Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Regler alternátoru Felicia

Od: vladino* odpovědí: 200 změna:

Gumidek, musel som založiť nové téma, lebo na predošlé mi už nechce dovoliť písať, vraj "píšete na starší téma, bude overováno..."Takže, našiel som na nete regler alternátoru, ktorý stránka vykazuje ako na Feliciu 1.3mpi 50kw, 14,5 Volt, viď : autodoc.sk/... . Mne to vizuálne a zjavne nesedí na Feldu, výzorom mi pasuje na môj druhý autiačik Seat Cordoba Vario 1.9tdi, r.v. 1997, motor AHU. Čo ty na to? Ďakujem

zámek
Upozornění
Tato otázka obsahuje 200 odpovědí. Lze tedy předpokládat, že původní otázka je vyřešena. Máte-li další, vložte ji jako novou otázku.

200 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vladino*
hodnocení

A to neviem, ako sa mi podarilo k téme priradiť obrázok-symbol motocyklu.

wz

Protoze jsi vybral MOTO

hodnocení

0x

Jestli máte na feldě origo alternátor tak potřebujete tento-(akorát lepší značku)

autodoc.cz/...

Kamarádovi s VIKou altík hořel. Asi vada kusu,a le nikdy bych tot am nedával. Ani JEZPOL. Jsou to šmejdy.

vladino*
hodnocení

Áno, mám kúpený kvalitnejší regler Huco, ten je čierny a plastový. Mňa zaujalo to dobíjanie 14,5 volta, lebo origo Feliciové dávajú bohužial len do 14V, čo je na nočné svietenie a ešte k tomu za dažďa slabé. Tých 14,5 volta by bolo super, ale ako tak rozmýšlam to bude asi regler možnože na Bosch alternátory. Origo na Feldu je s káblikom, ale ten bol bez káblika. My sme o tom silnejšom dobíjaní debatovali s Gumidkom, ten mi odporučil tú "tuningovú diodu", ale ja si na takéto vŕtanie v alternátore netrúfnem, preto som sa pýtal, či sa dá dopasovať na klasiku Magneton. Ale asi nie.

Nový "jiný" dotaz, nové vlákno. Jinak je v tom bordel.

14,5V chtějí většinou AGM baterky díky své technologii.

Na Autodocu nemáš VW ani Škodu. Ten regler je třeba na Ford.

Do Felicie může mít jiný rozměr nebo délku či přítlak uhlíků. Může ti zničit kotvu rotoru velkým přítlakem uhlíku vyjede koleje a zničí kroužky nebo nebudou pasovat montážní otvory.

Jestli chceš na Huco zvednout napětí, tak si na ten bílý drátek dej usměrňovací diodu 1N540* a zvedneš dobíjení o 0,7V vejš.

Pokud ti přesto kolísá hodně napětí, tak může být vadný diodový most alternátoru a jeho připojení na statorové cívky a kostru obalu víka altu. To ti regulátor nepomůže.

bery*

Já bych jen doplnil k tý "tuningový" diodě :)

Používám ji už asi 20 let a nedám na ni dopustit, ale kdysi jak mě ve formanu, tak později přítelku ve feldě, opakovaně vypekla. Doslova, buď se časem nějak vyhřála, nebo prostě nevím, ale jednoho dne se přes ní altík prostě nenabudil. Já to postřehnu hned, ale ženská až když jí přestane hrát rádio a při telefonátu u chcíplýho auta si to začne pomalu dávat do souvislosti s už pár kiláků svítícíma kontrolkama abs a pytlů ... Chvíli se to hlásí třeba i kolísáním napětí a pozdějším nabuzením, ale to je první a poslední varování.

U Magnetonu přes ni jde celej budící proud, takže 3A dioda, navíc třeba ve smršťovačce, je v tom horkým prostředí asi dost na hraně. Takže jsem pak přešel na 2 paralelně. U jedný 16ky feldy s Boschem mi to se schovanou diodou fungovalo dlouhý léta správně, u druhý se mi ven vytažená dioda při stání v koloně hicem od svodů odpájela :) No a u oktávky musím zatím zaklepat, tam už dioda (taky pro případ poruchy vytažená ven ve smršťovačce) slouží asi 8 let jedna a ta samá, tam jsou svody dozadu a budící proud regl bere přímo z výstupu, přes diodu jen měří :) Takže, musím zaklepat, 1,6AVU s altíkem Valeo se dlouhodobě ukazuje jako konečně správná konstelace pro spolehlivou funkci tuningový diody. Vlastně i když, taky úplně ne, asi to nesouvisí (při cca 350tkm na tacho), ale měnil jsem jednou stator kvůli spálenýmu vinutí. Navíc jako výhodu regl v tomhle altíku evidentně má nějakou teplotní kompenzaci, protože s diodou napětí ve velkým mrazu leze až na cca 15-15,5, zatímco v letním pařáku sotva přeleze 14V (voltmetr mám za klíčkem, takže už trochu s úbytkem), po zbytek roku je to někde mezi :)

Já tu diodu měl nakrimpovanou přes Fastony. Vůbec jsem jí nepájel. Měl jsem stejnou obavu.

1N5408 je 3A do 100V

1N5401 je do 100V opět 3A.

Na můstku alternátoru je výrobce magneton taky používá. Proto jsem je tenkrát taky použil.

...

Dnes jsem rád za Bosch na Fabii a tohle vůbec nemusím řešit :)

vladino*
hodnocení

Aha, teraz som uvidel, že hoci mne udáva k tomu to regleru Feliciu 1,3mpi 50kw, je tam priradenie k Bosch alternátoru. Gumidek, ty píšeš, že vyššie napätie je k baterke AGM, ale ja mám v aute baterku Ca/Ca a ak si dobre pamätám z jej technického listu, tak tá potrebuje dobíjanie až 14,9 Volta. Preto keď ju dobíjam nabíjačkou, musím nabíjačke dávať zimný režim po celý rok a ten je aspoň 14,7 Volt. Inak do budúcna, pasuje mne na feldu namiesto Magnetonu alternátoru Bosch bez nejakých úprav? A tá dioda sa teda dá napojiť do série na reglerový káblik? Ja som sa obával, že, musím robiť zásahy vo vnútri altíku ako zásah do diodového mostíka a tak. To číslo tuningovej diody hovorí niečo predavačovi v mototechne, alebo to je pre neho "španielská dedina?" Pýtam, lebo to bližšie nepoznám. Ale ako si mi poradil, dám tam silnejšiu AKB, lebo 45 Ah je nič. Ja som kedysi vo Fiate 600 D dal namiesto 45 Ah 55Ah (väčšia sa nezmestila) a tá mala viac ako 8 rokov keď odišla a to odišla len preto, že som narukoval na vojenčinu a nebol som doma 5 mesiacov... Inak tie tuningové diody môže byť dobrá vec hoši a ak mi v tomto poradíte, odpíšem to OEM číslo a idem do Moto. Vďaka moc za rady. A Gumidek, ako som písal, nové vlákno som musel založiť, lebo mi nedovolilo do neho písať, hoci Ty si mi mohol odpisovať, mne sa nedalo. Vraj staršia téma... Toto číslo som myslel : 1N540* dioda tuningová..

Elektrosoučástky se nekupují v mototechně. Tam ani neví, co je dioda. Musíš nějaký radiomateriál. Třeba tme.eu, gme.cz a podobné ochody se součástkami.

Ca-Ca Silver chce trošku vyžší napětí. To máš pravdu.

Altík Bosch bez úprav tuším šel jen z nějaké starší Audiny, jinak ty držáky jsou jiné.

bery*

A já jen ještě doplním, že nenásilně externě jde ta dioda doplnit jen u Magnetonu, kde je na to "příprava" (nebrat mě doslova :)) v podobě drátku s fastonem, takže na diodu stačí dát samec a samici fastonu a použít ji jako mezikus/prodlužovák. U běžných "světových" altíků jde buzení vnitřkem, takže aspoň v mým případě to u Bosche i Valea znamenalo úpravu reglu v podobě přerušení buzení a připájení drátků s diodou mezi "přívod a místo, kam původně vedl" (naposled jsem to upravoval před několika lety, už si to moc nevybavuju). Ale asi by to šlo pořešit i přímo v altíku a do reglu tak pouštět už zkreslený napětí, ale to jsem nezkoumal.

Zkoušel jsem u záložní 1,6 feldy, která ročně najede tak 100 - 200 kiláků, dát pro maximální zrychlení dobíjení i 2 diody sériově, ale jak se trochu ochladilo a napětí lezlo k 16V, rozsvěcel se pytel, tak zůstala zase jenom jedna. Opačně bych musel zase srážet další diodou to napájení pro něj :)

vladino*
hodnocení

Takže káblik reglera vytiahnuť z diodového mostíka, a naň (nakontakt mostíka diód) pripojiť do série túto diodu a k nej z druhej strany nastoknúť onen faston káblika reglera? Nevidel som takúto diodu na vlastné oči, ale je jedno ako bude otočená? Je tam nejaká šípka? Lebo ako viem diody sú aj usmerňovače a teda podľa mňa prepúšťajú prúd iba jedným smerom. Veď aj preto led diodové svetielka svietia iba na správnu polaritu, nie? Alebo žeby sa jednalo o niečo celkom iné?

Uvažuješ správně. Diodě zapojení jedno není. Zde vpodstatě chybu neuděláš, aby to mělo fatální následky.

Pokud bude v seii špatně, tak regler bude odpojený a pokud bude správně, tak bude fungovat zmíněný způsoběm se ztrátou + 0,7V, což je pro Ca-Ca AKB žádoucí.

vladino*
hodnocení

Takže objednávam diodu 1N5408, poriešim nalisovanie fastonov a pridám do serie a odskúšam. Prosím ťa, ešte mi povedz, či si sa už stretol s tým, aby zo zadného tlmiča zmizla tá väčšia guma (puk) čo drží karoseriu nad pružinou na miske pružiny?

Nesetkal jsem se s tím. Ale může se vymlátit do rozpadení u nějaké staré zanedbané vrány.

A nebo to někdo blbě složil.

Nejprve si tu diodu dej zkusmo, ať si nenalisuješ chybně samce a samičky fastonů na její konce.

vladino*
hodnocení

Viem čo myslíš s tými fastonmi, aby sa to dalo odskúšať, prípadne prehodiť (otočiť) a nanovo založiť zalisovať na furt. Ozaj, odporúčaš aj takú malú objímku na diodu a prišrobovať ju k alternátoru?

vladino*
hodnocení

componentsinfo.com/... Gumidek, pozri, je to ono?

vladino*
hodnocení

Tak objednané sú diody oboch čísel 1N5408, tá je 3A/1000 V a druhá 1N5401 a tá je 3A/100 V. Čo myslíš tá na tých 100 voltov by mala byť asi lepšia, alebo tá na 1000 voltov? Objednané z ČR tuším Conrad predajňa.

Je odolnější proti průrazu napětí. V soustavách na 230V se používají 600V. Je to z důvodu usměrnění střídavého napětí.

Na regleru není střídavé napětí nikdy.

Navíc je tam stejnosměrné napětí do 16V

vladino*
hodnocení

Áno viem, striedavý prúd je v alternátoru, kde ho dávajúdo jednosmerného formátu (napätia) diody na mostíku, a regler je "kŕmený" už zjednosmerneným prúdom? Alebo ma opravdo reglera ide jednosmerný prúd privedený z AKB. Takto to je pravda? A na základe stavu AKB regler rozhoduje o výške budenia a tým výške vyrobenej striedavej elektriky ktorá je diodami na mostíku "zjednosmernená" a prechádza v altíku na 6-ku šrob smaticou, ktorý je spojený hrubým červeným káblom na + kontakt AKB. Takto to je, však?

AKB krmí přes žárovku regler. Pomocné 3 diody mostu mu zvedají napětí. Je to jako zpětná vazba.

Dle napětí regler tranzistorem uvnitř zapne nebo vypne proud do buzení. Bez proudu v kotvě rotoru se ve statoru přestává indukovat napětí. Díky tomu drží nějakou hladinu napětí (14V).

Regler alternátoru Felicia

vladino*
hodnocení

Zdravím Gumidek. Prosím ťa, ktorá je odolnejšia proti prierazu? Neviem ktorú sú myslel, či tú na 1000V, alebo 100V? Prišli mi už a predstav si, tá 1N5401 na 100 Volt je 2x tak väčšia velkosťou.

To se mi nezdá. Vyfoť je obě. To mě zajímá.

vladino*
hodnocení

Tak presnejšie, ten menší má priemer 4,4 mm dĺžka 6,6 mm a väčší 5mm priemer a dĺžka 9,5 mm. Samozrejme, referoval som ti to ako objem a merané šublerou bez drôtikov len válček (súdok). Jeden -1N540 viď 1N5401 dioda usměrňovací 3A, 10 ks za 250 Kč/ks na nete deklarovali ako firma Iskra a druhý som asi videl Diotec Usměrňovací dioda Diotec 1N5408 . Dúfam, že ti to dobre ukáže. Inak je tam optický klam, až šublera mi ukázala presné rozmery, ale veľkosť je rozdielna.

Tak potom každý výrobce má jiné pouzdro. To je normální.

Tento má 1N5401-*****8 pořád ve stejném pouzdru se stejnými rozměry.

pdf1.alldatasheet.com/...

Dej si tam klidně tu osmičku na 1000V, ale je to jedno v této aplikaci. Přes tu diodu půjde proud jen do rotoru altíku. Nikam jinam.

vladino*
02.12.22 16:56
hodnocení

Ďakujem

vladino*
hodnocení

Ešte jednu vec podľa skúseností, mám takú obavu, alebo dojem, či sa od tej diody neodlomia jej drôtiky (nožičky)? Predsa sú z plného (teda nie pružného a voľne ohybného) drôtu a mám lentakú obavu, či sa tento drôtik neodlomí. Sú tam predsa len vibrácie a keď je to len pricínované (zalisované), predsa to len pracuje. Mám mať obavu? Tie drôtiky (nožičky treba skrátiť? Skúšku smeru -otočenia diody spravím za pomoci "čokoládok".

Čokoládky tam necpi. Čím to bude váži víc gramů, tím se to bude více třepat a utřepe se to.

Utřepanej propoj na tomhle místě ti nebude signalizovat kontrolkou závadu dobíjení a kldině vybiješ baterku. Je dobré doplnit v autě voltmetr. Nebo palubní počítač APRI TC-6

vladino*
hodnocení

Nie na stálo, len na vyskúšanie funkčnosti (dobíja/nedobíja), prípadne otočiť, vyskúšať a keď bude dobre, zalisujem, natiahnem zmršťovaciu bužírku, založím... Áno s čokoládkami to vyzerá ohavne a o to trepanie, kývanie máš pravdu, to by sa "vytĺklo", studený spoj, alebo by aj odpadlo. Ešte sa ťa opýtam, keby že to zlyhá, dobíjať to prestane a čo, kontrolka sa nerozsvieti? Ďakujem vopred

Ne, v tomto úseku zapojení se kontrolka nerozsvítí.

Žárovka se neukostří a nebude na ní úbytek napětí, který by ji rozsvítil.

Otočená dioda udělá to samé co rozpojený či přestřihnutý drát do regleru.

vladino*
hodnocení

Ozaj a samotnú funkčnosť môžem kľudne vyskúšať aj na ten regler čo je tam momentálne nahodený, všakže? Nemusim sa báť? Ďakujem

doplněno 07.12.22 19:06:

Fakt sa nerozsvieti? Veď keby došlo k prerušeniu dodávky budiaceho prúdu do reglera a následne na uhlíky, kntrolka nám nedá vedieť, že altík nedobíja? Pýtam sa, lebo fakt neviem a predsa, ty sa v tom pohybuješ.

Vypojením buzení kotvy rotora nebo regleru altík nepoškodíš. Jen bez buzení nebude vyrábět na statoru.

Nesmíš jen odpojit u funkčního alternátoru akumulátor za běhu motora. Bez zátěže může v palubní síti skočit napětí a zničit přepětím ECU. Zrovna u Felicie a Fabie jsou řídící jednotky Siemens Simos 2P a 3 a ty jsou na tyhle srandy citlivé. Bosch EDC jednotky jsou lepší.

Tedy nerozpojuj B+ a svorky 30 za chodu.

Pozor i na zkraty, protože B+ na altíku Felicie a Favorit nemá nikdy jištěn pojistkou. Může tedy snadno zhořet kabel. Až Fabie a Octavie mají hlavní pojistkový box přímo na baterce.

vladino*
hodnocení

Ja som chcel diodu spojiť s drôtikom tou lisovacou rúrkou (spojkou) bez izolácie a následne vložiť do zmršťovačky, ale u nás "veľký odborník" čo má predajňu elektromateriálu tieto spojočky nemá. Odporučil mi, aby som to zacínoval, ale niekto tu píšete, že sa mu to vplyvom tepla "rozcínovalo" a bolo po dobíjaní. Musím ísť do okresného mesta, tam ich budú mať oveľa skôr, kúpim ich a zalisujem. Doma mám len tie s červenou a modrou izolácoiou, ale zdajú sa mi na tento sakrament také moc veľké, akoby neogabané. Ale skôr by to bolo lepšie ako tie skúšobné čokoládky.

vladino*
hodnocení

Gumidek, chcem sa ťa spýtať na novo, či má deravý výfuk, potrubie alebo spoje výfuku vplyv na kolísanie otáčok, ktoré sa s príchodom mrazov zosilnilo? Už sme sa o tom bavili, poradil si mi inú klapku Pierburg, mal som ich cez inzeráty sľúbené, ale nič mi neprišlo. Včera som hovoril s kamarátom, ten mi prisľúbil, že prekutrá zásoby a klapku by mi postúpil. Len to sa ťa chcem spýtať, či po výmene klapky pokiaľ je zlý výfuk, nebudú lietať aj po resete otáčky? Nemám totiž montážnu jamu na výmenu výfuku a zdravie stojí za prd. Ďakujem

S klapkama je problém v tom, že lidi dají do oběhu opotřebené a tedy nefunkční. Jen některé ještě vyhovují. Je to 50:50.

Těsný výfukový systém pochopitelně ovlivňuje chod motora, takže tak.

Máš už svojí diagnostiku? Stačí notebook a KKL USB kabel s VAGcommem

vladino*
hodnocení

Áno, mám už svoju diagnostiku,jednu si mi dal Ty, z netu na zálohovanie a druhú mi neskôr dal kamarát VAG-COM, syn mi chce na vianoce vyčleniť notebuk ktorý doteraz používal na prácu, len ho vo firme musia "vyčistiť" a dá mi ho na takéto veci a ešte som si kúpil navyše bluototh tú zásuvku na diagnostiku (ak nájdem netový odkaz na ňu tu ti ho napíšem), len musím vyskúšať, či ho felda podporuje a ten KKL/USB kábel mám.

vladino*
hodnocení

ELM327 Bluetooth diagnostika pre autá (#MER622) uvidím, čo to bude dobré, alebo na prd. Prišlo mi to aj s malým inštalačným CD-čkom. Samozrejme po odskúšaní dám info. Ozaj, kamarát mi písal, že túklapku má pre mňa. Gumidek, je tam nejaké rozpoznanie rozdielu medzi klapkami do roku 1997 a do 2001? Počet káblov, poloha štekrov a pod?

ELM327 je u Felicie absolutně kničemu. Totálně vyhozený prachy. Nenastavíš nic. Je to jen hračka pro děti, kdy vidíš otáčky motoru a teplotu. Nic víc.

Klapky pro 1.3MPi Pierburg mají všechny stejné číslo dílu = rovnaké

vladino*
hodnocení

Našťastie to stálo len do 10 €, ale bolo tam písané :autá po roku výroby 2000, moja Felda je 2001, tak som dúfal, že snáď...Dnes idem ku kamarátovi pre tú klapku... Ďakujem.

hlavně si ju vydrbej kartáčkem na zuby a ACETONEM. Nic lepšího není.

vladino*
hodnocení

To vieš, bude sa lepšie čistiť mimo motora. Dnes mi prišla jedna tá klapka zo Žiliny, pýtal za ňu 15€, lebo chce vyprázdniť garáž a pribalil mi v cene aj zapaľovaciu lištu na MPI. Hovoril, že jemu jazdila Felda na túto klapku super a keď auto vyraďoval z evidencie... Veď to poznáš. A ešte mám jednu u kamaráta, len tu bola poladovica (ledovka) na cestách, tam som včera nešiel pre ňu. Ja budem musieť do tej klapky - hrdla z boku smerom od ľavého reflektoru vyvrtať dielu na prívod LPG. Ale ešte ti musím povedať jednu vec, keď som bol z tej klapky už celkom nešťastný, čítal som na nete všetko možné. Aj hlupákov, aj múdrejších aj múdrych. Áno, vyčítal som z príspevku jednej českej firmy AP-pneu, kde ich mechanik písal, že mnoho vodičov si myslí, že na felde sa aj po vyčistení klapky po prejdení cca 500-800 km auto, resp. RJ samonastaví na opravené nové hodnoty. Toto mi tvrdil aj môj kamarát, ale nič sa neudialo. Tento český mechanik ďalej písal, že áno, samonastaví sa Felícia 1,6 mpi, Fábia, Octávky, ale Felicia 1.3mpi nie. Vraj na to RJ 1,3 mpi nemá Firewal, alebo niečo podobné. Ja som na dg. zatiaľ nebol, takže... A druhý nejaký človek písal, že na 1,3mpi felde po čistení klapky, ale aj nejakých iných úkonoch treba zapnúť bez štartovania na cca 30 sekúnd kľúčik zapaľovania a až potom štartovať, alebo vypnúť ho a potom štartovať, presne neviem, preto som robil obidve veci. Na a dnes ide auto ako vymenené. Ale ešte musím dodať, že som vyhodil vzduchový filter Viká a dal som tam Mahle LX 417 (číslo isto neviem z hlavy) ktorý som mal v 1,9 tdi Seate Cordobe a ešte som na jednu radu z netu vytiahol z klapky ten menší šteker a nastriekal som dnu Contact sprej, lebo vraj do tohto jediného štekra nejakých zázrakom pri daždi zateká voda, tam to oxiduje, hnije... Všetko som robil naraz, tak neviem čo z toho pomohlo, ale zatiaľ ide dobre. Studené štarty boli a sú výborné. Keď niečo zistím, dám vedieť, zatiaľ ďakujem. Ešte objednám ten filter Mann...

Občas hnije v konektoru MAP sensoru (tlak a teplota v sání) napájecí pin. Jeden ze čtyř je zelenej od oxidace.

Je zezadu sání mezi klapkou a tělesem ventilace topení do kabiny.

Bacha na ty kontakt spreje nafukují gumičky na konektorech a pak nejdou zasunout a gumka se střihne a zničí. Stačí takovou nafouknutou gumku konektoru svlíknout z konektoru a vykoupat v nitroředidle nebo acetonu a pak dát na topení vysušit. Smrskne se jak má.

vladino*
hodnocení

Áno, to bude ten konektor čo som premazal tým kontaktovým sprejom, zasúva sa zhora dolu. Neviem ako to tesní cez kábliky zhora, nevieš, nebolo by dobré,keby som to zagebril tzv. tavnou pištolou? Ono to je nevodivé, utesní to zaliatím prípadné prasklinky kade prechádza káblik do štekra, nemáš s tým takúto skúsenosť? Dík

stačí seshora na drátky troška, ale troška! vazelíny. Pak tam přes drátky do prostupů do vnitřku konektoru nezateče nic.

vladino*
hodnocení

Vidíš, dobrý nápad. Ozaj, máš aj typ na názov vazelíny, musí byť kontrétne nejaká, alebo je to jedno? Od kamaráta mám origo vazelínu na akumulátorové kontakty, názov neviem, ale je talianská.

silikonová. Žádný agresivní patlaniny. Nebo LV2-3 na ložiska.

Stačí minimum dvě kapky na špičce sirky

vladino*
hodnocení

Výborne, urobím. Tak dnes som prebehol auto na trošku dlhšiu vzdialenosť cez kopce, a znovu je to tu. Vysoké, asi 1100-1200 otáčok, kolísanie otáčok, prudký pád otáčok, až 3x zhasol motor. Ja už neviem, robí to aj na benzín aj lpg, ale trošku lepšie na benzín. Pokiaľ sa nezahrial poriadne aj schladičom, išla super, a sa riadne zohriala, tak to prišlo. Niečo podobné robili staré autá, keď sa motor zohrial, všetko sa zarosilo aj z vnútra rozdeľovača, spojov a iné, nastala "cukatúra".Ak stihnem kamaráta vo vrštadi, behnemk nemu na Vag.

vladino*
hodnocení

Teraz som sa vrátil z diagnostiky u kamaráta, vykázalo tam v závadach 3 veci, jedna bola niečo so škrtiacou klapkou, na nej skrat, potom prvý vstrekovací ventil skrat na kostru a to tretie si nepamätám. Na tretíkrát sa mu podarilo zmazať závady, adaptačné hodnoty a dať tam základné nastavenia. Auto zatiaľ ide, uvidím do kedy, ale dám vedieť.

Jestli tam máš LPG, tak plynaři jsou hovada v elektrice. Vůbec jí nerozumí.

Už jsem zažil několik LPG systémů na MPi skupinovém vstřikování, že tam dali relé, které odpojuje vstřikovače při plynu a dali pouze jedno na všechny 4 vstřiky.

Zapojili dvě a dvě skupinky vstřiků origo na jeden drát a udělali z toho monotronic, kdy vstřikovače pak už vstřikují všechny naráz a né dva a dva střídavě. Místo toho, aby zachovali skupinky a použili dvě relé na odpojování.

Proto asi ta závada zkratu.

koukni se na tohle tema

poradte.cz/...

Regler alternátoru Felicia #2

vladino*
hodnocení

Áno, aj ja tam mám len jedno relé, pokiaľ sa nemýlim rozpojovacie. LPG mám však nie sekvenčné, ale staršia klasika karburátorové, kde jediná hadička s plynom ústi do hrdla škrtiacej klapky pod plastovým deklom. Nikdy som nad tým nedumal, ale jedno viem, že zapaľovacia lišta odpaľuje naraz iskru na dvoch a na ďaľších dvoch sviečkach. Vstreky sa tiež otvárajú naraz dva a zas dva? To mi nepasuje. Inak ja viem a potvrdzujem, že plynári sú "kúzelníci" a nad tými káblami sa čudujem ako puk. Čo som mal na starej Dácii1300 lpg, tam boli 3 káble a hotovo. Bola nula-plyn aj benzín vypnuté, a potom buď pustené jedno, alebo druhé... Keď sa pýtam u nás v lpg servise na radu ohľadom plynu,veru nemajú tušenia. Ako mohli dostať certifikáty?

Felicia má systém vstřikování Siemens 2P.

Tedy skupinkové.

Cívka naráz hodí jisrku dvoum a zase dvoum válcům střídavě.

Úplně stejně pracuje vstřikování paliva, kdy vstříknou dva vstřiky palivo naráz a pak druhé dva naráz.

...

Propojit dohromady skupinu vstřiků a udělat z nich jednotu 4 stejně fungujících je naprostý nesmysl od plynařů. Spotřeba a emise vzrostou, protože čekající palivo před ventilem v sání už dávno není emulzní mlhou po rozstřiku, ale je spíše kapalným kondenzátem a ten se hůře zapaluje.

Mimo jiné proto auta s LPG mají problém s jízdou na benzín.

...

Doporučuji si tam dát dvě relé a zapojit vstřiky zpět do skupinek tak, aby každou skupinko odpínalo jedno relé samostatně a ovládání těchto relé dělala teprve jednotka LPG naráz.

vladino*
hodnocení

S tým "bludiacim" palivom, resp. zmesou, to chápem. Určite trošku naviac dostane zabrať aj katalyzátor, ktorému sa či chcem, alebo nie, trošku ešte nezapálenej, niekde ujdenej zmesi újde (naskytne). Ale poviem ti pravdu, poprepájať to na 2 skupinky si netrúfnem (teda tie vstreky) Ono, ja som s tým skoro 40 rokov nerobil, ja som bol pri starých škodovkách po Rapidky, Garde, Lady...

Když mi odfotíš rozbalené káble u vstřiků a místa napojení na relé, tak ti to mohu přesně nakreslit. Není to složité.

vladino*
hodnocení

Cit. :"Když mi odfotíš rozbalené káble u vstřiků a místa napojení na relé, tak ti to mohu přesně nakreslit". Aha, ty asi myslíš, miesta odkiaľ tí "odborníci vytiahli a napojili káble do relátka a z neho kam idú?

Jo. Ideálně tak, aby svazek nad vstřiky byl rozbalen tak, abych viděl barvy drátů a dokreslil ti jasné zapojení.

vladino*
hodnocení

Ja poviem synovi, nech ti sem najskôr dá nejakú fotku, fotky, aby si sa vôbec zorientoval v tom, čo tam porobili tí plynári a potom to, čo budeš potrebovať ďalej.

23.12.22 21:26

ok

vladino*
hodnocení

Prosím ťa, skôr ako sa budem paprať v tej elektrike, chcem sa ťa spýtať, či máš skúsenosti s týmto prípravkom na princípe podtlaku na odvzdušňovanie bŕzd. Ja mám obavu, či to nemôže cez hlavný brzdový válček popri tiahle od pedálu prisávať vzduch pri podtlaku v systéme? nasenaradi.cz/...

Když je pedál nestlačen, tak kapalina s nádobky může volně proudit do systému klidně až ke kolům. Při sebemenším posunu pístků tandemového válce se přesunutím gumiček ucpou dopouštěcí otvory od nádobky, aby jsi kapalinu netlačil do nádobky a ke kolům, ale jen ke kolům. Chápeš? Se koukni na řez hlavního brzdovýho válce. Je to jedoznačně nakreslené.

Tvůj přípravek v odkazu je princip Venturiho trubice. Na stejném principu nasává benzín karburátor do vzdušníku a obohacuje směsí motor.

Já preferuji přetlakový systém s dopouštěním kapaliny, kdy nafoukáš do nádobky brzdovky vzduch a tlačíš brzdovku tlakem do systému.

Auto na zvedáku pak komplet jen odvzdušníš každé kolo zvlášť a je to hned.

mlparts.cz/...

Regler alternátoru Felicia #3

vladino*
hodnocení

A čo by si povedal na toto? : aamarket.sk/... alebo : obchod.damoslovakia.sk/... - niečo tom princípe, ale len hlavica. Podľa mňa stačí aj obyčajné viečko z vyrovnávačky a v ňom ventilka z káry. Nevedia, čo majú za to pýtať, banda jedna. Ja som už robil na tom podtlakovom sersame, ale stále mi to cez tú manžetu prisávalo vzduch, teda išli bubliknky a človek nemôže naisto zistiť, či sú tie bublinky z okruhu brzdového systému, alebo prisaté cez manžetu, alebo cez závit odvzdušňovacieho šróba. Aj keď sa roztrháš, tú manžetu neutesníš na 100 % a nemáš istotu, či je všetok vzduch preč. Preto som aj ja myslel, že ten pretlakový sakrament by bol lepší a napája sa priamo z kolesa u vodiča, tuším to potrebuje 2 atmosféry jeden typ, a ten druhý 1 atm. Inak ten HBV úplne chápem princíp, jeho prácu. Ale je dobré si to oživiť v pamäti a predsa máš aj dennodenné skúsenosti s tým. Ozaj, aby som nezabudol, po "vynulovaní"závad RJ sú otáčky dobré, okolo 800 ot/min, neskapína. Ja som pred tým menil plynové lanko, zohnal som len čínu za 3,50€, ale neskôr aj CZ do rezervy za cca 14 € spolu naraz s tým chladičovým spínačom Š 105-130. Neviem, či keď som musel naplno otvárať klapku pri výmene lanka a neskôr pri čistení klapky, či to sa RJ nejako nezaregistrovala ako chybu, hoci kľúčik bol vypnutý... Ale to je len tak na mojom dohade... Zázraky sa dejú...Zatiaľ moc ďakujem

vladino*
hodnocení

Proto je přetlak lepší. Akorát nesmí být moc silný, aby nezničil nádobku či nějakou manžetu v pístkách nepodfoukl. Napájení přetlaku s pneu je nejlepší řešení. Navíc máš nádobku, která ti automaticky nádobku brzdovky dolévá brzdovkou, jak odvzdušńuješ a nemusíš to hlídat a furt dolévat a sundávat to víčko.

Samotné víčko co by adaptér potřebuje kompresor s redukčním ventilem, který je třeba u lakovacích pistolí, kde je možnost nastavit jemně přesný tlak. Nemůžeš tam fouknout 4 bary z kompresoru jen tak.

Ideál je max 0,5 - 1,5 Bar

tedy 50 - 150kPa

28.12.22 12:47

vladino*
hodnocení

Cit. : "

Nemůžeš tam fouknout 4 bary z kompresoru jen tak. Ideál je max 0,5 - 1,5 Bar". Prosím ťa, teraz si myslel tých 0,5-1,5 bar pre striekaciu pištol, alebo na tlak vo vyrovnávacej nádobke brzd?

Nastavený tlak pro pistol, odpojíš pistol a místo ní dáš víčko.

Nastavený tlak do pistole je stejný a výsledný jako do nádobky.

Nikdy si neviděl lakovací soupravu? Tlak se nastavuje na filtrech za kompresorem, pak jde hadicí do pistole, kde na pistoli jen měníš rozprach a poměr vzduchu s barvou.

filtry-filtr.cz/...

vladino*
hodnocení

Jáááj, ty hovoríš o profi kompresoroch. Ja som myslel na celkom obyčajný z "Baumaxu, Hornbachu..." Tam je regulačný ventil len taký prdinec, čo sa ním točí a nastavuje sa tlak do "spotrebiča". Ale vyčítal som z tej objednávky z manuálu, že do tej nádobky a následne z nej sa púšťa tlak z kolesa, ktoré je nafúkané na 1,4 atm.(baru), tak je to najpresnejšie a najistejšie. Ďalej je tam poznámka, že sa spotrebiteľ nemusí obávať, že tam musí byť len 1,4 baru, že sa práca dá vykonávať aj pod tlakom 0,7 barru, ale ten tlak 1,4 je max prípustný tlak, presne to, čo si písal ty, že aby to nebuchlo pod vysokým tlakom a nerozhádzalo po celej dieľni, napríklad vyrovnávaciu nádržku, brzdovku a podobne. Inak som si to objednal, presne ten, čo si mi odporučil, čiže pretlakový "sakrament". Vieš, ja som sa sprvu aj obával, či sa tým odvzdušnia aj zadné kolesá, lebo je tam záťažový ventil, v mojom prípade dva priamo na HBV. To som sa obával, či tam neni potrebný ďaleko väčší tlak ako tých 1,4 baru. Nemám ani šajnu, aký tlak je potrebný na pretlačenie toho záťažového regulátoru. Ale jedno viem, že šliapnutie na pedál bude rozhodne väčší tlak ako 1,4 bar.

Ten tlak se protlačí i do zadních koles. Omezují pouze průtok, takže při stejném tlaku poteče brzdovka trošku pomaleji, ale velmi zanedbatelně (nebo nikdy jsem to extra neskoumal, normálně to teklo i tak).

Pokud máš zátěžový regulátor na zadní nápravě, tak si můžeš jako pokus naházet do kufru těžký věci a jak zadek sedne, tak zátěžový regulátor otevře víc doplna bez omezení.

Pokud máš omezovací ventily na HBV a na zadní nápravě zátěžový regulátor chybí, potom můžeš použít klidně tlak 1.4 bar, ale jak ti projdou bublinky přes omezovače na HBV, potom už je to jedno a odvzdušníš i tak na 0,7 bar.

Na hrubé odvzdušnění stačí nalít brzdovkou, povolit na zadním kole odvzdušňovák o kousíček, aby kapal a netekl a pak sešlápnout několikrát pedál brzdy na podlahu s pauzama. Pak to odvzdušníš napřesno s přípravkem a tlakem 1 bar a je hotovo. Nemusíš se bát, že by to neproteklo ;)

vladino*
hodnocení

Výborne, ďakujem. Ja mám tie omedzováky na HBV. Len stále mi to nepasuje, ako sa mi to mohlo zavzdušniť pri výmene predných platničiek? Jedno si musím priznať, že som nemal povolené víčko na vyrovnávačke na HBV pri tej výmene platničiek. Jedine, žeby tam vznikol podtlak (teda ak je zapchatá dierka na víčku- to musím pozrieť), a pri pustený pedálu keď som došlapával platničky ku kotúčom, žeby pri podtlaku niekde prisalo vzduch? Jedine tak. Na to víčko som naozaj zabudol, lebo ma naháňalo počasie. A pedál je makký, resp. mäkší, lepšie chytá, keď šlapnem 2x, ide už vyššie, tvrdšie a zvýši sa účinok brzdenia. A mám podozrenie, že pri vyšiej cca 90 km/h keď som pribrzdil, auto zprvu ťahalo vpravo a hneď sa to vyrovnalo.

Víčko nemusíš povolovat. U Feldy není vzduchotěsné k vůli plováčku s kontaktem na kontrolku ( ! )

Pokud je kapalina stará a nemění se co 2 roky DOT4, tak přehřátím v pístkách předních třmenů může vařit a bublinky zavzdušní systém.

vladino*
hodnocení

To je dobre vedieť o tej vzduchotesnosti, resp.netesnosti, o tom bode varu a následnom zavzdušnení z bubliniek varu, to mi nejako ušlo, ale super vedieť, ale aj tak našťastie som nemal kde brzdovku prevariť, lebo také trasy a jazdy som nerobil, a kvapalinu som menil ja osobne, lebo som menil HBV a aj ZĽ válček bubnovej brzdy a vtedy som to odvzdušňoval tým podtlakovým odzdušňovákom, ktorý mi požičal kamarát. A dnes mi prišiel email, že mi doručujú ten pretlakový odvzdušňovač bŕzd čo sa pripája na koleso, (1,4 bar) čo sme sa o tom bavili, tak to po sviatkoch prebehnem, odvzdušním. Klapka ide zatiaľ dobre (po resete RJ).

Nekvalitní brzdové obložení, které špatně brzdí má za následek i přehřívání. Proto nekupuj levné šmejdy desek a kotoučů.

Dávám jen ATE a TRW.

vladino*
hodnocení

Vidíš, ani to mi nenapadlo! Nekvalitné obloženie tiež môže vyvolávať horšie trenie s vyššou teplotou.

vladino*
hodnocení

Ale aby som nezabudol, to zavzdušnenie, zmäknutie pedálu a jeho dlhší chod vznikol v tom momente, keď som tam dával (menil) predné platničky, v ktorých tie pierka-drôtiky som vymenil, musel som dnu kúsok zatlačiť piesty do prasat na oboch stranách a následne našlapať pedál, aby dosadli. Okamžite som uvidel, že je pedál mäkší a má dlhšiu dráhu chodu naprázdno (nižšie zaberá). To bolo hneď vtedy. Ozaj nemám vedomosť, či som niečo mohol pobabrať. Piestiky so dnu zatlačil len zatlačením, žiadne točenie piestika pri zatlačení, žiadne mazanie, len zatlačenie. V tom by nemala byť zrada hádam. Má Felicia nejaké "špecifiká", ja neviem napríklad, či pri zatlačení pedála aby dosadli prasce, musí, alebo nesmie byť naštartovaný motor a teda posilovač brzd, alebo hocičo, čo sa vymyká od iných áut. Niečo ako 100 áut, 100 chutí. Aj tabletka zaberie každému človeku inak... Ozaj, neviem či som písal, tá sada je doma, môže po sviatkoch odvzdušňovať.

1. Předním třmenům se nikdy neříká prase. Prase se říká zadním bubnům a jejich pístkům, prootže čumák prasete připomínají svým tvarem.

2. Při zanedbané údržbě předních třmenů a ponechání prasklé manžety pístku nebo dojíždění tenkých desek a velkému vystavení pracovního pístku orezne jeho vystrčená plocha. S novými deskami a kotoučem musí pístek být zatlačen zcela dovnitř třmenu, ale to už se dotýká těsnící kroužek orezlé části a krom zavzdušnění nemusí těsnit a prokapává popř se i zasekává a kolo blbě odbrzdí.

koukni zde, když jsem měl Favorita.

poradte.cz/...

skoda-techweb.cz/...

TRW nebo LUCAS origo opravná sada třmenu se už koupit nedá. Jen ty šmejdy Frenkit (ale jsou použitelné na nějakou dobu).

Regler alternátoru Felicia #5
31.12.22 15:37

vladino*
hodnocení

Zdravím. No musím uviesť rozdiely ČR/SR. U nás sa prasa hovorí prednému brzdovému válcu a strmeň a to aj v označení predajcov sa používa len pre tú časť, ktorá je prišrobovaná dvomi šrobami, teraz neviem či priemer 10, alebo 12mm, ale je to asi 10mm šrob, teda na 17 kľúč a do dier ktorého sa vkladajú tie dva plávajúce segmenty s manžetkami a do ktorých sa zašrobuvavajú "nagebrené" zaisťovacou akoby farbou 2 ks šroby 8mm, teda na 13 kľúč. Teraz som pozeral na škoda-díly, skutočne, u Vás je to držiak strmeňa, u nás strmeň, ale zadný válček je u nás len válček.To ak pamätáš, ako sa nám prihovoril do debaty ten pán z Moravy, keď hovoril, že u nich je pajser zase niečo iné, dokonca tan spomínal aj čakan, alebo krumpáč... Veď to poznáš. Ale o tom zahrdzavenom prednom strmeni (prasati) mi ani nevrav. Čo som sa s tým natrápil na Dácii. Stále mi to blokovalo, dralo platničky. Keď som sa pýtal mechanikov, že to musí byť namazané, teda ten veľký piest a strmeň, tak každý tvrdil, že nie. Potom mi jeden dnes už nebohý kamarát povedal, že on to maže M6AD olejom a poskladá. No to som urobil a bolo to 1000 a 1 !. Bol svätý pokoj, koleso nikdy viac neblokovalo. Ja som sa vtedy bál, aby nerozleptalo brzdovú gumičku a auto by bolo bez bŕzd. A to mi aj bratranec jeden piestik vysústružil z nereze, ale strmeň oxidoval a piestik chytal. Mazivo tam musí byť. Prosím ťa, tie plávajúce segmenty sa niečim mažú? Neverím že tým olejčekom ktorý pribalujú k nim. Ešte by som veril tak vazelínou A00, alebo grafitovou vazelínou, alebo molykou (olej zmiešaný s grafitovým práškom), aby to aj mazalo aj tlmilo vybrácie a nárazy.

Na brzdy patří pouze ATE plastilube a olejíček je jen pro seskládání pro minimalizaci poškození manžetek a těsnění.

Nesmí se to skládat brzdovkou, protože mokré části naváží vodu ze vzduchu a rychle to zrezne.

Jiné vazelíny zase nabobtnají gumičky a manžety.

Regler alternátoru Felicia #7

vladino*
hodnocení

Vidíš, to ma tiež nenapadlo, že brzdovka je síce ako mazadlo a uvoľňovač, ale naväzuje vodu zo vzduchu a potom to hrdzavie. Tak táto pasta je origo na tie plávajúce čapy? Zase som sa niečo naučil.

Jo, je do čepů. Já s ní omažu i tu stranu pístku třmenu, který je "nasuchu" pod manžetou. Jedna strana pístku je trvale ponořené v těle třmenu v kapalině brzdovky a druhý konec kouká za těsnící gumičkou ven a kryje ho jen ta gumová manžeta. Lehoučce je tedy pod ní omazán.

Ale je vhodné mít silné desky a zbytečně nemít tuto část pístku vystrčenou ven ze třmenu, aby kompenzoval opotřebené desky a kotouč vzhledem k jeho přímé životnosti a korozi i když je pod manžetou schovaný.

Takže zbytečně nedojíždět staré desky z jiných aut a podobné úsporné nesmysly, jak to někteří dělají.

...

Ta vazelína je hlavně vysokoteplotní a tudíž nevyteče. Nesmí tam přijít měděná pasta na výfuky, protože ta vyschne a zůstane měděný tvrdý film, který sice do jisté míry klouže, ale čepy v držáku třmenů vymlátí (vzniknou vůle). Lepší je tam mít tukové lože na vymezení vůle touto pastou od ATE.

Ještě jsou i nějaké keramické pasty.

Jiné vazelíny vytečou, protože nejsou vysokoteplotní a mohou vytéct na kotouč a snížit brždění nebo prostě vytečou a čep díky vodě zarezne, že nejde ani vytáhnout z držáku. Další poškození způsobí nevhodná vazelína samotné manžetě z gumy, kterou naleptá.

vladino*
hodnocení

Tú vazelínu rozhodne pozriem ako som písal. Som rád, že si mi poradil niečo, čím sa dá poriadne a predpisovo namazať piestik prasaťa (strmeňa) bŕzd kotúčovej brzdy. Ver tomu, že to v servisoch poctivo nemažú. Momentálne mám starosti a aj zdravie hapruje...

Zdraví hapruje všem ;)

vladino*
hodnocení

Prosím ťa, ešte dotaz, resp. upresnenie, toto je taká istá, alebo obdobná a plnohodnotná vazelína na tie piestiky? autokelly.cz/... Ďakujem.

Používám tuhle

autokelly.cz/...

kelly: ATE 700014

vladino*
hodnocení

To sú k...y ! Videl si ten objem tuby? Ale keď treba, tak treba.

Nekupuju v kelly. Mám rád autodíly-pema.

Kelly má takové marže navšem. V kelly kupují jen laici nebo lidi, kteří nutně potřebují opravit auto i v sobotu či neděli a chtějí díl ihned.

vladino*
hodnocení

Dobre vedieť, vďaka. Momentálne ma štve, že som zistil,, že mi (vodičovi) vo Felicii stojí voda pod nohami. Najskôr som si myslel, že ju (vodu) do auta nosím na topánkach a že do koberca presakuje cez deravú gumu-rohož. Dieru som zalepil a voda je tam stále. Zatiaľ ako sa mi zdá, voda akoby presakovala niekde nad ľavým kolenom vodiča, lebo tá odhlučňovacia ja neviem či pena (molytán), alebo filc je modrá a má snahu visieť. Doteraz som s feldou nemal takúto zlú skúsenosť, ale všetci vieme, že leto bolo suché, voda nemala ako zatekať, ale teraz sú poriadne dažde a časté, takmer furt prší. Prosím ťa, nepamätáš sa, má felda v podlahe odtokové otvory tak ako mal aj Fiat? Trabant viem že nemal, ale Felicia si nepamätám. Dieru, resp. miesto zatekania musím nájsť. Za socializmu keď zatekalo okno, mali sme osvedčenú vec, a to Rezistin ML dutinový sa tou hadičkou nastriekal po odtiahnutí gumy pod ňu, zaschlo to a bol pokoj. Len tu nevidím pod palubovku ako u starých áut. Je to nepríjemné, všetko sa naraz serie...

Feliciím časem vyrezne rám, ve kterém drží gumové těsnění okna. Stane se to jak na kufru, tak u čelního skla.

Odtok na podlaze není. Do auta nesmí téct.

Dříve se prodával pro karosáře opravný díl, ale byla to pakárna na přesnost a pečlivost. Časově taky zdlouhavé vzhledem k vystrojení celého interiéru a části mot. prostoru a střechy.

amd-autodily.cz/...

vladino*
hodnocení

Zatiaľ ďakujem.

vladino*
hodnocení

Prosím ťa, povedz mi na našponovanie vôle plynového lanka u MPI. Ale ber to s veľkou rezervou, lebo budem preháňať, čo sa týka veľkosti vôle, radšej ako byť tou segerkou nastavená nulová vôla, teda lechtanie priotvorenia klapky, je lepšie mať radšej veľkú vôlu hoci aj na 3 drážky na segerku na lanku? Veím, že chápeš čo myslím. Ďakujem.

Nesmíš nastavit nulovou vůli. Klapka je standartně v klidu na cca 4°. Díky nulové vůli by neměla svůj pohyb servem, jak mít má.

Navíc hrozí, že při sešlápnutí plynového pedálu se klapka poškodí. Budeš tlačit nohou její doraz a zničíš ji!

Doraz pedálu planu musí dělat šroubovací komínek pod pedálem. Nesmí doraz dělat sama klapka.

Nejlépe se to seřizuje diagnostikou, kdy si vyjedeš její úhel natočení.

...

Bez diagu nahrubo:

Sešlápni "rukou" pedál plynu a zkus, zda se volně dotkne (ťukne) o dorazový komínek na koberci. Nesmí ti u konce ťuknutí zapružit. To by znamenalo, že se opřel doraz klpaky samotné a teď jen silou překonáváš napnutí lanka a táhneš to celé na doraz komínku pedálu. To je špatně a musíš segerovkou "na vůli".

Nebo vytáhni segerku, sešlápni plyn na podlahu a zatiž ho cihlou. Pak rukou klapku dootevři na max a koukni, kam ti vychází segerka. Pokud někam mezi, tak seřiď komínek na koberci.

...

Když už máš dole sání vzduchu ke klapce, tak jí otevři rukou za vnější kladku s lankem (nikdy né vevnitř za klapku samotnou! Ohneš ji a rozhodíš úhly) a vyčisti ji kartáčkem na zuby a acetonem. Dělej to na úplně studeném motoru, ať nezničíš kat a nepřeháněj to. Aceton musí být na klapce a né nastříkaný v motoru.

Klapku ze sání moc nesundávej. Origo těsnění nelze koupit.

vladino*
hodnocení

Vidíš a ja som špekuloval, prečo má Felda a novšie autá vôbec, ten "štupeľ" pod plynovým pedálom. Je to akási ciacha, alebo miera na chod pedála a teda aj klapky. Už je to jasné. Stále sa učím. Jedna vec prosím ťa, majú Felicie a to všetky vyhotovenia Felícii sklopné spätné zrkadlá na dverách? Aj ten najzákladnejší model bez antény a reprákov vo dverách? Ďakujem

Zrcátka jsou všechny sklopná. Žádná nebyla pevná. Ani na X-Line nejsou pevná.

Cejch to určitě není. Jen to eliminuje fakt, aby na to řidič nedupnul a pedál nezlomil nebo nezničil lanko či mechaniku klapky. Aby tu nesmyslnou sílu některých řidičů pojmul ten doraz pod pedálem (komínek).

vladino*
hodnocení

Aha, rozumiem. Inak tie zrkadlá potrebujem sklápať pokiaľ dávam auto pod plachtu, len sa bojím, že ich odlomím, tak silno držia a plachta veľmi odstáva. Na iných dverách som videl a skúsil, že zrkadlá idú ľahko, len tie moje...

Na většině Feld jdou blbě, protože základ je z hliníku a ten časem zaoxiduje, jak se se zrcátky nehýbe.

Stačí prostříkat spodní otočný kloub uvnitř mezi plasty konkorem a počkat tak 2 hodiny. Během toho ještě několikrát pokropit. Pak chytnout obouruč zrcátko a cukáním se ho snažit sklopit.

Jak se sklopí, tak vlastně vyskočí z kloubu a vznikne asi 1mm mezera.

Do té mezery pak injekční stříkačkou naper motorový olej a zrcátky opakovaně cvič tam a zpět, až ti půjdou jak po másle.

Neboj se toho. Jen to prvotní uvolnění si dej záležet.

vladino*
hodnocení

Vďaka moc, skúsim

03.02.23 14:41

vladino*
hodnocení

Od rána doteraz tu napadlo 15-20 cm nového snehu, (pozn. starý sneh tu nebol), a stále kydá. Okres Prievidza Slovensko.

Na střední moravě ráno napadlo a dovečera déšť vše rozpustil.

vladino*
hodnocení

Snažil som sa tie zrkadlá sklopiť, ale ani "ň".Musí to byť riadne zaoxidované. Bojím sa, že to odlomím...

Psal jsem ti, že s tím musíš mít trpělivost. Nejde to hned. Musíš to zalévat dost dlouho nějakým WDčkem. To nestačí udělat jen jednou a pak za týden se modlit, ale třeba každý den to prostříkat.

Nech si to na léto. V mrazech plasty křehnou a nepruží (spíše v mraze praskají)

vladino*
hodnocení

To máš svätú pravdu. Studené by sa to mohlo rozletieť, dobre že si to pripomenul. Školácka chyba z mojej strany. Ale striekať WD to budem ako píšeš. Vďaka

vladino*
hodnocení

Zdravím ťa.Tak teplo sa nám blíži (na prácu na tom zrkadle zima neprichádza do úvahy), kĺb zrkadla striekam WD a ak bude ozaj dosť teplo, pustím sa do toho. Inak tú diodu na altík som vyskladal tak ako som ti spomenul za pomoci čokoládok, na prvýkrát som to asi trafil, dioda , resp. jej strana s pásikom ide bližšie k regleru a strana bez pásiku na mostík, potom som to rozobral a polisoval za pomoci drôtových dutiniek, pričom tá plastová strana dutinky je otočená z oboch strán plastom na diodu a slúži ako akýsi kryt (obal, púzdro) na diodu, ktorá má v tomto kryte ako-takú vôľu a drôtiky som zalisoval ku kontaktom diody kliešťami origo na dutinky stlačením kontaktu do štvorca v priereze, to cele som dal do zmršťovacej bužírky a nahrial, to aby okrem vodotesnosti zabránilo ohýbanu kontaktu z diody a následnému ulomeniu z diody. Ja viem, píšem to moc komplikovane, ale ty si to vieš vyložiť. Inak som to len skúsil zatiaľ na cca 5 minút, lebo som zatiaľ regler nemenil, ale najbližšie to urobím. Bránilo mi v tom počasie, zuby... Inak som si poznačil aj hodnoty prúdu s diodou aj bez, taktiež so svetlami a bez. Ak chceš, napíšem ti ich. Inak v jednom momente po naštartovaní to vyskočilo na sekundu na 15V a nasledne to išlo dolu, ale ako píšem zatiaľ s plechovým reglerom z mototechny. Diodu som vytiahol a vrátim ju tam až s plastovým HUCO reglerom.

gumidoff
12.03.23 22:05
Super

vladino*
hodnocení

Zdravím ťa. Tak nahodil som "Huco"+ oné zariadenie diody a výsledné dobíjanie hneď po naštartovaní je 14,7-14,8 V bez svetiel a následne 14,5 Volt so stretávačkami, alebo diaľkovými svetlami. Pred tým bolo 13,4 Volt na voľnobeh so svetlami, max 14,0 cca na 2000ot./min. dnes 14,5 V. Je to podľa tvojich predstáv a v poriadku? Ďakujem, s pozdravom.

Ano.Tato napětí běžně dává třeba Bosch altik. Hodnota dobíjení vhodná pro kalciove Aku a EFB.

vladino*
hodnocení

Ďakujem, potešil si ma. Ozaj, aj svetlá svetia silnejšie, lepšie vidím večer.

A topení funí vic

vladino*
hodnocení

Poviem ti pravdu, kúrenie som nepúšťal, ale zajtra idem po okrese, určite pôjde silnejšie. Svetlá na voľnobeh svietia dobre, ale pri pridaní plynu viditeľne zosilnievajú.

To je normální. Ty magnetony špatně dobíjí na ten volnoběh, jak jsem psal. Diodou jsi posunul jen hladinu napětí o 0,7V vejš, ale to houpání to pochopitelně neodstraní. Může to být slabší a může to být i silnější to houpnutí napětí dle opotřebení kroužků na rotoru či diod v můstku a i mechanicky jejich přiletování a přechodových odporech při smontování a oxidace vík a dobré kostry o konzolu motoru a zemnícího propoje od mínusu baterky na kastli a z kastle dolů na blok.

Zvednutí napětí řeší jen jakousi normu, aby nebyl problém baterku dobíjet při dnešní potřebě svítit celý den a mnoho lidí ještě fouká ventilací a má rádia.

galen
Pamatuju si, že mně dobíjela Felda 1,3 i na volnoběh. Alternátor 55A z Favorita. Se světly a topením na dvojku bylo vždy aspoň 14,1V a když bylo všechno vypnuto tak 14,3V. Žádné pohasínání světel jako u stodvacítky se nekonalo. Takže tam má spíš někde nějakou chybu. Určitě to není vlastnost starých magnetonů...

vladino*
hodnocení

Dnes som trochu odsledoval, keď bežala vrtuľa chladiča + stretávačky + kúrenie na 1, na voľnobeh dávalo 12,1 Volt. To isté na cca 2 000 ot/min 14,1 Volt. Bez spotrebičov cca 14,4 Volt po príjazde domov, merané v zapaľovači. Minule to bolo 14,8 V.

Bylo by vhodné ty vyhřáté cínové spoje diodového můstku proletovat či ho rovnou celý vyměnit a perfektně vyčistit hliníková víka.
Hlavně pozor při dotahování B+. Lépe přidržet tu spodní matku. Jinak se při dotahování hejbe i ta spodní a plastová průchodná praskne.

vladino*
hodnocení

Cit.: Pokud Vám nějaká odpověď pomohla, oceňte ji kliknutím na "zelené tlačítko" vedle odpovědi. Děkujeme.

vladino*
hodnocení

Diodový mostík som menil pred cca 3 rokmi, dával som nový, lebo sa mi odlomil kontakt pripojenia regleru. Ale ešte to odsledujem, lebo sa mi to nepozdáva.

Do jisté míry je to vlastnost. Ty magnetony jsou prostě blbe navržené. Sám výrobce experimentoval se zmenšenou řemenici v roce 92 a pak 93. V té době se ještě celý den nesvítilo a Fabie už magnetony nemají. Přestalo se to tedy vyvyjet.

vladino*
hodnocení

Zase mi blbnú otáčky motora na voľnobeh, cca 1200 ot/min, ako sme spolu asi pred zimou debatovali sme to zresetovali a dali výrobné nastavenia, išlo to doteraz OK, až teraz to začalo blbnúť. Ráno mi studený motor pri rozbehu zašklbal, ale ešte to išlo, ale pri návrate domovpo vykvaltovaní už otáčky blbli. Ešte raz to zresetujem a keď to najbližšie zblbne, vymením škrt. klapku...

Pokud se při resetu ve vagu na kanále 098 hodnoty stále pohybují a poblikují, tak jsou potenciometry klapky v haj**u.

Sehnat dobrou klapku je oříšek.

vladino*
hodnocení

Vďaka za radu, odsledujem to a dám ti rozhodne vedieť. Inak našťastie mám klapky kúpené s bazaru, dúfam že niektorá bude dobrá. Na pohlad sú pekné obe, ale to sa len uvidí či sú (je) dobré/á. 2 až 3 krát do roka najmenej musím dávať "klapku" na VAG a nastavovať.

Jak se aktivuje kanál 098, tak musíš čekat cca 10 - 20 sekund, až se hodnoty usadí a přestanou skákat. Pokud stále nepatrně poskakují, tak je potenciometr vydrápaný.

vladino*
hodnocení

Prosím ťa, dnes som behal s autom a dnes tá klapka držala volnobeh na cca 800 ot/min. Je to "normálne" aby jeden deň otáčky lietali na 1300, nechceli spadnúť a na druhý deň akoby nič ide na 800?

Stále dokola.

vladino*
hodnocení

No, zase mi nejde písať.

vladino*
hodnocení

Už som zistil ako to je, keď ti sem dávam link na jeden diel (napodobeninu katalyzátoru) od autodoc.sk, stránka ho nepríjme a nedovolí nič napísať. Jedná sa ako som písal o podľa mňa presnú kopiju (napodobeninu) katíku do roku 1998 na tejto stránke a nič. Chcel som, aby si ma v tom len uistil, že sa jedná o to,čo som spomínal.

vladino*
hodnocení

Gumidek, prosím ťa, nevieš náhodou, prečo nemá ísť keramický katalyzátor na pohon lpg? Prípadne, ako s tým vybabrať. Ďakujem.

To netuším... jak jsi na to přišel?

vladino*
hodnocení

No lebo čo som pozeral katíky v ponukách, tak keramické sú písané s poznámkou "nie na pohon lpg". Niekde to však neni ale neviem či je to neznalosťou, alebo alibizmom predávajúceho. Lestriz už za rozumnú cenu nekúpiš a o univerzálnom sme spolu debatovali, ako bude po EK na povali a namiesto neho bude falošný kat. To by mohol tú chvíľu vydržať aj keramický, nie?

Já myslím, že LPG a CNG snesou oba. Ale fakt netuším.

vladino*
hodnocení

Prosím ťa, pamätaj na mňa s týmto katalyzátorom a ak by si sa niečo dozvedel, započul, daj mi vedieť. A ešte, neviem či sa moja otázka dostala k tebe ohľadom tej atrapy katíku na autodoc.sk, je to ono? Myslím ako falošná "ale nefunkčná" náhrada? Niečo len ako okapotovaná trubka? Vďaka.

Ten odkaz vlož znovu sem. Už netuším, co to bylo.

Když něco o LPG a katu zjistím, tak ti dám vědět ;)

vladino*
hodnocení

Nedovolí mi to sem dať link na to, jedná sa o imitáciu katíku na Feldu, obojstranné príruby, na nerozoznanie od pravého katíku, ale asi bez "vnútorností" na stránke autodoc.sk. Ďalej sa ťa chcem spýtať, mám VAG COM, IHR 304.0 a ten kábel KKL má označenie 409.1. Nemáš vedomosť, či je kompatibilný s tým VAGom - diagnostikou? Nemám s tým skúsenosti.

Ano, je to funkční.

vladino*
hodnocení

Lebo ako hovorí syn, že ono to nechce komunikovať s autom, akoby nemal spojenie. Syn hovorí, že nevie, či tam netreba nainštalovať nejaké "drivery". Ono totiž k tomu káblu nebolo žiadne inštalačné CD, tak sa nevieme pohnúť. Pritom som videl takýto kábel na nete v ponuke a v sade bolo na fotke aj CD.

Vyfoťte sem ten kabel.

Děláte instalaci na windows?

Jaká verze windows?

V ovládacích panelech a správce hardwaru to hlasí co? Co potřebuje kabel?

Většina kabelů potřebuje FTDI drivery, protože je to převodník USB na serial (COM port) přímo v tom kabelu.

FTDI drivery jsou volně dostupné.

Snaž se odpovědět na všechny otázky. Můžu pomoct. Případně na uložto uploudovat vše potřebné.

vladino*
hodnocení

Tak Windovs je to ten najnovší a najaktuazovanejší asi 10 (syn neni v tejto chvíli doma, behá ohľadom Velkej noci...) takže mi to nemá kto okamžite odfotiť a dať sem, ale syn je programátor, ale robí na všetkom možnom, aj pre štát, len nie na autá, ale jemu stačí len toto čo si mi napísal prečítať a bude vedieť o čo sa jedná, ale kábel je kúpený z Alzy, modrý kábel, USB VAG OBD -II kabel, FIF303 alza.sk/... -viď link. Sranda tento link mi pustí a z autodoc.sk nie.

vladino*
hodnocení

Tak Windovs je to ten najnovší a najaktuazovanejší asi 10 (syn neni v tejto chvíli doma, behá ohľadom Velkej noci...) takže mi to nemá kto okamžite odfotiť a dať sem, ale syn je programátor, ale robí na všetkom možnom, aj pre štát, len nie na autá, ale jemu stačí len toto čo si mi napísal prečítať a bude vedieť o čo sa jedná, ale kábel je kúpený z Alzy, modrý kábel, USB VAG OBD -II kabel, FIF303, tam naskočí, lebo link mi táto stránka neberie.

vladino*
hodnocení

Kód: FIF303 Produktové číslo: OBD-II USB inak KKL VAG-COM for 409.1

Inak to FIF303 už alza rozpozná a ukáže

Tak to by měl zvládnout.

Ať se ve správci zařízení koukne na ID hardwaru, to si vygooglí a najde driver.

Nebo rovnou nainstaluje FTDI a přiřadí se mu virtuální COM port. Musí pak vybrat COM1 - COM4.

Prográmek neumí COM5 - COM80 třeba. Podle HW pak musí s něčím prohodit, ale COM dnes nikdo nepoužívá a asi se mu přiřadí 2 nebo 3 nebo 4 rovnou samo.

Ten pak na VAGu (v programu v nastavení) pak zaškrtneš, že je na něm ten kabel připojen.

...

Netuším, jak je na tom VAG s kompatibilitou 32 a 64 bit windows. Měl jsem vždy 32bit XP a 7 a na něm jsem jel a jedu.

vladino*
hodnocení

Zdravím ťa, tak dnes sme VAG spojazdnili, syn si pôvodne myslel, že všetko od A po Z je v pôvodných inštaláciach,ale keď si "ťa" prečítal, hneď vedel, čo je vo veci a čo ešte treba stiahnuť. Tak sme diagnostiku aj prečítali, zase vykazovalo vstreky 1 a 2, skrat na kostru a škrtiaca klapka, tuším tiež skrat na kostru sporadicky. Včera si auto už aj same pridalo plynu dole kopcom, nemusím ti hovoriť, aké by to mohlo byť nebezpečné niekde v kolone áut, alebo v križovatke. Tie dvoje čísla pri nastavovaní klapky (tam bolo niečo okolo 4,20 a druhé 3,14 čísla sú približné, zabudom som presne), skrátka tieto sa nepohli pri nastavovaní, presne ako si na tom bazíroval. Zajtra vyskúšam, dám ti vedieť, chcem sa ti poďakovať, že máš somnou trpezlivosť, taktiež syn ti ďakuje za návod. Vlado

Není zač, hlavně, že už máš pojízdnej diag.

Pokud máš LPG, tak jak jsem někde vzpomněl, plynaři jsou prasata a vstřiky u MPi Simos 2P spřáhnou v jeden, aby použili jedno rozpínací relé a né dvě pro dvě skupinky. To může dělat problémy v paměti závad.

Pokud tedy tento problém máš a máš LPG a takto zapojené.

vladino*
hodnocení

Áno mám LPG a písal si to aj mne, že plynari sú prasatá, že to dávajú cez jedno relé, čo je aj môj prípad, a chcel si odomňa, aby som ti to odbalené prefotil a dal sem, ale ono to tak krásne zabalili ku káblovaniu ktoré vedie do RJ, že sa to bojím normálne rozbaliť a fotiť, že niečo pokazím. Ale skutočne je tam iba jedno, tuším rozopínacie relé. Inak ešte vlani som jazdil na spotrebu cca 7-7,5 litra/100km, ale teraz sa nie a nie dostať pod 8l/100 km. Je to okolo 8,2 litra. Sviečky Champion RC89PYC, ako je v návode. Budem musieť dať aspoň na jeden deň auto do garáže, či nesmrdí plyn, či neuniká. Vonku to nezistím. V garáži pokial je únik, smrad ucítim. Ale ešte jedna vec,ja mám toto auto cca 6 rokov a membrány v splyňovači som nemenil, len som ho hlupák trošku rošteloval, keď auto robilo hlúposti a odmietalo ísť na benzín aj plyn. Potom išlo ok, keď som vyhodil krokový motorček lpg a dal mechanický. Nakoniec som zistil, že to bola lambda sonda Viká. Auto začalo spomaľovať, prestalo ťahať, bolo by aj zhaslo, najkôr pomohlo to, keď som prepol na benzín a keď sa riadne zohrialo aj s chladičom, začalo ísť a to aj celý deň. Na druhý deň to isté. Niekedy pomohlo, keď som nabehol na hrbolec, naraz sa auto schytilo a celý deň išlo ok. Hnusná čínska Vika lambda. Dal som tam Bosch, ale made in USA lambdu, ktorú podľa čísel si mi ty odobril a od vtedy to ide. Len tá spotreba. Krokový motorček som dal naspäť, ale ten mechanický nosím so sebou, keby nádou prdla. Na lpg by som prišiel aj 1000 km naňv čase núdze.

Ty lambdy dokážou potrápit. Mám Euro4 Fábku a pomalu mi odchází. Občas hodí chybu neostatečného ohřevu tělískem. 17524. Stačí pořádně projet a prohřát a pak se chytí a funguje (dokonce načtu i readiness kod). Jak vychladne, tak ranní start je neklidný a hodí chybu výhřevu.

Taky jí budu měnit.

vladino*
hodnocení

Gumídek, prosím ťa, tento rok ak dožijeme ma čaká asi výmena ložísk v predných kolesách. Chcem sa ťa spýtať, mám bokom kompletné tehlice prednej nápravy, jedná sa mi o to, či sú tieto tehlice presne vyrobené všetky, či si môžem vymeniť ložiská v týchto tehliciach ktoré mám v rezerve aj s prascami (brzd. strmeňmi) potom ich vymeniť kompletne zrepasované aj so strmeňmi bez toho, aby som musel ísť na geometriu? Dal by som tam aj nové brzd. piestiky, gumičky a manžety. Skrátka komplet repas. výmena predných kolies. Ako je to s tou geometriou. Dík.

Těhlice jsou stejné, jen u ABS mají těhlice díru na čidlo a závit M6 na jeho uchycení.

vladino*
hodnocení

Super, nachystám, zgenerálkujem, prehodím. Vďaka. Ešte jedna vec, niekde som čítal, že po vykonaní Dg Vagom, a následnom nastavení škrt. klapky treba ísť hneď s autom a prejsť aspoň 10km aby sa to usadilo, zaregistrovalo, uložilo do RJ a jej pamäti, neviem čo je lepšie povedať, čo mi na to povieš, je to pravda, ktorú sme opomenuli, alebo blbosť? Vďaka.

Adaptace je na kanále 098 u Feldy MPi a je nutné smazat paměť závad a neměli by tam být závady.

Podmínkou je taky motor ohřátej jízdou nebo volnoběhem do prvního sepnutí ventilátoru.

Potom kliknout na přizpůsobení ve vagu a vypsat kanál 098, počkat až doskáčou hodnoty v buňkách a komunikaci ukončit. Pak vypnout klíček a počkat 30 sekund na uložení.

Jezdit pak se nemusí. Je to hotové.

Dobré je taky nemít zapnutá světla nebo ventilátor topení, aby nekolísalo napětí v palubní síti. To by při adaptaci klapky vadilo.

vladino*
hodnocení

Vidíš, to by bolo, že nemusím potom jazdiť. Ale ešte aj tak mi prosím upresni to "do prvého zopnutia ventilátoru", je mi jasné, že myslíš vrtuľu na chladiči, ale zároveň ti chcem pripomenúť, že v chladiči mám spínač zo Škoda 105-130, teda spínacia teplota 85/80 st.C. Stále to sedí do prvého zopnutia ventilátora? Alebo sa len jedná o teplotu, aby nebola v chladiči studená voda? Alebo musí byť teplota blízka k 100 st.C? Nemám istotu, preto sa radšej pýtam. My sme včera zohriali auto na mieste do cca 80 st.C a hneď sme dali diagnostiku, resety a znovunastavenie škrt. klapky. Ale dnes ma auto prekvapilo zas otáčkami za tepla cca 80-90 st.C na cca 1200 a to z ničoho nič. Ďakujem zatiaľ.

Jasně. Vím. Sedí to. Minimální teplota motoru pro adaptaci klapky je dle dílenské příručky tuším nad 70C.

První sepnutí je dobrý ukazatel. Motor musí mít provozní teplotu a nesmí být studená voda.

vladino*
hodnocení

Výborne! Ale stále zabúdam, ale teraz som si to aj zapísal aby som nezabudol otázku. Prosím ťak pekne, v tom resetovaní v programe VagCom je jeden úkon a to, že sa má vytiahnuť podľa pokynu pojistka č. 1. Áno, robili sme to tak a poistku sme podľa toho návodu aj vytiahli. Je to tak, teda má to tak byť a vytiahnuť poistku, alebo si niekto urobil srandu? Pripadá mi to divné, ale vžiadnom prípade sa nehádam, že je to hlúposť. Kamarát keď mi robil Dg a základné nastavenia Boschom, žiadnu poistku totiž nevyťahoval. Preto som v rozpakoch. Vďaka. Vlado

Tento postup ve vagu není a není ani ve visu a v dílenské. Je to nesmysl.

Adaptace klapky je v přizpůsobení na kanále 060

Reset ECU motoru je na kanále 000 a stačí zapsat hodnotu 00 testovat a uložit

Smysl to má pouze přes továrním hard resetu přes program motordiag, kdy je nutné jednotku odpojit od baterky při nějakém procesu a je potřeba, aby nespadla komunikace kabelu, tak se vytáhne jen pojistka napájení jednotky a neodpíná se celá elektrika auta na baterce.

Motordiag pro reset felicie nemá žádnou souvislost s programem od rosst echu vag com. Společný mají pouze komunikační kabel.

Motordiag si udělal vlastní pomůcku pro feldaře, když nejde reset jednotky na kanále 000 nebo to už nemá tížený efekt při velkém nájezdu nebo poškozené klapce

vladino*
13.04.23 16:21
hodnocení

vladino*
hodnocení

Je to na youtube, len odkaz mi tu nejde "prilepiť", veľmi by som chcel, aby si si to pozrel sám, ale je to robené na konci cez motordiag... Tuším ikona MSM. Toto skús dať do vyhľadávača, lebo to https... nedovolí tu nalepiť, viď: Felicie-oprava volnoběhu,nastavení škrtící klapky

MSM je motordiag. Tam se podle postupu pojsitka vytahuje.

vladino*
hodnocení

Takže je to v poriadku? Alebo v tej diagnostike Vag je aj tá stať "výrobné nastavenia?" Trošku som mimo.

13.04.23 20:16

nerozumím

vladino*
hodnocení

No mal som na mysli, že tú riadiacu jednotku vyresetovať a uviesť do stavu ako keby bola nová musím robiť cez MSM ten motordiag,, čo je mimo vagu, alebo túto prácu urobí aj sám Vag com?

Říkají, že MSM udělá v resetu do továrka víc práce nežli vag-com na kanále 000.

Já to MSM používám, když se mi nedaří adaptovat starou klapku, ale pokud je klapka poškozená a oběhaná, tak jí stejně správně nepřizpůsobíš nikdy.

To záleží na stavu. Sám používám oba programy, ale MSM vyjímečně. Ale neublíží.

vladino*
hodnocení

Aha, takže tá tabuľka vo Vag come, na kanálu v pravo v strede trochu doprava, teda tie "000" a potom vľavo hore "098" ktoré vyťukám ja, je to isté ako keď to robím cez MSM? MSM je vlastné temer to isté, duplicitná, ale trochu dôkladnejšia práca, fabrických nastavení ako Vag? Pokiaľ je klapka ešte schopná funkcie, tak po vykonaní len Vagom (myslím tie "000" a "0098") a spustením, alebo potvrdením okienka klikom, by som už MSM nemusel použiť? Dobre som tomu porozumel?

Jo, dobře jsi porozumněl. Nebo alespoň takto k tomu přistupuji já.

vladino*
hodnocení

Ešte sa ťa spýtam, a tá VAG-Com 409.1 (alebo 0) je tiež na Feliciu? Na Seat cordoba Vario 1.9tdi r. 1997 mi vystačí aj tá Vag 304?

Ta VAG 409 je poslední pro ten KKL kabel a rozdíl co jsem pozoroval je jen ve vytvořeném makru buněk. Buňky bloků hodnot jsou pěkně popsané a vyskakuje i přizpůsobení různě i rychlá nápověda kodování či popisu kanálu.

vladino*
hodnocení

Prosím ťa, dnes som zas otvoril Vagom závady a zas mi vykázalo okrem klapky aj vstrekovače 1.a 2. válca. Ale čo som videl na nete, tak aj iní popisujú pri závade, alebo zlyhaní klapky aj tieto dva vstreky. Vieš k tomu niečo viac? Čo by to mohlo robiť? A prečo? Vďaka.

Kolik máš najeto?

Pokud jsou LPGčkem opravdu přes jedno relé spojené všechny 4, tak se uspokojivé diagnostiky stejně nedočkáš. Sežeň si celý MPi svazek motoru. Od nádobky s uhlím, kde začíná a končí vede jen po motoře.

S ním to otestuj.

vladino*
hodnocení

Najazdené cca 297 000 km, áno LPG, áno iba 1 relé. Ten zväzok skúsim cez kamaráta na vrakovisku.

Na tom svazku dávej bacha u konektoru na čidlo tlaku sání. Tlaku a teploty zezadu za škrtící klapkou čidlo MAP.

Dost často ten čtyřpinovej konektor má jeden pin úplně zelenej zaoxidovanej.

I na svém to můžeš zkontrolovat.

vladino*
hodnocení

Zdravím ťa soudruhu. Tak ako si mi kázal, teraz som akurát skontroloval na svojom aute vzadu na sacom potrubí, skoro súčasť škrtiacej klapky ten 4 piňák. Sú OK, ale máš pravdu v tom, že ten posledný káblik v ňom, teda najbližší k HBV a posilovaču brzd a ku krytu kúrenia, ktorý je bledomodrej farby, nebol zaoxidovaný na zeleno ako to ľúbi robiť napr. medenka, ale bol z tých 4 kontaktov najtmavší, ale v pohode. Preto som celý "piňák" zvnútra strekol conact sprejom a zopárkrát (3-4x) vytiahol, zasunul, vytiahol, zasunul, (stále hovoríme o štekri), aby sa to prešúchalo a obnovilo-zlepšilo kontakt, zložil som to dokopy a zvrchu, tak ako si mi radil asi vo februári (únor) som zhora okolo káblikov tupou ihlou a striekačkou cvrkol asi 1 až 1 a1/2 mm silikonovej vazelíny, ktorá ide do ventilov (kohútikov) na pitnú vodu a rozotrel som to v tých dierkach okolo konektorov tenučkým, asi 3mm štetcom aby sa vazelínka rozotrela a aby voda dnu nemohla ísť. Ďalej ťa chcem poprosiť, keď sa otvorí deklík škrtiacej klapky, kde sú tie pohyblivé kontakty, má sa tento priestor, alebo jazýčky, dráhy kontaktov niečim vystriekať? Pretrieť? A čo a ako konkrétne? Ďakujem.

Klapka je nerozebiratelný díl. Hodně lidí vydrápané potenciometry potírá diavou na nábytek. Já tuto opravu neuznávám. To je jako skoro sjeté pneumatiky nastříkat sprejem na pneu, aby byly jako nové, ale v prvním aquaplainingu zjistíš, že je to naprd.

Uhlíková dráha potenciometru se nedá opravit, pokud je už vyjetá. Diava jen zajistí, aby hodnoty ve vydrápání moc neskákaly, ale stejně je to naprd dle mě.

Ale co naděláš, pokud neseženeš lepší a málo jetou klapku.

P.S.: Soudruhy si odpusť. Dík

bery*
Na Diavu nedám dopustit :) Ale kde ani ta nepomůže, tak pomůže nepatrně změnit vzájemnou polohu desky s odporovýma drahama a pohyblivých kontaktů na jezdci. Drahy jsou dostatečně široký, takže stačí tu desku nepatrně posunout a kartáčky jezdí zase po nový povrchu.

vladino*
hodnocení

A ja som myslel, že tie dráhy sú kovové (meď, mosadz, alebo niečo podobné). Na uhlíky som nemyslel, to ma vôbec nenapadlo. Ale dáva to zmysel, uhlík je výborné suché mazadlo, je super vodivý. Škoda, že sa nedá naniesť ako napríklad cín... Čiže, nemusím sa ťa pýtať ani takú hlúposť, či nedostať kúpiť tú celú plochu, kde sú tie dráhy uhlíka...

Uhlík je tam k vůli svému odporu. Je nanesen na keramické destičce. Vpodstatě na tenkém izolantu je film uhlíku na nějaké dlouhé dráze. Ta má na začátku proti konci nějaký odpor. Jezdec, který po dráze jezdí sem a tam funguje jako odpočka. Odporový dělič.

Kdyby dráha byla měděná, tak je odpor i na dvoumetrové dráze téměř nulový. Proto je tam uhlík, který má velký odpor.

Potenciometry v elektronice jsou buď uhlíkové nebo pomocí cívek z "odporového" drátu.

klapka má dva potenciometry, spínač volnoběhu a servomotor

skoda-techweb.cz/...

Regler alternátoru Felicia #8

vladino*
hodnocení

No doparoma, skoro som padol na zadok, skutočnesom čakal niečo celkom iné. Asi fakt tomu nebude pomoci, už chystám druhú klapku, musím najskôr zohnať mosadznú rúrku, vonkajšieho priemeru 12 mm, vnútro priemer 10mm, dĺžka cca 43 mm, narezať závit, dieru vyvrtať zboku do hrdla klapky, toto na prívod LPG a môžem meniť celú klapku. Len nemám potuchy, kdeby mohli mosadznú rúrku predávať...

LPG firma vrtá nátrubek do klapky?

Jsem myslel, že mají redukční podstavec a ten si upraví a klapku bezezměn na tohle posadí. Něco jako EGR přívody u VW motorů pod klapky.

na fotce uprostřed. Škoda, že to velikostně nepasuje na Feldu. Lepší než klapku k vůli LPG ku*vit

Regler alternátoru Felicia #9

vladino*
hodnocení

Aby som nezabudol, áno, vrtajú dieru do hornej časti hrdla škrt. klapky, tak, aby sa tam ešte vmestilo aj to okrúhle gumené tesnenie, ktoré je v tom plaste (kryte) ktorý sa nasádza na klapku, tam dajú tú mosadznú rúrku 12 mm so závitom, do hrdla narežú tiež závit a tú mosadznú rúrku do hrdla zašrobujú a neviem čím "zalepia". Ja mám starší typ reduktora (splyňovača), ale už elektronik, ktorý má navyše len cievku, ktorá v prípade zapnutia, prepnutia, zhasnutia motora okamžite odstaví plyn do hadice do sania klapky a následne motora. Ja nemám sekvenčný splyňovací lpg system, a ako som aj preštudoval, prívod do motora musí byť privedený jedine nad klapku, ktorá sa plynovým pedálom otvára zhora. Nesmie byť tento typ ústiť pod klapku. Ono by to podtlakom vyrvalo membrány, lebo to je "atmosférický" systém dodávky lpg do motora. Ty myslíš asi na iný typ, neviem jeho názov, ale bolo by to super keby mi to pasovalo, ale buhužial... Môj typ splyňovača musí "fúkať-tlačiť" plyn do sania a ten druhý je "vysávaný" podtlakom zo zariadenia. Možno to bude Landi Renso, ja mám starú klasiku Lovato.

Já se v LPG nevyznám. Maximálně v tom, jak předělávají elektriku. Jinak nic.

vladino*
hodnocení

Rozumiem ti, ale tú elektriku poznáš ozaj super. Ja sa babrem s plynom svojpomocne, napr. na Dácii som si robil všetko sám, aj elektriku, tam to bolo jednoduché. Ale elektrika teraz, hoci aj vo Felicii je pre mňa španieska dedina. Ale membrány, nádrž, cievky, filtre LPG si robím sám. Pri sekvenčnom lpg by som si ani neškrtol.

20.04.23 15:59

vladino*
hodnocení

LPG mixer, zmiešavač lpg agsiedlik.pl/... Pozri sa na toto, to vyzerá akoby sa to len vložilo do hrdla škrt. klapky, na to by sa podľa mňa nasunul ten čierny kryt, do ktorého je prívodná hrubá hadica z filtru, /názov dielu neviem/ a pravdepodobne už len prišrobovať zhora tromi 6-kami imbus šrobikmi. Len by som potreboval istotu, že nič iné netreba v klapke vrtať, prerábať... Toto je tuším polská stránka, ale majú to aj na nete v ČR, tuším 600 Kč (25€). To by bolo super. Sú dva typy, jeden vyšší a druhý nižší. Len návod na montáž na nete nemôžem nájsť.

vladino*
hodnocení

LPG mixer, zmiešavač lpg Pozri sa na toto, to vyzerá akoby sa to len vložilo do hrdla škrt. klapky, na to by sa podľa mňa nasunul ten čierny kryt, do ktorého je prívodná hrubá hadica z filtru, /názov dielu neviem/ a pravdepodobne už len prišrobovať zhora tromi 6-kami imbus šrobikmi. Len by som potreboval istotu, že nič iné netreba v klapke vrtať, prerábať... Toto je tuším polská stránka, ale majú to aj na nete v ČR, tuším 600 Kč (25€). To by bolo super. Sú dva typy, jeden vyšší a druhý nižší. Len návod na montáž na nete nemôžem nájsť.

vladino*
hodnocení

vladino*
hodnocení

Zdravím ťa. Vidíš, to čo si mi poslal, je niečo také, čo by som ja chcel. Presne toto, resp. takéto rovnaké sú dva typy, jeden vyšší, druhý nižší. Ale čo ma štve je, že neviem, či netreba niečo naviac, ako odpíliť, teda skrátiť krk klapky a podobne, neviem, či mám smolu, ale nikde nemôžem nájsť ani k tomuto, ani k tomu nízkemu nejaký návod na montáž, kde by to bolo ozrejmené. Ak by si nato natrafil, daj mi prosím ťa vedieť. A ešte jednu vec, neviem, či som sa ťa to pýtal, alebo nie, pri diagnostike, keď dávam reset, v tej kolonke, kde to pribúba počet resetov -"EEPROM...Reset... a tie čísla s riadkami od 1 do 222 resetov mi aj 5-6 krát naskočí malá tabuľka, ako niečo, že spojenie prerušené, alebo nečitateľné... a musím to dávať odznovu a odznovu a odznovu. Normálne mi zatiaľ stihne aj vychladnúť motor, kým sa mi to podarí. Moc ťa prosím o radu, nevieš, kde je zrada? Ďakujem

Zkusil bych jinou verzi ECU z jiného auta. Musíš jen dodržet 40kw nebo 50kw. I ECU může být vadná.

více zde

jmjm.cz/...

vladino*
hodnocení

Jo, a to ti musím povedať, bo som zabudol, že kamarátovi cez diagnostiku Bosch nič také zlé nerobilo. To som mal spomenuť ako prvé, však? On na prvý šup porobil všetko, aj Dg. aj reset a základné nastavenia. Ale to je profi, jemu sa to každý rok "updatuje".

VCDSko mi takto nikdy neblblo, že by se nedokončil reset nějaké položky v motordiagu. Ani jsem to nikdy BOSCH KTSkou nezkoušel.

vladino*
hodnocení

Pozri na toto, to je ten nižší, ale v popise píšu, že je to pre Feliciu 1,3. Lenže 1,3 a 1,3 MPI je riadny rozdiel. Ja neviem, ako by to reklamovali - ponúkali amateri. gasbj.sk/... . Ja mám obavy, aby ten plast nechytal kapotu...

Piš v celých větách. Odkaz nefunguje a netuším, jaký rozdíl čeho rozlišuje 1.3 SPi a 1.3MPi.

vladino*
hodnocení

Gumídek, prosím ťa, pozri si to inštruktážne video na nete na Vag, kde ten človek bez jediného slova len kliká a robí diagnostiku a následne základné nastavenia klapky Vag com v tabulke: Adaptation v tej menšej kde je vľavo hore Kanál 00 vedľa toho Načti a vpravo nižšie testovaná hodnota, ešte ju šípkou obehne okolo a zvýrazní je testovaná hodnota 000. Jedná sa mi o to, či ten človek aj tu nemal vľavo prepísať "Kanál 98"? To ukladal v kanáli 00 len samé nuly? Ja viem, že v inej tabuľke sa vľavo hore v modrom štvorčeku 000 údaj prepisovali na klávesnici na 098 a potom Štart a nabehnú hodnoty cca4,38 a 3,98-napätie, následne sa vypína zapaľovanie? Ja viem, že pochopíš, čo tým chcem povedať a načo myslím. Vďaka

Už jsem ti to psal. Podívej se hore.

vladino*
hodnocení

Áno, odkaz už nefunguje, lebo som to objednal, ale na druhý deň mi volali, že ho už nemajú a preto ho stiahli z ponuky a stránka sa správa ako keby neexistovala. Ale jednalo sa o skoro ten istý mixer ako si mi poslal v odkaze ty, len vstaupná trubka bola rovná a celý mixer bol ten nižší typ. A ten rozdiel medzi SPI a MPI som myslel priemer škrtiacej klapky a priemer "karburátoru" vstrekovania a aj jeho tvar. SPI ak sa nemýlim máva mixer vkladaný do sania, avšak neviem v ktorom mieste a MPI buď dierou vyvrtanou do klapky- čo nechcem, alebo mixerom čo si mi poslal v odkaze, alebo ešte ho dávajú iný typ medzi hadicu od filtru a ten plastový kryt na klapke. A ten návod na Vag myslím tie 000 sa prepisujú asi len v jednej tabulke, len niekto niekde napísal a zamenil slová Kanál 000 so Skupina 000. Tam bolo to nepochopenie.

OK,

Vstřikovací jednotky (klapky se vstřikem) SPi jsou dvě velikosti. Liší se jen o 2mm. Tuším průměr 27 aa 29mm podle toho, zda je to 40kW nebo 50kW.

MPi klapky pro Siemens systém jsou stejné pro 40 i 50kw a tuším kolem 38-40mm

vladino*
hodnocení

Jo, jedny 000 sú vo Vagu a tie druhé sú vlastne v MSM, pravda, čiže 2x urobené to isté a teda pozichrované.

vladino*
hodnocení

Chcem sa Vás tu spýtať na čerpačky Orlen, na kvalitu ich palív, mazív, lebo za "humnom" mi jedná taká vyrástla a z počutia viem, že v ČR ich je viac. Keď tu bol LukOil, nafta bola Ok, ale benzín vtedy BA-95 nedokázal riadne poháňať kosačky, krovinorezy, ani motorové píly. Preto tá nedôvera. Vďaka za rady.

Jezdím jen Benzina a EuroOIL (Čepro).

vladino*
hodnocení

Gumidek prosím ťa, nevieš náhodou, kde sa tento zmiešavač lpgprofi.cz/... čo si mi poslal vkladá? Ja mám taký istý s PL, ale hore do toho plastu je moc malý, je tam fuga asi 0,5 cm z každej strany, samozrejme by to netesnilo, bez toho tesnenia čo je zhora daný na klapku to teda nemôže byť,prípadne by som musel vyvrtať z boku do toho plastu dieru a obsilikonovať to tam, ale aj tak sa bojím, že by ten plastový kryt zavadzal kapote z hora, návod k tomu samozrejme nebol, neviem, či to ozaj neni len na 1,3, ale nie MPI, ale to, čo bolo skôr. Z oboch strán je taký rozmer, že sa zmestí di hrdla škrtiacej klapky.

vladino*
hodnocení

Gumidek prosím ťa, nevieš náhodou, kde sa tento zmiešavač čo si mi poslal vkladá? Ja mám taký istý s PL, ale hore do toho plastu je moc malý, je tam fuga asi 0,5 cm z každej strany, samozrejme by to netesnilo, bez toho tesnenia čo je zhora daný na klapku to teda nemôže byť,prípadne by som musel vyvrtať z boku do toho plastu dieru a obsilikonovať to tam, ale aj tak sa bojím, že by ten plastový kryt zavadzal kapote z hora, návod k tomu samozrejme nebol, neviem, či to ozaj neni len na 1,3, ale nie MPI, ale to, čo bolo skôr. Z oboch strán je taký rozmer, že sa zmestí di hrdla škrtiacej klapky. Nakoľko mi sem nedovolí vložiť odkaz na tovar, tak obidva aj ten český aj polský sú vyššie zo dňa 21.4.2023. Čo si o tom myslíš? A ten Orlen palivá si beriem k srdcu, len som to chcel počuť od teba.

Já žádný směšovač neposílal. Netuším na co se ptáš.

vladino*
hodnocení

Máš pravdu, teraz som to pozeral, to som ti ja posielal adresu (odkaz) dňa 21.4.2023 na tie mixery lpg, jeden PL a jeden CZ. Len nikde nemôžem nájsť emailovú adresu tej CZ lpg firmy. Len vtedy mi táto stránka nechcela prijať príspevok s odkazom na výrobok, ale na druhý deň to tam už bolo, preto som myslel, že to si dal na stránku ty.

vladino*
hodnocení

Gumidek, prosím ťa, tvoja skúsenosť a čo si myslíš, čo je lepšie Motordiag 1,51, alebo Motordiag 1,03? Teraz som na to narazil na nete a poviem, že som nevedel, že je aj tá MSM 1,03. Inak tá klapka mi začala nadobro blbnúť a VAG spolu s MSM 1,51 si s tým už nevedia poradiť. Neviem ako to presne vypisuje, ale stále to píše ako "nepodarilo sa vykonať reset, nepodarilo sa vykonať nastavenie" a iné. Môžbyť aj tá RJ ako si spomenul. Vďaka

Nikdy jsem neřešil co je lepší. Vždy to fungovalo.

Zkus jinou jednotku.

Stačí zapsat na 000 hodnotu 00 jak v immoboxu, tak v ECU motora a při prvním zapnutí se spolu spojí. Jinak pouhá výměna bude vyměněnou jednotku stále blokovat startování.

vladino*
hodnocení

Len pre upresnenie, aby nedošlo k omylom, ECU=RJ?

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]