Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nechápu jednu křižovatku

Od: piratsilnic odpovědí: 78 změna:

Dobrý den, muze mi tu nekdo pomoct. Na toto sem se ptal i instruktora, auto na křižovatce dá přednost vozidlu z prava,

a jelikož sjíždí z hlavní tak nemusí dávat přednost protijedoucímu, protože na každé vedlejší silnici která křižuje s hlavní je značka dej přednost v jízde (prosím opravit pokuď se mýlím) Instruktor mi řekl že vždy dávám přednost protijedoucím tak v tom mám guláš.

No dobře, a jestli jsem to vubec dobre pochopil, je nekdy pripad kdy musim koukat koukat značky ostatním autům?

Je tam ta značka dej přednost jízdě vždy když se křižuje hlavní s vedlejší vždy?

Nechápu jednu křižovatku

78 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

daska
hodnocení

6x

Instruktor zřejmě myslel, že se dává přednost protijedoucímu na hlavní silnici. Laicky řečeno, odbočuji-li z hlavní silnice nesmím protijedoucímu na hlavní silnici zkřížit cestu.

hodnocení

6x

Otázka je formulována neúplně bez znalosti, KAM jedeš, nabízí nejednoznačné odpovědi.
Takže obecně, Jelikož si na hlavní, je to jednoduché, dáváš přednost jen vozidlům na hlavní (*) a taková situace může nastat, jen když odbočuješ z hlavní někam doleva protože v tom případě protneš jejich trasu.

nebo jednodušeji, nemůžeš vjet do cesty autům na protějším směru hlavní

Po spatření malé zelené šipky DOLEVA. ::: Odpověď je B ANO, nezáleží kam šedé auto vpravo míří.

* tento směr je dobře definován, jelikož hlavní je jen jedna cesta a ta odpovídá jedné větvi křižovatky.

hodnocení

4x
Pro vás je důležitá cedule že jste na hlavní a stejně důležitá cedule která znázorňuje skutečný tvar křižovatky a ta říká že máte dávat přednost vozidlům zprava.

O přednosti zprava (hlavní) tazatel nepochybuje. Ptá se, jestli má dávat přednost protijedoucímu, když z hlavní odbočuje vlevo a ten protijedoucí je na vedlejší.

Však ano, na dodatkové značce je hlavní doprava a rovně vedlejší, tedy jsem na hlavní dávám přednost jen zprava kde pokračuje hlavní.

hodnocení

4x
Tazatel zapomněl v zadání uvést, že odbočuje doleva... Na zelenou šipku už upozornil @dedalebeda.
1- Jede po hlavní a chce odbočit vlevo. Teda napřed MUSÍ DÁT PŘEDNOST PROTIJEDOUCÍM VOZIDLŮM JEDOUCÍM TAKÉ po HLAVNÍ.
2- Jede po HLAVNÍ a i když on odbočuje doleva, má PŘEDNOST PŘED VOZIDLY PŘIJÍŽDĚJÍCÍMI na křižovatku z VEDLEJŠÍCH ULIC.
Vozidla z vedlejší ulice na to VĚTŠINOU upozorňují dopravní značky.
3-Je dobré mít přehled i o značkách na vedlejších ulicích. Zvláště když si nejsem jistý, přehlédnu, nezaregistruji tu, kterou jsem já právě minul. I to se občas stává.
A mít přehled nejen o značkách, ale hlavně o případném pohybu těch aut z vedlejších cest.
Lepší přibrzdit nebo i zastavit na pár sekund, a vyhodnotit situaci, než potom hodiny čekat na policajty, sanitku, odtah, řešit škody...
Nemělo by spoléhat na to, že je na hlavní a má přednost, a vjet tam suverénně. Ti z vedlejších ulic mohou mít stejně slabé vědomosti jako tazatel, i když on je ještě jen v autoškole.

dedalebeda*
hodnocení

2x

Co uvedl instruktor je správně, ale vy jste to nepřesně pobral. Pro zjednodušení a zapamatování bych to řekl takto. Normálně se dává přednost protijedoucímu, pokud vy odbočujete doleva (na obrázku vidíme že máte zaplou levou směrovku). Nedává se pokud jedete rovně nebo doprava. A také nedáváte, pokud jedete z hlavní, protože hlavní má přednostní prioritu nad méně prioritním vedlejším směrem. Pokud jsou oba směry stejně prioritní (oba na hlavní, nebo oba na neoznačené silnici) tak platí pravidlo pravé ruky a také všechna ostatní, včetně dávání přednosti protijedoucímu, pokud odbočujete doleva.

Správná odpověď na této křižovatce je B.

krtek6
hodnocení

2x

Platí následují pořadí pravidel pro vyhodnocení situace

1) hlavní silnice

2) odbočování vlevo - dávám přednost

3) vedlejší silnice

4) pravidlo pravé ruky

takže v tomto případě jede první modrý zprava pak řidič z výhledu a poslední jede to velké černé nebo jaké naproti řidiče z výhledu...

Bohužel z tohoto konkrétního obrázku třeba nevidíme zda modrý zprava nedává blinkr doprava...pokud by tak bylo jeli by samozřejmě zároveň modrý a výhled a pak černý

Pořadí předností

1) řízená křižovatka - pak byste musel dát přednost protijednoucím vozidlům a tramvajím- zde není uvažována pravá ruka ale světla či signalizace policisty

2.hlavní silnice + případně dávám přednost pravé ruce na vozovce se stejnou "předností" . Pokud je hlavní rovně tak dávám přednost protijedoucím

3) vedlejší silnice + případně dávám přednost pravé ruce na vozovce se stejnou "předností". Pokud je hlavní rovně tak dávám přednost protijedoucím

takže v tomto případě jede první modrý zprava pak řidič z výhledu a poslední jede to velké černé nebo jaké naproti řidiče z výhledu... ANO ...Krtku kde bydlíte ...abych se vyhýbal

U 2...3. je myšleno pokud odbočuji doleva

krtek6

@ivanhorseman: a co jsem krom té řízené křižovatky napsal jinak než ty? máš úplně stejný výsledek jak já*bzum*

@krtek6: Na rozdíl od @ivanhorseman jsi to napsal zcela nesmyslně. Ta přednost zprava a protijedoucím platí současně u hlavní i u vedlejší, není li mezi nimi rozlišeno značkami.

krtek6

@genehawkins: věc názoru...mě zas přijdou nesmyslné nějaké další vysvětlení..pak si vyber...já komentoval konkrétní situaci...pokud možno ve zratce...

V tom případě jsi to napsal špatně, protože při odbočování vlevo dávám přednost pouze protijedoucím, V bodě 2 měla být přednost zprava.

@genehawkins... při odbočování vlevo dáváš přednost nejen protijedoucím, ale i těm zatebou, protože pokud tě nějakej blbej motorkář bude předjíždět byť v křižovatce, pak za to můžeš ty a ne on.

gumidku, ale tak to být nemusí, jak již mnohokrát rozhodl správní soud. Vždy se bude jednat o to, jak se případ vyšetří a znalci vyjádří.

Pozor, ne na všech křižovatkách lze předjíždět...

řidič nesmí předjíždět:

f) na křižovatce a v těsné blízkosti před ní; tento zákaz neplatí
1. jde-li o předjíždění vpravo podle odstavce 1,
2. jde-li o předjíždění jízdních kol, mopedů a motocyklů bez postranního vozíku,
3. na hlavní pozemní komunikaci,
4. na křižovatce s řízeným provozem,

hodnocení

2x

Zatím nikdo tady neuvedl, proč mi protijedoucí vozidlo (z vedlejší) musí dát přednost, ale proč já nemusím v tomto případě dát přednost protijedoucímu.

Inu proto, že dopravní značky mají přednost před pravidlem, jsou li v rozporu. "Sjíždění z hlavní" pravidla nikde neřeší.

doplněno 07.12.22 12:58:

Koukat jiným na značky nemusí, ale je to vhodné. Nemusí pak třeba dávat přednost vozidlu vyjíždějícímu z obytné zóny...

Gene, souhlas, ale co další dotaz tazatele...

je nekdy pripad kdy musim koukat koukat značky ostatním autům

Gene, výborně, jako vždy.

dokonce i v testech to je...

Pretože,že ste na hlavnej ceste.

slavco, co to chcete sdělit? Děkuji

No odpovedal som mu na jeho otázku.

sice nechápu komu jste odpovídal, na kterou otázku, ale je toho více, co nechápu. Třeba jak mnozí řidiči neznají předpisy.

hodnocení

2x
Rychle zapomeňte na to "odbočuje z hlavní na vedlejší" - je úplně jedno KAM odbočuje, jestli na hlavní nebo vedlejší. Podstatné jenom ODKUD jede.
Pak samozřejmě musí dát přednost protijedoucímu, když bude odbočovat doleva.
Případně když jsou oba na hlavní, tak klasicky přednost zprava.
Ale to neznamená, že ten, kdo jede i potom na hlavní, má větší přednost než ten, co z té hlavní jede na vedlejší.

hodnocení

1x

Jen drobné upřesnění (mnohde důležité). Rozhodující je, po jaké (hlavní/vedlejší) komunikaci vozidlo do křižovatky přijíždí.

Občas někdo chybně řeší hlavní silnici v křižovatce. Tam žádná není.

hodnocení

1x

Hlavní cesta není automaticky přednost. Pokud z hlavní cesty jedeš jinam na vedlejší, tak si uvědom, že v situaci na obrázku při pokračování rovně nebo vlevo přejedeš na hlavní cestě jízdní pruh protijedoucímu, který na té hlavní jede zprava.

Můžeš si to představit, jako by auta jezdila jako vlaky na kolejích. Jedeš přes jeho koleje, tak mu jako protijedoucímu dáváš přednost.

Protijedoucí neznamená, že je proti tobě, ale klidně vpravo, pokud hlavní je do zatáčky.

Chápeš?

doplněno 08.12.22 12:25:

Obě auta jsou na hlavní, ale šedé dává přednost protijedoucímu oranžovému, který je vpravo na této křižovatce.

Chápeme? Křižuji mu dráhu a není proti mě, ale vedle.

Ale tím, že mu křižuji dráhu je obecně pojmenován jako protijedoucí.

Takto to umím já.

Nechápu jednu křižovatku #2

Proti je vždy proti, vpravo je vpravo...

pckop1

Správně, proti je proti. Kdo jede proti mě po hlavní silnici?

@milancukrar... Právě že ne. Hlavní cesta je stočená doprava a né rovně. Potijedoucí je tedy na hlavní ten z prava odkud je hlavní zakroucená v tomto případě

gumídku - pozor - teď šíříte nesmysly!

Nesmyslem je řešení dopravní situace nebo slovíčkaření?

Pokud to druhé, tak se přiznám, že i to je monžné, že jsem řekl nesmysl. Ale chápu to tak a mám to tak zažité. Proto jsem dodal i kresbu, jak jsem to myslel.

Rád uvítám debatu, bych to pochopil i já lépe v těch významech slov.

Díky

Vaše mnemotechnická konstrukce je matoucí. To zprava jedoucí oranžové vozidlo má přednost i když odbočí vpravo. A já jeho dráhu nezkřížím.

Použil jsem jen křižovatku. Nikoliv situaci kam kdo jede. To jsem nakreslil vlastní auta.

...

Kdyby tazatelova auta jela obě vlevo, tak už křižuji cestu.

Pouštím tedy zprava nebo jako protijedoucího, pokud pojede stále po hlavní (bude blikat vlevo - zprava dolů) a já z výhledu z hlavní sjedu doleva (do křižovatky rovně nahoru a doleva)?

Tak znovu. Na Vašem obrázku. Pokud oranžové auto bude odbočovat vpravo (na obrázku nahoru) má přede mnou přednost.

Ano. Oba jsme na hlavní, takže má přednost zprava. Já ho pustím.

Pokud pojedou na mém obrázku ve směru šipek na obrázku, potom je to přednost zprava nebo protijedoucí, protože ho křižuji?

To je tak,ak pomiešate jablka s hruškami,potom význam jednotlivých paragrafov neberiete správne.

protijedoucímu oranžovému, který je vpravo
když je vpravo, nemůže být protijedoucí. Dává mu přednost, protože přijíždí zprava.

Všichni řešíme křižovatku správně, ale zdůvodnění někteří špatně. Pamatuji tuto situaci v řešení zde mnohokrát, vždy zdůvodňování různě.

Zákon č. 361/2000 Sb., znění účinné k 31. prosinci 2015
42
Dodatkové tabulky "Tvar křižovatky " a "Tvar dvou křižovatek";vyhláška č. 294/2015 Sb.:
(2) Nevyplývá-li přednost v jízdě z ustanovení odstavce 1, musí dát řidič přednost v jízdě vozidlům
nebo jezdcům na zvířatech přijíždějícím zprava nebo organizované skupině chodců nebo průvodcům
hnaných zvířat se zvířaty přicházejícím zprava.

Gumidek píše to samé co já a ano takhle nás to učili i v autoškole...a teď co je lepší řešit to přesně podle zákona anebo to řešit tam jak je to srozumitelnější a stále úplně stejně správné

situaci každý vyřeší správně, o tom není pochyb. Ale zdůvodnění je u některých nesmyslné.

Kdyby odpověděli všichni jen pořadí, tak se shodneme. Už nikoliv zdůvodnění.

@pest... mě to smysl dává a právě díky tomu jsem pochopil princip řešení křižovatek. Naopak z těch paragrafů jsem měl vždy zmatek a nedávalo to smysl až tak, jak bych si přál k pochopení.

pest a gumídku, milý kolegové, co říká autoškola, předpisy, či testy v situaci:

Nevyplývá-li přednost v jízdě z ustanovení odstavce 1, musí dát řidič přednost v jízdě vozidlům
nebo jezdcům na zvířatech přijíždějícím zprava nebo organizované skupině chodců nebo průvodcům
hnaných zvířat se zvířaty přicházejícím zprava.

Auto z výhledu dává přednost vozidlu jedoucí zprava, ať odbočuje vlevo, či jede rovně.

gumidek - dovolím si lehce pooravit ten Váš obrázek výše podle otázky tazatele. Jeho nezajímá přednost šedivého auta (ta je mu jasná) jeho zajímají přednosti červeného a oranžového auta.

Nechápu jednu křižovatku #3

Můj výklad je ten, že:

1. řešíme auta na hlavní. Šedý křižuje v dráze Oranžového, proto musí na Oranžového čekat, až projede po hlavní.

2. Šedý může jet, protože je na hlavní a červené je na vedlejší

3. červený na vedlejší jede nakonec.

Pokud má tazatel ve slovíčkách zmatek jako jsem měl já, tak i takto se to dá polopatě naučit. Má to svoji jednoduchou logiku ;)

Gumídku - opakuji - píšete nesmysly. Vaše pomůcka je kničemu a zavádějící. Žádné dráhy nejsou důležité. Sám vidíte, že jste pomocí "Teorie křižování" dospěl k chybě.

Jediné, co rozhoduje je to, kudy vozidlo do křižovatky vjíždí.

ra252... magdon mi přehodil šedého s oranžovým a doplnil červeného. Tak se to krásně zamotalo *smich*.

Křižovatky jsou i složitější s několika vedlejšími. Nemusí to být nutně křížení dvou silnic a křižovatka o 4 vjezdech/výjezdech.

Proto jezdím podle teorie, že jedou auta na hlavní a pokud některé s hlavní potřebuje přejet přes hlavní protisměr do odbočení, tak pouští protijedoucí. Ať už je hlavní stočená v křižovatce vpravo nebo vede přímo rovně.

I to je špatně?

To špatně není, ale je to zbytečný konstrukt. Prostě komunikace mohou mít dvě kategorie. Hlavní a vedlejší. Kdo do křižovatky přijíždí po hlavní, má přednost před těmi, kteří přijíždějí po vedlejší. A je jedno, kudy z křižovatky vyjede.Pokud po hlavní vjíždějí dva, pak platí přednost zprava nebo protijedoucího při odbočování vlevo. A potom si to podle stejných pravidel vyřeší ta "druhá kategorie" přijíždějící po vedlejších.

ra252 má naprostou pravdu a opírá se i o znění zákona. Tam je to podrobně popsáno...

Pokud po hlavní vjíždějí dva, pak platí přednost zprava

Jiné zdůvodnění je taky možné, páč lidi si upraví cokoliv, dle své potřeby, ale nemá to oporu v zákoně.

Tak snad si tazatel vybere a naučí se. Hlavní je vědět jak komu dát přednost a jet bez nehody.;)

gumidku, naprostý souhlas:

Hlavní je vědět jak komu dát přednost a jet bez nehody
Všichni zde vědí, že mají dát přednost, jen zdůvodnění někdy pokulhává.

Vždy je lepší na naučení, když jeden řekne přesné paragrafy a druhý vysvětlí polopatě selským rozumem nebo jinou logikou to samé.

Tazatele neznáme a pokud do něj všichni hustí čistě jen texty a nevysvětlí mu v autoškole třeba na autíčkách, jak co a proč, potom s ezde ptá a tápe.

Tak snad mu to pomohlo. Někam jsme se všici dobrali ;)

rozumní lidé se vždy domluví, i když spolu nesouhlasí..

hodnocení

0x

Dáváte přednost jen z prava, protijedoucímu nikoliv, asi jste si špatně rozuměli s instruktorem. Zeptejte se ho ještě jednou a uvidíte shodu se všemi poradci zde.

je nekdy pripad kdy musim koukat na značky ostatním autům?
Jistě že ANO, ale to najdete i v testech...občas se řídíte i značkami z jiných směrů.

On ten protijedouci je defakto i ten na té hlavní pokud si ji člověk pomyslně narovna, alespoň z nás to vysvětlovali takhle, že prakticky člověk na té hlavní odbočuje doleva.

On ten protijedouci je defakto ...

Tak to není, ale klidně tomu věřte

De fakto je hlavní doprava. třeba si pletete pojmy..

Dobře, tam trochu jinak shodneme se na to že pokud je hlavní v přímém směru, tak dávám při odbočení vlevo přednost protijednoucimu protože mu křížim jeho cestu? A teď si představme že hlavně mírně zatáčí a když zatočí ještě více tak je tak jako na obrázku. Tím máme vyřešenou přednost na hlavní a můžeme řešit přednost z vedlejších. Tolik k vysvětlení jak to mohl myslet instruktor.

"On ten protijedouci je defakto i ten na té hlavní pokud si ji člověk pomyslně narovna"

Proboha, hlavně si nic pomyslně nerovnejte, protože pak se setkávám na silnici s jedinci, kteří na této križovatce budou blikat doleva, i když pojedou rovně z hlavní na vedlejší, protože přece "hlavní rovný směr" je doprava a oni vlastně z tohoto "rovného" směru sjíždějí vlevo. Je to vidět neskutečně často a akorát to zbytečně komplikuje situaci a mate ostatní.

jaj*
hodnocení

0x
1 auto z výhledu který jede do prava a modrý který jede kamkoliv
2 auto z výhledu který jede kamkoliv na vedlejší
3 auto na vedlejší vlevo ať jede kamkoliv
4 auto na vedlejší rovně ať jede kamkoliv

"1 auto z výhledu který jede do prava"

Jenže auto z výhledu ale nejede doprava, odbočuje vlevo (na obrázku je vidět kontrolka blinkru). Kdyby jelo doprava, tak by se tazatel asi neptal.

jaj píše všechny možnosti. první, pokud nebliká, druhá když bliká atd..

jaj*
V tomhle pořadí pojedou, konkrétně když auto u výhledu nejede doprava tak se ho první bod netýká ale najde se to co je první. Takže modrý a auta z vyheldu se týká 2 bod.

hodnocení

0x

Berme v úvahu len pohľad podľa fotky.

Hlavná sa zatáča do prava a auto ide rovno. Čo vlastné robí? Hoci v reále ide rovno,no podľa paragrafu sa na neho sťahuje odbočovanie z hlavnej cesty vľavo,. a vtedy dáva prednosť oproti idúcim autám po hlavnej ceste,čiže nedáva prednosť z prava,ako to tu mnohý prezentuju,ale dáva prednosť len protiidúcemu autu po hlavnej ceste,inde nemá povinnosť dávať prednosť.

doplněno 08.12.22 17:49:

Tu máte ten zákon:

361/2000 Sb. § 21 ods.5 a pre danú križovatku ešte platí § 22 ods.1.

doplněno 08.12.22 19:52:

Tu som danú situáciu prekreslil do priameho smeru, smer aut sa nezmenil,takže názory by mali byť rovnaké.

Nechápu jednu křižovatku #4

Žádné "odbočovanie z hlavnej cesty vľavo" v žádném českém paragrafu není, čiže dává přednost zprava. Neblbni Čechům hlavu.

Nikto nikomu neblbne hlavu a pravidla,sú až na niejaké výnimky rovnaké všade. Pokiaľ nedokážete pochopiť môj text,tak sa opýtajte. Pokiaľ si nedokážete v hlave tu zákrutu tej križovatky vyrovnať,tak to nikdy nepochopíte. Na priloženej situácii,vodič po prvej strane nemá žiadnú hranicu križovatky,tak nedáva prednosť sprava,hoci to tak vyzerá,ale dáva prednosť protiidúcemu autu idúcemu po hlavnej ceste,lebo odbočuje z hlavnej cesty na vedľajšiu,hoci kvoli tvaru križovatky to vyzerá,že ide rovno,

Slavco, ale tak to určitě není.

Přečtěte si Váš text, tučně jsem ho vyznačil.

Hlavná sa zatáča do prava a auto ide rovno. Čo vlastné robí? Hoci v reále ide rovno,no podľa paragrafu sa na neho sťahuje odbočovanie z hlavnej cesty vľavo...Jak píše Gene, žádný takový § není,
Už dlouho jsem nečetl takové špatné vyhodnocení.

To nie je zlé vyhodnotenie. Len si položte otázku. Opúšťa to auto hlavnú cestu? A ak áno,tak ako sa dá opustiť hlavná cesta,ak križujem smer v ktorom auta jazdia opačne? Môj úsudok je,že len odbočením vľavo,z pohľadu hlavnej cesty. Zo situácie na fotke pravý jazdný pruh hlavnej cesty nemá žiadnú hranicu križovatky,nie je naň napojená žiadná cesta,tak je nemožné dať dávať tam prednosť zprava,ak tam nie je cesta. Dodatková tabuľka,presne označuje tvar križovatky a po pravej strane tam nie je žiadné napojenie.

Len si položte otázku. Opúšťa to auto hlavnú cestu? ***a co tím chcete sdělit?

Môj úsudok je,že len odbočením vľavo,z pohľadu hlavnej cesty. ***Opět špatně, páč to vozidlo (když nebliká vlevo) opouští křižovatku rovně...

Zo situácie na fotke pravý jazdný pruh hlavnej cesty nemá žiadnú hranicu križovatky,***opět chyba, musí mít hranici křižovatky.

tak je nemožné dať dávať tam prednosť zprava,ak tam nie je cesta.***zkuste si přečít §, který jsme uvedl.

Klidně si trvejte na svém zdůvodnění, které nenajdete v předpisech, já si stojím za tím, že se mýlíte.

Dal som vám otázku na zamyslenie a logické uvažovanie. Dokonca z odpovedí na teste by som nedal ani jednú odpoveď. Pretože správna odpoveď je,že : Dávam prednosť vozidlám idúcich po hlavnej ceste,v mojom prípade protiidúcim po hlavnej,ak nepokračujem po hlavnej ceste.

Ještě vylepšení, kam až to dotáhnete?

Takže odborníci dávají špatné odpovědi. Asi by si Vás měli vzít jako poradce..

@slavco31: Mně to je jedno, já ti klidně uznám protijedoucího, to je fuk. Problém je, že pokud neodbočuju doleva (jako v obrázku úvodního dotazu), žádnou povinnost dát přednost protijedoucímu nemám.

Jadrom problému,o ktorom sa tu debatíme,že ja beriem ako základ, že sa jedná o hlavnú cestu s dvoma vedľajšími a druhý ju berú ako rovnocennú križovatku. Preto ste tu položili otázku,že dávate prednosť zprava a prečo aj nie tomu oproti. Preto je tu dvojitý výklad. Tvar a smerovanie hlavnej cesty nemôže ovplyvniť význam paragrafu.

hodnocení

0x

Tak mě tady z toho běhá mráz po zádech *ee*.

Mimochodem - někomu tady uniklo, že vozidlo z výhledu nejede rovně, ale odbočuje na vedlejší vlevo. A že se tazatel neptá na přednost vozidla zprava (na hlavní), ale na přednost vozidla přijíždějícího po vedlejší, proti vozidlu z výhledu.

doplněno 08.12.22 20:37:

Vysvětlovat přednosti na nakreslených křižovatkách, kde jsou jednotlivé silnice narovnány a zahnuty jinak, než ve skutečnosti je nesmysl. To už jsou totiž úplně jiné křižovatky.

Pane Magdone, nejste sám, komu běhá mráz po zádech, z neznalosti předpisů poradců. Jenom drobnost, někteří si nevšimli blikání vlevo, tak se debata rozproudila více směry.

Všichni mají pravdu v přednosti, jen zdůvodnění jsou různá.

Prečo by to mal byť nezmysel,keď vysvetlenie slovom nik nechápe. Z pohľadu prednosti a poradia prechodu aut je tá rovná nakreslená taká istá ako tá zahnutá do prava.

Ten kdo tvrdí nesmysl, nikdy nepřipustí, že je to nesmysl...

Milancukrár,ak,si prečítate všetky odpovedi,tak zistíte,že Gumídek píše to isté a zdôvodňuje to tak ako aj ja. Kedy konečne pochopíte,že sa jedná o križovatku hlavnej cesty a dvoch vedľajších a nie o križovatku s rovnocennými cestami. Na tom je celá tá diskusia postavená,lebo niekto prezentuje svojú verziu a potom nechápe,že prečo mu to nevychádza. Skúste mi odpovedať na jednoduchú otázku,bez toho,čo som chcel povedať.

Ak by to auto odbočilo do prava odbočilo by na inú cestu alebo by ostalo na hlavnej ceste vo svojom pruhu?

slavco,

vlákno se hodně rozvětvilo, skoro již nevím nač reagovat. Zkusím to shrnout. Obrázek tazatele, všichni vědí, že vozidlo z výhledu dává přednost modrému vozidlo jedoucí po hlavní silnici. To tvrdí všichni a správně. Jen zdůvodnění někteří uvádějí jinak.

Ať vozidlo jede rovně, nebo vlevo, dává modrému vozidlu přednost zprava, přesně podle zákona, několikrát zde citovanému, nikoliv jako protijedoucímu, jak někteří tvrdí.

V tom je ten drobný spor, nejasnost.

Kolegové, ještě jsem si vzpomněl, že jsme zde v minulosti řešili podobnou křižovatku, všichni správně, jen zdůvodnění se lišila.

Pro jednoduchost necháme obrázek od žadatele. Jen to rameno křižovatky s hlavní cestou doprava, kde stojí modré vozidlo, ohneme dolů, třeba na "pátou hodinu" a postupně budeme to rameno zvedat až na 11hodinu. Vozidlo z výhledu nechámě stále odbočovat doleva.

Takže do jisté doby, budeme vozidlo z výhledu dávat přednost modrému autu, kvůli tomu, že přijíždí zprava.

Určitě to bude do "třetí hodiny" jako je na obrázku. Pak můžeme spekulovat, kdy se zdůvodnění překlopí do protijedoucího vozidla, kdy modré vozidlo bude na 14,13,12, hodině.

V zákoně nenajdeme přesně, kdy je přednost zprava a kdy protijedoucí vozidlo. Je to na každém, jak si zdůvodnění zdůvodní.

Přeji jen hezké předvánoční dny.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]