Nejste přihlášen/a.
Zdravím, v nebližší době bych chtěl mamce pořídit ojetinu, jako náhradu za dosluhující Felicii a chtěl bych poradit s výběrem.
Požadavky:
5dv. (občas někoho vozí)
ne příliš široké (kvůli garážovým vratům, max. bych viděl tak 195 cm)
nízké provozní a servisní náklady
vhodné na kratší cesty - město (do práce cca 4km + nákupy atd.)
rozpočet 50-70t
Již jsem koukal po bazarech a mám pár návrhů, případně prosím o potvrzení / vyvrácení těchto nápadů.
Škoda Fabia II - splňuje mé požadavky, jen se bojím motorizace HTP
Ford Fiesta mk5, VW Polo (srovnatelné s Fabií), Hyundai i10/ i20/ Getz, Suzuki Swift (malá nabídka, asi bude i dražší servis)
Díky předem za pomoc
Za 20k to bylo ve Fiatu kde jediná nabídka byla výměna celýho řízení (proč si nenahrabat když chce jezdit = hajzli lichvářský)
Odchází tam snímač natočení volantu, díl aktuálně stojí ca 1500,- Kč (origo italskej přes e-bay) a výměna je tak na 2-3 hoďky, po výměně kalibrace středový polohy multiecuscanem.. Je i borec který to mění výměnným způsobem za 5k, když je poblíž tak i zajede na místo.
Projev je svícení kontrolky, cukání v řízení, později vyjímečně výpadek, jet se dá i s úplně chcípým. Víc problémový bylo na prvních letech výroby (tam navíc odcházely i relátka v motoru), novější už jsou celkem v pohodě.. Víc to odcházelo na Puntu MK2 než na Pandě..
Panda je jedno z nejlepších aut do města, 4 lidi odveze v pohodě., vysoký posez nasedá se jak na židli = pro starší ideál. Výborný výhled, příjemný motor, i podvozek, moc se nesype díly levný. Výrobní chyba je slabá kabeláž světel, je dobrý předělat ten obvod ze silovýho na ovládací (přidat dvě relátka s pojistkou a natáhnout od nich silnější kabeláž ke světlům - cena pár stovek práce na dvě hodiny. Pak není problém s vypalováním konektoru k bodycomputeru a výměnou relátek v něm když se opálí kontakty..) Nepočítali s denním svícením, v letním horku při delších jízdách se ten konektor vypaluje... Motor nejlíp 1,2 8V 44 kW, novější je výkonnější taky OK, nejlíp jede 1,4 74 kW ale víc žere a je jich málo.
Víc se mi líbí Panda 169 (hranatý světla), nová už je plná kokotin a hnusná. Škoda že se už nevyrábí..
Dělá se i ve 4 kolce, proleze to všude jako plnohodnotnej offroad.
K vašim návrhům:
Yaris - na ten jsem koukal, tím že nemá klasický budíky pod volantem, tak si myslim, že by to pro mamku nebylo
C3 - po francouzích jsem vlastně vůbec nekoukal, vím že obecně mají blbou pověst, tak se jim vyhýbám, ale C3 nevypadá zle, asi stojí za zvážení
Panda - zvažoval jsem, určitě by to mohl být kandidát, osobně se mi nelíbí designově, ale to je subjektivní
Doplnění k dalších návrhům:
Splash - nevypadá špatně, určitě ho můžu zahrnout mezi další kandidáty
IX20 - už příliš nové, do 70 tisíc se nesežene, jinak zajímavé auto
Panda se objevuje znovu, takže body navíc
Zrovna C3 se základním motorem 1,1 (1124ccm a 44kW) je do města docela dobré autínko. Motor je jednoduchý nezáludný. a jak píše Totak nebrat robota, ty snad nejsou dobré v celé řadě značek!
A jen tak mimo-špatnou pověst má vícero značek (viz třeba " Fordem tam, vlakem zpět!" řív či déle bude každé auto Opel...) ,Špatná pověst pro ctr vybudovali překupnící aut tím, že sem vozili "šroty" , zanedbané, po nehodě ... auta, které se malinkou naleštili poopravili a šup zájemci o cizí vůz za velký peníz.. Zrovna citroeny a některé pugy potřebují znalé lidi , ne nějakého pepíka z Horní Dolní co uměl opravit 120 a karburátorového favorita zde tyto opravoval stylem pokus omyl-jak to i dnes dělají některé servisy. Mechanici co je znají byl v onen čas problém . Nakrásně i dnes na opravy hydropneumatiky je jen necelá desítka mechaniků v ČR, kdo ví jestli ne méně,osobně vím jen o 4 dobrých na toto!
Manželka měla na hopsání po městě a přilehlém okolí Fiestu 1.4 benzín, nevím jaké to bylo Mk, výroba někdy 2007-8, ale bylo to bezproblémové, jednoduché auto, za celou dobu jsem na tom měnil jen odpor ventilátoru topení - svépomocí.
Ale pak se naskytla koupě IX20 od rodiny s minimálním nájezdem, tak Fiestu nechal kamarádce a náramně si libuje - ta IX je vyšší, i já se svými 205cm tam vejdu bez problému. Mohu jen doporučit, jen nevím, jestli do těch 50 tKč seženete tenhle typ
jen tak mimo soutěž , znám jednoho takového dlouhána co měl problém usídlit se ve Felicii, po přesednutí do malé 106 nebo Saxa? si liboval co je tam místa!-ovšem to neřeší dotaz tazatelky. takže OT.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.