Nejste přihlášen/a.
Já tady čím dál více zjišťuji, kolik lidí čím dál méně zná zákon. Ale kdyby jen zákon, ale i zdravý rozum a halvně logiku.
Prej vyhláška tvl, s takovejma se bavit na chatu...
Ona to opravdu řeší vyhláška...
Souhlas s tím, že mnoho řidičů nezná předpisy. Jelikož se pohybuji mezi množstvím řidičů, tak jim sděluji že každý řidič porušuje předpisy, a kdo tvrdí že ne, tak nezná předpisy.
ra252, a ještě autobusové zastávky...
Ale je zbytečné s Vámi o tom polemizovat, jediné co sdělím, že jsem nenašel jediného řidiče, právníka z oboru dopravy, ani soudního znalce z oboru dopravy, který by s Vámi souhlasil.
Omlouvám se tedy. Je ukázkou dekadence dnešní doby, že se zjevná chyba místo jednoduché opravy okecává a okecává.
Pokud jde o osvětlení problému - značka C1:
"Kruhový objezd
Značka přikazuje jízdu po křižovatce s kruhovým objezdem ve směru šipek na značce zobrazených.
Je-li značka doplněna značkou "Dej přednost v jízdě!" nebo "Stůj, dej přednost v jízdě!", musí řidič vjíždějící na kruhový objezd dát přednost v jízdě vozidlům jedoucím po kruhovém objezdu."
Není nařízeno, že všechna ramena kruhového objezdu jsou značena shodně.
Tedy, že řidič, který vjíždí do objezdu kolem značky "Kruhový objezd" doplněné značkou "Dej přednost v jízdě!" nebo "Stůj, dej přednost v jízdě!" si nemůže být jistý, že i ostatní ramena jsou takto značena a tedy buď má při jízdě po objezdu před každým ramenem značku "Hlavní silnice" nebo musí dávat přednost zprava.
Stejně tak v případě nedoplnění Dejpředností nebo Stopkou nemůže vědět, že i další rameno je stejně značeno a že tedy musí dávat přednost zprava.
RA252, omluva přijata.
Miki, jednoduše, pan RA252 tvrdí, že řidiči jedoucí po kruhovém objezdu, musí dávat přednost zprava, vozidlům vjíždějící do kruhového objezdu, přestože oni mají značku stůj, nebo dej přednost.
Druhý problém, že na vyznačené zastávce pro autobus, nesmí autobus zastavit.
Že pravidla platí po celé Evropě stejně, je jedno.
Nikoli. I u nás do roku 2015 platilo, že značka Kruhový objezd se osazuje společně se Stopkou nebo DejPředností. Autobus už taky nemá výjimku pro zastavení v zastávce. Ani není upraveno, zda smí zastavit, stát, kempovat nebo co ..
Zajímavé názory.
Běžný kruhový objezd je křižovatka - jedna křižovatka. Když například vjedu do křižovatky po hlavní silnici, tak bych měl v křižovatce zůstat stát a čekat, co udělá řidič přijíždějíci po vedlejší, protož nevím, jestli náhodou značku, že má dávat přenost, někdo neulomil?
Jsou i velké kruhové objezdy, které tvoří soustava křižovatek - tam je běžné, že jsou v kruhovém objezdu značky "Hlavní silnice".
A zastávky autobusů jsou určené autobusům - jsou to zastávky, tedy možnost zastavit. Další příklad pro pochopení je vyhrazené parkovací místo nebo parkoviště - pokud není vyhrazené pro mě, tak tam parkovat nesmím, ale může tam parkovat ten, pro koho je určené (vyhrazené).
Ano, ale to já, jeda po kruháči, nevím.
Je celkem jedno, jestli budete považovat kruháč za jednu křižovatku nebo více křižovatek, moje přednost před vjíždějícími z ničeho nevyplývá.
Rozdíl oproti příkladu, kdy jedu po hlavní, ale nevím, jestli je z vedlejší trojúhelník, je ten, že tam jsem informován, že přednost mám.
Mám obavu, že @ra252 má pravdu.
Po celé Evropě je to stejné, vjíždíte na kruhák a dáváte přednost. Když jedete po kruháku, dáváte přednost vozidlům zprava? Nikoliv, páč víte, že oni dávají přednost Vám.
Ne, po celé Evropě to není stejné. Zatímco u nás zákon pouze říká, že když se značkou kruháč mám i trojůhelník (nebo stopku), musím dát přednost, například německý říká, že v takovém případě má provoz na okruhu přednost.
To je něco poněkud jiného. Jak je to v jiných zemích netuším, ale budu se určitě chovat jako cizinec nadmíru opatrně.
Mimochodem, v cizině se často na kruháči dává levý blinkr - jak je vidět, leccos není stejně.
No ono to tak zcela jasné nebude. Kdyby bylo, nedalo by se na internetu najít více článků s touto tématikou, kde se se říká, že většinou ten kdo jede po kruhovém objezdu má přednost. Rozebírá se to např. tady garaz.cz/...
Zastávky mne zaujaly, netušil jsem, že by tam měl být nějaký problém, neřídím autobus , ale bude. Pokud se tisková mluvčí u výkladu zákona odvolává na zdravý rozum, tak je něco špatně. Vše co je dané zákonem musí ( no u nás spíš by mělo) být jednoznačné. Můžete si přečíst zde cs.wikipedia.org/...
Ale už tuším, že všechny odkazy jsou nesmysl a jen zde je to správně vysvětlováno
Nejkouzelnější na tom je, že to v zákoně kdysi bylo správně a vypadlo to z něj bez úmyslu zákonodárce. A místo jednoduché opravy se najímají zástupy právníků a sepisují sáhodlouhé slinty, které to jen okecávají ..
Gene,
Ano, ale to já, jeda po kruháči, nevím
Jakto, že to nevíte? Když vjíždíte na kruhák, tak to víte, jen na něj vjedete a nevíte? Takže opravdu dáváte přednost zprava?
Milane, já vím, co jsem tam měl já, ale nevím, co tam má vozidlo přijíždějící zprava. Já mu tam nekoukám/nevidím.
Já vám dám příklad: Co když tam ten trojúhelník mít nebude, protože ho někdo ukradl. Je to kamion, já přes něj nevidím, co tam má nebo nemá, a srazíme se. Kdo bude na vině a proč?
Pane kolego Gene, vážím si toho, že vedeme spolu debatu slušnou a vstřícnou.
Existuje právní předpis, že kruhový objezd musí být buď značkami stop, nebo dej přednost. To je většina kruháků po ČR. Jen desetina procenta je kruháků bez značek.
To, že někdo ukradne značku, to se může stát kdekoliv, na každém místě silnice. To bych sem vůbec netahal.
Jelikož na školeních nám přednáší několik soudních znalců, zmínil jsem se o dlouholeté debatě, mezi mnou a panem Ra252.
Oni mne to pracně právně vysvětlili, složitou právní mluvou, ktero si nepamtuji na citaci, že řidič jedoucí po kruháku ví z předpisu, 294/2015
Ještě je text,:
Poznámka: Úmluva o silničních značkách a signálech, tzv. Vídeňská úmluva (Vídeň 1968).
Oddíl D Hlava II. bod 3. přílohy 1 k Úmluvě (str. 58):
3. Compulsory roundabout
Sign D, 3 ‘COMPULSORY ROUNDABOUT‘, shall notify drivers that they must follow the
direction at the roundabout indicated by the arrows. If the roundabout is indicated by the sign
D, 3 together with the sign B, 1 or B, 2, the driver in the roundabout has priority.
Značka D, 3 "KRUHOVÝ OBJEZD" informuje řidiče, že musí jet směrem, který v kruhovém
objezdu vyznačují šipky. Jestliže (pokud) je kruhový objezd označen značkou D, 3 společně se
značkou B, 1 nebo B, 2, řidič na kruhovém objezdu má přednost.
Pak ještě: BUŠTA, P., KNĚŽÍNEK, J., SEIDL, A.: Zákon o silničním provozu s komentářem, Praha 2011
Tuto a ještě jeden výklad používají soudy, při výkladu zákona..
Opravdu děkuji za vstřícnou a slušnou diskuzi.
Přeji hezký den.
Respektuji i jiné názory, jen s nimi nesouhlasím..
od 1.1.2016 říká 294/2015Sb ke značce C1:
"Kruhový objezd
Značka přikazuje jízdu po křižovatce s kruhovým objezdem ve směru šipek na značce zobrazených.
Je-li značka doplněna značkou "Dej přednost v jízdě!" nebo "Stůj, dej přednost v jízdě!", musí řidič vjíždějící na kruhový objezd dát přednost v jízdě vozidlům jedoucím po kruhovém objezdu."
Povídání o značkách a přednosti je tam trochu nadbytečné, protože to říká sama značka, ale asi chtěl být zákonodárce echt akurátní.
ra252, špatně jsem to popsal,
měl jsem napsat: pokud jsou na kruháči značky, upravující přednost, je na to předpis, že musí být všechna ramena (příjezdy) osazeny značkami stejně. Příklad, kruhák se šesti výjezdy, musí být 6x dej přednost, nebo 6x STOP. Nelze, aby jedno rameno bylo bez značky.
Ra252, i Vám děkuji za slušnou komunika a přeji jen krásný den.
Je to v nějakém zákoně ohledně výstavby kruhových objezdů, neznám přesné znění, jen útržky ze školení, když nás školili...
Proto musí být celý kruháč stejně označen..
Milane - a proč se o tom stejnooznačovacím paragrafu nezmiňuje žádný z těch ministerských a jiných výkladů? A proč to není v tom 294/2015Sb, kam by to patřilo?
Milane, na výstavbu kruhových objezdů neexistuje žádný zákon, maximálně státní norma, možná nějaké technické podmínky. Závaznost těchto předpisů je opět trochu diskutabilní. A to osazování kruhových objezdů dopravním značením? Nejsem si jistý, ale mám zato, že žádný předpis nepřikazuje, že všechny nájezdy na kruhový objezd musí být označeny stejně. To je bohužel opravdu jen o tom selském rozumu.
Když přijedu někam, kde je ukradená značka, třeba jen sloupek ze země, nebo si nejsem jistý, jaké tam je značení, jedu vždy tak, abych stačil zastavit, kdyby něco. Navíc se kouknu, co tam má ten druhý řidič, když tam vidím.
Jak postupujete vy, když zjistíte, že značka "hlavní silnice, která tam včera byla, je pryč a je tam jen sloupek? Nebo i jiná značka?
Už se Vám stalo, že na kruháku byla značka ukradena?
-------
u toho kruháku myslíte kterou ukradenou značku, označení kruháku, či značky upravující přednost?
Pánové, já nechápu, proč máte problém s předností na kruhovém objezdu.
Vždyť §22 361/2000 to říká jasně proboha!
ernie, myslíte toto:
(5) Řidič vjíždějící na kruhový objezd označený dopravními značkami "Kruhový objezd" společně se značkou "Dej přednost v jízdě!" nebo "Kruhový objezd" společně se značkou "Stůj, dej přednost v jízdě" musí dát přednost v jízdě vozidlům a jezdcům na zvířatech jedoucím po kruhovém objezdu a organizovanému útvaru chodců a průvodci vedených a hnaných zvířat se zvířaty jdoucími po kruhovém objezdu.
@milancukrar @satam Jak odst. 1), tak 5) Pokud je na křižovatce značka upravující přednost, má dát řidič přijíždějící k ní přednost. Pokud tam ta značka není, tak je přednost zprava. To je jednoduché.
To, jestli řidič z pohledu jedoucího po kruháči neví, jestli tam značka je nebo ne, jej nezbavuje odpovědnosti za případnou nehodu. Jak si to zařídí, je jeho věc. Protože při šetření nehody to nebude nikoho zajímat. V zákoně se píše, jestli tam značka je, nebo ne, a je nepodstatné, proč tam není, jestli ji někdo šlohnul nebo zboural.
@ra252 Ty značky hlavní tam být nemusejí. V zákoně se píše o úpravě či neúpravě křižovatky dopravním značením. Pokud bude značka "dej přednost" a nebude značka "hlavní", pořád je taková křižovatka upravena značením.
@genehawkins To je vlákno jak kráva, takže Mlha nedával pozor.
A pokud se jedná o zde zmiňovaném zastavování autobusu v zastávce, tak jistě, do důsledku vzato by tam řidič autobusu stavět neměl. Ovšem v takovýchto případech se v právu uplatňuje institut logiky věci. Takže je logické, že zastávka autobusu je pro zastavení autobusu.
Je to podobné, jako když zákon neupravuje, že řidič má v zatáčce zatočit a nikoli jet rovně.
ernie, to máte marné, já to zkoušel mnoho let, spousty soudních právníků to rozebírali a argumentovali, nic nepomohlo.
Dále máte pravdu, že se vlákno hodně změnilo, z původní otázky se stalo něco jiného.
ernie - ty značky Hlavní silnice tam být musejí a taky bývaly. Zákon neříká nic o tom, že všechna ramena objezdu musejí být značena stejně.
Páč zákazová značka sděluje, že můžete jet 110km.
Značka B20a, ve vyhlášce 294/2015, říká mimo jiné...
Platnost značky je ukončena také značkami "Dálnice", "Konec dálnice", "Silnice pro motorová vozidla", "Konec silnice pro motorová vozidla", "Obec" a "Konec obce".
Už víte, jak rychle za značkou dálnie?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.