Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odhlášení povinného ručení

Od: skoda odpovědí: 13 změna:
Dobrý den,stala se mi taková nemilá věc,před 4 roky jsem zakoupil auto s tím že se normálně přepíše a vše se sepíše až na úřadě ,tak jsem auto nechal na sebe pojistit a pak když se mělo jít auto přepsat ,přestal majitel komunikovat a na přepis se vykašlal . Tak jsem to neřešil, až teď protože auto už je nepojízdné tak bych potřeboval poradit jestli je nějaká šance odlasit poviné ručení když nedoložim že je auto zrušené,protože ho neodhlasím z evidence. Děkuji předem.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Jasně, že povinné ručení lze ukončit, minimálně k výročí pojištění.

Ale je třeba více informací. Vy jste tedy majitel vozidla, páč jste ho koupil před 4 lety.

V registru je stále veden prodejce, páč nedošlo k přepisu. Vozidlo je nepojízdné, co s ním hodláte udělat? Ekolikvidaci?

Domluvte se s prodejcem a jeho jménem vozidlo vyřadíte z evidence a přestanete platit pojištění.

Vše je řešitelné...

hodnocení

0x

Kdo je teda majitel, kdo s tím jezdí? pokud jsem to dobře pochopil, jezdíte s nepřepsaným autem a platítr PR .

Oficiálně nemáte absolutně možnost cokoli dělat, neoficiálně pokud přestanete platir PR ozve se ( za pár let) ČKP majiteli vozu uvedenému v TP se slušnou pokutou. takže zajistit majitele uvedeného v TP a přes něj vyřadit z evidence

skoda
hodnocení

No jo ale když je pojistka psaná na mě tak přeci pokuta přijde mě ne?

Jste oficiálně zapsaný v TP? Pokud ne, pokuta jde na majitele ( pozor ČKP v tom má docela chaos)

Docela by mě zajímalo, jak by ČKP řešila neplacení pojistky v případě že majitel v TP je již delší dobu po smrti a nový majitel prostě neplatí

Dle zápisu v evidenci je pro CKP majitelem osoba v evidenci MV. ta dostane obsíllku na zaplacení nepojištěného vozidla a ta se pak z tohoto vyviní KS (pokud sepsali písemnou KS) a zaplatí to pak tazatel!

jirib
hodnocení

0x
Měl jste skutečného majitele vozidla a kontrolovali jste si OP?
Pokuď ne,tak to nebyl majitel...
Kontaktujte ho,případně odstavte vozidlo v místě bydliště majitele.
Dokumenty vlastníte?ORV I a II...pošlete i s klíčky doporučenē...
Nic dalšího nemůžete dělat.

Poslat klíčky osobě, která vozidlo nevlastní? Proč?

jirib
Má nepojízdný vrak,není majitel a možná to nemá ani od majitele...,tak co s tím?
Samozřejmě to může sešrotovat a nic se nestane...,ale tohle jste slyšet nechtěl...
Ručení vypoví a nic...
A pokuď je některý z nich už po smrti,bude to ještě zajímavější...

...není majitel ...sám píšete, "Má nepojízdný vrak," myslíte tím kupce?

fakt? Ale tazatel přeci píše: "před 4 roky jsem zakoupil auto" Takže prodejce má peníze a kupec auto. nebo že by měl prodejce jak peníze, tak i auto?

Jirib ale majitele neurčuje zápis v registru ale Kupní smlouva, popřípadě pak soud . Nepleťte si to z CKP pro ckp je jednoznačně pak majitel osoba v registru, ovšem pokud tato doloží KS že není majitel, CKP toto uzná a obešle osobu dle KS nikoliv dle registru!

zam

Mě by zajímalo,jestli teda může s KS nechat vozidlo sešrotovat a pak odhlásit z registru.Potom zrušení PR by neměl být problém.

Ekologicky likvidovat ano , zapsat Zánik ne, na to třeba PM, ověřená. Pojištovnám nestačí ekoprotokol o likvidaci ale potřebují zápis o zániku v ORV , byť pro toto nemají oporu v zákonu.

paveldvorak
hodnocení

0x

Na portálu dopravy, přihlášením např, bankovní identitou zjistí každý, kolik a kterých aut má na sobě napsáno...Pak stačí postupovat podle zákona, evidenční úkony řeší zákon 56/2001 Sb., §8, pokud přepis neproběhl v 10-dení lhltě tak a §8a), Pokud jde o povinné ručení, řeší to zákon č. 168/1999Sb., tam je lhůtě k nahlášení změny 15-denní. Podrobnosti o povinném ručení, o jeho vzniku, zániku, výpodědi atd máte v příloze pojistné smlouvy.

Zákonné povinnosti se vztahují jak k povinnému ručení, tak k přepisu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]