Nejste přihlášen/a.
Zdravim, na jedničkové Fabce mi bliká kontrolka chladící kapaliny a je to hrozně otravné. Problém je v umaštěných kolících, které jsou v expanzní nádobce, které ovšem kvůli tomu jak jsou uvnitř nemohu očistit.
Nevíte jestli se prodává expanzní nádobka, která tam má ty kolíky přístupné? Těsnení měněno před rokem, ale je to 1.4 MPI a tam je tento problém nekonečný. Možná jen nevyčistili pořádně soustavu a nebo opět lehce jde olej do vody, ale vzhledem ke stáří už to nechci řešit. V servise mi dávali nádobku novou (spolu s výměnou těsnění) a na podzim to po roce zase začlo blikat. Stačí zahřát auto, znovu nastartovat a už nebliká, takže je to jasně zanesené čidlo, které reaguje až po zahřátí kapaliny..
Viděl jsem rady o tom, že jde spojit piny v konektoru, který se zapojuje do expanzní nádobky, ale nevím zda to není moc hulvátské řešení? Vzhledem k elektronice auta se mi toto řešení moc nelíbí..
Napadlo mě ještě koupit toto - skoda-dily.cz/... a dát to do nějaké nádobky, hned vedle té expanzní a mít to takto řešené. Ano nezjistím, kdyby mi zmizla voda, to chápu. Ale tím neustálým blikáním vlastně taky nikde nevím, zda tam voda opravdu není nebo je to jen chyba umazaného čidla, dokud se nekouknu pod kapotu.
Díky za případné rady
Zkrat ti nepomůže.
Do systému dej proplach na chladiče a systém pořádně odmasti.
Potom kohoutem na chladiči dole vylej veškerou kapalinu (povol víčko expanzky). Dělej to při teplém motoru, kdy na něm udržíš dlaň ruky. Ne zahřátém a ne ledovém.
Demontuj nádobku a vypláchni ji benzínem. Třeba tím BA95 z pumpy. Nemusí být technický.
Nalej novou G13 + destilku v poměru 1,5 G13 a zbytek destilka. Při nalévání měj vytažené čidlo teploty na termostatu k vůli odvzdušnění, jinak se ti motor přehřeje díky vzduchové kapse.
...
Není to nekonečná závada, ale fušerská práce servisu!
Opakuju ještě jednou. Pokud je těsnění sprívně položené a hlava není prasklá a je rovná a vložky nejsou utopené, tak se závada po odmštění a nalití novou kapalinou neopakuje!
Než naleješ finální náplň, tak jezdi 2x na čistou destilku.
Nelej kapalinu do horkého motoru! Jen do vychladlého! Šok by zničil hlavu (prasknutí, ohnutí).
Snad nevadí, že sem píšu takto zpětně, ale povedlo se mi to vyřešit (byť asi jen dočasně).. ale stačilo tenkým drátkem tam do té expanzky vstrčit tenký drátek a všemožně tam omšrdlat ty kolíky od mastnosty.. stačilo jen lehce a už to blikat přestalo..
Díky moc @gumidek za ten postup, třeba v létě vyzkouším
Jo pozor, to je zrádné právě.. mně praskla hadice vedoucí od termostatu k chladiči (ta horní), která se blbě shání, protože nová se nevyrábí a jedině řešit přes vrakoviště.. No tak zrovna v létě mi praskla (malá trhlinka na vrchu hadice, napřič hadice), kontrolka hned hlásila.. Jinak bych se dozvěděl až přehřátím motoru. Tu jsem řešil.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.