Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dopravní nehoda

Od: zdenkaf odpovědí: 37 změna:
Dobrý večer.Nemám s tím žádné zkušenosti a tak bych se ráda poradila.Parkovala jsem na parkovišti a po příchodu jsem zjistila že mám sedřené dveře o které se opírá cizí auto.Naproti stál pán co tvrdil,že zapomněl zatáhnout brzdu a auto mu ujelo do mého.Vyplnily jsme záznam o nehodě,auta nafotily a odjely.Nevím jak postupovat dál.Pán má auto u ŠKOFINU.Volala jsem tam a nikdo se semnou moc nevybavoval.Bylo mi pouze řečeno že se mám dostavit s autem a dokumenty k nim kvůli nafocení,pak někam auto dát do servisu,po opravě znovu k nim na nafocení a nakonec mi opravu proplatí (tedy pokud to prý odsouhlasí jejich technik).Nejbližší místo kde nafocení provedou je vzdálené 80Km,ale prý nemám počítat s jakýmkoliv proplacením cest.Nemám zrovna na rozhazování a řeším každou korunu.Mohl by mi někdo poradit?Děkuji

37 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Cože, jakej škofin. Měla jste volat PČR, po špatných zkušenostech je třeba je volat vždy, ale to už je jedno. Jděte na pojišťovnu viníka a tam se s nima domluvte, co dál. Pošlou likvidátora. Kde má pán auto Vás nemusí zajímat, jen doufejte, že co nejdříve on nahlásí škodu na pojišťovně. Pokud se tedy bavíme o hrazení z povinného ručení.

doplněno 26.11.22 22:35:

Policie vždy, protože já neumím odhadnout škodu a protože nevěřím, že viník má platné povinné ručení ( zkušenost - zmetci mě sejmuli, PČR, vše ok, předložili doklady a "zelenou kartu". Přesto pojišteni nebyli, řešeno přes bandu zmetků z ČKP a jejich první věta byla - máte protokol od PČR?

zdenkaf
hodnocení

Já se omlouvám že jsem to nenapsala celé, ale na 158 jsem volala,ale bylo mi řečeno že policie není třeba jelikož to bude pod 100 000 a viník je na místě.

hodnocení

2x

Viník, musí nahlásit škodu své pojišťovně, Vy rovněž svoji pojištovně, pokud máte třeba sjednáno, že Vaše pojištovna vše vyřeší za Vás.. Ale je důležité, aby viník nahlásil, bude přiděleno číslo pojistné události. Pak budete doplňovat oba, co bude chtít pojištovna za dokumenty.

Klidně Vám technik od jeho pojišťovny nabídne autorizovaný servis, kde se o vše postarají, nebo požádáte o plnění rozpočtem a dostanete jen peníze, ostaní si pak zařídíte.

Možností je vícero.

Naprosto přesná odpověď. Možná má pán auto od Škofiinu, ale to v případě nehody nehraje roli. Důležitý je správně vyplněný záznam o nehodě, pokud dotyčný přiznává vinu (což asi musí, když mu evidentně ujelo nezajištěné vozidlo) není vůbec třeba do toho PČR míchat. Škoda asi nebude vyšší, než 100tKč.

26.11.22 22:15

Děkuji,

paveldvorak

budu oponovat, viník NIC nenahlásí

vyspí se z opice a bude tvrdit, že nehodu nezpůsobil on, ale DRUHÁ strana

svůj podpis na záznamu popře...prohládsí že to nepodepsal, nebo že to sice podepsal, ale ve stresu z toho, že do něj nabourala jiná osoba:-P

Pane Dvořáku, klidně si oponujte, jak je libo. Jen Vám přeji, ať nepotkáte takového, jak jste popsal.

pckop1

Viník je povinen škodu nahlásit své pojišťovně. Jestliže nenahlásí, není způsob jak jej k tomu donutit.

pckop1, Vy jako odborník nevíte jak ho donutit, nebo jak nahradit jeho nečinnost?

pckop1, není způsob, jak jej donutit, ale je (byl v r.2018) způsob, jak to viník nahlásil a přitom to netušil. Docela se divil.*smich2**hi*. Osobní zkušenost, já byl poškozený... Pravidla nedovolují detaily...

zdenkaf
hodnocení

Je to moje chyba,ale v tom rozpoložení jsem si toho nevšimla.Ten člověk normálně platnou zelenou kartu měl (to jsem viděla).Číslo karty se záznamem o nehodě také souhlasilo,ale právě v kolonce pojišťovna je uvedeno ŠKOFIN.Takže nevím na jakou pojišťovnu se obrátit.Asi tedy na mou,že?
paveldvorak

samozřejmě na mou...podívejte na web www.ckp.cz , zadejte SPZ viníka tam uvidíte pojištovnu...uvidíte, pokud je pojistka PLATNÁ...tento IS nefunguje online...zelenou - černobílou kartu vyrobí moje 8-leté vnouče bez uzavření smlouvy v grafickém editoru za 15 minut...včetrně implementace do mobilu

Cizím lidem nemůžete věřit...NIC...příště VOLEJTE POLICII

paveldvorak

ŠKOFIN je firma která financuje nákup vozidel...v ZK mohla být uvedena jako VLASTNÍK...Takže auto je na leasing, na úvěr, nebo je to firemní služební auto

@paveldvorak: Ty musíš mít smutný život. Ono se ne nadarmo říká podle sebe soudím tebe...

Já, jako viník, bych rozhodně na policii nečekal. Prokázal bych totožnost, sepsal záznam a tradá!

Paveldvorak - " zadejte SPZ viníka tam uvidíte pojištovnu...uvidíte, pokud je pojistka PLATNÁ.." - není to pravda. Anebo nebyla před třemi lety. PČR dostala zelenou kartu, OK, já doma zkusil toto a OK, vyhodilo mi to Kooperativu. Volal jsem tam, poslali likvidátora. Po týdnu jsem tam šel osobně, jestli to už viníci cigoši nahlásili. Paní řekla, že ne, potom začala hledat data, potom zmatkovat, volala nadřízenou, další pátrání a potom zazněla kouzelná věta - "není to ve frontě na storno?" A byl jsem v lokalitě úplně stranou civilizace. Šlo to přes zmetky v ČKP, ti to pustili zmetkům v CONTIN a mávnutím kouzelného proutku se oproti odhadu likvidátora Kooperativy hodnota vozidla snížila, hodnota vraku zvýšila, po aukci se nikdo neozval a já přišel o třetinu peněz. Zajímalo by mě, kolik ti zmetci potom vymačkali z viníka...

@berger? Očivideně netušíte, jak funguje ČKP, likvidace, aukce...

1. Nikdo vám nebrání sjednat si takový (běžný) produkt, který umožňuje likvidaci v zastoupení, kde vše řešíte pouze se svou pojišťovnou.

2. Na stránkách ČKP, kde si pojištění můžete ověřit, je uvedeno, že toto ověření má pouze informativní charakter, že se máte obrátit na daného pojistitele.

3. I jestli není vozidlo pojištěné, ČKP určí pojišťovnu, která bude škodu likvidovat, a likvidace probíhá naprosto standardně, jako v každé pojišťovně.

4. Hodnota vozidla se nemohla oproti Kooperativě snížit, spíše v Kooperativě (pokud vůbec) byla vyčíslena pouze orientačně, protože mobilní technik výpočtovou hodnotu neurčuje, až při skutečné likvidace je určena přesně. Nic vám nebránilo tuto hodnotu napadnout, pokud se vám nezdála.

5. Hodnota vraku se určuje právě aukcí. Pochybuju, že Kooperativa auto do aukce vůbec dala, že to došlo tak daleko, ale i kdyby - jiná aukce, jiná cena.

6. Po aukci si musíte vyžádat kontakt na kupujícího, do 14 dnů ho vyzvat ke koupi a on je povinen koupit. Přes to nejede vlak.

7. Z viníka, pokud vůbec něco, dostali vyplacenou škodu. Určitě je to tisíckrát lepší, než kdybyste z něj tu škodu měl dostávat vy...

Genehawkins, netuším, jak by měli fungovat, vím, jak reálně fungovali. Řešil jsem to i tady, nesouhlasit jsem s tou verbeží mohl, ale to bylo tak vše. Prostě poslali pár drobných, napsali, že to odpovídá ceně, za kterou se ta auta prodávají a tím to haslo, prostě přestali komunikovat... Znalecké posudky a bitvu s právníky kvůli pár litrům rozjíždět nebudu, což nepochybně tušili. V té souvislosti by mě zajímalo, kdybych seděl ne v galaxy, ale ve starém brouku, jestli by cenu dělali stejně. To auto by v inzerátech stálo čtvrt mega... Protože není na vet značkách, asi by cenu odhadli amortizací podle stáří...

Přiložíš znalecký odhad a zaplatí. Soudit se nebudou...

Obecně, pokud se jedná o totálku, dostaneš časovou hodnotu vozu. Je na tobě, abys nesouhlasil, pokud to podhodnotí a podle zkušenosti přidají, ale samozřejmě nesmysl nedostaneš...

Tak konkrétně - jedničková Galaxy, měsíc po STK, najeto 280tkm, těsně po rozvodech a servisu. Po havárii to viděl fyzicky likvidátor Kooperativy - cena vozu před havárkou 32tkč, hodnota zbytku 3 tkč, na to vystavil protokol pro Kooperativu s tím, že až to mourci nahlásí, na účet dojde 29tkč. Souhlasil jsem. Dostal jsem odpovídající protokol. Potom zjištění, že mourci nezaplatili, kšeft pro ČKP. Ozval se týpek z ČKP, že to přebírá CONTIN (netuším, co to je). Od nich se ozval další týpek, z Brna - auto ohodnotil u počítače na 22tkč, bo za tu cenu se Galaxy prodávají. Že mají nalítáno o 100tkm více a před technickou, shnilé vraky - není podstatné. Na otázku, jestli proplatí znalecký posudek - žádná reakce. Telefony nezvedali, bo covid, na maily s nesouhlasem žádná reakce. Na účet přišlo 19tkč a sbohem. Hezká je teorie, jak je ČKP úžasná, já však narazil na realitu.

No tak předpokládám, žes jim poslal doporučený dopis, na který reagovat museli. Předpokládám, že ses obrátil s nesouhlasem na ČKP a případně na svoji pojišťovnu. Předpokládám, žes jim vložené prostředky (účet za opravu) doložil, stejně jako srovnatelná auta za 32 tisíc.

Nevěřím, že pokud jsi to udělal, nebyla žádná reakce.

"

obdrželi jsme Vaši korespondenci ze dne 26.11.2020, ve které vyjadřujete nesouhlas se stanovenou obvyklou cenou poškozeného vozidla. Z Vašeho podnětu jsme prověřili postup likvidace pojistné události a sdělujeme Vám následující informace:

Způsob likvidace byl stanoven na základě zápisu o poškození motorového vozidla a fotodokumentace. Protože námi stanovené náklady na opravu přesáhly obvyklou cenu vozidla, byla likvidace škody provedena formou finanční totální škody.

Obvyklá cena (tj. tržní cena obdobného vozidla v daném regionu) byla stanovena ve výši 23 000 Kč vč. DPH. Při výpočtu jsme vycházeli z dostupných podkladů, včetně inzertních nabídek (bazos.cz, annonce.cz, hyperinzerce.cz) k prodeji shodného typu vozidla s přihlédnutím ke stáří vozidla, původu vozidla, počtu najetých kilometrů, stavu a výbavě vozidla.

Máme podloženo inzertními nabídkami, že za námi stanovenou obvyklou cenu bylo možno srovnatelné vozidlo pořídit. K tomuto podotýkáme, že vycházíme z nabídkových (inzerovaných) cen, které jsou z hlediska stanovení výše škody pro klienty příznivější, protože zpravidla realizovaná prodejní cena je nižší než inzerovaná (jednání, smlouvání,..).

Ve svém podání dále uvádíte, že likvidátor Kooperativa pojišťovny, a.s. odhadl obvyklou cenu vozidla na 33 000 Kč vč. DPH a cenu použitelných zbytků na částku 3 000 Kč vč. DPH. K tomu uvádíme, že nemáme k dispozici podklady,na základě kterých likvidátor p. Brdíčko odhadl obvyklou cenu vozidla a cenu použitelných zbytků a proto se k tomuto výpočtu/odhadu nemůžeme vyjádřit.

Pro úplnost Vám v příloze zasíláme výběr prodejních nabídek srovnatelných vozidel, které dle našeho posouzení odpovídají předmětnému vozidlu.

V návaznosti na výše uvedené skutečnosti sdělujeme, že jsme v postupu likvidace předmětné pojistné události nezjistili pochybení.

S pozdravem

Libor Zapletal │likvidátor senior

Oddělení likvidace škod ČKP

CONTIN s.r.o., Škrobárenská 502/1, 617 00 Brno

T: + 420 539 011 854, 539 011 858

M: +420 733 782 066

E: info@contin.czwww.contin.cz

Ty podklady, co údajně nemá, jsem mu poslal. No nic, ...

kimbert*
hodnocení

2x

Mě nabourali během pěti let dvakrát a vždy jsem to řešil stejně,s viníkem jsem to sepsal,nafotil a hned po nehodě jsem auto zavezl do autorizovaného servisu ,kde to se mnou sepsali,včetně plné moci ,předal klíče a odjel náhradním autem,nic jsem s nikým jiným neřešil(pojištovna viníka,likvidátor) vše za mně udělal servis,Asi za čtrnáct dní mi zavolali,předal jsem dotankované náhradní auto ,sepsali předávací protokol a odjel opraveným autem.A protože mám fábii a dostal jsem náhradní auto oktávku tak rozdíl co servisu nezaplatila pojištovna viníka tak zaplatil servis ,protože v ten moment neměli k dipozici fábii.Jen dodatek ,havarijní pojištění jsem neměl,vše šlo z povinného pojištění viníka.

paveldvorak
hodnocení

0x

příště okamžitě volejte policii!

na pravidlo že police se volá až když je škoda nad XXX tiséc neberte ohled!

policii sdělte, že se viník chová podivně a máte podezření že je pod vlivem alkoholu nebo drog...

...přečtěte si pojistnou smlouvu a zákon o pojištění odpovědnosti...pojištovně vinníka oznamte pojistnou událost..neprodleně...tedy hned, nebo zítra ráno...ideálně datovou schránkou... vytiskněte doručenku...pokud mají vypnutý příjem poštovních datových zpráv, dopisem s dodejkou

Tvl. to jsou rady - a k navádění k trestnému činu?

paveldvorak

Tvl k jakému trestnému činu? Normální střízlivý "čistý" člověk si nenechá auto ujet přes celé parkoviště...navíc beru to posle sebe, mám auto za x milionů a ve dveřích mám asi 2 km různých kabelů...to není škoda za 100 tis...nevolast policii si může dovolit majitel škody fabia junior 1.0:-P

Dělám to stejně. PČR jsou tu pro nás a tahanice s právníky nikdo nechce. Stačí, aby si to druhá strana rozmyslela a na poslední chvíli řekla, že má trvalé následky po nehodě i když po nehodě tvrdila opak a že sanitku nechce. Stejně tak situace, že viníkem není on, ale někdo jiný nbeo, že byl podpis pod nátlakem apod...

Už aby se ty výjezdy u nás taky platily... Zavolejte si ji, ale ne za mé peníze!

Klidně jsem ochoten výjezdy platit, když se pak vyhnu placení bolestného protistraně nebo trvalých následků.

@genehawkin... stát za tvé peníze rozhazuje ukrajincům daleko víc. To ti nevadí?

gumidku, ale ten druhý řádek do této diskuze nepatří..

@gumidek: Nevadí. To je nejlepší investice a měl by to dělat ještě víc. Jsem za to na vládu hrdý.

Kolego, když se řekne "A", tak by mělo padnout i "B".

To si spousta lidí neuvědomuje. Nebo je tu mlčenlivé embargo stejně jako na Covid?

Nepadlo nic sprostého či nesmyslného.

Z našich daní se platí spousta věcí ve státním sektoru. O některých platbách ani občané neví, protože nejsou v televizi nebo vůbec v médiích.

To, že někdo nechce platit z daní někomu druhému služby PČR sem opravdu nepatří. Taky můžu napsat, že nebudu platit výjezd sanitky k vůli vytažení klíštěte nebo podobnou absurditu. Ale nic neříkám a takto systém rozhodně nefunguje, že někdo chce či nechce.

@milancukrar... beru na vědomí

@genehawkins... na díry v právu a zákonů, které podplacení právníci kličkama rádi zneužijí nebo hrdý na rozhazování peněz?

No, jak už jsem psal, nezaviněnýc nehod jsem už měl cca 11, PČR jsem za situace, kdy dotyčný viník podepsal protokol s poznámkou ,,Jsem viníkem této nehody´´ nevolal. Tak nám to jednoznačně vysvětlili na školení, já ještě pro jistotu nafotím situaci po nehodě, kdy telefon k fotce přikládá nejen čas a datum, ale i GPS.

Pochybuji, že by se dotyčný viník z takových důkazů dokázal vycukat

Jak poznáš z fotky, že si hnul páteří a neustupuje mu bolest zad?

Nás krom focení v autoškole učili, že si máme nechat od dotyčného podepsat papír, že mu nic není a zdravotní péči odmítá. Ovšem i to se dá napadnout, že byl v šoku a nebyl při smyslech.

Žijeme v ČR, kde vládnou právnící a peníze. Ne spravedlnost.

@promon: Přesně tak. Udělám chybu, napíšu, podepíšu, nahlásím a tak dále... Nemám důvod čekat na policii a pokutu.

To Gumidek : Bavíme se o situci, kdy jsem poškozený, nikoliv viník. Za této situace si může dotyčný viník hnout čímkoliv uzná za vhodné *smich* Navíc tazatel zmiňuje situaci, kdy nezajištěné auto bez řidiče nabourá další prázdné auto.. Řekl bych, že i v takové situaci by jakýkoliv vykuk těžko vymyslel nějakou právnickou fintičku, že?

Jo, pokud jsem poškozený, tak hlavně vše nafotím a PČR nevolám. Myslel jsem to opačně, když bych byl viníkem.;)

hodnocení

0x

zkuste to tu mám dobrou zkušenost

mmcar.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]