Nejste přihlášen/a.
Na to by měli odpovídat majitelé stejného vozu. Mám zkušenost od kamarádů, že ne každé "gumy" se hodí na každé auto. Každé auto se chová na silnici trochu jinak, na jedné značce to budou třeba Nokiany, na druhé Hankook a pod., proto nelze od boku střílet, že zrovna ty moje gumy jsou nejlepší, když mám jiné auto.
Vozim Dunlop Blu response a spokojenost. Rozměr 195/50R15 a 195/60R15
Dobrý budou "fšechny prémiovky co jsou v testech vepředu", z levných Hankook nejsou marný..
Nedoporučuju Barum (všechny na mokru na h.) a Nexen (CXP 641 = nejklouzavější guma jakou jsem potkal, na mokru klouzala jak TS 850 na sněhu (fakt, koupeno s autem a letěly i s 6mm vzorkem, to se fakt nedalo)
Já mám pneumatiky Barum na skoro 2 tunovém autě 215/55 R16 a jsem s němi spokojený. Nevšiml jsem si, že by mě chtěly zabít.
Pane Luboši, já používám desítky let Barum, v různých provedeních a nikdy jsem taky neměl problém. Ale tady se Barum moc nenosí. Páč kdyby byly tak špatné, firma by zkrachovala a svedlo se to na energetickou krizi...Jako třeba Botas.
Botasu (vlastně Botany) je velká škoda. A zajímalo by mě jestli jsou pneu Continental lepší než Barum, když je to stejný koncern. Já si myslím, že nikoli.
Také by mě zajímalo, jakým způsobem zde na poradně vznikla taková averze k pneumatikám Barum...
Averze vznikla dlouholetou zkušeností. Ani to neni český, výroba obvykle Rumunsko apod. Continental je sice stejnej koncern, ale pneu opravdu nejsou stejný. Střídám hodně aut a umim jet i na hraně, tak jsem schopný rozlišit která guma je kvaltní a která sr.
Kdo nevěří t si zkusí jednoduchou věc, na mokrým kruháči jezdit kolečko a zrychlovat dokud se neutrhne do smyku. Pak přehodit gumy a se stejným autem to samý. U Barumky i v relativně nízký rychlosti se natočí kola do rejdu a je cítit jak se hned sune, konkrétně ty Dunlopy (kvalitních pneu je mnohem víc, ne jen Dunlop) drží jak Barumka za sucha a auto okamžitě reaguje. Podobně brzdění, je rozdíl když to fakt brzdí nebo když to místo toho začne bruslit.
Ostatně stačí se podívat na testy brzdný dráhy kde Barum na mokru nikdy neni mezi špičkou ale kdesi vzadu. A to do testů jdou nový gumy, po roce je ten rozdíl mnohem větší - Barum neni guma ale stlačená tma..
Nezkrachujou, protože lidi typu Mila nebo lubos to furt kupujou, nic jinýho nepoznali tak si myslí že to je kvalita a kupujou to dál. Neni. Podobný paradox je videt u Schade - i lidi co maj HTP si to pochvalujou jak to hezky jede, přitom to je poruchovej paskvil kterej nejede a žere. A stejně další auto vezmou zase Škodovku, třeba TSI s řetízkovýma rozvodama. To moc nepobírám.
Hejlů je pořád dost
Taky jsem byl mladej a blbej a kupoval to o čem se v okolí říkalo že je kvalitní za dobrou cenu tj. Barum. Pak jsem potkal opravdovou kvalitu a zjistil že jsem za kvalitní považoval úplnou sr. Na různých Barumkách mám najeto ca 200 kkm, takže i já jsem jim dal vydělat docela dost. Teď s odstupem nevěřícně koukám.
Vtipný je to, že ty zdánlivě dražší kvalitní nejen že se na nich jezdí líp, ale ve výsledku vyjdou levněji - nižší valivý odpor = spotřeba a vyšší nájezd = dýl vydrží. O tom že to líp brzdí i zatáčí a díky tomu nesejmeš divočáka nebo nevylítneš ze silnice ani nemluvě..
Bouračky nejsou ani tak kvůli klouzavým gumám, ale že se jezdí rychleji než konkrétní gumy dovolí, nedoržujou se odstupy a když se semele něco nečekanýho tak je z toho průšvih, nepozornost, nesledování provozu... I na mizerný gumě se dá jet bezpečně, ale když je dostupná lepší která přitom vyjde levněji, tak nevidim důvod proč brát tu horší.. Schválně si příští pneu kup třeba ty Dunlopy Blu resp. ať máš srovnání. Já jsem čuměl jaký to je rozdíl... A opravdu nemám potřebu chválit jen to co zrovna mám na autě.
Vidíte, pane Milane, my dva držíme Barum při životě, asi by to od Barumu, teda vlastně Continentalu, chtělo nějakou odměnu, co říkáte...
Btw. ano, s tím Rumunskem je to pravda, ale jen u těch levnějších gum, např. na Favorita, já mám 215/55 R16 a na letních mám napsáno Made in Czech Republic a na zimních o tom stejném rozměru je Made in France.
A nemám potřebu hejtit ostatní výrobce, na novém autě jsem měl kdysi Bridgestone a špatné také nebyly, zato třeba značku Falken bych si už po zkušenosti v životě nekoupil, po 3 sezénách a najetých 13 000 km vypadaly, jak kdybych s nimi jezdil po šotolinových polních cestách.
Takže opravdu, znám i jiné gumy, než Barum, jak mi tu pan asd1 podsouvá.
S Nokiany mám vícenásobnou zkušenost, že po 2 sezónách začaly být dost slyšet. Ale jezdilo se na nich dál a z pohledu jízdních vlastností i potom vyhovovaly. A nové zimní jezdily opravdu výborně. Já teď jezdím na letních Pirelli Scorpion, drží dlouho, jedou dobře, ale mám jiný rozměr, tak nemohu bohužel sloužit se zkušeností ve vaší velikosti.
Na "správnou" odpověď je třeba přečíst stovky recenzí od uživatelů, kteří znají jen ty svoje, dále různé testy, ať již z ČR, nebo evropské testování.
Jen ze zkušenosti, dobrý řidič zvládne vozidlo i na starých veteránských pneumatikách staré auto..
Proč tolika řidičů nedobrzdí, když má takové kvalitní pneumatiky?
Je to tak, ale pokud by jezdilo víc řidičů na galuskách, tak těch nedobržděných bude možná ještě víc. Za mě poznám kvalitní pneumatiky spíše při rozjezdu a také při jízdě, jak drží stopu. Brzdit je potřeba vždycky s rozumem, přiměřeně a včas předvídat. Jak se z auta stanou sáňky, je pozdě něco vymýšlet.
Pane Kovis
víc řidičů na galuskách
ale to snad nejezdí nikdo...
škoda, že se nedělá zbytečná statistika pneumatik při nehodách...
Naprosto s Vámi souhlasím, "Brzdit je potřeba vždycky s rozumem, přiměřeně a včas předvídat"
Zastávám názor, když dám autu pokyn, aby jelo, tak proč mu pak dávat pokyn, aby prudce brzdilo. (až na vyjímky)
Letní mám Hankook prime4, přesně v tomhle rozměru a jsou dobrý, stály 1400 za kus. Předchozí Continentalky se sjizdely rychleji..
Děkuji za názor, taky o nich uvažuji, vypadají dobře. Můžu se zeptat, jakým autem jezdíte? Taky otázka, jestli vybrat 91H, nebo 91V. Původní z výroby byly 91V, do 240 km. Je v tom takový rozdíl, nebo jsou ty 91V kvalitnější? Cenově vyjdou skoro na stejno.
Písmeno je rychloostní index-H=210km ; V=240. Vy se musíte řídit tím co je v ORV -pokud H tak můžete H a ýše pokud V tak H byste mohl mít jen na zimních a zorném poli vypalenu nálepku s info i sníženém rycghlostním indexu. A 91 je hmotnostní index, 91 znamená maximální zátěž jedné pneumatiky a konkrétně je to 615kg.
V techničáku píší, že stačí H. Jen mě překvapilo, že když jsem auto kupoval nové, byly tam V. Tak váhám, jestli stačí ty H, nebo opět k V.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.