Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co se to stalo s autem?

Od: adela* odpovědí: 68 změna:
Dobrý den, dneska jsem jela ráno do práce s autem ( Škoda Octavia 1 Liftback) při jízdě asi 100 Km/h já blbá nevím proč jsem přeřadila z 5 na 3 a pak: autu vletěly otáčky asi na 6 000 a ozval se zvuk něco jako když praskne sklo nebo tak něco. Auto okamžitě chcíplo. Zastavila jsem a chtěla nastartovat. Klíč jsem v startovací poloze držela i 20 sekund a auto furt nestartovalo jenom dělalo ten zvuk že startuje. Takže jsem zavolala odtahovku. Auto my odtáhly s tím že mi zavolají až zjistí co stím je. Je 14:32 a furt nezavolaly. Co se stalo prosím? V autech se absolutně nevyznam.

68 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Cokoliv osobně , i když neznám škody, bych si tipnul zmařené rozvody resp. řemen. Kdy naposledy byly dělané?

makak
Paní na 99% netuší co jsou to rozvody,natož aby věděla, kdy byly dělané. Zbytečná otázka...
adela*
hodnocení

Zrovna mi volali. Týpek který volal mluvil jak flash takže jsem sotva něco rozumněla. Prej něco s písty. Že vyletěli a že musí někde ležet na ty silnici... Víc mi k tomu neřekl a že mi zavolá zítra že to zkusí spravit.
30.11.22 21:44
:) :) :)

hodnocení

3x

Bude to klasický potkan.
Pokud je auto vizuálně i mechanicky pěkné, vyplatila by se asi i výměna motoru. Pokud je v běžném stavu jako většina O1, tak do šrotu s tím.

adela*
hodnocení

Oktávka byla koupená v roce 2001 jako předváděcí vůz. (Nekecám) auto bylo po STK a bylo v naprostém pořádku.

asd1
hodnocení

2x

Potkan = motor v hajzlu.

Sháněj jiný motor, možná celý auto...

Opravu v průměrným servisu počítej tak 30k a vůbec neni jistý jak dlouho to po opravě pojede..

adela*
hodnocení

Tak s penězmi jsem na tom dobře. Ale jestli to pojede i po opravě...

Jestli to pojede i po opravě.
Pokud to nepojede, tak to opraveno nebylo.

Pokud bude provádět opravu ten co identifikoval "vyletění písty, které museli ležet na silnici" tak už to auto nikdy asi nepojede.jedině ve druhém životu , až projde hutí !

Ps Paní? slečna? Adéla už nekomunikuje avy pro případné poučení dalších odpověděla.

hodnocení

1x
Zase se někdo nudí :)
doplněno 01.12.22 18:38: Tak co písty? Našly se na silnici a mechanik je dal zpět?

hodnocení

1x
Náhradní auto je placená služba, kterou některé větší servisy nabízejí, jiné ne. Dívala jste se, co to znamená potkání motoru? Asi ta nejhorší věc, co se může motoru stát, často to znamená jeho konec. Co se týče rozpoznání toho, jestli bude motor opravitelný, nebo ne, tak to v případě potkaného motoru vůbec není snadné znamená to kompletní rozborku a stejně to bude jen odhad a může se stát, že až po drahé opravě se zjistí, že je nějaký problém.
Jde o to, že "potkání motoru" znamená, že písty motorů vysokou kinetickou energií roztočeného motoru narazí do vysunutých ventilů (za normálního stavu se ve spalovacím motoru střídají). Po takovém nárazu může dojít k poškození čehokoli od klikové hřídele, přes ojnice, písty, válce, ventily, vačku, hlavu motoru.. Tohle fakt není na hodinu a i případná oprava pravděpodobně zabere delší čas. Některé práce, jako třeba srovnání hlavy, budou zřejmě zadávat externě. A pokud to neudělá schopný motorář, budete nám tu 14 dní po opravě psát, jak špatně to dopadlo a přitom jste platila 30 litrů. A výměna motoru je opět bez záruky, v lepším případě seženete olítaného žrouta oleje na konci života. Navíc nečekejte žádnou záruku na opravu, bude to loterie. Leda by se sehnalo vše nové, ale to by bylo dražší, než celé auto.

adela*
hodnocení

Rozvody byly vyměněny v Lednu 2022. Octavia má STK v Únoru a měsíc před ní jsem své auto dovezla na kontrolu kde mi je vyměnili. Beton

STK nemá , jen a pouze TK nebo jsta majitelka Stanice Technické Kontroly? Navíc to že je půl roku stará TK neznamená pro rozvody nic-to se nekontroluje, ani skoro nedá kontrolovat. Jaké díly na rozvopdy použili? asi nějaký nejlevnější shit.

asd1

Tak jestli to byla nafta vytočená přes 6k ;)

Však to píšu výše-že tipuji na rozvody. jinak netuším co jiného by toto udělalo. jako vyletět písty ven? no stávalo se na V motorech např kolega kdysi tvrdil, že se mu to stalo na T-141 (na tahači ), že jeden píst vyletěl skrze kapotu ale ...

Mechanik svůj popis přehnal .. Nemůžou přece vylítat písty ven..To je každému jasný.To je extrém! Mě se stalo, když jsem přetočil Opel diesel 1,7td..,tak popraskaly vahadla ventilů.. Netuším,co může povolit na Octavii 1 při přetočení,ale určitě nevypadnou písty na silnici! To je hloupost .Slyšel jsem story o zubech převodovky zapíchaných ve stropnici,ale to je sci-fi... stejně jako ty písty na silnici.Motor můžou zkusit nastavit na rozvodech, jak má být a měl by chytit..

@doutnak... rychlej skok rychlostí otáček nevydrží rozvody. Stačí, aby je někdo blbě udělal. Třeba oboustraný závitový čep, na kterém je napínací kaldka se musí měnit vždy a nesmí se nechat starý. Často se může i vyvyklat v závitu a uvolnit napínací kladku.

Písty určitě nevyletí. Nemají kam.

lubosnovak

@diesel : STK znamená nejen Stanice Technické Kontroly, ale také i Státní Technická Kontrola, takže auto může mít jak TK, tak i STK.

Luboši mýlůýš se není to Státní technická kontrola a le jen a pouze Technická kontrola na Stanici Technické Kontroly!

Navíc státní to nemůže být neboť se to provádí na soukromých stanicích TK! Státní říkají více méně neznalí a zkostnatěšlí lidé z doby kdy se toto teprve rodilo!

lubosnovak
Proč by nemohla být státní, když tuto kontrolu nařizuje stát, nikoliv majitel STK?!

Ano mařizuje to stát,ale provední je na STANICI soukromé, Státní technioská kontrola by to mihla být pokud ba ona stanice byla STÁTNÍ což není! Ale jen tak mimo-pomůže tvooje tvrzení tazateli vysvětlit co se stalo autu a proč to že byla provedena TK se toto stát může?!

lubosnovak
To samozřejmě nepomůže, ale pokud vím, opravovat tuto bezvýznamnou věc pro tazatele začals Ty.

hmkm ale tys nepřečetl celé vlákno ! Napsal jsem už v 1. vláknu co tomu může být na rozdíl od tebe , který jen rýpeš, a názor nenapíšeš co autu může být, tak raději nic nepiš !

vernon
6 000 ot/min není přetočení ani u nafťáku...
lubosnovak
Já nerýpu, jen jsem napsal svůj názor, to snad zakázané ještě není.
A to, že se nejspíš potkaly rozvody a způsobily destrukci motoru, a že je motor na repasi nebo výměnu, tady napsalo už spoustu lidí. Já si to myslím také.
01.12.22 22:49

*zed*

paveldvorak
hodnocení

0x

takže motor ko, písty venku, auto do šrotu?

koupím sedačklu řidiče, pro facelift / s vybráním na zadní straněš/ bez vůlí v konstrukci

hodnocení

0x

Zírám na to, to jako vážně můžu zničit auto tím, že blbě zařadím? To tam není nějaká ochrana?

no asi to je možné -použitím nekvalitnách dílů a špatná motáž? nakonec písty vyletěli ven-museli zůstat na silnici je scifi-kd je pak klikový křídel? Nesmysl -pokud by už vyletěl tak nahoru přes hlavu což je nepochopitelné-jak píšu výše .u V8-12 (typy třeba 92).. nebo R6 -typ T912 kde nebyla hlava rpo celou řadu válců a úplně jiné knstrukce než vodníci v "soudobých ovcích)

Ano, můžete, obvzvlášť 21 leté auto. I proto se říká, že auto a ženská se nepůjčují.
asd1

"Obrazně řečeno" ;)

Jasně že můžeš zničit. Stejně jako když blbě zatočíš a napálíš do stromu, tak dáš blbej kvalt pustíš spojku a máš přetočeno. Jeděš 150 dáš dvojku pustíš spojku a máš to. A některý převodovky zvládaj v kilu dát i zpátečku, to je pak tutovka buď něco rupne nebo blokneš kola a suneš se jak sáně i se všema ESPčkama *smich*

Tak za 1) ukazuje to na nekvalitní, v zřejmě,výměnu rozvodů nebo špatný materiál na ně. Nebo 2) jak kvalitní škůdky jsou.!

asd1
02.12.22 10:34

2) ;)

Ale no tak, TDI Octa z roku 2001 byla ještě vyrobena jako vcelku kvalitní auto, které snese vysoký nájezd a pokud jí nebylo ublíženo, tak je často méně rezavá, než auta o několik roků novější. To auto už ale má 21 let, pokud bylo normálně jako průměrná nafta vytíženo 20..30 tis km ročně (pokud se tedy jedná o naftu), tak taková auta mají dnes najeto přes 400..600 tis. km, furt jezdí a krom spotřebáku většinou nic moc nechtějí (tedy s výjimkou zámků dveří.). Nekvalitní auta takový nájezd vůbec nedala a už reznou na šroťáku.
A především nevíme, kdo se v tom autě hrabal.

Tomk a viděl jsi třeba takovou p405 s milionem a bez koroze? a 25 lets tarou? Já takovou vlastnil přes extra vysoký nájezd a stáří dlouhodobý průměr 5l/1OO. jediny rozdíl-byl atmosféricky plněný předkomůrkáč!

Ale zde se víc než k nekvalitním u výrobku jako celku přikláním k ošizení výměny rozvodů neboť daná závada je způsobena na 99,99% rozvody. (nekvaltní práce na meteriýl k tomu).

vernon
Nekvalitní jsou francouzská auta, ne škůdka...

A jak jste na toto přišel? Auta jsou nekvalitní jen v rukách hlupáků a neznalých mechaniků! A poté v mozko hloupých lidí kteří věří JPP

asd1

1.Nevíme jakej tam má motor, 2. rozvody na škodováckých motorech opravdu nejsou kvalita - řetízky na TSI, prima napínák na HTP... Rotačka TDI je jeden z mála opravdu dobrých motorů který vydrží, ovšem proti němu se dá postavit JTD který je taky držák.. Mmch. princip TDI je fiaťáckej motor.

U kvalitních rozvodů při zařazení 2 v kilu a puštění spojky rozvod neskočí a u nafty spíš proklouznou kola než aby se přetočil.. Souhlas že ani u nafťáku 6k neni přetočení, ventily se pořád stihnou zavřít a ani cíly na ojnici nejsou tak velký aby ulítl píst..

adela*
hodnocení

Motor nafta. Výkon motoru myslím že třetí nejrychlejší ještě jsou dva které jsou silnější...
lubosnovak
To nám moc neřekne, opište nám, prosím, z techničáku kód motoru.
adela*
hodnocení

Ráda bych odpověděla Ale ten techničák má ten mechanik. jsem ho tam nechala protože ho chtěl. Ten Mechanik je takový nějaký divný jemu tak okolo 60 let. Zajímavý je že zbytek zaměstnancům bylo tak maximálně 30 let a měl tam sekretářku které bylo tak maximálně 25 a vypadala jak kdyby šla na Miss České republiky. (Šaty , podpatky, makeup jako blázen).
Podle vzhledu poznáte prdlačku;) Jak kdo vypadá nevypovídá o jeho schopnostech;)
"Ale ten techničák má ten mechanik. jsem ho tam nechala protože ho chtěl" Mechanik je divný-jemu by měl stačit jen VIN který vyčte i z karoserie a viz další. Vy jste ještě divnější-v autě se vozí (postaru) OTP dle nového ORV I. TP neboli ORV II (velký papírový ) se vozí jen pokud jde auto na STK k provedení EvK a TK .

hodnocení

0x
Kdoví, co se jí stalo. Vždyť psala, že startovala a podle toho, co slyšela, motor se točil normálně. Kdyby vyletěly ojnice blokem, tak s tím startér nezatočí a dost možná jedou přední kola ve smyku, takže by skončila někde ve skarpe na střeše. Ani si nemyslím, že otáčky vyletěly na šest tisíc. Nevím sice jak TDI, ale při stovce bude točit okolo dvou tisíc. U mého 1.6 tdci trojka jede do 120-130km a písty nikam nelétají, jen ve válci :) krom toho je omezovač níž. Takže asi někdo kecá...
adela*
hodnocení

Ale sakra já vím co jsem viděla! A říkám jen to co mi řekl ten mechanik!
Však jo, dělal si z vás prdel :) Písty určitě nevyletí ani vyfukem a už vůbec by nešlo motorem startovat.

adela*
hodnocení

Takže jen pro ujasnění.
V ten samý den co se to stalo mi okolo 15:00 odpoledne mechanik volal s tím že údajně auta vyletěly písty a že musí ležet někde venku na silnici... S tím že se na to podívá a dá mi vědět. Uběhly už tři dny a stále se mi se mi neozval takže já vůbec nevím co s tím autem je a jelikož to auto byl jediný dopravní prostředek který jsem měla tak teď všude jezdím autobusem. Žádné nahradni auto mi nedali. Takže pokud uběhly už tři dny a ten mechanik se neozval tak to znamená že to asi stále opravuje. Protože kdyby to nešlo opravit tak by se to dozvěděl hned druhý den. Já se teď jen modlím ať mi to opraví do Vánoc! A pokud ne tak jsem fakt v prdely! Protože nejen že jsem si už objednala několik dárků pod stromeček (které jsou docela velké) tak taky musím jezdit do práce která je ode mě vzdálená 5 km a v době kdy mi začíná práce žádný autobus nejezdí. Takže ve čtvrtek a v pátek jsem šla do práce holt pěšky. Díky bo že o víkendu nepracuji!
To, že vám slíbil, že na to koukne, ještě neznamená, že na to vlítnul hned..Jeden můj mechanik nevolá NIKDY.. Musím volat já jemu..Tak to zkuste, ať víte na čem jste..Pokud máte teda číslo vy na něj.Všichni by chtěli mít auto hotový co nejdřív..
Osobně bych chtel videt fota toho poškození
Vylitlí pisty sem nikdy nevyděl vyběhlou ojnici z bloku ano
Sám sem na svý rotačce zažil prasklí písty ale to bylo tim že mi kdysy jeden delal rozvody oni se mu potkali a udelali obtisk do pistu on nic nerek tiše to opravil a vono to rok a pul vydrželo no a pak jednou když sem jel z vozem kapku rychleji to nevydrželo a bylo vymalovano

Jejda, dyť ti jasně napsal, že máš zničený motor viz předchozí odpovědi. Tak za ním zajdi a udělej rozhodnutí, on se sám do drahé opravy nepustí. Je to tvůj vůz, tvoje ježdění, ty aktivně jednej.

jiri07
hodnocení

0x

To je zvláštní, to musel být asi hodně nekvalitní řemen, když píšete že byl měněn letos v lednu..a když při podřazení z 5 na 3 při 100km/h se toto stalo. Nevíme jaký tam máte motor, ale 100km/h na 3.stupeň by měl vydržet každý naftový motor co se do toho auta montoval. Takže to bude jen o tom řemenu zřejmě. Vše už tady bylo řečeno, počítejte s nejhorším, a to že prsaknul řemen a motor je na odpis neboť se ho nevyplatí opravovat. Osobně pokud máte peníze jak říkáte, šel bych do jiného auta a toto rozprodal na náhradní díly.

Manžela nemáte, že se k tomu nevyjádřil a nechá vás chodit pěšky 5 km do práce? to je také zvláštní no..

doplněno 14.12.22 14:12:

Respektive ne že by se přetrhnul řemen, ale zřejmě při "šoku" z přeřazování z 5 na 3, zvlášťě pak pokud jste nepoužila meziplyn na srovnání otáček, došlo k osudnému přeskočení řemene a bylo vymalováno. A je také otázka jestli byl řemen při poslední výměně správně napnut.

doplněno 14.12.22 14:30:

Akorát mi nesedí to normální startování po nehodě motoru. Že by vám prasknul i klínový(pomocný řemen) a rozpojil se setrvačník s motorem? Otáčky startéru by musely být dosti rychlé takto naprázdno. Jinak by se startér ani neotočil, jen by cvakal.

Žřejmě už ale možná jezdíte nový autem.

Nejlíp si člověk pokecá sám ze sebou. ;)
Jiri07 Odkdy klínový řemen spojuje setrvačník s motorem? Vy v tom máte ale guláš.. Setrvačník nemá s řemenem nic společného..Nepletete si to s nějakým parním strojem z první republiky? Setrvačník je s motorem spojený pořád.. respektive je našroubovaný na klikové hřídeli..Po obvodu má zuby do kterých zapadají zuby startéru..
jiri07

Ano máte pravdu, asi si to opravdu pletu s pravěkou minulostí jak říkáte. Ano, vysune se pastorek startéru, který zapadne do ozubení setrvačníku, sám se divím jak jsem mohl napsat takový nesmysl. Jediné co by se mohlo stát že by správně nezapadl, ale to by bylo slyšet brnkání o zuby, to by nebylo normální startování a byla by to jiná nesouvisející závada. Nešlo mi do hlavy to normální startování, to si paní asi musela splést nebo fakt nevím.

Chápu co vám vrtá hlavou..Ale paní psala, že nějaká rána a divné zvuky proběhly.. Takže potkání se asi událo..A vačka pak zůstane na místě..Ventily se dejme tomu ohly anebo si prorazily důlek do pístu a tím pádem to je možné, že paní točila startérem stejně jako před tím.. Startér točí už jen klikou a děravými písty..V cestě tomu "startování" už nic nestojí.. Dílo potkanovo je dokonáno *smich*
jiri07

To zní docela logicky..Pokuď si to udělalo nějakým způsobem cestu, tak jen startovala a motor samozřejmě chytnout nemohl*smich* Škoda že paní už nepíše co a jak. Uvidíme, třeba ještě napíše po Vánocích. Rád bych věděl jak to celé dopadlo. Včetně toho mechanika, který možná ještě někde hledá ty písty na silnici s baterkou*kafe**smich*

Ale houby, už má nové a asi jezdí, tak nemá čas psát :)

Přece nebide psát že písty na cestě nenašli. Asi je někdo sebral, aby měl náhradní . *smich*

adela*
hodnocení

Mechanik předevčírem volal že to opravit nejde takže budu muset koupit nové auto...
Všechno jde opravit..Ale nedoplatila byste se.Navíc bych to celé ukázal tomu,kdo měnil rozvody naposledy..Zfušovaná práce! Ten ať vám sežene a namontuje jiný motor! Klidně starší.. ať se stará!Rozvody měněné v lednu 2022 nemůžou takhle kiksnout..
jiri07

Přesně jak říká Doutnák, paní nebo slečno Adélo, v podstatě máte platit za chybu jiných? To že jste podřadila ve stovce z pětky na trojku by nemělo být fatální a neměla by vzniknout taková nehoda. A auto jde vždycky opravit, akorát vám řekl mechanik že to nejde, protože ví, že by se to nevyplatilo a že by jste tu cenu nezaplatila. To je jako když vám říkal o těch pístech na silnici. Žádný písty na silnici být nemohli, jen chtěl důležitě říct, že motor je potkaný a KO. Určitě být vámi, šel bych tam, kde jste nechala dělat rozvody v lednu 2022 a reklamovat to u nich. Doklad o výměně rozvodů u sebe máte?

Nejde jen i to, že by se oprava nevyplatila, ale i o to, že je dost malá šance, že se podaří sehnat profíka, který to dovede opravit tak, aby to k něčemu bylo. Je mnohem větší pravděpodobnost, že po opravě za desítky tisíc se člověk stejně bude do servisu vracet s problémy, až to nakonec vzdá a auto levně prodá dál.
Já, když vidím inzeráty typu "prodám auto, motor 3 měsíce po GO", tak se mi dělají pupínky. Na 90 % to znamená koupit Černýho Petra.
Kdo ví, co s tím měla. 6000ot tam rozhodně na trojku nemohlo být, to by ji tam ani nedostala. Mohla tam mít tak 3500 při stovce a to se motor nemůže přetočit.

Když kolikrát vidím,jak se dokáže někdo chovat k autům a má přitom papíry a jezdí desítky let,tak se vůbec nedivím, že se paní nebo slečna "omylem spletla" a potkala motor..

Tomu se říká technickej analfabetismus. Stejně jako spousta chlapů si neporadí s děckem.

Děcka by byla super, kdyby měla vypínač. ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]