Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pokuta za neplaceni povinneho ruceni

Od: kasa* odpovědí: 32 změna:

Dobry den.Dnes mi prislo ze mam zaplatit 2500 za starou nepojizdnou jawu 250,ktera byla na mne pouze odhlasena.(mala kolonka) .Koncem listopadu jsem ji koupil ve ctyrech bednach plus ram.Chtel jsem ji repasovat,ale cekam rodinu,tak jsem ji na konci Brezna prodal.A kupujici si ji na sebe prihlasi...Otazka zni,je to opravnene,kdyz bylo moto na me jen odhlasene,,nepojizdne a prihlaseni mi bez STK stejne neudelaji,tak ze je blbost sni nekde jezdit?Moc dekuji za odpoved...Praha vychod

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jarda3*
hodnocení

3x

Za vozidlo rozlozene v nekolika krabicich urcite nevznikla povinnost platit PR. Proste CKP poslete dopis, kde to takto popisete...

doplněno 15.06.10 18:35:

Je potreba dodrzet formality, asi bude na tom dopise, co vam prisel, nejake pouceni ohledne odvolani atp.

hodnocení

3x

zákon 168/1999 stanoví, kdy musí být vozidlo pojištěno. To Vaše v bednách určitě nikoliv. Ale musíte to sdělit písemně prokazatelně do 30 dnů.

lidus*
hodnocení

0x

tři roky máme v bedně mustanga a povinné ručení platit musíme jelikož v té bedně je i značka, pokud značku odevzdáte na policii do depozitu tak dostanete papír a neplatíte ručení-takle nám to pojišťovna řekla.

Liduško, musím nesouhlasit s pojištovnou. Tak to není, jen podobně by se mělo postupovat.

Pojištení řeší zákon 168/1999 v § 1,

depozit značky řeší 56/2001

lidus*

Milane asi máte pravdu ale mě se vážně nechtělo dohadovat k vůli 260kč. a tak raděj pojištění platíme.

Je pravda, Liduško, že mám taky Pionýre bez technické, a nevím zdali jí ještě udělám, a taky platím pojištění. Ale to opravdu z lenosti. Navíc je registrován na zemřelého...

cyril*

Berte to sportovně, jsou i horší podvodníci než pojišťovny! *frajer*

sasdax*

No já taky klientům radím, ať si pojištění raději platí, nebo ať dají značky do depozitu. No a kdo nechce, ať si potom řeší takovéto problémy zpětně. Ale pak už rady nedávají pojišťovny, protože to není jejich starost.

Ale jinak souhlasím. Někteří tzv.poradci a makléři dokážou nalhat takové věci, že to hraničí s kodexem etiky. A nechápu ty klienty, kteří je pak ještě nakonec chrání, i když je ten člověk vlastně okradl o peníze a sám sebe obohatil. Takové lidi *zed*

kasa*
hodnocení

Tak pratele,dneska jsem tam volal a mluvil primo s sefem,co to ma na starosti.Pan Vodenka,mestsky urad Brandys nad Labem...Tak ze,pokud je jakekoli vozidlo (auto,moto) a je na Vas byt odhlasene,uz se stavate majitele a tudiz musite uzavrit povinne ruceni.Jedine vychodisko je,dat ho vcas do depozitu.Tak ze vubec nehraje roli,jetli je vec v 3,5 nebo 15 bednach.Tim padem i ten kdo nejake vozidlo prodal a nechal ho na sebe odhlasene,by mel co nejdrive uvest veci do poradku,pac po tom zacinaji jit.A to tech 2500,je uplne spodni hranice (za pul roku u me) horni je pry 40 tisic.Tak ze tak to rika zakon ahotovo.Zajimalo by me,ktery blbec ho vymyslel a banda blbcu schvalila...tak ze pozor na to!

Ha, ha, ha, ha,
to říkal pan Vodenka a to je kdo? "Tak ze tak to rika zakon ahotovo." prosím, dodejte který, jinak dodám já, ha, ha, ha,aha,
viz zákon 168/1999 § 1 zní:
(2) Nestanoví-li tento zákon jinak, může na dálnici1a), silnici2), místní komunikaci3) a účelové komunikaci, s výjimkou účelové komunikace, která není veřejně přístupná4) (dále jen "pozemní komunikace"), provozovat vozidlo pouze ten, jehož odpovědnost za škodu způsobenou provozem tohoto vozidla je pojištěna podle tohoto zákona. Povinnost pojištění odpovědnosti musí být splněna i v případě ponechání vozidla na pozemní komunikaci.
vy můžete dodat jiný předpis a uvidíme co dále.
kdepak je uvedeno, že když je v bedně nebo že má značku...
něco jiného je ale zákon 56/2001 § 15, ale o tom se zde nebavíme.

no jo,pokud opravdu máte někde, kdekoliv u sebe SPZ-tku,je toVaše chyba.Je to bráno jakože je vozidlo provozováno, ikdyž Vám 100% věřím že není. Ale jak nedeponujete značky můžete psát klidně panu nejchytřejšímu Václavovi a prd Vám to je platné. Chybaje na Vaší straně, že jste nevyužili (kdokoli z Vás) depozita,tím byste se pov. ručení zbavili.

doplněno 16.06.10 21:16:

nebo se zkuste soudit, třeba podle Milana. Ale hodina právníka je od 1000kč a pochybuju, že to za vás za 2.5hodiny vyseká. Teorie je jedna věc, ale praxe druhá. Když půjdete do sporu, zaplatíte za právníka a nakonec i možná to ručení.Taky Mám doma Jawu a raději mám papíry v depozitu.

jarda3*

Ale houby, pojistovna muze chtit pojisteni, jen pokud je vozidlo provozovano. To musi dokazat, pokud neco chce.

V nekterych pripadech, a zrovna asi v tomhle, proste znacky do depozitu dat nelze, protoze evidencni kontrola na vozidlo v krabicich asi nedopadne, a mohou byt i jine duvody. To ma vest k neopravnenemu obohaceni pojistovny, kdy by chtela pojisteni za vozidlo, ktere nemuze zpusobit skodu?

Proste je dano zakonem, kdy ma byt vozidlo pojisteno a jiny zakon stanovi, kdy ma byt deponovano. Je to IMHO docela nezavisle.

Milý Jardo, naprosto s Vámi souhlasím a je vidět, že znáte příslušné předpisy.

doplněno 16.06.10 21:34:

Hope, chce to po něm asi ČKP, která má na starosti neplacení pojistného. Ona neví, proč neplatí, že má moto v bedně.

Prot jí musí sdělit do 30 dnů, jak správně píšete, že vozidlo neprovozuje, a je hotovo.

pro puntičkáře: neprovozuje, je neprávní význam, správně bych měl napsat, že nesplnuje podmínky zákona 168/1999 § 1, proto není povinnen platit.

cyril*

Ač nerad, tak Vás oba musím poopravit. Pojišťovna může vymáhat pojistné jedině po tom, kdo se k tomuto placení dobrovolně zavázal podpisem pojistné smlouvy a nikoliv po tom, kdo nějaké vozidlo provozuje. Provozování vozidel bez řádného pojištění řeší někdo jiný, většinou ČKP a ta musí mít své tvrzení o provozování řádně podložené. Vypadá to možná jako pouhé slovíčkaření, ale ve skutečnosti jsou to naprosto rozhodné a podstatné maličkosti v případě vzniknuvšího sporu.

hop®

Pane Milane, tazatel napsal "pojišťovna", proto jsem nemohl pochopit, která pojišťovna byla oprávněna si ho vybrat. V případě, že ho oslovila ČKP, pak její "zájem" chápu, a tazatel má stále možnost záležitost zdůvodnit a vysvětlit. Uznávávám Váš pravděpodobně pravdivý pohled na věc a děkuji za upřesnění. Opět jsem se asi snažil reagovat na to co tazatel napsal, místo reakce na to co tazatel pravděpodobně chce řešit. Nevíte o nějakém kursu telepatie? ;)

cyril*

Asi na starý kolena blbě vidím, ale ať koukám jak chci, tak výraz "pojišťovna" v tazatelově příspěvcích nevidím. Vy ano?

nepravda, která nemá poporu v zákoně.

cyril*

No prosím, jak rychle došlo na má slova o ještě větších podvodnících než jsou pojišťovny! I když v tomto případě bych spíše než na podvod, usuzoval na úřednickou hloupost. *zed*

hop®
hodnocení

0x

Nějak jsem tady našel pár nesrovnalostí. Koupil jste motorku v bedně a bývalý majitel pravděpodobně díky odhlášce zrušil své povinné ručení. Vy jste povinnen uzavřít novou smlouvu o ručení, je pouze na Vás, jakou pojišťovnu zvolíte. Jaká pojišťovna si dovoluje mít na Vás nějaké finanční nároky, pokud jste s ní dobrovolně a právoplatně neuzavřel pojistnou smlouvu?!

Pokud dáte značky do depozita, máte díky potvrzení možnost pozastavit či zrušit ručení. Pokud je vozidlo mimo veřejnou komunikaci, tedy na zahradě či v bedně, nejste povinnen ručení platit, v tomto případě by jako obrana před úřady mělo stačit čestné prohlášení. Výpověď podobné smlouvy bez udání důvodu bývá kalendářní rok, někde od doby podání výpovědi, jinde od ročního "výročí" uzavření smlouvy. Potvrzení z depozita nebo odhláška tuto výpovědní lhůtu výrazně zkrátí, se všemi finančními důsledky.

javip
hodnocení

0x

...Omlouvám se,že vstupuji do diskuze,jen se chci zeptat:...Dobře budeme předpokládat,že vyndám SPZ z krabice kde mám ozebrané zcela funkční auto a odnesu je do depozitu,zaplatím nepatrnou částku a mám vystaráno...Tedy skoro vystaráno,za rok tam opět zaběhnu,abych si depozit prodloužil a tam mi je oznámeno,že není problém,ale už to půjde jen na pul roku.A pak...už to nepujde ani na den.Tak sedím nad tou cca 100kg bednou kde je celé moje auto,a přemýšlím,jestli až mi to období skončí,zda si k povinnému ručení nezačnu platit i havarijko All exclusive,co kdybych ho naboural,nebo postačí po skončení možnosti mít SPZ v depozitu čestné prohlášení,že opravdu mám auto jen na zahradě a citový vztah k němu (nebo,že by to bylo tím,že nemohu najít Vinko) mi nedovolí ho ekologicky zlikvidovat?A bude v poklidu z registru odstraněno jako nepojízdné?

Snad nevadí,že je text psán s humorem i ironíí zároveň,od července už to bude jen moje realná noční můra.

hop®

Nebude to múra, depozit není povinnost, je to kvůli pořádku a možnosti přerušit placení ručení. Čestné prohlášení, že auto není na veřejné komunikaci funguje, pokud už zpojízdnění neplánujete, můžete čestně prohlásit, že vozidlo ztratilo původní účel svého používání. Nemusíte ho likvidovat, třeba si z něj uděláte kurník či kotec na králíky. Bližší a přesnější údaje včetně přesných znění příslušných zákonů pravděpodobně vzápětí dodají kolegové.

kasa*
hodnocení

0x

...koukam ze se to tu pekne rozjizdi a to je dobre.Tak jeste pro upresneni,jak jsem koupil od sefa spravniho rizeni,tak prodavam: jeste doplnim,chce to po me ČKP,neee pojistovna...tak pry motorku v bednach jsem mel privest na evidenci,kde by skontrolovali cislo ramu,cislo motoru , byt na samotnem karteru a mel jsem to dat do depozitu.Podotykam,ze moto bylo na me odhlasene v "v male kolonce" nikoli prihlasene,to je jasne ze bez pov.ruc by vam nic neprepsali.A takto v bednech jsem ji na konci Brezna prodal...toliko znovu pro vysvetleni...moc diky za vase nazory,popremyslim co dal,pac i odvolani musi byt ve zneni jak to predepisuje zase nejaky zakon...myslim ze 2500 neni zas tolik a pro priste si to budu pamatovt:))...jen jsem to chtel zverejnit i pro ostatni...joooo a jeste mi rikal ze kdyz jsem mu to moto prodal stim ze to na me bylo odhlasene,ze on si to "nejak" na sebe prepise,tak to mam rychle vyresit,pac jestli to porad neprepsal a ja jsem vlastne stale majitel i kdyz mam kup.smlouvu,muzu stim mit pry problemy...tak mi bylo receno.

Me je to jasny, zas až takovu chybu jste neudělal. Zakony jsou naprd, jsou domotany. panu Milanovi dávám zapravdu, že zákon hovoří o pojištění=pov. ručení jak M.C. uvádá. Je tam jakási mezera v návazných zákonech ve smyslu možnosti čestného prohlášení, že vozidlo nebylo provozováno a bylo umístěno mimo veř. kom nejlépe na soukr. pozemku v garáži. Ale asi do toho depozita by se měly doklady "vozidla" dávat. Já tam mám úspěšně starší typ motocyklu již od roku 2000, a neni žádnej problém. Nikdo se tim, že by doba uložení do depozita měla po nějakém čase skončit nezabývá, asi časových důvodů.

cyril*

Máte naprostou pravdu! Co to dnes je nějakých mizerných 2.500,-. Pro Vás bude vždy autoritou "Pan úředník" i kdyby plácal sebevětší nesmysly.

kasa*

...jako citim trosku sarkasmus,ale uz jste se nekdy dohadoval ci soudil se statem?Jeno m prvni navsteva pravnika me bude stat tech 2500KC a to jeste nenapsal ani carku,skusim se odvolat sam apak dam vedet,ale zase se mi do toho nechce moc stourat,abych nedostal ve finale pokutu treba tricet,by me svihlo:)

jarda3*

CKP neni stat...

Kaso, ušetřím Vám 2222Kč, chcete?

Napište ČKP, že jste vozidlo neprovozoval. Pošlete jim to doporučeně do 30 dnů, s odkazem na jejich dopis.

Pak dojděte do květinářství, kupte kytičku za 278Kč, doneste jí manželce (svojí) a sdělte jí, že jí to posílám z Pardubic.

Ušetřené peníze si schovejte na dovolenou. ČKP již nebude po Vás nic požadovat.

Vsadíme se?

doplněno 17.06.10 19:13: copak tam motáte "na Prikaznem rizeni z Mestskeho uradu ktere vychazelo z oznameni ČKP...muzu se do 15 dnu odvolat.a odvolani"
to jsme někde jinde.
Sdělte přesně za co máte platit a kdo Vám co poslal. Páč úřad Vás může trastat ne za nepojištěné vozidlo, ale za nedodržení zákona 56/2001
ICQ 55180641
kasa*
hodnocení

:))no tak to bych byl moc rad:)...a manzelka obzvlast,kor kdyz je v 6 mesici:))...na Prikaznem rizeni z Mestskeho uradu ktere vychazelo z oznameni ČKP...muzu se do 15 dnu odvolat.a odvolani (odpor)musi mit ,nalezitosti uvedene v § 37 odst.2 spravniho radu.Juknu na to ,co je zase ze slivickareni a pres vikend to sesmolim.A v pondeli poslu...snad to dam dohromady,jsem nastrojar,ne spisovatel,pravnik:))...zatim moc,moc dekuji!...p.s :Manzelka take:)

kasa*
hodnocení

v rychlosti:vlastne me ČkP praskla Mestskemu uradu,ze nemam povinne ruceni na mě odhlasene moto.a z Mestskeho uradu ze spravniho rizeni (z dopravniho) mi prisel papir "Prikazne rizeni"a tam mo vypocitali 2500.Kdyby jte mi nejak poslal treba mail,tak bych vam to moh zkusit naskenovat?muj mail : jkasik72@seznam.cz

8976*
hodnocení

0x

Když pominu vše kolem přihlašování a nepřihlašování, tak podle posledních správ nemá ČKP přístup k registru vozidel neboť ji to MV neumožnilo z obavy z možného zneužití osobních údajů...tak mi doprd... někdo řekněte jak se ta banda dostala k datům nového majitele...viděl bych to na trestní oznámení / bez policejních kašpárků/ přímo SZ. Z dúvodu zenužití osobních dat neznámým pachatelem...a jelikož stát nechce řešit velké věci typu justičních mafií, čunků, tak se toho možná nějaký úřední šiml ujme...což ovšem neřeší podstatu zda pojistku - pokutu zaplatit či ne...ve smlouvě jsou Vaše nacionále z OP?

8976, ale to tvrdíte z neznalosti. Vy nevíte o komunikace mezi evedencí a ČKP?

8976*

mno vycházel jsem z tiskové zprávy z minulého měsíce...asi je to jinak...považuji ČKP za soukromý subjekt a nevidím důvod k poskytování dat soukromému subjektu ...ale v tomhle banánistánu se už nedivím ničemu...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]