Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak nabíjet elektromobil

Od: aloisb® odpovědí: 28 změna:

Uvažuji o případné koupi hybrida. Mám na chalupě 3 - fázovou zásuvku jištěnou 20 A. Dala by se bez úprav do ní zapnout nabíječka instalovaná přímo v některém typu auta?

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Hybrid se nenabiji, není na elektřinu.
Chtělo by to víc študovat ;) cs.m.wikipedia.org/...
Jasně, jsou i "nedobíjecí"hybridy, ale to by se asi tazatel neptal na dobíjení.
Mimochodem na co jiného by hybrid byl, když ne na elektřinu společně s jiným typem pohonu?
Někdy mě fascinuje, co se to hodnotí za odpovědi :)
Inženýre tazatel se ptal na hybrid ten není na elektřinu, nabíjí se rekuperací, myslel asi plug in hybrid,ten se dá i nabíjet elektřinou,ty si taky pleteš pojmy a dojmy.A odpovědi jsou hodnocené správně.
A tou rekuperaci se tam nabíjí co? Vodík? Nebo nafta? Hmm, že by to byla nakonec ta elektřina? *smich*
A plug-in hybrid je druh hybridu. A teď už ses do toho sám nějak zamotal, sám píšeš že myslel plug-in, který se nabíjí ze sítě *smich*
Já v tom mám jasno,ty v tom plaveš chce to více studovat.smich
To vidím, hybrid není na elektřinu *smich*
Nejezdi na elektřinu kterou do auta dostanu z nabíječky nebo z baráku, Hybrid si ji vyrábí sám elektromotorem.uz to chápeš.Ze ty si ve fyzice hodně chyběl.Kdyby tazatel se zeptal Chci si koupit plug in hybrida ...tak se ani neozvu
zaseja

Takže to je v podstatě elektromobil, kterej stejně čoudí, protože si sebou vozí elektrocentrálu? Nějak nechápu smysl.

Jedině že by dojel 20 km na baterii, když mu dojde benzín?

A není to ode mě rýpání, ale opravdu mi to nedává smysl.

Zaseja má velmi nízké emisní normy.plug in hybrid dojede až 50-60 km hybrid 1-3
Ale plug-in hybrid je přece druh hybridu.
Kdyby napsal, že si chce koupit mild-hybrid, tak se ptá na nesmysl. Ale vzhledem k tomu, že se ptá na nabíjení u hybrida, logicky tím myslí plug-in.
Mikihans máš pravdu.bez ironie
vernon
Plug-in hybrid se dá nabít. Ale jen AC nabíjením. Rychlonabíjení mají jen čistokrevná elektroauta.

Zdravím.

Dovoluji si učinit poznámku k druhé větě příspěvku (pavlos®19.01.23 19:13), která zní (týká se výroby elektřiny): Hybrid si ji vyrábí sám elektromotorem. Konstatuji, že elektromotor koná činnost "obrácenou": přeměňuje elektrickou energii na energii mechanickou...

Děkujeme za poznámku, máte pravdu předsedo

ahoj*
hodnocení

2x

Nevim co myslite hybridem, ale bezny EV se nabiji z 3x16A AC zasivky uplne v pohode (11 kW), jen malo aut umi vyuzit vyssi proud (3x32A AC), tusim ze asi jen 3 EV

Nezapomínat na to, že spousta aut má stále v základu AC 1x32A a 3x16A je pouze za příplatek.

hodnocení

Děkuji všem za dobré rady, ta přenosná nabíječka do zásuvky 400 V - 16 A problém řeší. Jen doufám, že časem zlevní.

jirib
Álojs,ty kolenovrte.Bude to 2x dražší,než se rozhodneš to koupit...
Je nutné si uvědomit, že plug in mají palubní nabíječky okolo 3.5-7kw. Třeba Tutson má vcelku velkou baterii 13,8kwh využitelných a nabíječku 7,2kw. Ale pozor, pouze z jedné fáze. Takže z 3x16A 400V mu tam půjde max 3,6kw. Plný výkon 7,2 udělá z 1x32A pokud bude dostatečný jistič anebo na stojanu třeba u lidlu 22kw AC, ale i tak tam bude stát 2,5hod. Za půl hodinový nákup tam dostane cca 3,5kwh, pokud bude baterie vybita a zároveň nebude prochladla, aby umožnila max výkon. Plugin teda pro toho, kdo může nabíjet v noci z domu a jezdí vesměs po městě do rychlostí cca 70kmh, pak už se stejně odpojí a jede na spalovací motor. Pluginy nesleduju, takže nevím, tohle jsem si dočetl. Za tu cenu mi to smysl nedává, to už se dá koupit normální auto, elektrické, které se nabije za půl hodinový nákup přes sto km.
ahoj*

7,2 kW nebo nepatrne mene da i s beznym 25A hl.jisticem. Staci vyzkouset. Ten jistic rozhodne nepadne pri 5,5kW :)

hodnocení

1x
Musíte si k autu ještě pořídit nabíječku (wallbox, případně jsou i "cestovní" nabíječky (kabel s 5kolíkem na jedné straně, na kabelu krabice s elektronikou a na druhé straně kabelu zástrčka do auta). Bez ní auto do zásuvky přímo nepřipojíte. Výkon nabíjení si pak zvolíte dle toho, co vám dovolí jištění.

docela blbost pořizovat Wallbox k hybridu. Hybridy mají malé baterie a u nich je lepší nabíjet je co nejpomaleji a rychle jen když není zbytí .

hodnocení

1x
Nabíječku nepotřebuješ, ta je již v autě. Stačí pouze nabíjecí kabel pětikolik, proud se dá nastavit.
eshop.sectron.cz/...
Nicméně hybrid má malou baterii, takže stačí daleko levnější jednofazovy na 8, 10, 12A
doplněno 19.01.23 20:04: eskutr.cz/...
Dá se sehnat kdekoliv za polovinu. Nevím jak hybrid, ale většina ev je má v ceně auta.
doplněno 20.01.23 11:02: Ono to těch 3x16A ani nevyužije, max 3x10A, ale záleží jaký hybrid. Některé umí jen 230V. Hybrid mně nějak nedává smysl. Pokud chce člověk jezdit na elektřinu, musí nabíjet každý den a to je otrava. Malá baterie se brzy vycykluje. Dobít baterku u lidlu do plna trvá přes hodinu, hodinu a půl na cca 40-50km. Čistý elektromobil z 50kw nabíjecí stanice u lidlu ty kilometry nabije za 20 minut, takže nakoupíte a odjizdite.
hodnocení

Téměř 14 000 Kč za kousek kabelu s běžnou 5- kolíkovou zástrčkou, ovládacím panýlkem a malou plochou zástrčkou do auta? To se snad někdo zbláznil !*alene*

ahoj*

Pokud víš co v té krabičce, tak si to klidně vyrob. Když si to poskládáš, no tak ti to vyjde tak na 3000 pár hodin času. Pokud je pro tebe hodina 2000 tech než to všechno na studuješ tak to máš za stejný peníze. To je krabici musí být dle legislativy proudový chránič a čip komunikující s autem, dá se to očurat tuším nějaký odporem. Už se řídí, kolik maximálně auto si může brát. Ale už si to nepamatuju přesně. A ochcat proudový chránič nedoporučuji.

jasně že sériově výrobní náklady jsou tak maximálně na jedné polovině a druhá polovina je zisk a daň

Však ti píšu, že to nevyuzijes, stačí jednorázový, který bude k autu. Jinak ten kabel není obyčejný, má v sobě jistící prvky, elektroměr a další věci.

youtu.be/...

youtu.be/...

youtu.be/...
ahoj*

Neboj ja vim presne co v tom kabelu je vzdyt jsem ti to nahore vsechno popsal :)

Jde to zbouchnout doma, ale udelas si to k tesle s 0 znalostma? Ne - koupis si to za 13000,- hotovy

Kdo ma teslu tak neni pro nej 13000 problem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]