Nejste přihlášen/a.
Jak může mít auto s manuální převodovkou automat?Jakou to má logiku, když si auto neumí samo přeřadit převodový stupeň? Může mít takové auto adaptivní automat, co sám hlídá vzdálenost vůči vepředu jedoucímu vozidlu?Jaké máte zkušenosti?
Samozřejmě to jde. Jedu po dálnici - nastavím 135 / prtože vím kolik mi tacho proměřuje/ , mám tam 6. rychlostní stupeň a jedu. Při normálním provozu / tj cca 80 až 135 km/h/ vše zvládne ten 6. rychl stupeň. Pokud dojde ke snížení rychlosti výrazným způsobem, přeřadím níž a tempomat mi funguje pořád. U Octavie se tempomat vyřadil i při sešlápnutí spojky, ale současné auto jede dál na tempomat.
Proč by nemohlo mít? Jasně, u adaptivního je to s manuálem poněkud méně komfortní, ale u klasickkého tempomatu, když jedu na nastavenou rychlost, tak u rozumně silného motoru přece vůbec nepotřebuju přeřazovat, tam je zrovna úplně jedno, jestli mám automat nebo manuál.
Mám malou dodávku a zatím jsem nepotkal místo na dálnici, kde bych musel podřadit na pětku, aby mi to udrželo nastavených 137 km/h (130 km/h GPS).
Posledních cca 20 let mám služebák vždy s tempomatem, byť šlo i o dodávky. Smysl to má jednoduchý - jedu po okresce, zaklapnu tam 100km/h, jedu po dálnici dám 140km/h a tím nemusím řešit a hlídat rychlost. Samozřejmě, pokud dojedu na okresce jiné auto, tempomat vypnu a jedu normálně na akcelerátor.
Gumídku, nevím jak u kterých aut, ale u Fábie tomu tak bylo, u nové Octávie spojka nevypne tempomat.
Jen ta brzda.
situace-manuální převodovka, tempomat:
-nastavím tempomat na 130km/h, mám zařazenou 6.tý převodový stupeň
-auto přede mnou začne brzdit na 60km/h co to pro mě teď znamená? Samozřejmě sešlápnu brzdu, ale pokud na řadící páku ani nešáhnu, tak co dál? To tam takhle zůstane zařazená a automatická převodovka aby zamezila podtočení motoru na velmi nízké otáčky udělá co? Bude záměrně prokluzovat spojka,aby se motor nepodtáčel?
Protože jinak mi dává smysl jen adaptivní automat, kde mám opravdu větší klid, což při manuální převodovce nejde
Tempomat u normálního auta je vypínán buď na ovladači, nebo stiskem spojky, či brzdy.
Čili k situaci - jedu 130 a auto přede mnou začne brzdit. Jako normální řidič. šlápnu na brzdu, čímž se deaktivuje tempomat a auto normálně brzdí jako jakékoliv jiné bez tempomatu. A vzhledem k tomu, že brzdění ze 130 na 60 není otázkou vteřiny, je dost času případně sešlápnout i tu spojku a netýrat motor podtáčením - když už tedy trváte na ,,nedotýkání se řadící páky´´ Normální šofér v takové situaci po dobrždění na Vámi navrhovaných 60 přeředí z 6 na 4 a jede se dál...
Adaptivní tempomat není špatný, pokud funguje dobře. Své o tom ví kolega, který stále řeší nehodu, kdy na Superbu jel po dálnici - pravda, prý okolo 150km, přičemž tempomat zareagoval údajně na letící igelit, nebo tašku a zahamstnul to naprosto natvrdo. Přičemž nějaký Polák za ním v GLS mu auto zkrátil o víc jak metr. Upřímně jsem zvědavý, jak to dopadne
milancukrar
nemám problém, teď už je mi to jasný. a jak píše promon v předchozím,tak i ten adaptivní automat může zadělat na problém kvůli letícímu igelitu...
V drtivé většině případů nepotřebujete zběsile řadit během jízdy takže i u manuální převodovky je tempomat i adaptivní zcela běžná záležitost. Příklad: vjíždím do obce, přeřadím na např. 5 rychlostní stupeň (záleží samozřejmě na motorizaci) zpomalím na cca 53km/h a tlačítkem aktivuji tempomat. Pokud si to situace vyžaduje tak během jízdy přeřadím nahoru nebo dolu, tempomat se vypne ale opět ho jedním tlačítkem aktivuji na původní rychlost. Vozidlo si buď přidá nebo ubere. Nevidím v tom problém.
Takže u manuální převodovky se o tento krok stará řidič který vyhodnocuje situaci a podle toho určuje zařazený rychlostní stupeň zatímco u automatu za to zodpovídá řídící jednotka.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.