Nejste přihlášen/a.
Je možné na křižovatce z obrázku bez porušení předpisů odbočit vlevo, jak ukazuje červená šipka, když tam není žáden pruh se šípkou vlevo? Dopravní značka zákaz odbočení vlevo tam ale nikde není a to asi proto, že ji tam není třeba dávat pokud to, že tam není pruh pro odbočení vlevo znamená, že vlevo by se tam odbočovat nemělo.
Přesně tak, obrázek nestačí. Tady někdo blbě radí, že je možno odbočit, když je sníh a bla bla bla. Pravděpodobně tam jsou i svislé značky, např IP 19 nebo C 2x.
Před tou křižovatkou je dopravní značka jak je vidět na obrázku. Jsou tam i semafory které na tom obrázku u prvního mého příspěvku nejsou příliš dobře vidět a tak přikládám i další jiný obrázek té křižovatky kde je to lépe vidět. Ze všech 3 zbylých směrů je jednoznačně možné odbočit jak vpravo tak vlevo nebo jet rovně, ale z toho jednoho směru asi není daná možnost odbočení vlevo i když podle mne nevidím k tomu důvod a vhodným značením by to šlo vyřešít.
vidíte směry, kterým můžete jet a Vy se ptáte, zdali můžete jet jiným směrem, nežli je to vyobrazeno?
Opravdu to nevidíte?
2222: Na obrázku je značka IP 19, jak jsem si myslel:
IP 19
Řadicí pruhy
Dopravní značka "Řadicí pruhy" (č. IP 19) vyznačuje způsob řazení do jízdních pruhů před křižovatkou nebo místem odbočení a stanovený směr jízdy.
I kdybyste neznal citaci zákona, tak selský rozum velí i pro negramotného: piktogram šipka rovně, jedu rovně. Já už nevím, co potřebují dnešní řidiči za jasnější signály, když ani obrázky (značky) nestačí. Asi postavit vodící ohradu nebo co už...
A ernie naspal že tazetelje vůl? ne nikde v tomto vláknu se toto slovo nenachází taže asi jste vztahovačný a vidíte se v tom označení!
Já dobře vím co ty značky znamenají, ale spíše mi šlo o to jaký má kdo na to názor. Podle mne tuto křižovatku někdo hodně špatně zaprojektoval tím, že z toho jednoho směru tím značením neumožnil odbočení vlevo a tím zbytečně zkomplikoval jízdu řidičům kteří by tam vlevo odbočit potřebovali. Proč tam jsou 2 pruhy pro jízdu rovně a ne jeden z ních pro odbočení vlevo nebo obojí rovně a vlevo? Myslím, že by to šlo lépe zaprojektovat kdyby někdo kdo tu křižovatku projektoval nad tím více přemýšlel.
diesel:
Jm -nejsem Tvůj kolega a jsem zareistrovaný, na rozdíl od někoho kdo se bez jakékoliv rady naváží do dlouholetých rádců Na rozdíl do někoho!
2222 abych to shrnul - Ano ,dá se odbočit ,ale tím se odbočující do leva dopouští přestupku.
2222
křižovatku někdo hodně špatně zaprojektoval
Vy ale nevíte, proč to takto naprojektoval, páč třeba dostal takové zadání.
Důležité je, že již víte, že nesmíte odbočit vlevo.
O.T. ale musim.
Myslim, ze jm se navezl (celkem vtipně) spise do tazatele. I kdyz ernie nejspis pochopil, diesel asi ne, a z nejakeho duvodu projevil ochranitelsky komplex nad svým "registrovaným" kamarádem. A "nadhled kolego" jej doslova vytočilo.
Trochu k tomu hovězímu svádí i ta vodící ohrada, nicméně k tématu - takových křižovatek je všude ve městech plno , a nikdy mě nenapadlo odbočovat tam doleva jen proto, že mi to vyhovuje a je to o 285 m blíž než když odbočím 2x doprava, 3x doleva a pak rovně ...
Když se nad touto křižovatkou zamýšlím tak nevidím z mého pohledu žáden rozumný důvod proč by tam odbočení vlevo nemohlo být umožněné a řidiči kteří tam potřebují jet to museli zbytečně objíždět. Navíc to může některé řidiče svádět k tomu aby tam vlevo odbočili pokud potřebují a to i přesto, že ví, že by neměli a poruší tím dopravní předpis.
2222,
z mého pohledu žáden rozumný důvod
ale to je jen Váš problém, že ho nevíte. Projektanti, police a další odborníci to vidí jinak...
milancukrar: Tvůj problém zase je, že tam určitě vidíš nějaký problém i když ani nevíš jaký kvůli kterému by to určitě nešlo řešít jinak a lépe. Projektanti, policie a další to možná vidí jinak, ale jako odborníci bych je nenazval když to nedokázali naprojektovat tak aby tím zbytečně nekomplikovali jízdu těm kdo tam vlevo potřebují jet. Podle mne to někdo naprojektoval tak jak to bylo pro něho jednodušší a ani nad tím příliš nepřemýšlel jestli to tak bude vyhovovat i mnohým řidičům. Podle mne by nejlepším řešením této křižovatky bylo předělání ji na kruhový objezd, ale to už by bylo asi na trochu jinou diskuzi.
A proč by křižovatka měla vyhovovat řidičům?Poslední dobou se množí i kruhové objezdy kde z určitého nájezdu s delší soupravou neodbočíte doprava a musíte kruháč objet , třeba je tohle podobný případ - a než povolit odbočení např. jen osobním autům, je jednodušší nepovolit nikomu
nunici: Řodičům by křižovatka měla vyhovovat proto, že je pro ně dělaná, ale na to projektanti některých křižovatek asi neberou ohled. Kdo jiný než řidiči ty křižovatky používá? Pokud s delší soupravou je problém odbočit na kruhový objezd tak je to problém naprojektování toho kruhového objezdu když na to projektanti nemyslí. Křižovatka kterou se tu řeší má dost prostoru na to aby se tam dalo udělat dostatečně velký kruhový objezd na to aby i s delší soupravou tam nebyl probkém bez problémů projet.
2222: Tazateli, místo jste nedal, ale důvod může být opravdu v místních podmínkách. Z fotky je patrné, že doleva by se odbočovalo někam do vnitrobloku, je tam evidentně zúžená ulice a další omezení (křižovatka, výjezdy z parkovišť apod.) a mohl by tak nastat hustější provoz do této části, a tak odbočující auta vlevo by blokovala provoz za sebou.
PS: Je to jak jsem si myslel, je to v Karviné, Ostravská x Svatopluka Čecha, která je úzká a odbočení do ní z hlavní by asi blokovalo provoz.
Ale není problém odbočit doprava na K. Sliwky, projet kruhák a pak přes křižovatku rovně.
Pane ernie,
odbočování vlevo je téměř vždy problematické a často nebezpečné, proto projektant, na doporučení odborníků z dopravy navrhl toto řešení. Vždy se najde někde, komu se něco nelíbí...
Milane, však jo, kor ze čtyřproudé silnice do takto úzké ulice vnitrobloku. Jistě to neudělali jen tak z plezíru. Mimochodem, on se taky před dopravní stavbou ve městech dělá výzkum, kolik aut a kam jede. To jsou ti brigádníci na křižovatkách. Tedy asi bývali kdysi, dnes už jsou všude kamery.
Pane ernie, já to plně chápu, je spoustu míst, kde není možno odbočit vlevo. Domnívám se, ža pan tazatel nebude spokojen s naším názorem...
ernie: Ano je to ta křižovatka jak si myslíš. Žádné odbočení někam do vnitrobloku tam nikde není a ta ulice není až tak hodně úzká aby tam bylo nutné zakázat do ní odbočit. Jsou to normální běžné ulice vedoucí někam dál a ne žádné výjezdy z parkovišť apod.. Ano ty některé ulice jsou užší, ale ne až tak aby tam bylo problematické do nich odbočit. Kdo tam potřebuje do té ulice vlevo odbočit tak si vždy najde způsob jak se tam dostat třeba nějakou oklikou když mu to dopravní značení nedovoluje a to bez ohledu na to jestli by tam mohl nastat hustější provoz. Myslím si, že vhodným nastavením semaforů by to šlo řešit. Ano, není tam velký problém např. odbočit doprava na Karola Śliwky, projet kruhák a pak přes křižovatku rovně, ale kdo to tam nezná a neví, že tam vpravo je kruhák tak se tam zbytečně může po městě motat a nebo ho to také může svést k tomu aby porušil dopravní předpis a vlevo tam odbočil i přes to, že by neměl.
milancukrar: Souhlasím, že odbočování vlevo je často problematické a někdy i nebezpečné. To by podle tebe se mělo všude zakázat odbočování vlevo? Křižovatku která se tu řeší předpokládám neznáš a ani nevíš kdo ji projektoval, ale velmi dobře víš, že na doporučení odborníků z dopravy tam neumožnil odbočení vlevo a zkomplikoval tak jízdu některým řidičům. Ono se téměř vždy najde někdo jako ty co bude záměrně obhajovat každý nesmysl s použitím i nesmyslných argumentaci pouze proto aby neslušně trolloval někoho kdo mu není pochuti.
2222, nejlepší je, označit někoho, kdo se mnou nesouhlasí za trolla.
Vy nevíte nic o projektování křižovatek, ale přesně víte, že to jde nějak zařídit. Ostatní tomu nerozumí, jen Vy ano. Blahopřeji Vám k Vašemu přesvědčení.
milancukrar: Ty zase asi nevíš nic o křižovatce o které se tu diskutuje a ani jsi ji možná nikdy ve skutečnosti neviděl jak vypadá, ale velmi dobře víš, že ji za žádných okolnosti nešlo naprojektovat jinak a lépe a také, že tak jak je je to nejlepší řešení.
Sice jsem to nenapsal, že ji za žádných okolnosti nešlo naprojektovat jinak a lépe
ale vím, ža každá věc lze udělat mnoha způsoby...
Podobných křižovatek je po ČR mnoho...
milancukrar: Sice jsi to přímo nenapsal, ale neustále se tu snažíš trollovačně podsouvat názor, že to odbočení vlevo tam nešlo naprojektovat, protože např. to tak bylo doporučené údajnými odborníky z dopravy. Tu ale nejde o to co a jak bylo někým doporučené, ale o to jak by to šlo lépe naprojektovat.
Projektant byl nešika, neudělal odbočku doleva, jako na stovkách jiných křižovatkách, přestože by to tam šlo..
Spokojen?
milancukrar: Nedaří se ti prosadit tvoji naivní pravdu jako jedinou zprávnou tak používáš tvoji oblíbenou ironií aby ses tim ještě více zesměšnil.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.