Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spz pismeno

Od: kuba* odpovědí: 16 změna:
Zdravím , zajímalo by mě proč je na každé pražské spz za písmenem A nějaké písmeno a ne čislo.Diky :)

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

id
hodnocení

6x
Protože pouze Áčko nestačí. Číselná řada je vyčerpaná, tak za áčko se přidá další písmeno a číselná řada může začít znovu.

hodnocení

5x

Ale? Na to jste přišel jak? Má služební Octavia měla 7A6 - někdy okolo 2011. Jenže pražských značek je tolik, že číselné řady vyčerpali, takže můj současný Peugeot má 6AX

hodnocení

2x

Protože čísla došly

hodnocení

2x
Na každé ne (až od určité doby, kdy došla řada XAX). Zároveň to není jen v Praze, ale už dlouho i v Středočeském a Jihomoravském kraji, a kratší dobu i v Moravskoslezském a Ústeckém.
Jo a v Praze v blízké době dojde i verze "číslo A písmeno", takže dojde opět k posunu. Podstatné je, že první písmeno (zatím) značí kraj, jinak to může být prakticky libovolná kombinace čísel a písmen.

hodnocení

1x

Protože jak píše ad je číselná řada vyčerpaná.

Jak začaly 3 znaky před čtyřčíslím, tak to bylo nejen v Praze ale i jinde takto:

U Prahy po 1A9 nebylo 1AA ale 2A1, nebo 2A0 takže po 9A9 bylo 1AA, takže 1AA je mladší než 1A2.

Proč to takto dělali nevím, ale asi nepočítali s tak vysokým nárustem vozidel.

V Praze totiž došlo k vyčerpání číselných řad nejdříve, takže asi 9A9 asi vůbec nebylo a hned se začalo s 1AA

.

hodnocení

0x

čistě čísla používá armáda

podalnici.cz/...

čistě čísla ano, ale on se ptá na čísla za A

Přehlédl jsem. Aspoň to má jako komplet informací ;)

hodnocení

0x

Protoze kdejakej brnenskej nebo ostravskej jouda ma firemni auto na leasing.

lubosnovak
hodnocení

0x

Když už jsme u toho, zajímalo by mě, zda někdo z vás nemá informaci o tom, jak budou vypadat espézetky, až v Praze dojde řada 9AZ?

Luboši, je na to vyhláška mdcr.cz, já jí měl v poči, ale nějak jí nemůžu najít. Jen vyobrazení druhů značek, kterých je desítky..

lubosnovak

Aha, to jsem netušil, zase jsem o něco chytřejší, děkuji.

Pokud se nadále bude rozlišovat dle kraje, může například začít řada 11A XXXX. Pak je taky klidně možné, že se začnou používat písmena i v posledních 4 znacích.
Ostatně je to otázka maximálně pár měsíců, vzhledem k tomu, že se vydává aktuálně řada 9AP.
lubosnovak

Jenže tady hrozí riziko záměny s veteránskými spz, která začínají stejně, akorát s písmenem V.

Po vyčerpání kombinací 9AZ xxxx bude následovat přidání dalšího písmena na další pozici. Bude to tedy od 1AA Axxx. Info o vydaných značkách například zde rz-nej.czweb.org/...

lubosnovak
19.01.23 21:32

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]