Nejste přihlášen/a.
Tím neřešením čidla teploty si zaděláváte na problémy, motor neví jakou má teplotu, takže neví, jak bohatou má dávat směs. Je potřeba jít po drátech a najít problém (Fábie údajně trpí na problémy s kabelovým svazkem pod baterií).
Také mi není jasné, proč nějaká mikrokamera, proč se raději neudělá jednoduchý test koprese. Ale pokud to staruje v mrazu, tak kompresí to nejspíš nebude. Je potřeba vyřešit ten teploměr.
To chápu, že se v tom nikomu nechce hrabat, pod baterkou je svazek 50 drátů, některé uvnitř nahnilé od kapaliny z ostřikovače a na první pohled není jasné, který vede k teploměru. Pokud je problém zde, je potřeba vyhnilou část kabelu nahradit. Ale bez vyřešení čidla teploty s tím nic nenaděláte.
Já bych postupoval tak, že bych auto napojil na vag zobrazil teplotu. Pak bych šel prsty po kabelu a hledal, kde to zareaguje. nemusí to být nezbytně pod tou baterkou, hledal jsem tento problém mladýmu a kabel byl uhnilej kousek za čidlem teploměru (asi solí ze silnice, Fóbie nemá pořádný kryt pod motorem)), Postupně jsem to odkrajoval, až jsem po cca 6 cm narazil na zdravou měď. Zde jsem pak připájel jiný konektor, který jsem sehnal i s kouskem kabeláže.
Tahle operace se ve vaší situaci dá v zásadě udělat i naslepo. Prostě nechat vyměnit konektor teploměru i s 10 cm kabelu. Sice to v místě připojení může potenciálně za pár let zase vyhnít, no ale moc jiných možností nemáte.
Rád bych to dořešil, ale žádný servis to nechce dál řešit. Vymění čidlo za 750 Kč i s prací, proměří hodnoty na VAGu, smaže chyby, a za 2 dny další špatný start, zase vyskočí oranžová ikona motoru a problém je zpět, prostě neukazuje správnou teplotu. Nicméně servis říká, že to může být desítky problémů a že to nehodlají řešit ať se nezlobím.
Závažnost chápu, ale nějak neřešitelné. Prý to může být závada v elektrice co jde z čidla do ŘJ apod. ale do toho se prý nikdo u tohoto auta nechce pouštět.
Ten test válců mi dělali u Domanského na Černém mostě. tlaky kompresometrem dělali také a měli vesměs všechny tři hodnotu okoloé 11-12 barů což při stáří motoru je ještě dobré.
Právě že v mrazu startuje hned a okamžitě po celý den. Byl jsem na konci listopadu na osadě Jizerce kde bylo -19°C a ráno start na první otočení startéru, a odpoledné to samé, a dokonce i 3 dny kdy auto nejelo to nastartovalo hned, ale problém je mezi tou 0 a řekněme -10°C ráno a mezi +5°C a +20°C odoledne. Tam problémy startu jsou. Pak už jezdí jak po másle, hezky táhne i do kopce bez nějaké výrazné sztáty rychlosti (v rámci 40kW tříválce samotřejmě).
Tak mám jen laciný voltmetr od Compassu co jsme si před 2 lety kupoval v alze, možná to má nějaké nepřesné měření, ale po nastartování to ukazuje okolo 14,5V a druhý den ráno okolo 13,5V po 2 dnech už jen okolo 13V.
Máte pravdu, nepsalo to na 1. válci na ale na 1 řadě válců, nicméně číslo chyby je správné, a kamera projela postupně všechny 3 válce a na žádném nebyla vyslověně vada na ventilech že by byly uražené, nedomykaly nebo byly extrémně zkarbonované.
To že jsem si koupil toto auto je asi srdcovka, protože moje uplně prvníé auto v roce 2002 kdy jsem si udělal řidičák bylo to samé, a nikdy jsem jiné nežli 1.2HTP 40kW neměl, jen toto je první, co má nějakou chybu, vždy jsem najel s autem okolo 150 000 km a pak už šlo na náhradní díly, ale toto je asi výjimka
Jezdím s ním jen po Praze, a tudíž více jak 75 km/h po Strakonické s ním nejezdím (dálniční známku naštěstí nemám) takže jedině že bych točil 75km/h na trojku a tím motor akorát uvařil
Nicméně rád bych to jednou úro vždy dořešil a nebál se na jaře a na podzim startovat
Servisy s tímto autem nechtějí mít nic společného, hodí tam disgnostiku a řeknou desítky věcí co by to mohly být, ale žádnou konkrétní, a odkážou mne na nějaké fóre kde by mi mohli nějak poradit.
Vždy jsem s tímto autem byl spokojen, koncový nájezd okolo 320000 - 380000 než to odešlo do nebe, ale toto nemá ještě zdaleka takový nájhezd.
Nechci jej ještě odhazovat a kupovat další, jen budu teď jezdit služebně od dubna dál a tak bych potřeboval mtí v něm trošku důvěru a jistotu, že mne nenechá v Táboře na silnici ve štychu.
s tou teplotou určitě řešit.taky mi to ukazovalo všelijak..u mého auta je snímač se 4 kabely-dva pro budík a dva bere řídící jednotka motoru která si podle udajů z toho čidla řídí chod motoru...taky to blblo nejdříve se měnil termostat -ale pozor i nový múže blbnout-který tam byl přes 20 let a nakonec i čidlo protože to bylo pořád takové divné /špatné a je to teď v pořádku...
Termostat jsem neměnil když to topí v autě jak má (nemám klimatizaci, tak se spoléhám jen na teplý okruh v motoru), ale čidlo zlobí, a nikdo se nechce hrabat s temi kabely mezi čidlem a ŘJ (jinak u mého čidla jsou jen 2 kabely, respektive z toho kjonektoru který se k čidlu teploty vody připojuje jsou jen 2 kabely, a konektor má vevnitř také jen 2 kontakty)
projít google a najít ochotného autoelektrikáře který projde kabeláž pod baterkou a filtrboxem
čidlo teploty čína stojí ve skodadilech kolem 2 stokorun s tesněním a pojistkou a vymění to i dítě
To je ono, najít eutoelektrikáře, který to opraví za rozumné peníze, a nebude mu vadit hrabat se ve 21 let staré Fabii.
Já jsem si vždy vše vyměnil na autech sám, a asi právě kromě té elektriky (nemyslím pojistky, čidla apod.), rozvodů, geometie a jakéhokoliv sváření si jsme schopen opravit cokoliv, ale toto je už daleko nad mé síly opravit, když jsem už udělal až na tu elektriku asi vše
V jiném autě jsem nikdy za volantem neseděl, dělal jsem v něm i AŠ a zkoušky a poté jsem si jej i koupil. Vždy spolehlivé auto co mi nesežere peníze z peněženky s extrémně nízkou spotřebou na benzín, tak jsem neměl nikdy potřebu měnit auto za jiné. Mám rád malá auta, a toto je pro mne ideální. Nejezdím dálnice, nepotřebuji aby mi to jelo stovkou
Ale toto je poprvé, co mne HTP zlobí, a tak mne to mrzí.
Tak moje další auto kdyby se toto prostě pokadilo, by byla jedině Škoda Citigo 1.0 44Kw, takže jsem na malá a slabá auta asi nějak vysazen
když to cidlo teploty odpojíš sou ty starty lepší?
zkoušel vyčistit a nastavit klapku?
přemejslel bych o tom jestli se ti nepodpálili ventili a nechal změřit tlaky ve válcích
Odpojit čidlo jsem nezkusil, zkusím kdyžtak v pondělí odpoledne až budu odjíždět z práce jestli to bude stejné, nebo ne.
Jinak klapka se čistila při generálce motoru před 50000 km vč. adaptací a zajetí
Ty ventily se kontrolovali nbedávno v říjnu 2022 když to poprvé začalo zlobit na startech, a jak tlakově tak kamerou byly v pořádku, nebo spíše v rámci stáří motoru v pořádku.
Mě, kromě drátů k čidlu teploty, napadá ještě jedna možnost, vstřiky. Co když netěsní a po vypnutí motoru z nich trochu benzínu vykape do sání? Kamarád na předchozí fabii 1,4 16V neúspěšně řešil něco podobnýho asi 3 roky (a nevyřešil, klepala klika a špatně opravená kastle hrozně hnila, skončila ve šrotu). Povyměňoval kdeco, strávil tím hroznýho času a snad jen ty vstřiky, co nenapadly jeho ale mě , nikdy nezkontroloval, jen se to tenkrát snad o něco zlepšilo s přidáváním VIFu. On teda, aspoň co říkal, nepozoroval problém v závislosti na konkrétní teplotě, ale na čase od vypnutí motoru - krátce po vypnutí starty ok, pak pár hodin interval, kdy se musel startér trápit několik vteřin a pak, po víc jak denní pauze, zase vždycky start na cvrnknutí. Moje vysvětlení, že nětěsnily vstřiky, krátce po vypunutí nestihlo vykapat tolik, aby se to projevilo, po pár hodinách už jo, navíc v ne zcela studeným motoru ty výpary vedly k uchlastání při startu, no a do dalšího dne už se to stihlo podle teploty buď zkondenzovat, nebo odvětrat a chytlo to zase na drc.
Dobrý den,
No, často se pak v podobných diskuzích lidé ptají na podrobné informace o vozidle, kdy bylo co vyměněné apod, tak jsem to raději z předchozích zkušeností napsal hned, jen to mělo nějaký rozumný formát, a po odeslání se to celé rozhodilo do neupraveného textu bez formátů
Jinak diagnostika ukazovala právě že nesmyslné hodnoty hned po startu to ukázalo 85°C a minutu na to skákala mezi 15°C a 95°C a nikdy se neustálila. Proto se měnilo čidlo teploty hned 2x a i když podle odporu v oHm bylo v pořádku, tak se raději vyměnilo. Nejprve nějaká Čína a potom raději originál druhovýroba.
Teplota se však stále ukazovala při živém přenosu z ECU kolísavá.
Automechanik mi řekl, že udělal vše co mohl, ale více pro to neudělá, pak začalo mrznout a tak auto startovalo parádně, a teď jak se oteplilo kdy ráno bylo +5°C a přes den do +14°C, začalo to zase zlobit a to více a více.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.