Nejste přihlášen/a.
Zdravím přátelé,
mám opět dotaz. Vím, že pár dní nikam nepojedu, předpokládám že nejdřív v úterý. Má mrznout, tak jsem odpojil i baterku, kterou jsem nedávno nabíjel, nechci aby dostávala záhul. Bohužel jsem byl nucen kvůli místu zastavit na zadním parkovišti a není tam úplná rovina, vždy nejdřív zatahuju ručku, potom dávám kvalt. Když auto dýl stojí, tak ručka má tendenci se seknout, ale popojetím povolí, ale když jsou takový mrazy, tak se obávám že nepovolí nebo že bude přibržďovat, jen na kvalt se mi to tam nechtěl nechávat, setrvák už má svoje nejlepší taky za sebou.
Ale stojím přímo před obrubníkem a teď mě tak napadlo, že bych auto mohl spustit dolů, aby se kolama zastavil o obrubník a v takovém případě bych nemusel dávat ručku a ani kvalt. Jenže fyzika a hned mě napadlo, jestli takovým způsobem nemůžou působit nějaký síly, tlak, co by zas poškozovalo co já vím, poloosy nebo celkově nápravu. Není to na chvíli, je to na několik dní. A předek je těžkej, teď jsem si uvědomil, že jsem tam mohl nacouvat pozadku, protože je lehčí a náprava je tam jednodušší, no inu co už.
Brzdí zadní náprava.
Přední nápravě může vadit opření k vůli ramenům a zadním silenblokům ramen, které se "rozkročí" vlivem sedu a tlaku váhy auta.
Pokud někdo parkuje v kopci na kvaltu, tak opět problém. Silenbloky zavěšení motoru se zkroutí silou od kol a poloos na motor, který "zaklekne" v motorovém prosotru a nese váhu celého auta přes silenbloky a drží. Toto nejvíc vadí reakční vzpěře pod motorem opřené o nápravnici, která tlumí kmity motoru v závěsu motorového prostoru. Reakce je v silenblokách trvale natažená.
Je tedy opravdu lepší zohlednit fakt, aby silenbloky relaxovali a nebyla na nich tenze tlaku a tahu.
...
Pokud zatahuješ ručku a ještě dáváš kvalt, tak u vypnutého auta před opuštěním jednou plně prošlápni spojku, aby auto sedělo na ručce a né na kvaltu. Kvalt pak bude jen pojistkou, kdyby ručka povolila.
Mně brzdí přední náprava!
Ale k tazateli- je jedno která, záleží na stavu- NIKDY kromě služební olítané rezavé feldy, která mi stála půl roku, někdy od počátku února před panelákem jjsem s žádným autem problém neměl-tedy se zabrzděním ruční brzdou. Ať již občas stojí dva dny nebo měsíc, Dokomce na F-Ritmo po více jak roce stání než jsem ho jel zvrakovat taky nemělo problém-tedy mimo to že hooodně zrezlé kotouče dost přibrzdovali .Na cestu cca 10km -dva litry benálu z petky a zbytek cesty., dalších 10km pak další litr.
K zabrždění při parkování vymysleli konstruktéři parkovací brzdu. Od toho má taky svůj název. Nesmysly o jejím zamrznutí v zimě jsou mimo, pokud jsi zrovna nepřejel proděním řeku a ihned poté neodstavil auto v minus deseti.
Nevíme typ auta, ale zaseknutí ručky je nešvar u zadních kotoučových brzd. Takže bych sis to měl nechat opravit.
Parkovat jen zabržděním o obrubník může s prominutím jen prase, jak z hlediska bezpečnosti, tak i technických záležitostí, jak píše @gumidek. Vem si, že do auta někdo drcne, přeskočí obrubík a nazdar.
Ono totiž pak když dojde k průseru, se tě policajti, státní zástupce a soudce budou ptát, jak jsi měl zajištěné vozidlo proti pohybu, a soudní znalec potvrdí, že nijak.
V neposlední řadě lidi jsou takovým chováním ho*a*a a obrubníky jsou na každém druhém parkingu vyvalené ze silnice.
To ušetří pouze pneu, aby nebyla cvaklá o hranu obrubníku. Ale silenbloky ramen napravy budou stejně namáhané i s klíny.
Leda, že budou na zadní nápravě.
Když bude stát v prudkým svahu opřený jednim kolem (= na každý straně silent jinak zatížený) a stát tam roky, tak ano, jinak provozní zatížení silentů je řádově větší a opření nebo zaklínování na opotřebení silentu nemá vliv prakticky žádný.
Spíš je problém u aut s dvouhmotou a stáním "na kvaltu", tím dvouhmotový setrvák trpí hodně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.