Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyřešení odpovědnosti za auto

Od: joudove odpovědí: 66 změna:
Dobrý den, měl by někdo prosím smysluplnou radu jak řešit dále, aby tento problém jednoho Joudy nepokračoval donekonečna?
Cca tři roky nepřepsané auto a nyní neznámo kde, nedohledatelný majitel + pokuty od čkp.
Na úřadě šok, pořád je Jouda vlastník, dodatečný přepis bez úspěchu, protože kupní smlouva ani nebyla, pouze nepoužitá plná moc a dobré slovo. Auto prodáno dále a dále .. a dále? Navíc STK není už skoro rok.
Možnost vidím nyní PČR s nahlášením pohřešovaného auta, aby třeba v případě průseru bylo aspoň vidno, že se Jouda snaží to řešit, následky si uvědomuje a něco se třeba pohne.
Zaplacením pokut za vše co měl Jouda ze zákona udělat a neudělal se počítá a že byl Jouda naivní blbec všichni ví, to nemá smysl řešit, hlavně to dotáhnout do nějakého konce.
Děkuji za případné odpovědi.

66 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

paveldvorak
hodnocení

5x

Je to tady každý týden.

Jouda číslo 1 , tedy ten, který prodal auto bez přepisu, podá určovací žalobu na soud s návrhem aby rozhodl, že vlastníkem auta je od 1 1 2020 Jouda číslo 2. ( podání 2000,- Kč + zastoupení advokátem 12.000,- Kč).

Po nabytí právní mpoci požádá orgán evidence vozidel o zápis změny údajů v evidenci.

Stejnou odpovědnost má Jouda číslo 1 a Jouda číslo 2.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pokud jde o PČR, ta neřeší občanskoprávní vztahy...tam lze oznámit trestnou činnost...pokud je špatné parkování trestnou činností, tak do toho...auto SPZ XXXX bude s největší prvděpodobnsotí někdy někde špatně parkovat...a mne , Joudu, zajímá, co s tím vy, policie budete dělat...*smich*.zákonodárce pamatoval na JOudu- lháře, je tam pokuta 50 tisíc korun...

Tenhle příspěvek neumím posoudit, nemám na to znalosti, ale líbí se mi. Zní to rozumně...

Ano, cesta by to byla, ale jak píše taztel, nemá čím doložit, že vozidlo prodal Joudovi číslo 2. Jak má určit soud, kdo vlastní vozidlo?

paveldvorakl

Jouda 1 má nějakou nepoužitou PLNOU MOC...sice nechápu, proč jí nepředal Joudovi číslo 2, který měl udělat ten přepis, ale v PM by mohl být nějaký osobní údaj, vedoucí ke kupujícímu...pokud ej řádně vyplněna...pokud jsou tam iniciály Joudy 1 + Joudy 2 včetně popisu úkonu, ke kterému byla PM vydána, je to jeden z důkazů...nebo není?

Navíc sudce ví že smlouva může být i ústní..a vůbec., hodnocení důkaazů je na soudu

Jouda2 sdělí, já to nekoupil, páč to byl šrot a vrátili jsme si peníze a auto...

Každý může vymyslet desítky sdělení, co řekne Jouda č.2.

Ale nevíme, zdali Jouda 1 má nacionále Joudy 2.

Po třech letech.

Jedině protiprávní řešení...

(Nedávno jsem od karavanu ztratil doklady, tak mi udělali duplikát. Za měsím jsem ztratitl značku, tak mi prodali novou...)

paveldvorak

Milane já mám ke každému autu skůtru motorce smlouvě s operátorem bnce atd jedny desky...mám to přehledně uloženo v nočním stolku kdyby se se mnopu cokolůiv stalo najde to každý...doporučuji udělat si doma pořádek pak se nic neztratí*smich*

No jo, ale Jouda není Pavel Dvořák, nebo někteří další kteří mají vše ok neb s minimálními nedostatky. Vždyť to zde vidíte za uplynulý týden? nebo 14 nů 3 dotazy !

Pane Dvořáku, děkuji za úsměvného smajlíka. Víte, že nemůžu dát protiprávní rady? Zkuste si, prosím, ještě jednou přečíst co jsem napsal a zapřemýšlet, zdali jsem takový bordelář, nebo jen napovídám...

Ten karavan - dobře Vy! *smich2**palec2*

Hurá, pochopil, jak to udělat...

hodnocení

2x

Jednoduché sjednat PR a pak nemusíte platit pokuty CKP za nepojištěné auto.

Jinak to řešíte brzy, až po třech letech od "prodeje". Máte jedinou možnost- uhnat osobu co jste ji prodal k jednání! A buďte rád, když se s autem nespáchá závažný trestný čin

joudove
hodnocení

Po třech letech protože po výzvě od čkp se šlo na úřad a tam přišel aha moment.
PR vyjde tedy určitě levněji, možná je to taky dočasná cesta.
Ta osoba neví o té další osobě nic a právě z té závažnosti jsem zvažoval nahlásit vše na PČR a doufat, že něco třeba poradí, minimálně o tom bude aspoň nějaký zápis, že se to chtělo řešit.

Přesně tak. Pokud to nechcete hlásit jako kradené, tak stejně zajděte na PČR a nahlaste, že v autě, které je psáno na vás, někdo neznámý porušuje zákony, a že máte obavy z průšvihu. Uvidíte co vám na to řeknou a minimálně budete mít zápis, že auto není ve vaší moci.

že auto není ve vaší moci.

a co s tím? Nic se nevyřeší...Policie nepomůže, jak již mnozí zde na poradně sdělili. I kdyb měl od policie papír, stále je pro úřady vlastníkem, pokud soud neprokáže opak.

Asi nezbude Joudovi doplatit dluh CKP ,, uzavřít nové PR a pak platiti až do své smrti, pokuty a nakonec ještě případný postih za nezaspaný zápis změny! je to jen Jouda Ví komu prodal ale neví a nechce to s ním řešit dle rad zde uvedených. To je pakm zbytečné zde něco psát a radit!

hodnocení

1x

Možnost vidím nyní PČR s nahlášením pohřešovaného auta,***hloupost, vozidlo není pohřešované, ale prodané.

a něco se třeba pohne.***nic se nepohne, není kam pohnout.

Ani soud Vám nepomůže, páč nevíte nic o kupci.

Neřešitelný případ, když nemáte kupce, nic o něm nevíte..

joudove
hodnocení

Takže platit navěky věků?
Na úřadě poradila paní buď depozit nebo právě tu PČR, ale rozumím, muselo by se oznámení pozměnit z prodeje auta na něco jiného a to by se lhalo, i když žádný dokument k tomu není.

hodnocení

1x
" Auto prodáno dále a dále" - jak toto Jouda ví? Znamená to, že ví, komu auto prodal? A ten kupec potvrdil, že ho prodal dále? A ví komu? Jouda asi bude muset přestat být joudou, zdrsní a bude jednat s tím, komu auto prodal. Protože legální řešení asi není, je třeba zvolit jinou variantu jednání. Zadat vyřešení problému firmě Saša a Viktor, pokud na to Jouda má. Koule a peníze, jinak je v p..., tedy v pasti.
doplněno 25.11.22 21:50:

Tady nejde radit, pravidla Z. Je se od čeho odrazit, když Jouda ví, komu to prodal... Ten zase ví, atd...

doplněno 25.11.22 22:10:

On je problém v tom, že Jouda auto nějak prodal, tím pádem s ním nemůže nijak nakládat, takže depozit asi neklapne, když nemá noty a RZ. A v případě nahlášení krádeže by to mohlo škaredě vykvasit, pokud by ho poldové našli a nějak dohledali prodeje, to je ošemetné...:( Je to blbý.

joudove
hodnocení

Ví se komu, ale jen v té první fázi, ale jak to šlo dále už se neví konkrétně.
Že je to v p je jasný, firmě Saša a Viktor bych neměl problém zadat, ale ono tak není od čeho se odrazit.

hodnocení

1x

Tohle je blbá situace, já bych vozidlo nahlásil jako kradené, jak jste zmínil. Vozidlo sice kradené není, ale kupní smlouva neexistuje, přepsané není, současný uživatel porušuje zákony a je nedohledatelný, úřady od toho dávají ruce pryč. De iure je tedy vlastně vozidlo stále vaše. Jedině takto podle mého ukončíte ten kolotoč.

Jakože teď půjde na PČR s tím, že mu před pár lety ukradli auto? To si nedovedu představit, poldové nejsou hloupí a Jouda to neustojí...

joudove
hodnocení

To opravdu nejde na PČR říct pravdu a z toho tvrzení je patrné, proč auto hledám/pohřešuji auto, protože se to musí vyřešit, nějak.
Spíše se než ukradené auto se mi zamlouvá ten depozit, vyřeší se aspoň čkp a bude se doufat jestli v budoucnu něco.

berger: Nojo no, je to blbý, ale co jinýho s tím? Policajti se sice budou tvářit divně, ale řešit to musí. Ono se to auto nejspíš nenajde a případ se odloží, ale jouda bude mít v ruce papír, že auto již nemá.

V tomto případu pak může pro změnu policie obvinit Joudu z pokusu o podvod!

To auto je ale dle zákona joudy. Kupec vůz nepřepsal na sebe, ani není veden jako uživatel vozu, jouda může tvrdit, že to auto vlastně jen půjčil. Ale samozřejmě si počkáme na lepší rady, určitě se objeví někdo, kdo bude vědět nejen jak to nejde, ale i jak z toho ven, aniž by jouda musel po republice pátrat po uživateli vozu (nepravděpodobné, že ho najde).

Orione, nesouhlasím, Jouda auto prodal a ví, komu. Tím auto není jeho. To ostatní, bordel s přepisem, pojistka, pokuty - to je bohužel jiná písnička... Tím neříkám, že tomu systému fandím, je to prostě bordel, kde to schytá snadný cíl - Jouda

Máte naprostou pravdu bergere. Nejsme ve sporu. Sice o tom prodeji ví jen jouda a kupec, kupec porušil co mohl, auto si nepřepsal a prodal bez vědomí joudy dál, což je prasárna a na hrubý pytel hrubá záplata. Ale budiž, jouda dle rádců nemůže být stejný zmetek a lhát o krádeži, tak holt musí na PČR říci pravdu a doufat, že mu policie pomůže.

Zase chyba. Nikoliv kupec ale hlavně prodejce=Jouda. Zapsat Změnu má povinnost v první řadě prodávající v součinnosti s kupujícím! Jinak zalhat PČR může ale protože mají KS o prodeji byť ústní, tak ten který nepřepsal sežene milion pět svědků o koupi už jen z toho důvodu, že koupil aby přeprodal nebo vybral dobré díly na své a se špatnými "vrak"prodal dála . Kdo to pak odnese? JOUDA

aj

Ale notak, on sezene svedky na co, ze koupil? No tak v tu chvili je dukaz ze je novym majitelem a bum, prepis na nej :)

Anebo snad kupujici nema povinnost prepsat na sebe vozidlo, uzavrit na vozidlo pojisteni?

V teto fazi je dobry smer tvrdit, ze dohoda byla, ze auto budto prepise na sebe anebo vrati. Nevratil = kradez.

Aj píšete nesmysly. Dohoda nebo smlouva nemůže jít nad rámec zákona. V zákonu je povinnost zabzpečit zápis změny prodávajícím! takže nějaká dohoda či zápis v KS , že kupujcí se zvazuje zapsat změnu jde nad zákon = neplatná!

...Nevratil = kradez...

značí o neznalosti problematiky.

Přitom stačí obrátit role a hájit toho druhého...hned bude jiný postup.

Diesel, Máte pravdu, jen drobná úprava...

že kupujcí se zvazuje zapsat změnu jde nad zákon = neplatná!... platná smlouva je, ale nesplnění dohody je k ničemu.

Jasně p.Milane špatně jsem formuloval!*hi* Máte pravdu!*palec*.

Stejně je to skoro neřešitelné (pro joudy) , ten můj problémek s PR , co jsem řešil je proti tomuto nic, prkotina.

Pane Diesel, špatně jsem formuloval...já to pochopil, ale pro jiné jsem raději upozornil.

Stejně je to skoro neřešitelné (pro joudy)***Opět s Vámi souhlasím...

Takových aut, co byla ukradena a nenašla se je hodně. Takže, když ten Jouda půjde na Policii říci, že mu z parkoviště, kde nejsou videokamery, někdo ukradl asi v průběhu týdne auto, tak dostane papír, že to nahlásil a nemůže už být pokutován jako majitel auta za parkování nebo rychlou jízdu. Kdyby se auto našlo, tak se to bude řešit dál.

Aloisi, to už tu bylo, špatná rada. Policie zjistí, že lže...

aj

Nelže, jenom zapomněl. Nic mu nemůžou udělat, prostě jediná možnost :)

aj, jediná možnost? Že bude lhát? Policie zjistí že lže, nikoliv že zapomněl.

Vy, jako policista by jste postupoval jak? Uvěřil, nebo šetřil případ, třeba u sousedů, v práci, atd...?

aj

Policisti když nic nenajdou tak to za měsíc odloží... klasika.

Co když se vám ztratí kočka nebo boty za dveřma nebo něco?

Ale samozřejmě můžete napsat lepší řešení, než ztrátu paměti nebo lež.

Mě by jen zajímala ta citace zákona, pavle Dvořáků, můžeš sem hodit ten zákon, že kupující nemá žádné povinnosti?

aj, a co když najdou...

aj

No tak se zjistí, kdo ho drží, a ty řekneš že ať si ho teda nechá jen když si ho napíše na sebe...

Anebo snad máme jiné řešení? Jaké? Tedy mimo případů kdy Yoda bude platit pojištění a pokuty.

No tak se zjistí, že ho prodal, nikoliv, že ho někdo ukradl.

Ale klidně raďte dále, lhát, podvádět a klamat. Tazateli to nepomůže.

aj

A jak se to asi zjistí, když na to neexistuje žádný důkazy, bude to tvrzení proti tvrzení.

Aj to už je ale jen a pouze Vaše spekulace a nesmysl protože tazatel ví komu prodal alwe nesnaží se onu osobu nějak uhnat takže Vaše rada je i stejně zcestná . A pokud nevěříte znalým rádcům-je to Vaše věc , ale pokud byste hledal pak byste jistě našel odpo na dotaz cio jste dal na p.Pavla Dvořáka. Je to o lenosti A) zeptat se dopředu, B) zjisiti si sám ! a pak o pláči, že někdo někomu naletí !

Dál nemá cenu něco psát. je to jako házet perly sviním.

paveldvorak

aj

26.11.22 18:41

Policisti když nic nenajdou tak to za měsíc odloží... klasika.

Co když se vám ztratí kočka nebo boty za dveřma nebo něco?

Ale samozřejmě můžete napsat lepší řešení, než ztrátu paměti nebo lež.

Mě by jen zajímala ta citace zákona, pavle Dvořáků, můžeš sem hodit ten zákon, že kupující nemá žádné povinnosti?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

nevím o čem píšeš, až se vyspíš z té opice, napiš jasně a srozumitelně, na co se ptáš a proč oslovuješ mojí osobu...já mám všchna auta i motorky řádně přepsané

aj
hodnocení

0x

Od nového zákona co má platit od 1.1.2024 se to snad zjednoduší, mimoto že se zruší velký technický průkaz (viz nový jehelník), tak cituji od tama:

jo a ještě je tam zajímavost, že špinavý auta a auta s poklicemi už může STK odmítnout dle zákona :)

Vyřešení odpovědnosti za auto
paveldvorak

ty vole ty jsi objevil ameriku, to platí od roku 1999, tedy od data co platí nový správní řád... / zákon 500/2004 Sb/

V pondělí přijdu na úřad a podám žádost s tím že druhá strana se k žáfosti připojí později...to se dnes děje běžně...autobazary jako autoesa před prodejem auta udělají evidenčku a scan žádost is evidenčkou pošlou datovou schránkou na úřad...nebo na všech 205 úřadů současně ...druhá strany tedy kupjící se připojí později...

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

to je ministerstvem pana Kupky prezentováno jako další krok k digitalizaci , přitom separátní podání společné žádosti jednotlivými žadateli v různém čase, nebo zaslání kopií dokladů před vyřízením žádosti umožňuje správní řád už dnes, a mimochodem paltím od roku 1999 takže tato možnost je tady už 23let...To je skutečně v prdeli, 23 le platné ustanovení správního řádu se po 23 letech přepíše do zákona 56/2001 Sb...takže to bude v naší právní úpravě uvedeno celkem celkem 2x...jednou v zákoně 500/2004 Sb., podruhé v zákoně 56/2001 Sb...bude to vydáváno za pokrok nebo další krok k digitalizaci a vy všichni jim to budete žrát? Uý chápu proč jsme tam kde jsme...v prdeli...

výtka
Upozornění od sys milancukrar 26. 11. 2022 22:14:21
Prosím, příště volte jiné oslovení a vynechte sprostá slova. Děkuji
aj

No od nového zákona už tu Evidenčku s sebou nosit nemusíš ale musíš ji mít...

Doufám že zůstane zachováno, že když je klasická technická, tak se přepis udělá až s ní (teď je otázka, zda taky bude platit půl roku a nejenom měsíc) tak to dělám já a ne jak trubka platit za EK...

jo a mimochodem, když jsi tak znalý, můžeš mi popsat, jak to udělat bezkontaktně? Mám tady komunikaci s úřadem z roku 2014, když si s tím nevěděli rady a tvrdili, že to bezkontaktně, tedy přes datové schránky, vůbec nejde... což mi bylo dost divné v tom roce 2014

paveldvorak

1.) Správní řád umožňuje zaslat úřadu scany nebo kopie dokladů předem, práci s kopiemi scany atd...popisuje ( ten správní řád ) jako "volné hodnocení důkazů"...

2.) Pokud zvláštní právní úprava, v našem případě zákon 56/2001 Sb. vyžaduje předložit něco v originálu, prostě to předložíš v originálu...je to zákon a platí pro všechny...není k tomu co dodat není co vysvětlovat...bude to velký a malý TP, případně doklady jiného státu...

3.) Mimochodem, už dnes platí právní úprava, podle které nemůže úřad vyžadovat informace, které je schopen opatřit si sám, například z vlastního archivu nebo z informačních systémů, do kterých má přístup...podle MDCR mají všechny úřady přistup do informačního systému STK, je to napaáno i v zákoně...v tom informačním systému proto najdou a vidí i evidenční kontrolu nebo technickou prohlídku včetně celého protokolu...takže pokud nemáš v ruce protokol z EK, který jsi zapoměl doma, prostě jej nepředložíš a úřad upozorníš že si protokol může najít v databázi IS STK...V případě sporu u správního soudu vyhraješ...jsou k tomu judikáty

4.) protokol zu EK se úřadům fyzicky předkládá proto, že zákon 56 a provádní vyhláška ukládají úřadům POVINNOST naskenovat protokol z EK a vložit - přiložit scan protokolu k elektronickému záznamu daného vozidla...

5.) úřednice které musí tyto zákony z dílny neschopných politiků dodržovat, nebudou nikdy slavné...vždy budou ( z pohledu lidí kteří vůbec nic nechápou) jen za blbé krávy, které nepřemýšlí selským rozumem...*smich*

paveldvorak

Kdybys to četl pořádně, EK bude po scvhálení novely platit rok:-P MDCR navrhovalo 2 roky, ale pan poslanec KOlovratník má jiný názor domnívá se že EK bojuje proti stáčení tachometrů a proto navrhnul jen 1 rok a prošlo to

aj

To vim z jehelniku, já se ptám, jestli standardní TK bude pro účely převodu či zrušení auta také platit rok, chápeš?

Kolovrtník spíš lobuje za prachy pro stk :)

STK obsahuje EK. Takže samozřejmě. Nenapadlo mě, že to někdo neví. Notabene když se k tomu vyjadřuje.

hodnocení

0x

Normálně bych došel na úřad, nechal vydat nový TP a značky a hned to vrznul do depozitu. Vyřízeno, nikdo nic nebude řešit.

Ostatně - ústní kupní smlouva nepochybně obsahovala převod vlastnictví až přepisem, takže vyřízeno.

aj

Taky řešení, akorát že za ztrátu značek se platí, a hlásit krádež značek je stejný co se tady panu Cukráři nelíbí

Každá legrace něco stojí.

aj

No jasně, akorát předpokládám že když se chce zbavit povinnosti platit České kanceláře pojistitelů docela nemalé peníze, tak to jde dost proti sobě.

kolik teda čkp zaplatí za ty 3 roky

co se tady panu Cukráři nelíbí
Vždyť pan milan toto navrhoval, resp. ne přímo, ale ve své nápovědě

orione, děkuji, ale pan aj nechápe a vymýšlí nesmysl...

aj

Však pan Cukrář tady pořád píše něco o lhaní.

Já nevidím žádný rozdíl ve lhaní o ztrátě SPZ a TP nebo ve lhaní o ztrátě vozidla. Je to jedno a to samé.

anebo možná pan Cukrář to vidí jako lhaní menší a lhaní větší?

já tady popisuje rozdíl, když se přizná ke ztrátě SPZ a TP, tak tím vlastně je postaveno najisto, že veškeré škody a nepojištěné vozidlo musí zaplatit... Jo to přesně chce, tak OK.

Co to plácáš? Tázající se výslovně smiřuje s tím, že zaplatí, co bylo doteď, ale chce poradit, co dál.

Nevím, jak souvisí nový TP a značky se lhaním. Prostě tam přijdu, a řeknu po pravdě, že nevím, kde jsou, a proto potřebuji nové...

aj

Podle mého názoru, pokud se podaří prokázat, že ho někdo koupil, ale neukradl, tak kupec měl povinnost pojistit, nebo ne a mýlím se? Prosím o citaci zákona, že ne... pak samozřejmě uznám, že se mýlím.!

A že neví kde má značky a technický průkaz? Tak pokud ho prodal, no tak asi ví kde má značky i TP = předal ho kupci! Tedy na základě čeho soudíte, že je to "menší" lež?

Tyhle teoretické dohady nic neřeší. Proč tu tedy někdo rádoby znalý nenapíše vzorovou smlouvu, podle které odpovědnost za vše, pod smluvní pokutou, přebírá kupující? A dále návod k tomu, jak to dále řešit.

Když se tady ty dotazy opakuji každý den a není tu žádná relevantní odpověď.

Žádná smlouva nemůže zrušit zákon. Takže pokud se nezmění zákon, je povinnost na prodávajícím.

Já jsem řešení napsal. že ho neakceptuješ je tvůj problém.

gene, pan aj píše: Podle mého názoru,

..

juro

Podle tvého názoru je povinnost pojistit si auto na prodávajícím? A proč neuvedeš tu citaci zákona.

přijde mi to dosti nelogické. Vlastně je to úplně blbost

jo a mimochodem, nic nebrání mě jako kupující musí pojistit auto, které ještě prodávající neodhlásil z pojištění, dokonce i jedna pojišťovna ti pojistí dvakrát jedno auto, aby inkasovala dvakrát peníze :)

Vím to, protože jsem to několikrát řešil. Jsou tak blbý v jedné pojišťovně, že udělají novou pojistku a pak mě nutí dávat výpověď na to původní pojištění

výtka
Upozornění od sys milancukrar 27. 11. 2022 14:52:04
Bylo by vhodné oslovení, aby dotyčný mohl reagovat. Koho se ptáte
Oni dovolí jich platit klidně 10..Ale pokud bys měl plnění,tak to jde jen z jedné a né 10x ..To už si ohlídají...kujvy jedny

jaj*
hodnocení

0x
Podívejte se na internet jesi nějakej jouda č XXX neprodává to vaše auto, no pak je koupit a prodat už s přepisem. Ale zase bych nekoupila auto ke kterýmu není techničák a plná moc od majitele z technicaku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]