Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
mám otázku, protože na tuto problematiku slyším několik názorů. Mám AR 147, v rodině už je spoustu let. Auto je opravdu spolehlivé, JTDéčko. Minulý rok jsem dělal rozvody z vodní pumpou, tlumiče, přední brzdy. Jsem spoko, takže bych klidně na jaře udělal technickou a auto další dva roky měl, aktuálně s ním jezdím 6 let.
Ale klasický problém je koroze. Po zimě se objevila díra v prahu, kterou příkládám na fotce. Kamoš mechanik kterej to auto servisuje těch 12 let co ho máme v rodině, tak podle něj nemá cenu to dávat vyvařovat, protože to stojí prachy, je to řešení na chvíli a podle něj pak akorát rezne ten plech kolem dokola jak je to napojený na tu kastli, navíc ta rez je horší než to co je vidět takhle zvenku. Na netu jsem zase četl, že nic jiného než vyvaření nemá smysl ale je to jen řešení na dobu prodej auta/STK.
S autem jsem byl v létě na geometrii. Věděl jsem, že tam je díra v prahu a práh má lehkou povrchovou korozi, tak tuším dokonce i zespod u levýho blatníku. Jak jsem byl na geošce, tak jsem objevil i povrchovou korozi podlahy...zatím bez díry.
Jsou vlastně dvě možnosti co mě napadají. Buď tu díru nechat vyvařit, vystříkat voskem a povrchovku stříknout BODY sprejem...já to neumím ale vím o někom kdo to dělá. Buď hned a nebo tu díru přelepit nějakou kobercovkou a případný vaření řešit po zimě na jaře před STK.
Mám celkem dilema, kdyby tohle byla jediná věc tak to absolutně neřeším, nechám to udělat a je to. Ale když už je tam toho víc v háji na tom spodku s tou korozí, tak je otázka jak moc má smysl to řešit. Původně jsem si hrál s myšlenkou udělat to poctivě, nechat vyříznout celej práh a navařit tam novej komplet, to mě přešlo potom co jsem viděl tu podlahu. :D
Díky za Vaše názory postřehy.
Já bych to natřel festprimerem, ten korozi zastaví a rezavý plech napenetruje, aby nerezavěl pod barvou/pryskyřicí, dutiny bych vypěnil nízkoexpanzní PU pěnou (je pevnější), ať do toho neleze voda, a pak díru vylaminoval. Měl jsem to na starém autě leta letoucí. Pokud je chyceno korozí i něco uvnitř mimo dosah štětce, tak se musí na kus drátu přidělat kousek hadru, namočit do festprimeru a uvnitř důkladně vyšmrdlat a pak zapěnit, jinak to bude reznout dál.
detecha.cz/...
Dala by se použít podobná alternativa Fest Primeru kterou majít třeba v nějakém hobby marketu...případně nevíte, jestli by se někde dal sehnat v Brně?
Případně jestli by stačil sprej na ochranu podvozku bitumen? Protože ten festprimer to nevím jestli seženu.
O alternativě k festprimeru nevím, používám jen ten. U festprimeru mám ověřeno, že se dobře vsákne do rezavých míst a zastaví korozi (pokud je místo důkladně napenetrováno), není tedy třeba vybrušování zkorodovaných míst, nátěr drží i na napenetrované korozi. Většina ostatních přípravků již probíhající korozi nezastaví. Není problém ho objednat přes internet, ale samozřejmě můžete použít cokoli jiného.
No bohužel, borec co dělá s COčkem by to udělá až bude venku teplo no. Napadlo mě to prozatím vystříkat Body sprejem a díru zalepit amerikou. Může být?
Případně mastná hadra...dá se použít olej nebo jaké mazivo doporučujete?
Pokud to ještě chvíli chceš mít - teď uložit někam do suchý stodoly a až bude čas/ lidi tak to pořádně vyvařit ve stylu kompletní renovace veterána. Budou v hajzlu celý prahy i přepážky uvnitř, zvenku je vidět tak 10% koroze, 90% je skrytých a najdeš to až do toho hrábneš. Budou hnít i trubičky, šrouby atd., kámoš má pravdu investovat do opravy moc smysl nemá. Nejlepší by bylo tenhle motor přehodit do novýho auta, to je ale nereálný :/
Zamaskovat to je jen zamaskování na prodej, a jezdit v soli s dírou v prahu znamená že to na jaře bude total.
Nejsmutnější je, že tyhle auta už se nevyrábí... Možná dotáhnout zdravej kus odněkud ze střední Itálie kde se nesolí ani to neni u moře, klidně s chcíplým motorem (= za levno) a motor máš..
Alternativa je Brunox Epoxy, funguje na stejném principu a také slouží jako základ. Mohu doporučit mám s ním skvělé zkušenosti.
A mohl bych se ještě zeptat, jako naprostý laik..by mě zajímalo, jaký je rozdíl mezi Brunexem a jinými antikorozními přípravky...předpokládám ve složení..a i účinnosti? Toho Brunexu je jen 150ml, asi bycho ho musel koupit víckrát, konkurence má 300-400ml balení.
Brunox je epoxyd, Festprimer polyuretan. Oboje se nacucá do orezlýho a brání přístupu vzduchu tj. další korozi, polyuretan funguje i na vlhký volil bych ten. Prodává se pod víc značkama, je i v OBI apod.
Bez vyvaření v provozu to i přes nátěry na jaře bude do šrotu. Resp. bez nových prahů to je do šrotu už teď, drcneš a zmuchlá se kabina...
Festprimer funguje tak, že vsákne do koroze a odebere jí vodu, protože polyuretan s vodou reaguje při vytvrzování. Efektů je tedy několik, korozi napenetruje a zpevní a zároveň zabrání přístupu vzduchu a vody do koroze, zvýší se tedy její soudržnost a adheze budoucího nátěru. Tím, že korozivním produktům odebere vodu, která je v nich navázána, tak zastaví pokračování korozivních procesů, pod barvou se tedy nedělají puchýře.
U Brunoxu uvádějí, že je v tom přípravku epoxid, který korozi zpevní a nějaká látka vytvářející s korozivními produkty komplexní sloučeninu, takže teoreticky ten Brunox vypadá lépe.
A když to stříknu tím Brunoxem a nechám to vytvrdit, mohu to pak stříknout klasickým autolakem co mám namíchaný v barvě auta? Předpokládám, že na ten Brunox už Body sprej nemusím dávat (příjde mi takový hrubější, že by mohl chránit od kamínků)
Ještě taková finanční otázka. Jak jsem psal, vyměnil jsem tam nějaký věci minulý rok. Ale pokud by na tom autě odešla spojka, což beru jako nákladnou opravu cca za 15 tisíc...asi nemá už cenu do toho ty peníze vrážet co?
Brunox se tváří líp za sucha, polyuretan zase za vlhka. Auto vlhký je víceméně furt, takže za mne polyuretan.. Dutiny a škvíry vyschnou možná tak v červenci když je dva týdny sucho a vyprahlo že neni ani rosa..
V reálu to je jedno, tohle je shnilý že to lakování už moc nezachrání...
asd1: Mohl bycho poprosit o odkaz na přípravek s polyuretanem podobný jako je ten festprimer na OBI, díval jsem se na stránkách OBI, nic jsem nenašel? Nebo to může být i Bauhaus..obojí mám často po cestě, děkuji.
Za 15k podobný koupíš pojízdný.. MMch. komplet spojková sada i s dvouhmotou jsem koukal nedávno ca 7k a šla sehnat i za 5k.. + práce samo..
Bohužel jsem zjistil, že i když je 8 stupnu nad nulou, tak je furt velká zima a vlhkost na to, abych něco takového dělal na autě. Vyhřívanou garáž nemám. Asi to vzdávám. Pomůže do jara aspoň ta hadra namočená v oleji nebo naftě a tu díru tím vycpat?
Mám vyhlídnutej ten odrezovač, ale to mi prodejce říkal, že idealně dvě vrstvy, v takové zimě ale čekat tak 4 hodiny mezi vrstvama a do 24 hodin to musím zastříkat něčím - barvou auta nebo bodyčkem.
Manžel tam nastříkal montážní pěnu, obrousil a nastříkal tou barvou, co zbytek auta. Nikdo nic nepoznal. Ani na technické. A to máme připravené peníze na nové auto, tak příště.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.