystříkal pěnou, olaminoval "papírovou" část a přestříkl barvou. A světe div se, vydrželo to x let až do vrakoviště bez jakýchkoli problémů. Tyhle poudačky o tom, jak PU pěna nasává vodu, kde na to lidi choděj, to je mi záhadou. Standardní PU pěna má uzavřené buňky a pokud na pěnu nepůsobí povětrnost, tak degraduje velmi pomalu a žádnou vodu nesaje. Naopak tím, že se dutina vyplní, tak pěna nejenže místo zpevní, ale brání hromadění bordelu, ve kterém se pak drží voda. Je možné, že po delším čase pěna degraduje natolik, že začne přijímat vodu, ale předpokládám, že auto si takto látáme pro výdrž tři čtyři roky před nákupem jiného, nikoliv proto, aby nám vydrželo dalších 10 let.
Takže myslíte, že stačí klasická montážní pěna nebo se vyplatí připlatit pár stovek za tu na studně?
Lepší by byla nízkoexpanzní pěna, ale pro váš účel postačí jakákoli montážní pěna. Ale upozorňuju, že před zastříkáním pěnou je potřeba vnitřek důkladně ošetřit zastavovačem koroze, např. Festprimerem nebo zmíněným Brunoxem.
Tak mluvíme zde snad o drobnějších opravách. Pokud má někdo konstrukci karoserie natolik zasaženou korozí, že to ohrožuje bezpečnost, tak to pěna samozřejmě nezachrání. Takové auto se ale většinou nevyplatí opravovat.
Nebudu brát v potaz pevnost vypěněného prahu auta, ale jen tak mom -dnes je to třeba jen díra 3cm a k výměně vyžezáním , oborušením na zdarvý plech a vyvařením třeba pak 15x15 cm a vydrží to x let, tak pěnou takový malý kousek a za půl roku už to bude o hooodně horší a kdoví jestl relativně levně opravitelné, takže místo dvou roků to bude max rok!
No, tak teď jsem zjistil, že tam kvete druhá díra na tom stejném prahu akorát na druhém konci. Kdybych to chtěl poctivě, tak už se asi vyplatí jen vyříznout ten práh celej, než rezat na jednom konci a pak na druhém. Takže bud celý práh nebo pěna.
Jedná se o AR 147 která v Euro NCAP hodně propadla už v roce 2001, takže poctivá nebo dočasná oprava už to nespasí (osobní názor).
Takto nutně končí vetšina karosářů, kteří to chtějí dělat na starých levných plečkách pocivě, jdou dělat něco jinýho a udělají to už jen sem tam nejvýš ze známosti.
Mám ještě takový technický dotaz, u té laminovací sady...díval jsem se na youtube jak se s tím dělá, ale nikdě jsem nenašel, že by s tím konrkétně dělali prahy. Zajímalo by mě, jestli se to dá nalepit i zvenku nebo jestli se to dělá jen zevnitř.
Na tom konci zadního prahu by se to dalo nalepit zevnitř když sundám podběh, ale ta druhý dírka co se dělá někde veprostředku by mohl být problémek. Kdybych to lepil zvenku, je otázka jestli to chytne hned než to ztvrdne? Nikdy jsem s tím nedělal tak nevím, jakou to má přilnavost
Díky
Teď bych dutinu prahu vypláchl od soli, nechal vyschnout, vystříkal voskem na dutiny. Zvenku díru zakryl tim "noviny tlumex", až bude teplo tak udělal pořádně = vyvařit. Nebo laminát a v létě vyvařit..
Zpomalí a to o dost, mám vyzkoušeno na mojí plechovce
Nebo tim polyuretan blokátor rzi, ten taky docela funguje..
To zní všechno jako moc poctivý opravy. Jestli to auto udělá v březnu technickou, tak to bude nejspíš ta poslední. Čili stačí aby to vydrželo dva roky...možná míň pokud klekne setrvák nebo spojka :D
Takt toto nechápu mít obavy že klekne spojka nebo setrvák ,ale podstatná věc jakoextra snížení pevnosti kastle Vás netankuje a ještě to chcete nenáročně zaflikovat?!jeďte s tím na TK takhle co na to techni- buďto dostanete plnou nebo na 30 dnů a není co řešit. A budete vědět co zaflikovat ale Ve vašem jbude nejlepší sednout do auta odjet s ním na nejbližší místo pro likvidaci MV , ekologicky zlikvidovat a pak zaspat zánik -nejlevnější, praktické a účinné řešení!
Tož, rozhodl jsem se jít cestou laminovací sady. Dneska jsem koupil epoxidový zastavovač koroze, Brunox bohužel nebyl, vzal jsem Presto, ale koupil jsem k tomu i hadičku abych se s tím dostal všude. Trochu na to spěchám, protože jsem zjistil, že technická mi končí už příští týden :DDD
S tím se pojí podstatná otázka na co se ptám. V sobotu má být kolem 7 stupnu nad nulou, chytne mi ten laminát s tím, že to nebude tvrdnout hodinu jako v případě 20 stupnu ale třeba 3 hodiny, nebo to bude blbý a mám to rovnou vzdát a zkusit to zalepit amerikou, navýšit bakšiš a zalaminovat to někdy v dubnu? :D
Že jsem to podělal a řeším to na poslední chvili, to vím, ale ted už s tím nic nenadělám. Myslel jsem, že mám TK někdy do 25.3.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.