Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám následující problém. Můj 20-letý bratranec si koupil motocykl, na kterém bude moci jezdit až v 21 letech, po získání příslušného řidičského oprávnění. Na MěÚ ho odmítli zapsat do registru vozidel jako provozovatele, s odkazem na jeho věk. Prý to lze provést až dosáhne věku 21 let. Nenašel jsem v zákoně žádnou oporu pro jednání MěÚ. Když budu chtít např. vlastnit v 18 letech půjčovnu motocyklů, co potom?
Problém má bratranec, bude muset vydržet do svých 21. narozenin, předpokládám, že si do té doby udělá ŘP "A"...Vlastnit půjčovnu motorek může kdokoliv, právo k vlastnictví je zakotveno zákonem a není k němu zapotřebí žádné povolení ani žádný průkaz, provozovat půjčovnu motocyklů, t.j. půjčovat motocykly a zajišťovat další činnosti s tím související může jen ten, kdo má k tomu požadované oprávnění. Motorka se tedy zaregistruje až po 21. narozenicách, bez příslušné skupiny ŘP jí stejně bratranec nemůže provozovat a její případný zápis v registru voziel je mu tedy prd platný...
klidně se může příst co zákonodárce myslel
"Provozovatelem silničního vozidla registrovaného v registru silničních vozidel České republiky se rozumí fyzická osoba s místem trvalého pobytu nebo s místem povoleného pobytu v České republice nebo právnická osoba se sídlem v České republice, která vlastním jménem provozuje silniční vozidlo a je současně vlastníkem silničního vozidla a nebo je vlastníkem silničního vozidla oprávněna k provozování silničního vozidla. "
kde je uveden věk, řidič, řidičské oprávnění?
Vysvětlete mi, jak lze vlastním jménem provozovat motocykl s přívěsným vozíkem bez řidičského oprávnění skupiny A, a přitom na něm nejezdit?
Jedno přísloví praví: "chytrému napověz, do hloupého kopni". Nedovedu odhadnout, kolik jste za svého dosavadního života viděl provozovatelů, ale já za poměrně dlouhou dobu jsem nepotkal jediného provozovatele (ze zákona),který by jako právnická osoba vlastnil řidičské oprávnění. Ale možná jiný kraj, jiné zvyky a provozovatelé a hlavně výklady zákonů. Zkuste mi jen tak od boku říci kolik právnických osob vedených jako "provozovatel" vlastní ŘP a osobně vozidlo řídí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.