Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jaký je váš názor na přestavbu benzinového automobilu na LPG popřípadně CNG? Může cena růst takovým způsobem, že by se přestavba nemusela vyplatit? LPG se odněkud dováží, tak, že by na něj mohly mít vliv nějaké budoucí sankce? Asi se ptám hloupě, ale vůbec tomuhle nerozumím, jen se snažím uvažovat ekonomicky a v zájmu rodinného rozpočtu.
Hodně bude záležet jaké auto s jakým motorem chcete přestavět na LPG. Některé jsou vhodnější, některé v podstatě nejdou ani předělat. Od toho se odvíjí cena přestavby a následně i životnost motoru po přestavbě.
Jestli bude vhodný motor, tak se přestavba celkem rychle zaplatí. Je to cca co kilometr jízdy, tak úspora jedna koruna. Takže například cena přestavby 25 tisíc, tak návratnost po 25 tisíc km.
Já jezdil Felicii, kterou jsem předělal na LPG. Zvládla 120000km (celkový nájezd 300000). Problém byl koroze, motor celkem šlapal i s tímhle nájezdem. Přestavba tehdá 13 tisíc. Návratnost byla rychlá.
Ale.. jsou tam roční revize.. je to otrava a navíc to stojí nějakou stovku.
Pak se víc platí i na STK.
Omezuje Vás zákaz vjezdu na některá parkoviště (hlavně podzemní). Nádrž LPG omezuje kufr auta nebo je místo rezervy, pak rezerva překáží v kufru nebo vozíte jenom lepící sadu.
Taky záleží jaké auto se přestavuje. U Astry mi krátce po přestavbě odešlo těsnění pod hlavou, teď je kaput i hlava motoru. Takže jsem asi sto tisíc v mínusu
No možná s těmi novějšími přestavbami z fabriky. Náš veterinář koupil před lety Dustera, přestabu mu zajišťoval přímo pardubický prodejce Dacií - a finále bylo takový, že byl moooc rád, že nenechal sešrotovat starýho Formana, kterým jezdíl před Dusterem, který prostě víc byl v servisu, jak jezdil. Došlo nakonec i na soud, který naštěstí vyhrál. A Dacii už nechce ani vidět. Divné, že?
Já bych do do toho nešel, nejde jen o cenu přestavby a PHM ale také o každoročné otravné revize...Když jsem měl auto na LPG, provedl jsem "nedovolenou" úpravu, přidal jsem LPG do cesty další filtr, byl jemný a sloužil k fitraci hydraulické kapaliny hydraulické ruky pracovního stroje...kdyby jste viděli, co vše v tom filtru bylo po pár týdnech provozu...
@paveldvorak: Za 20 let ježdění na LPG jsem i s "otravnými revizemi" a bez přídavného filtru ušetřil proti benzínu na PHM cca 2 mil. Kč, tj. cca 100 tis. Kč ročně. Najeto celkem na několika autech asi 1,6 mil. km. Vaše argumenty jsou proti jedinému mému směšné
GAZDA
LPG do auta je stlačený takže je kapalný
hydraulická kapailna je kapalná
filtr na hydraulickou kapalinu je jemný a zachytí toho hodně
zkapalněný LPG jsem filtroval tímto jemným filtrem s cílem zjistit, kolik nečistot ten LPG obsahuje
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Závěr: LPG obsahuje nečistoty
SATAM
Co je směšné? že jsem napsal svůj názor? Ty si tajé hraješ na cenzora?
přístě postupuj obráceně, v pořadí:
1.) přemýšlej 2.) mluv, piš
@paveldvorak: Zřejmě jste objevil Ameriku. Nečistoty obsahuje LPG, ovšem také CNG, benzín, nafta, etanol, oleje včetně hydraulického a vlastně všechny kapaliny včetně vody. Argument jako hrom!
Vaše další doporučení se přesně hodí k vašemu chování. Podle vašeho příspěvku si myslím, že jste ten můj ani pořádně nečetl, natož abyste před napsáním reakce přemýšlel. Nestojíte mi zato, abych se k vám nadále vyjadřoval
filtr na hydraulickou kapalinu, to byla reakce na holou větu od uživatele GAZDA...vzhledem k tomu, že reaguješ, je jasné, že gazda jsi ty...nevím, kolik máš těch "profilů" a pod jakou přezdívkou sem ještě píšeš...to není žádná amerika, zřejmě máš k takovému jednání důvod..který znáš jen ty sám
Tak ono záleží co to je za auto a hlavně kdo tu přestavbu dělá. Někdy v letech 2012 -13 nám firma nakoupila OII Tour s motory 1.6. No žádný závoďák, ale na benzín to jezdilo spolehlivě, olej to nežralo vůbec - prostě dobrý. Jenže pak majitelé začali spekulovat a nechali ta auta předělat na LPG u firmy v HK. Namontovali tam systém Tartarini, pořád měli řečí, jak to mají zmáklé, přimazávání ventilů není potřeba ,,není to přece Francouz, nebo Ford, že ... ´´. Ze začátku dobrý, nějaký pokles výkonu nebyl citelný, dojez na plyn okolo 500km, spotřeba okolo 9, což zase není tak moc na auta naložená vercajkem a honěná dost po dálnicích, kde Toury točily okolo 3800ot/min při 140km/h.
Jenže za cca 32 měsíce začalo napřed jedno auto rozsvěcet oranžovou kontrolku motoru - ,,to nic není, s tím jezděte dál´´ pak to začalo dělat asi pět aut . Začaly výpadky - prostě i když bylo plynu dost, auto písklo a přepnulo se na benzín a nebylo boha to přepnout na plyn. Jenže Tartarini je dost unikátní, servisuje to jen pár firem, takže prakticky co 14 dní se jezdilo do servisu LPG - seřídit bohatost směsi + řešili to přepínání. Ale přes to - do roka mělo první auto podpálený ventily - ,,vodborníci ´´ na to vůbec nepřišli, auto blbě startovalo, kolísal volnoběh až nějakého garážníka napadlo změřit tlaky. No tak přece jen domontovali všem domazávání. Nicméně dá se říct,že ano, ty auta sice jezdily levněji co se týče spotřeby,ale motory odešly velmi rychle a pro mě bylo nejotravnější pořád řešit cesty do servisu vzdáleného 60km, tam čekat a pak dohánět ztracený čas. Po cca dvo letech firma postupně všechny plynové OII odprodala (daleko starší OII nafťáky sloužily ještě dlouho poté) My jsme vyfasovali místo Octávií naftové Peugeoty a nastala spokojenost - auta jezdí jen na periodické servisy a slouží.
Ale na druhou stranu - vím o několika prastarých Feldách na LPG, jezdí v pohodě, stejně jako kolega kupuje pro rodinu velké benzíny - šestivály okolo 3l a předělává to na LPG, jezdíme spolu na dovču, mám SantaFe v naftě, on totéž v tom LPG a taky nikdy problém - a to tam má polský STAG.
Na LPG jezdím na soukromých i služebních autech cca 20 let . Výměna membrán reduktoru (podle typu) cca 50 tis. km, roční revize + výměna filtru, po 10 letech výměna nádrže jinak ostatní servis stejný jako benzín
Začínal jsem s Formanem s nádrží v kufru, většina dalších aut nádrž místo rezervy
Cenově LPG před 20 lety kolem 8 Kč, teď 17 Kč / litr , spotřeba při normální jízdě stejná.Montáž před 20 lety ( karburátor) 12 tis., dnes kolem 25 tis .
Nebudem tu davat cisla ale fakt je ze rentabilita rastie s poctom najazdenych km za co najkratsiu dobu.
1.) je doba kedy prebehla montaz do auta a auto musi zarobit na vlozenu investiciu.
2.) Ta lepsia cast kedy uz auto zarabilo na investiciu a setri naklady s kazdym najazdenym kilometrom.
Na nete su dostupne LPG kalkulacky online takze staci zadavat vstupne hodnoty ,vysledok je okamzite.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.